Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFilmen er hurtigere færdig på danske streaming-tjenester - FlatpanelsDK

Filmen er hurtigere færdig på danske streaming-tjenester

10 Jul 2020 | Rasmus Larsen |

Mens amerikanske tjenester som Disney+ og Netflix serverer film i originalt format, skruer danske tjenester op for tempoet. Film kører 4% hurtigere, hvilket også påvirker lyden.

Når filmen konverteres

Amerikanske film og tv-serier, som vi er storforbrugere af i Europa, optages i 24fps (24 billeder per sekund). Det kan moderne – og nogle umoderne – digitale TV-skærme fremvise korrekt. Men hvis filmen konverteres undervejs, hvad så? Det er præcis hvad der sker på filmens vej fra Hollywood gennem danske distributører og tjenester ud til din TV-skærm. Resultatet er, at filmen hjemme i stuen, er hurtigere færdig. Hvor meget hurtigere? Lidt over 4% hurtigere. Bruges tv-serien Lost som eksempel, ser en sammenligning mellem Viaplay og Blu-ray (original 24fps) sådan her ud. Videoen er klippet sammen af Martin Graversen. Efter knap 2 min. er Viaplays version ca. 4,5 sekunder længere fremme. Som det desuden noteres af Martin, så resulterer 'speed-up' i, at stemmer bliver en smule lysere.
Med en kendt film vil mange nok kunne se, at et eller andet er galt
Ser du en film eller serie for første gang vil du muligvis ikke bemærke det, men med en kendt film vil mange nok kunne se, at et eller andet er galt – selvom det kan være svært at sætte finger på, såfremt man ikke kender årsagen. En opgørelse af Flatpanels og forumbrugere viser, at samtlige toneangivende danske og nordiske streamingtjenester konverterer film og tv-serier i 24fps til 25fps ved at øge tempoet. Amerikanske tjenester som Amazon, iTunes, Apple TV+, Disney+, HBO Max og Netflix præsenterer indholdet i originalt format på 24fps. Også i Europa.

Spider-Man på Viaplay

'Spider-Man: Far from Home' på Viaplay er konverteret til 25fps

Der er gode grunde til, at danske og europæiske aktører traditionelt har brugt 'speed up' (se afsnittet 'PAL, NTSC og frekvenser') men alt dette har grobund i analoge principper, herunder tv-kanaler. Streaming har udspring i digitale principper og her kan indholdet leveres i korrekt format, foruden mange forskellige opløsninger, bitrater, HDR-formater mv. Netflix har f.eks. hver eneste titel i kataloget liggende i SD, HD og til tider 4K, med eller uden HDR (eller Dolby Vision) og i forskellige bitrater for hvert niveau. Hvilken version der serveres, afhænger af din afspiller. Læs også: Streamingtjenester: Billed- og lydkvalitet Vi skal naturligvis skynde os at sige, at der findes europæiske film og tv-serier, som er produceret i 25fps eller højere. De skal naturligvis præsenteres sådan. Her bruges ikke 'speed up'. Læs også: 5 dage med fokus på film Det er forståeligt, at tjenester som DRTV og TV 2 Play stadig bruger 'speed up'. Det er streamingtjenester, der har udspring i aktørernes tv-kanalforretning. Det er derimod uforståeligt, at tjenester som Blockbuster, HBO Nordic og Viaplay gør det; tjenester som har fuldstændigt eller overvejende fokus på film og tv-serier fra Hollywood.

Streamingtjenester: Korrekt format (24fps) på film/serier

TjenesteKorrekt 24fps format
Amazon Video
Apple TV (iTunes)
Apple TV+
Blockbuster
C More
Disney+
DRTV
HBO Nordic
HBO Max (USA)
Netflix
TV 2 Play
Viaplay
YouSee
Flatpanels

Hvad udbyderne siger

Siden 2006 med HD DVD og Blu-ray har seerne i stuerne haft mulighed for at se film i originalt 24fps format. Streamingtjenester har efterfølgende meldt sig på banen. På hjemmefronten nærmer vi os således 15 år siden startskuddet lød. Biograferne har hele tiden vist film i korrekt format. En tv-kanal er derimod låst til en fast opløsning og billedfrekvens, hvorfor alt indhold konverteres til at passe. Det er et analogt princip, der har rodfæstet sig i 'broadcast' systemet. Det er da også netop denne bagage, som aktørerne peger på, når de skal forklare, hvorfor den dårlige praksis fortsætter ind i æraen for streamingtjenester. - "Den europæiske standardhastighed er på 25 billeder per sekund og for at sikre, at alle kunder får en optimal oplevelse, uanset hvilken (europæisk) enhed vores indhold ses på, har vi også valgt 25 billeder per sekund. Indholdet er dog stadig det samme, og hos både Blockbuster og YouSee viser vi altid i filmens originale billedformat," oplyser Mai-Britt, Kommunikationsrådgiver i TDC, i et skriftligt svar til Flatpanels. Forklaringen giver mening for YouSee. Den giver ingen mening for Blockbuster. TDC siger dog, at man har et ønske om at vise film i originalt format. Selskabet har længe snakket om en ny teknisk platform til bl.a. Blockbuster, der skal åbne for film i 4K HDR. Det har været undervejs til Blockbuster længe, mens konkurrenterne spæner frem.
"Vi vil dog gerne vise film i deres originale format"
- "Vi vil dog gerne vise film i deres originale format, og derfor arbejder vi på en løsning, hvor vi også kan vise film med 24 billeder per sekund. Vi håber, at den nye platform, som både kan vise film med både 24 og 25 billeder i sekundet, er klar inden for det næste års tid," tilføjer TDC. TV 2 siger, at der ikke pt. er udsigt til, at TV 2 Play vil streame indhold i originalt format. - "Det skyldes, at TV 2 Play modtager materialet som broadcastmateriale med 25fps - og ikke kan ændre på det. Så TV 2 Play bruger altså broadcastsignalet som kilde. Lige pt. er der ikke udsigt til, at TV 2 Play fremover vil modtage materialet som originalt kildemateriale direkte til ingesting på streamingplatformen," oplyser TV 2 i et skriftligt svar til Flatpanels. C More peger på "forstyrrelser" og "udfald" på trods af, at filmskiver i snart 15 år har leveret film i 24fps og mange konkurrerende, amerikanske streamingtjenester har gjort det i årevis. - "Vi sender i 25fps for at undgå forstyrrelser og udfald på billedsiden på tv. 25fps er standard for tv, mens 24fps er standard for filmproduktion. Ved broadcast vises der på ældre tv halve billeder i hver anden linje per visning, og de vises med frekvensen 50 ggr per sekund. 50 ggr per sekund bruges, fordi det er den frekvens, som sendes ud i elnettet (50 Hz.). Så derfor risikerer man forstyrrelser, hvis man sendte ud i 24fps," skriver C More. HBO Nordic og Viaplay er ikke vendt tilbage på henvendelse fra Flatpanels. Opdatering: Viaplay har svaret: Viaplay: Film speedes op fordi det er "laveste fællesnævner".

Speed film

PAL, NTSC og frekvenser

Blot for at slå det fast: Der er ikke tale om den berygtede 'soap opera' effekt. Det er i stedet en, i teknologiens verden, gammel praksis, der har rødder i den analoge verden. Fra dengang, hvor frekvensen på TV-skærmen var bundet op på frekvensen i el-nettet. Længe før billedrørs-TV, PAL (analog tv-standard i Europa m.fl.) og NTSC (analog tv-standard i USA m.fl.) blev udbredt havde Europa lagt sig fast på vekselstrøm i el-nettet med en frekvens på 50Hz, mens USA havde lagt sig fast på 60Hz. Årsagerne hertil overstiger omfanget af denne artikel, men det relevante i denne forbindelse er, at PAL og NTSC blev bundet op på disse frekvenser, altså 50Hz og 60Hz. Det repræsenterer ikke nødvendigvis billedfrekvensen i indholdet – det er en længere udredning. Sideløbende er der blevet skabt film til det store lærred. I stumfilmens æra var billedfrekvensen for film typisk mellem 16 og 26fps; "variabel" med håndsving. I overgangen til talefilm lagde branchen sig fast på kompromiset 24fps af flere hensyn. Med TV-skærme i hjemmet, fik matematikerne en opgave. Hvordan fremviser man en film i 24fps på TV-skærme med opdateringsfrekvens på hhv. 50Hz (Europa) og 60Hz (USA)? Tallene går ikke op i hinanden. Matematikken bag sådanne konverteringer er kompleks og spændende, men ift. den konkrete situation i Europa og Danmark, så valgte man en metode, hvor man konverterer 24 til 25fps med 'speed up', altså simpelthen ved at video og lyd køres 4,17% hurtigere. Alle 24 billeder vises, hvorfor der ingen hak opstår. Det hele går bare lidt hurtigere. De analoge, teknologiske principper gjorde det nødvendigt i sin tid, men principperne har forplantet sig selvom teknologien for længst har udviklet sig. For 5-10 år siden kunne man med rimelighed tale om nødvendighed. I dag kan man for streamingtjenester udelukkende tale om dårlige vaner. Planlæg din filmaften med dette in mente.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |