Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHDMI ARC (Audio Return Channel) og eARC forklaret - FlatpanelsDK

HDMI ARC (Audio Return Channel) og eARC forklaret

03 Aug 2018 | Rasmus Larsen |

Der er i HDMI-standarden indbygget en returkanal til lyd kaldet ARC (Audio Return Channel). ARC kan bruges til at få lyd ud af tv-skærmen, men har dog mange begrænsninger. De løses med en forbedret udgave kaldet eARC (enhanced Audio Return Channel). Vi forklarer forskellene.

Opdateret 6.11.18: Tilføjet afsnittet 'TV med HDMI eARC' i slutningen. Her findes en liste over tv-skærme med HDMI eARC. Listen opdateres automatisk, da den laver udtræk fra TV-databasen.

Hvad er HDMI ARC?

Der var engang, hvor lyd fra tv-skærmen kunne trækkes ud via analoge phono-stik. Du husker dem måske som de røde og hvide runde stik til hhv. højre og venstre lydkanal. De er sidenhen blevet udfaset i tv-skærme til fordel for digitale lydudgange såsom det optiske stik. Man gik fra to lydkabler til ét.

Med introduktionen af HDMI 1.4 standarden i 2009 så ARC (Audio Return Channel) dagens lys. Som navnet antyder, giver ARC muligheden for at sende lyden retur via HDMI-kablet. Det betyder konkret, at man kan tilslutte et HDMI-kabel mellem tv’ets HDMI ARC-port (der er typisk kun 1) og eksempelvis en soundbar for at få lyden ud af skærmen.

Det har været praktisk, når tv-ejere har villet sende tv-lyd fra f.eks. tv-kanaler og sidenhen apps såsom Netflix ud til bedre højttalere. Eller hvis en receiver er med i kæden.

Herunder ses HDMI-organisationens eksempel.


HDMI ARC


HDMI ARC er baseret på IEC 60958-1 specifikationen, som grundlæggende er den, vi kender som S/PDIF og altså den samme, der bruges i det optiske stik. Fleksibiliteten i HDMI-standarden gør dog, at der kan sendes visse andre lydformater over HDMI ARC end via optisk lydstik, men båndbredden er stadig meget begrænset. Som udgangspunkt er den 1 Mb/s, men det kan dog presses op et sted imellem 2-3 Mb/s.

HDMI ARC kan med sin begrænsede båndbredde håndtere lyd i stereo og komprimeret 5.1 surround. Båndbredden er derimod ikke tilstrækkelig til at håndtere komprimeret 7.1 surround eller tabsfri lyd (Dolby TrueHD eller DTS-HD MA). Korrektion af ”lip sync”, altså synkronisering mellem billede og lyd, er også valgfrit under ARC,

Samtidig har forskellige implementeringer af ARC har gjort det vanskeligt for tv-ejere at afgøre, hvad der konkret er muligt. Det har ikke været påkrævet for tv-producenter at tage hele pakken. Visse ARC-implementeringer har været begrænset til stereolyd, mens andre har været inkonsistente i håndtering af lyd igennem kæden, så f.eks. surroundlyd fra en indbygget tv-tuner kan sendes videre, hvorimod surroundlyd via en anden kilde er blevet nedkonverteret til stereo.


HDMI ARC


HDMI ARC har ændret lydbranchen

Begrænsningerne i ARC har gjort producenter af lydforstærkere nødsaget til at tage yderligere ansvar på skuldrene.

I de analoge dage havde man særskilte kabler til billede og lyd, men HDMI bærer som bekendt både billede og lyd. Som forklaret ovenfor kan det ikke lade sig gøre at sende 7.1 surround eller tabsfri lyd fra TV til eksternt højttalersystem via HDMI ARC (upstream). Det er derimod muligt at sende 7.1 surroundlyd og lyd i tabsfri format den anden vej (downstream) i kablet, altså fra en Blu-ray-afspiller til receiver.

Vil man have den bedste lyd, skal signalet derfor sløjfes igennem en forstærker eller soundbar før det rammer tv’et. Udfordringen opstår, når billedet skal videre til tv-skærmen. Det kan enten ske ved at lade HDMI-signalet passere igennem receiver/soundbar, der så trækker lyden ud af signalet, men skal lade billedsignalet passere urørt. Alternativt kan det ske ved at en Blu-ray-afspiller har to HDMI-udgange (en til billede og en til lyd), hvilket typisk ses på high-end-produkter.

I overgangen til 4K-opløsning løb ejere af ældre receivere og soundbarer dog hurtigt ind i problemer. Receiverne understøttede enten ikke ”passthrough”, altså gennemsending, af 4K-opløsning eller også manglende de HDCP 2.2, der er den kopibeskyttelse, som Hollywood kræver igennem hele videokæden for at ville lade et 4K-signal flyde imellem enhederne.

En endnu større hovedpine opstod i forbindelse med HDR-formater. Nu er det ikke længere nok, at receiveren kan håndtere HDR. Den skal nu have minimum HDMI 2.0 til 4K, minimum HDMI 2.0a til HDR10, minimum HDMI 2.0b til HLG. Herudover skal den også kunne lade Dolby Vision passere. Og vi har næppe set det sidste HDR-format...


HDMI ARC


Receivere er blevet en del af videokæden
Receivere er med andre ord blevet en del af videokæden – utilsigtet til en vis grad – og det er blevet en rodet affære, samtidig med, at det har krævet yderligere omkostninger til udvikling og løbende opdatering. Det samme gælder for producenter af soundbarer, som ønsker at understøtte tabsfri lyd. De skal have et fuldt HDMI-panel med indgange og udgange. Der har simpelthen ikke været andre muligheder pga. begrænsningerne i HDMI ARC-standarden.

Ovenstående forklarer også delvist, hvorfor aktører såsom Amazon og Netflix typisk ikke tilbyder lyd i højere kvalitet end komprimeret Dolby Digital Plus. Selv hvis de gjorde, ville det kun kunne udnyttes med eksterne bokse og altså ikke i de indbyggede apps i tv-skærme. Det ville simpelthen ikke kunne sendes ud af tv-skærmen via HDMI ARC.


Hvad er HDMI eARC?

Som du nok har gættet, hvis du er nået hertil, så er der en løsning på vej. Den går under det ikke specielt sexede navn eARC (enhanced Audio Return Channel) – og er et stort skridt for TV-lyd.

eARC introduceres sammen med HDMI 2.1 standarden, men kan tilføjes på visse HDMI 2.0-baserede produkter via firmware-opdatering. Båndbredden udvides fra ca. 2-3Mb/s i ARC til 37 Mb/s i eARC. Det vil med andre ord tillade, at 7.1 surround samt tabsfri HD-lyd kan overføres. Det er imidlertid ikke den eneste nyhed.

Læs også: HDMI 2.1 er klar - 8K/10K opløsning, eARC, variabel billedfrekvens & nyt kabel

Med eARC bliver lip sync – synkronisering af billede og lyd – påkrævet igennem billed/lyd-kæden, samtidig med, at eARC ikke længere kræver, at HDMI CEC (HDMI-styring) er aktiveret i tv-skærmen. eARC får sin egen tovejs kommunikationskanal, som sikrer, at enheden i hver ende ved, hvad den anden enhed understøtter og ikke understøtter. Hvilket lydformat, der udsendes af tv’et, afhænger således af, hvad soundbar eller receiver har givet af feedback mht. understøttelse.

eARC er et stort skridt fremad teknologisk, samtidig med, at det løser det dilemma, som udfasningen af analog lyd og indførslen af den oprindelige ARC-standard, skabte. Receivere og soundbarer behøver ikke længere at være kontrolcentre og håndtere videoforbindelserne. Det kan de naturligvis stadig gøre, men det vil fremover være muligt med HDMI eARC, at samme lydkvalitet og formater sendes i begge retninger af HDMI-forbindelsen (downsteam og upstream).



HDMI ARC vs eARC


Hvor står et lydformat som Dolby Atmos i denne sag, tænker du måske? Med Dolby Atmos er det vigtigt at holde for øje, at Dolby Atmos kan leveres på to overordnede måder:
  1. Komprimeret i Dolby Digital Plus-containeren
  2. Tabsfrit i Dolby TrueHD-containeren.

I fremtiden kan tv’et blive kontrolcenter for både billede og lyd
Førstnævnte kan allerede sendes ud via ARC på visse tv-skærme (f.eks. LG). eARC åbner for, at sidstnævnte kan lade sig gøre. Med andre ord vil en indbygget Netflix-app i en tv-skærm kunne spytte lyd i allerhøjeste kvalitet ud via HDMI – om Netflix vil det.

I fremtiden kan tv’et blive kontrolcenter for både billede og lyd. En soundbar behøver principielt ikke længere at have HDMI-indgange. Det vil have indvirkning på, hvordan produkterne designes og forhåbentlig forsimple opsætning af lyd hjemme i stuerne.

Læs også: Sony AF9 og ZF9 er første TV med HDMI eARC

Både TV og den tilsluttede enhed skal understøtte eARC. Nyere receivere har allerede eARC, men det er ikke udbredt på soundbarer endnu. Flere producenter har desuden bekræftet, at visse ældre receivere får eARC via en firmware-opdatering. Eksisterende kabler kan bruges, hvis de er af typen ’HDMI med Ethernet’. Hvis du samtidig vil sikre, at kablet er klar til de andre tiltag i HDMI 2.1, skal du kigge efter certificerede ’Ultra High Speed’ HDMI-kabler.

eARC løser flere udfordringer, hvad angår tv-lyd. Tiden må vise om det er nok. Protokollen er på nuværende tidspunkt bundet op på HDMI-kablet, så det er klart, at det kræver en fysisk forbindelse. Lyd bliver i stigende grad trådløst – og så begynder hele balladen måske forfra.


TV med HDMI eARC

Listen nedenfor trækker tv-skærme, som understøtter HDMI eARC, ud af TV-databasen. Listen opdateres derfor automatisk i takt med, at nye tv-skærme med eARC lanceres på markedet.


Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |