Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sonos Arc - FlatpanelsDK

Test: Sonos Arc

|


Da Sonos lancerede deres prisbillige Beam i sin tid var vi flere, der havde håbet på en Dolby Atmos-soundbar til at overtage for Playbar. Der skulle imidlertid gå to år yderligere før forventningerne blev indfriet og Sonos har nu endelig lanceret en substitut for den roste Playbar i form af Sonos Arc. Arc fører Sonos ind i selskabet af de mange mange øvrige konkurrerende Dolby Atmos-soundbars, som med varierende held søger at fylde stuen med omfavnende lyd. 

Sonos Arc sælges som enkeltstående højttaler, men kan kombineres med Sonos’ øvrige produkter i form af baghøjttalere (der er frit valg blandt de mange kandidater - også IKEA’s Symfonisk) eller deres subwoofer. 

Pris og forhandler:

Sonos Arc – specifikationer

Soundbar

5.0.2 kanaler

Dolby



HDMI ind/ud

Indgange 1x Ethernet, HDMI eARC, optisk (med adapter)
Udgange HDMI eARC
WiFi (WiFi 3)
Ja

I kassenBrugervejledning, strømkabel, HDMI-kabel, optisk lydadapter
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Første indtryk

Bag de lukkede døre, via et video-møde pga. corona-krisen, blev Sonos Arc præsenteret tilbage i maj, og dengang var det svært at vurdere byggekvalitet og materialevalg, da man således ikke havde mulighed for at føle på produktet selv. Ganske kort tid efter dumpede test-eksemplaret dog ind af døren, og vi blev tildelt den hvide variant, hvor der også findes en tilsvarende sort model. I forhold til Sonos Beam og Playbar, så er Arc en del længere og måler 114 cm fra spids til spids, og er med sit cylinder-formede design en smule smallere og mere organisk i udseende end Playbar. Fronten og siderne er dækket af en sirligt perforeret overflade, som man ved første øjekast håber er lavet af metal, ligesom på deres mindre Sonos One-modeller, men man ved berøring desværre kan konstatere er ren plastic. Man kan argumentere for, at man ikke skal røre ved en soundbar konstant, men i prisklassen virker det lidt fedtet, at man spises af med sådan et materiale. Selve forarbejdningen og samlingerne fejler absolut ikke noget, men feelet er bare ikke specielt lækkert, og jeg havde nok foretrukket, at der var smurt noget stof hen over fronten ligesom på Beam og Playbar. To smalle striber gummi på undersiden sikrer, at Arc ikke glider nogen steder, men er du mere til vægmontering, så kan et dedikeret beslag købes særskilt hos Sonos og sandsynligvis også hos nogle af de tredjepartsleverandører, som gør sig i beslag til Sonos.

Sonos Arc Atmos soundbar

På forsiden finder man - ud over det diskrete logo - en diode gemt bag grillen (den er slukket som default) og på toppen sidder Sonos’ vanlige touch-knapper, som omfatter play/pause, volumen op/ned, samt swipe fra højre eller venstre for at skifte musiknummer hhv. frem eller tilbage. Bagsiden huser nogle lidt kluntede udluftningskanaler, som ikke gør noget specielt positivt for designet, skruehuller til vægbeslaget og midt på gemmer en fordybning på de forskellige forbindelser i form af en HDMI ARC/eARC-port, en Ethernet-port, en “forbindelsesknap” og en strømport. Derudover sidder der en IR-modtager og IR-emitter bag gitteret, som gør det muligt at placere Arc foran TV’ets IR-modtager, men stadig få signalet videresendt gennem højttaleren. Modtageren gør det også muligt, at betjene volumen udenom HDMI ARC-forbindelsen til TV’et. Der er ingen displays på Arc til at indikere signaltyper, volumen eller andet.
Ethernet-passthrough-porten, som er til stede på flere af Sonos’ øvrige produkter - herunder Playbar - er fjernet, så man ikke længere kan sløjfe en kablet netværksadgang gennem soundbar’en og op i eksempelvis TV eller medieafspiller. Det er ikke et kæmpe issue - og andre producenter, samt Sonos’ egen Beam, har heller ikke dette - men hvis man gerne vil hjælpe Sonos’ multirum på vej, så hjælper det at have én eller flere enheder koblet på et kablet netværk for at sikre et stabilt hotspot for mesh-systemet. Alternativet er blot, at koble alle enhederne på dit WIFI-netværk, men i yderpositionerne af boligen er det ikke uset, at enhederne kan få problemer med dækning, så dér er det bekvemt, at forlade sig på Sonos’ mesh i stedet og dette styrkes bedst ved at kable nogle af højttalerne. Da enheder koblet til TV’et også ofte har godt af et kabel i stedet for WIFI, så var det derfor nærliggende blot at route netforbindelsen gennem soundbar’en, hvilket altså har været muligt på eksempelvis Playbar indtil nu. Sonos introducerede ARC-forbindelse med Beam, hvor man indtil da kun havde mulighed for at forbinde deres soundbars via den optiske forbindelse. Denne mulighed foreligger stadig, men den afskærer dig naturligvis fra, at sende Dolby Atmos-lyd ind i Arc. I 2020 finder vi nu både ARC og eARC i Arc… Seriøst. Det navn kommer altså til at give problemer. I kassen medfølger der både et HDMI-kabel og en adapter til at konvertere et optisk signal til HDMI for de uden en HDMI-ARC-port i TV’et. Under plasticoverfladen gemmer Arc på 11 højttalerenheder, hvoraf to er placeret i siden og er beregnet til at levere bagkanalerne i et setup uden dedikerede baghøjttalere, to enheder rettet fremad mod siderne, to enheder rettet mod loftet og de resterende pegende mod lytteren.

Sonos Arc Atmos soundbar

Opsætning

Sonos Arc er blandt de første modeller fra Sonos, som kræver Sonos’ opdaterede firmware og app (benævnt “S2” indtil videre), som har været kilde til megen debat, da dens introduktion samtidigt trækker en streg i sandet og afskærer visse produkter af ældre dato fra at fungere i samme setup som de nye (se Sonos’ hjemmeside for en liste over modeller, der ikke understøttes). Rent udseendemæssigt er der ikke meget nyt i app’en og proceduren for at tilføje nye produkter er også en samme. Efter installation af app’en kobles Arc til strøm, hvorefter den vil blinke grønt indtil den er tilføjet din Sonos konto via app’en. Det er en noget mere omstændelig affære, at komme i gang hvis du er ny bruger, men eksisterende brugere vil blot åbne System-menuen og trykke på “Tilføj produkt”, hvorefter Arc gerne selv skulle dukke frem. Jeg oplevede lidt problemer med den automatiske tilføjelse, og måtte lige forbi og trykke på “forbind”-knappen bagpå for at få Arc til at forbinde. Ved tilføjelse af nye produkter er en eventuel firmware-opdatering obligatorisk, men på Arc gik det en hel del hurtigere end hvad jeg ellers har oplevet gennem mine mange år med Sonos-produkter.

Sonos Arc Atmos soundbar

Har du købt Arc alene, så vil næste trin være, at koble dit TV’s HDMI-ARC-port til Arc (se selv - det er altså noget rod med det navn!) og verificere, at der er hul igennem. Herefter vil du blive spurgt om du ønsker at tilpasse lyden til rummet via Sonos’ TruePlay-måling, som gør på brug af mikrofonen i din telefon - men kun hvis du har et Apple-produkt. TruePlay er to-delt, og i første omgang tunes lyden for TV-lyden, hvor du skal positionere dig i din favoritposition i sofaen, hvorefter filmlyden justeres ind.
Herefter tages man videre til musik-tuningen, som omfatter en tilpasning til hele rummet, hvilket reelt betyder, at Sonos forsøger, at få lyden til at lyde lige godt - eller lige dårligt om man vil - i hele rummet. Det er klart, at en højttaler placeret ved dit TV ikke kan levere samme oplevelse overalt i stuen, så man skal være indstillet på, at TruePlay ikke i udgangspunktet forsøger, at optimere musik til én lytteposition - med mindre man snyder og primært foretager målingen omkring det sted man helst vil sidde. Sonos har forklaret, at man ikke kan springe trin to over i denne proces, hvilket var lidt frustrerende i test øjemed, da det således tager noget længere tid, at teste TruePlay-tuningen i forskellige siddepositioner.
Hvis du har tilkøbt baghøjttalere og subwoofer, så kan du med fordel vente med TruePlay-indstillingen indtil du har koblet disse på systemet også. Der er to måder, at gøre dette på, hvor den ene foregår direkte under indstillingerne for Arc, hvor man kan vælge at sammenkæde soundbar’en med baghøjttalere og en subwoofer, som tilsluttes for første gang, eller man kan vælge at tilføje højttalerne til systemet som særskilte enheder først, og så derefter tildele dem roller i Arc-opsætningen. Det er vigtigt at vide, at når de ekstra højttalere først er sammenkædet med Arc (eller andre soundbars fra Sonos), så kan de ikke længere bruges som særskilte lydkilder og ikke grupperes med andre zoner uden også at frakoble dem Arc, da de forsvinder fra zone-oversigten og bliver en del af Arc. Under testen har vi benyttet to stk. Sonos One SL, som er den billigste model fra Sonos, men du kan også bruge ældre modeller som Sonos Play:1 eller sågar IKEA’s billigere Symfonisk-modeller. Der er ingen lydprofiler at forholde sig til hos Sonos, hvilket er en befrielse. TruePlay tager sig af justeringen af Arc, og så sker resten af lydafviklingen uden, at du som bruger skal tage stilling til hvad der afspilles. Ved musikafspilning kan man dog vælge om man vil have tilkoblede baghøjttalere til at spille med ved fuld volumen, eller om de skal supplere ved et lavere lydniveau, ligesom man kan fintune på lydniveauet for samme højttalere når de bruges som bagkanaler, i tilfælde af, at man finder dem enten for dominerende eller for tyste når filmene ruller over skærmen. I mit eget tilfælde står de for tæt på siddepositionen til den neutrale indstilling, så jeg skruer lidt ned for dem.
Styring af Arc som soundbar sker via HDMI ARC/CEC-forbindelsen, hvor volumen kan justeres, men vil du hellere styre dette via en anden IR-kommando, så kan du meget enkelt lære Arc en fjernbetjening at kende og dermed også kontrollere volumen når TV’et ikke er tændt. Ellers foregår interaktion med Arc primært via Sonos’ app (eller måske knapperne ovenpå Arc), hvor højttaleren indgår på lige fod med øvrige højttalere i multirumsløsningen, som Sonos nærmest sætter standarden for. Sonos Arc har også mikrofoner indbygget, så du kan gøre brug af enten Google Assistant eller Amazon Alexa til at kontrollere dit forbundne hjem, eller bede om at få afspillet specifik musik fra din streamingtjeneste. Apple Siri er understøttet på Arc via stemmeinput til en Apple-enhed (og Homekit).
Det har ikke været muligt, at teste multirum med Arc i denne test, da mit øvrige udstyr stadig kører på den “gamle” app, men der er absolut ingen grund til at tro, at det skulle fungere anderledes end hidtil og dér fungerer Sonos virkelig godt. Nyt med den såkaldte “S2”-app er muligheden for at oprette grupper af højttalere, såsom “1. sal” eller “børneværelser” og dermed lave faste grupperinger af zoner, som man nemt kan kalde frem og sende lyd til, men som med hidtil, så vil nye funktioner blive tilføjet løbende.
I 2018 tilføjede Sonos AirPlay 2 i deres højttalere - men ikke Chromecast eller Bluetooth - og den mulighed snydes man ikke for i Arc, så foretrækker du at bruge din yndlings musik-app på din iPhone, så kan den også bruges til at smide lyden over i Arc og gruppere med øvrige højttalere. Under testen har vi haft en Apple TV 4K og en PlayStation 4 tilsluttet eARC-kompatible TV. Soundbaren har været forbundet via eARC til et Sony A8 og et Sony AF9. Der var ingen issues med identificeringen af Arc som Atmos-kompatibel over for disse produkter, men da soundbar’en jo altså ingen øvrige HDMI-indgange har, så skal dit TV være i stand til at sende Dolby Atmos-lyd videre, hvis du vil have glæde af dette format. Det er desværre lidt en jungle at finde ud af, hvilke modeller, som tillader dette og hvilke der ikke gør, men som udgangspunkt, så er du godt stillet, hvis TV’et er både Atmos-kompatibel og har eARC-port. Tag eventuelt et kig på vores TV-database, hvor du kan filtrere på TV, som både har eARC og Dolby Atmos-understøttelse. Det komplicerer tingene yderligere, at er der to måder til pass-through (videresending) af Dolby Atmos via HDMI eARC:
  • Bitstream: Modtageren dekoder lyden
  • PCM med metadata (Dolby MAT 2.0): Afspilleren dekoder lyden En enhed såsom Apple TV 4K udsender Dolby Atmos udelukkende som Dolby MAT (PCM med metadata), og samme metode foretrækkes på Xbox One. Dette kræver HDMI eARC. Det er ikke understøttet over standard HDMI ARC, men nogle TV kan konvertere formatet så Atmos kommer videre. Vi kommer nærmere ind på de tekniske omstændigheder i nedenstående artikel. Læs også: Guide til Dolby Atmos i hjemmet
    Sonos Arc Atmos soundbar

    Lyttetest: Film og TV

    Sonos Arc er arvtager fra den anmelderroste Playbar, som undertegnede også har haft stående i stuen i de sidste mange år, og dyderne ved denne var især en fornuftig afbalanceret lyd med klar talegengivelse. På Playbar var alle enhederne vinklet en smule for at give mulighed for forskellig orientering ved placering på et møbel eller på væggen. Arc er beregnet til at stå og hænge i samme orientering, så her har man haft frihed til at lade enhederne til center- og side-kanaler pege fremad i stedet. Effekten er hørbar med det samme, da lyden er langt mere direkte end med Playbar. Der er arbejdet en del med gengivelse af især diskanten, hvilket er en meget hørbar forskel når man skifter frem og tilbage, hvor Playbar pludselig lyder mudret i sammenligning med Arc. Talegengivelse og vokal er blevet klarere, og lyden er mindre indelukket i almindelighed. En anden forskel man også hurtigt lægger mærke til er, at bassen er kraftigere på Arc. Vi er ikke i nærheden af Bang & Olufsen Stage eller Sennheiser Ambeo, men målt i forhold til Playbar, så er der væsentlig mere punch i bunden, og man kan nok i højere grad forsvare ikke at investere i Sonos’ sub når det kommer til Arc end man kunne på Playbar. Til denne test er vi også forsynet med baghøjttalere, så de to sidehøjttalere på Arc behøver ikke længere levere lyd til disse kanaler, men kan i stedet dedikeres til noget andet, såsom bassen. Der er ikke nogen øget Atmos-oplevelse ved at tilføje baghøjttalerne, da de virker på samme måde, som når de tilføjes Sonos’ andre soundbars, men det giver naturligvis mulighed for diskrete lydkilder, hvilket var noget der var savnet på stort set alle de soundbars vi har testet uden sådanne højttalere, dvs. både Ambeo, Stage og Sony HT-ST5000.

    Sonos Arc, Sub, Play

    Vi har stadig ingen TV-kanaler, der sender i Dolby Atmos, og generelt objektbaseret lyd via tv-kanaler skal man heller ikke forvente foreløbigt. Til TV-udsendelser er det dermed “blot” surround i form af enten 5.0 eller 5.1 (afhængigt af om man har en subwoofer eller ej), der er aktuelt. I denne disciplin gør Arc sig glimrende af en soundbar, men jeg vil kraftigt anbefale, at man investerer i et sæt baghøjttalere, da det virkelig er ved tilføjelsen af disse, at systemet vinder. Alene er Arc ikke i stand til at flytte lyden om bag lytteren, hvilket har været oplevelsen på alle de Atmos-soundbars jeg har haft fingrene i indtil nu. Selv i perfekte rum med hårde reflektorer placeret strategisk på væggene, så havde soundbars som Ambeo svært ved for alvor at kaste lyden om bagved lyttepositionen.

    Sonos Arc Sonos Arc i selskab med Sonos Playbar

    Det går markant bedre med at få Atmos, hvis vi ser på streaming og i særdeleshed film fra Apple iTunes, hvor der pt. er mere end 200 film i formatet (se vores komplette liste over Atmos-film i iTunes her). Både Netflix og Disney+ tilbyder Atmos, hvor især sidstnævnte giver mulighed for noget, du ikke umiddelbart finder på de øvrige tjenester, da de netop har både 4K, Dolby Vision og Dolby Atmos på en lang række titler, som Apple ikke har fået lov at tilbyde samme kvalitet på, såsom Marvel-universet, Star Wars og flere af deres nyere tegnefilm. Herhjemme må vi desværre igen se til imens lanceringsdatoen flyttes ud i fremtiden, men når Disney engang rammer markedet herhjemme, så er det med en del Atmos-materiale i sækken. Med Atmos-lydsporene på plads i testkataloget, spolede jeg hastigt frem til nogle af mine yndlingssekvenser i eksempelvis Blade Runner (scenen hvor casinoet angribes), Venom (generelt scener hvor Venom taler inde i hovedet på Brock), helikopterscenen til slut i Mission Impossible 6, alle actionscenerne i Fantastiske Skabninger (1 og 2) og nu også i Star Wars og Marvel-filmenes utallige sekvenser med fly-overs of hæsblæsende aktionsekvenser. Når man ved hvor langt man kan komme med Atmos-soundbars ift. at fylde rummet over og foran TV’et ud, så må jeg desværre sige, at Arc skuffer. Der er ikke megen rumlig fornemmelse (ud over den klassiske surround) selv når man leder dedikeret efter scener, som burde fremhæve denne effekt. Vi har naturligvis at gøre med en højttaler, som koster godt 1/3 af Ambeo og ca. det halve af Beosound Stage, men målt i forhold til Sony ST5000 eller Samsung Q960, så føler jeg, at der mangler lidt. Der er rigtig fin bevægelse i det horisontale plan og lyden løftes også en smule til øjenhøjde, men den her følelse af, at kuglerne hvisler over hovedet eller at fartøjerne suser op over dig, er der ikke så meget af som man måtte ønske sig. Man kan godt fornemme en større fylde i lyden, men det hæver sig ikke meget over øjenhøjde.

    Sonos Arc Atmos soundbar

    Arc tilbyder god klar talegengivelse, fornuftig bund, fin stereospredning til filmene og i kombi med baghøjttalerne, så er der også god surroundeffekt. God Atmos-effekt halter det måske lidt med. Målt i forhold til Sonos Playbar, så er der tale om et overall bedre lydbillede på alle punkter og da Arc kun hæver prisen med 700 kr. så kan man diskutere om det i virkeligheden ikke er “godt nok”. Både Sony ST5000 og Samsung HW-Q96R havde højere startpriser, men leverede mere rumlig lyd, men på nuværende tidspunkt er disses prislapper justeret så meget, at de er konkurrencedygtige. Skal du udskifte din Sonos Playbar til fordel for Arc? Hvis du savner HDMI-ARC-forbindelsen og kan få en fornuftig pris for Playbar, eller hvis du savner mere fylde i lyden, så ja. Hvis du blot ønsker at opgradere surround-effekten til Atmos, så er svaret nok mindre klart. Personligt ville jeg ikke prioritere tilføjelsen af sub’en i kombination med Arc, men i første omgang nappe baghøjttalerne og vurdere om der var nok bulder i Arc alene til ens behov. Til min beskedne 20 kvm stue leverede Arc en fin performance og jeg savnede ikke Sonos Sub. Arc spiller ikke lige så dybt som Beosound Stage, men på denne kunne bassen godt virke en smule for dominerende til tider, så balancen på Arc passer mig bedre. Det er måske værd at nævne, at Sonos stadig ikke understøtter DTS-formaterne, så hvis dit TV er i stand til at videresende dette fra din eksterne afspiller, så kan du løbe ind i problemer. Om understøttelsen kan tilføjes Arc senere er uvist, men de øvrige soundbars fra Sonos har været på markedet i mange år og man har ikke virket interesseret i, at tilføjet DTS til disse heller. Sonos har bekræftet, at multikanals PCM tilføjes via en senere opdatering.

    Lyttetest: Musik

    Nu er en soundbar af natur ikke den mest optimale kilde at lytte til musik på, da den nok typisk er placeret ret centralt ift. TV og ikke nødvendigvis ift. hvor man ville lytte til musik, og dertil er den ret kompakt målt i forhold til stereoperspektiv. Musik er dog i stigende grad blevet noget man har kørende på mindre højttalere spredt rundt i huset og ofte med væsentlig dårligere bestykning end en soundbar, så testen er ikke helt tosset. Sonos har, som nævnt, mulighed for at modtage lyd via AirPlay 2, men er man ikke på Apple-vognen, så kan i stedet blot tilføje sin yndlingstjeneste i Sonos’ egen app og finde musikken dén vej. Interfacet er måske ikke helt så godt, som man har været vandt til fra eksempelvis Spotify eller Google Music, men de fleste tjenester er trods alt tilgængelige, ligesom systemet kan streame lyd fra lokale enheder såsom en NAS (dog ikke en USB-disc). Jeg har mine testnumre liggende på Apple Music, og som bruger af iPhone, så har jeg dermed friheden til at smide musikken ind i Arc på flere måder.
    Jeg åbner med Miss Hemmingway hvor Arc kæmper lidt med håndteringen af Mary Chapin Carpenters kraftige vokal hvis lydniveauet skrues op over halvdelen af Arc’s kapabilitet. Man føler at den næsten overstyrer og kæmper med at holde den på plads. Her klarer Playbar sig , overraskende, en smule bedre i en AB-lyttetest, men holdes volumen på de lavere niveauer, så undgår man de fleste af disse gener. Det samme problem kan høres i Cassandre McKinleys I Wish it would rain, hvor mellemtonen igen virker rungende og ukontrolleret. Norah Jones’ vokal i Turn me on klares mere overbevisende, da den er lysere og ikke så krævende i mellemtonen, som Mary’s og disse numre med mindre kraft i mellemtonen gør sig generelt bedre. TruePlay kan slås til og fra, og her hører man tydeligt, at for mit rum - effekten er rumafhængig - så hjælper tilpasningerne til med at give en mere klar vokal og faktisk modvirke de gener jeg nævner en smule. Lyden virker mere diffus og ufokuseret uden TruePlay-tuningen i dette tilfælde. Butterfly med Jason Mraz byder på en fin afbalancering af bas og vokalen ligger her i den rigtige ende af frekvensbåndet, og punchen i trommerne er væsentlig bedre end hvad Playbar kan kapere. Bird on a Wire med Jennifer Warnes, har en ret god fylde og klar vokal og var en af meget positive oplevelser rent musikmæssigt, hvor Arc virkede godt afbalanceret, men med måske en lille smule for lidt punch i den dybe ende. I den mere nutidige popmusik er forskellene mellem Playbar og Arc mindre udtalte, hvor den dybe bas, den klarere vokal og den mere direkte lyd dog stadig markerer sig som en forskel mellem de to. Basgange, som når “for højt” op i frekvenserne vil stadig bringe Arc ud af balance, men lydbilledet er overall set klarere end på Playbar. Jeg savnede ikke som sådan mere bund i lyden til musikgengivelse, hvilket til dels skyldes, at en soundbar ikke er optimal til musiklytning og at der var andre mangler, som var mere nærliggende at bekymre sig om - herunder det forholdsvis snævre stereoperspektiv. Skulle man alligevel savne mere kraft i bunden, så kan Sonos’ egen subwoofer tilkøbes - andre virker ikke med Sonos - men det bringer den totale systempris op over 15.000 kr. og man nærmer sig dermed Ambeo, og overgår Beosound Stage i pris, hvor begge performer bedre til ren musik. Som med hovedparten af soundbars på markedet, så er decideret musiklytning jo ikke det primære formål, og jeg ville nok ikke selv prioritere dette i valg af system, men hvis alternativet er eksempelvis en Sonos Five, så er Arc bestemt ikke et dumt valg, hvis der alligevel skal ekstra lyd på TV’et i stuen og som stand-alone lydkilde, så er prisen ikke så dum.

    Konklusion

    Sonos Arc bringer endelig Sonos ind i ligaen med Atmos-soundbars og muligheden for tilføjelse af trådløse baghøjttalere og subwoofer efter behag gør den til et alsidigt valg, der enten kan være forholdsvis billig i indkøb, men også nå derop hvor prisen konkurrerer med selv de dyreste soundbars på markedet. I selskab med sidstnævnte kan det blive svært at konkurrere på alle parametre. Sonos er blevet synonym med multirumslyd, og Sonos Arc kan indgå i dette økosystem på lige fod med deres øvrige højttalere. Dette er en af de parametre, hvor Arc sprinter fremad i feature-ræset - hvis man vel og mærke har tænkt sig at købe mere fra Sonos - og muligheden for på enkel og stabil vis koble flere rum sammen eller sende musik på kryds og tværs fra en enkelt app, er noget Sonos har mestret i årtier efterhånden. Konkurrenterne ånder dem i nakken, så det bliver spændende at se hvad den nye softwareplatform kan bringe med sig. For nu er der ikke meget nyt at berette om på dén front.
    Annonce:
    På designfronten er det skuffende at mærke, at Arc er ét stort plasticrør, om end den perforerede front ser ud som Sonos’ øvrige enheder på afstand. Der savnes HDMI-indgange for direkte tilkobling af enheder, hvilket især ville have gavnet de uden Atmos eller eARC i deres TV. Sørg derfor for at have de rette features i dit TV før du drømmer om, at få Atmos ud af Arc. Muligheden for at parre din egen fjernbetjening via IR muliggør volumenkontrol med TV’et slukket uden at tilføje ekstra fjernbetjeningen på bordet. Som Atmos-soundbar skuffer Arc en smule og der savnes rumlig volumen på lyden, som aldrig rigtig indfrier forventningen om lyd fra oven. Med tilføjelsen af baghøjttalere, så er surroundoplevelsen til gengæld fin og en feature man sagtens kan tilføje hen af vejen. Arc har god bund og markerer en hørbar opgradering ift. den udgående model, Playbar, hvor også gengivelsen af vokaler er forbedret. Til musik hører man også forbedringen ift. Playbar, hvor især vokalen er mere tydelig. Til tider kan højere lydniveauer give anledning til en anstrengt mellemtone, som ikke på samme måde var til stede på Playbar, men TruePlay-tuningen råder en smule bod på dette. Er man i forvejen indehaver af Playbar, så kan det virke dyrt at skifte til Arc, især hvis forventningen var at få adgang til en mere omsluttende surroundoplevelse, men Arc byder også på lidt ekstra forfininger i lyden, som godt kunne være udslagsgivende for opgraderingen. I sammenligning med de øvrige kandidater på markedet, så er konkurrencen hård i dette prissegment, hvor både Samsung og Sony tilbyder soundbars, som Atmos-mæssigt leverer en bedre performance, så argumentet for at gå med Sonos bør ligge i form af mulighederne for samspil med det øvrige produktsortiment, samt muligheden for gradvist at opgradere lyden med hhv. baghøjttalere og subwoofer. Med tilføjelsen af begge options, så bør man dog lytte til Sennheiser Ambeo også, da prisen i så fald nærmer sig denne.
    Pris og forhandler:


    Forbedret lydbillede ift. Playbar
    Fornuftig basydelse, klar talegengivelse
    Dolby Atmos-support via eARC
    Tilkobling af trådløse baghøjttalere & subwoofer muligt
    Sonos’ multirum-univers


    Ingen HDMI-input udover eARC
    Begrænset Atmos-effekt
    Mangler kontrol i mellemtonen
    Materialevalg


    Nærmeste konkurrenter




  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |