Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHDR tydeliggjort - FlatpanelsDK

HDR tydeliggjort

29 Aug 2019 | Yoeri Geutskens |

HDR (High Dynamic Range) er kompliceret nok i forvejen, men TV-producenter arbejder ihærdigt på at sløre udsynet ved at opfinde egne begreber. Det er ikke usædvanligt. Moderne elektronikprodukter er proppet med teknologi og forbrugerne skal gøres opmærksomme på forskellene imellem produkterne. HDR er et af de hotte buzzwords indenfor TV i disse år og så godt som alle producenter er hoppet med på vognen, så der sker naturligvis en masse på området. Det kan sammenlignes med LGs succes indenfor OLED, som har inspireret Samsung til at lancere 'QLED', Vizio 'XLED' og Hisense 'ULED' (alle baseret på LCD). Vi springer introduktionen til HDR over, men du kan lære mere her.

Selv for de af os, som skriver jævnligt om emnet, kan det være forvirrende. Jeg stod undrende tilbage da jeg for nylig foretog en søgning på Google: "What is LG HDR Pro", med følgende svar: "HDR Pro is basically a marketing term for HDR10". Det lader til, at Google baserer svaret på denne side, som linker til denne artikel hos TechRadar. Der er givetvis en sammenhæng mellem HDR10 og 'HDR Pro' i LGs 2016-modeller, som kan håndtere HDR10 og som blev markedsført som 'HDR Pro TV', men at sætte lighedstegn imellem de to må være en misforståelse. Hvorfor opfinde et navn for noget, som allerede har et navn?

LGs egen forklaring findes på selskabets hjemmeside: "LG Ultra HD 4K TVs with HDR Pro: Select LG 2016 4K televisions support HDR10, which we call HDR Pro, because they provide full compatibility with this new standard while also delivering outstanding LG picture quality."


HDR terminologi

Det forekommer mig, at misforståelsen har grobund i, at redaktøren fortolker "which" som henvisning til HDR10 i stedet for henvisning til "select LG 2016 4K TVs", hvilket sandsynligvis er sådan det er ment. Uagtet så er det let at se, hvordan sådan forvirring opstår og spredes.

HDR terminologi

HDR branchestandarder

Der er dusinvis, hvis ikke hundredevis, af begreber og navne i TV-branchen, som kunne forklares. I denne artikel fokuserer vi på HDR. For at undgå yderligere forvirring, så lad os gennemgå de begreber, som TV-producenter anvender til at promovere proprietære HDR-funktioner. Før vi når dertil, vil det dog nok være formålstjenligt at starte med at kortlægge branchens standarder, der til tider kan forveksles med producenternes egne navne.

HDR10

Det mest almindelige HDR-format i dag. Så godt som enhver HDR-skærm understøtter formatet og det samme er tilfældet for streamingtjenester, som tilbyder HDR, samt streamingenheder og andre bokse såsom UHD Blu-ray-afspillere. HDR10 bygger på SMPTE-ST.2084 (også kendt som 'Perceptual Quantizer') teknologien (udviklet af Dolby) med valgfrie statiske metadata (ST.2086). Selvom det er veldefineret, hvordan disse metadata skal udformes, så har TV-producenter m.fl. stort set frie tøjler til at gøre med dem, hvad de vil. Nogle skærme ignorerer dem fuldstændig og analyserer i stedet billedstrømmen. Mere om emnet her.

PQ10

Vel nok det mindst almenkendte HDR-format. Det er dybest set HDR10 uden metadata. Med andre ord blot ST.2084 Perceptive Quantizer (PQ forkortet), med 10-bit farvedybde. Det vides ikke, hvor mange enheder, der understøtter det. Det skyldes, at ingen TV-producenter nævner det, men i princippet bør enhver enhed, som kan håndtere HDR10 også være i stand til at håndtere PQ10. Det skyldes, at de metadata, som sendes med signalet, er valgfrie.

Dolby Vision

Dette HDR-format, som naturligvis er udviklet af Dolby, er et af de formater, som tager dynamiske metadata i brug - konkret ST-2094/10. Dolby Vision kan have 12-bit eller 10-bit farvedybde, afhængigt af distributionsmetoden. Dynamiske metadata indebærer, at HDR-parametrene kan ændres fra scene til scene i stedet for at sættes én gang for hele filmen eller tv-episoden. Mindst lige så vigtigt er det, at Dolby Vision - i modsætning til HDR10 - klart definerer, hvordan disse metadata skal håndteres i et TV. Selskabet mener derfor, at man sikrer bedre kontrol fra kilde igennem distribution ud til fremvisning på en skærm. Hvis man dykker dybere ned i Dolby Vision-teknologien, så støder man på opdeling mellem single-layer (etlags) og to typer double-layer (dobbeltlags) signaler, foruden forskellige profiler og niveauer. Der er meget mere at fortælle, men det er ikke temaet for denne artikel.

HDR10+

Denne teknologi, udviklet af Samsung med bidrag fra Panasonic, har til formål at løse samme udfordring som Dolby Vision - konkret vha. metadata specificeret i ST.2094/40. Systemet er ikke lige så sofistikeret som Dolby Vision, men anvender langt mindre data. Den primære fordel er, at HDR10+ alliancen ikke opkræver licensbetaling per solgt produkt. Selskaber som LG og Sony har dog af andre årsager valgt ikke at støtte op om projektet. HDR10+ er skabt som et 'forbedringslag', så enheder, der ikke kan fortolke det blot ser signalet som et standard HDR10-signal, hvilket de kan dekode - ligesom nogle varianter af dobbeltlags Dolby Vision. Samsung har forsøgt at sælge HDR10+ som en åben fremfor en proprietær standard. Der er ingen licensopkrævning per solgt produkt, men producenter skal dog stadig indhente licens, betale et beskedent beløb for medlemsskab samt acceptere visse regler, hvad angår immaterielle rettigheder.

HLG

Hybrid Log Gamma er udviklet af de britiske public service-pendanter til danske DR, navnligt BBC og NHK. Det er et af de HDR-formater, som ikke er baseret på PQ-teknologien. Den primære fordel ved HLG er, at den er langt mere kompatibel med eksisterende arbejdsgange end PQ er det. Herudover kan et og samme signal bruges til at distribuere et tv-signal til HDR-skærme og SDR-skærme (Standard Dynamic Range), forudsat at sidstnævnte kan forstå signaler i Rec.2020 containeren. Det kan alle Ultra HD-skærme pånær de allerførste af slagsen fra omkring 2014, hvor priserne var ekstremt høje og salget meget lavt. HLG10 er en variant af HLG specificeret af Ultra HD Forum. Den bruger 10-bit farvedybde og Rec.2100 farverum.

Advanced HDR by Technicolor

Denne familie af HDR-formater, udviklet i samarbejde med Philips og oprindeligt kaldt Prime Single, er igen baseret på PQ. De to primære varianter kaldes SL-HDR1 og SL-HDR2, der bruger hhv. SDR og HDR10 som grundniveau. Formaterne bruges stort set ikke i indholdsdistribution på nuværende tidspunkt, men de har opnået en smule udbredelse i produktionsmiljøet. De to selskaber har desuden specificeret et format kaldet SL-HDR3, som er baseret på HLG, men det er stadig under udformning. Således kan HDR-branchestandarderne overordnet opsummeres således:

HDR terminologi

Selvopfundne HDR-begreber

I hvilket omgang understøtter de forskellige TV-producenter ovenstående branchestandarder? Det kan du få svaret på i artiklen Det fulde HDR-økosystem. Forskellene slutter dog ikke her; det er i stedet her hele debatten starter. I forsøget på at adskille sig fra konkurrenterne, opfinder TV-producenter egne udtryk og begreber for at underbygge deres markedsføring. Her begynder det for alvor at blive forvirrende.

Samsung

Som nævnt tidligere er HDR10+ et forslag til en standard fremsat af Samsung, med input fra Panasonic. Nu bliver det dog ganske forvirrende for selskabet har også en funktion kaldet HDR+, som er noget ganske andet. Fortvivl ej, hvis du selv har forvekslet de to. Det sker også i Samsungs marketing-afdeling. HDR+ er (eller snarere var) navnet på Samsungs SDR-til-HDR opkonvertering. Måske SHDR ville have været mere velvalgt. Uanset hvad, så har Samsung dog valgt at droppe begrebet med lanceringen af sit 2019-modelprogram. 1000 er langt mere end 10, så HDR 1000 må naturligvis være langt bedre end HDR10. Bortset fra, at der er tale om fuldstændig forskellige ting. HDR 1000 er blot et kommercielt udtryk opfundet af Samsung for at indikere den maksimale lysstyrke for en given TV-model; altså 1000 nits højlys. Det lader ikke til at betyde andet. På samme vis har Samsung HDR 1500 (1500 nits højlys) og HDR 2000, hvilket ganske forvirrende også går under navnet QHDR (måske for at linke det til QLED-serien) og Q HDR 2000. Det lader til, at alt hos Samsung nu er Q – Q Color, Q Contrast Ultimate, Q Viewing Angle, Q Display og sågar Q Engine. For nogle år tilbage hed alt fra Samsung noget med S, heriblandt SUHD. Så de 2000 er en specifikation for lysstyrke, altså ikke et årstal. Det seneste påfund er HDR 4000. Eller som det også kaldes: Q HDR 4000. Lad os undlade at kalde det HDR 4K - dette ville om muligt forvirre folk i endnu højere grad. Hvorfor de ikke bare kalder det 4000 nits er naturligvis det store spørgsmål. Q HDR Elite er endnu et superlativ fra Samsungs marketingafdeling, i øvrigt uden nogen klar definition. Det samme gælder Quantum HDR, hvilket lader til at være forbundet til Samsungs 8K QLED-serie. Begrebet antyder en slags kombination af en LCD-skærm med quantum dots og HDR, men selskabet tilbyder ikke en nærmere forklaring ud over denne ret vage video (og denne.

HDR terminologi

Kan det blive endnu bedre end Q HDR Elite? Naturligvis, med Q HDR EliteMax: "Our maximum High Dynamic Range experience powered by HDR 10+ is engineered exclusively for the Q9 to deliver our most premium picture". Du vil måske også støde på de mindst lige så gådefulde udtryk Quantum HDR 12X og Quantum HDR 16X. Ifølge denne forklaring, så der ikke tale om ny teknologi, men i stedet endnu et fancy kommercielt navn for at adskille 2019-modellerne fra 2018-modellerne. Der er tilsyneladende ingen sammenhæng med HDR10+ selvom det antydes. Tallene 12X og 16X lader til at være en indikation af den maksimale lysstyrke, angivet som multiplikator af en basisværdi - måske 100 nits fra en HD-skærm.

HDR terminologi

LG

Lad os åbne LGs ordbog på HDR Pro, som blev nævnt i indledningen af artiklen. Ifølge LG Hong Kong; "HDR Pro adjusts the brightness of your screen to bring a life-like clarity to the images it projects. With LG UHD TV, you can enhance the colors by adjusting the brightness of your screen to bring out every detail. Now, you can enjoy vivid and vibrant content with HDR Pro". Så langt så godt.

HDR terminologi

Det lader dog til, at HDR Pro i virkeligheden er LGs algoritme for dynamisk tilpasning af HDR-video med statiske metadata eller ingen metadata. Hvorledes? Jo, i 2018 stoppede LG med at benytte termen HDR Pro for at erstatte den med to nye termer, HDR10 Pro og HLG Pro. Som forklaret tidligere, så anvender HLG ikke metadata mens det med HDR10 er valgfrit. Det er valgfrit fordi en indholdsdistributør ligeledes kan fravælge det, og i sådanne tilfælde kaldes det PQ10. Metadata i signalet kunne formentlig lige så godt udelades for LGs algoritme kaster formentlig alle metadata fra HDR10 til siden, for i stedet at foretage egne kvalificerede gæt på, hvordan indhold kan optimeres. Selskabet omtaler til tider algoritmen som “dynamic metadata injection” og med mindre der er et eller andet, som jeg overser, så har LG omdøbt funktionaliteten til Active HDR.

HDR terminologi

I samme boldgade finder man LGs SDR-til-HDR opkonvertering. Selskabet kalder den HDR Effect. LG lader brugeren tilpasse funktionen i tre niveauer: High, Medium og Light. Cinema HDR lader derimod til at være LGs angivelse af, at fire HDR-formater er understøttet: "LG’s 4K Cinema HDR delivers the filmmaker’s vision by supporting most HDR formats. Enjoy a truly cinematic experience at home with Dolby Vision™ and Advanced HDR by Technicolor, as well as HDR10 Pro and HLG Pro". Derudover lader det ikke til at betyde noget konkret.

HDR terminologiBillede: AV Watch

Sidst men ikke mindst har LG opfundet begrebet OLED HDR, som "provides the HDR TV experience by supporting both HDR10 and Dolby Vision and offering premium picture quality with infinite contrast". Naturligvis på OLED-skærme. Med begrebet forsøger LG at minde køberne om forskellene på OLED- og LCD-skærme, men derudover betyder det tilsyneladende ingenting. Da LG omdøbte sine dyrere LCD-skærme til ‘Super UHD TV’, introducerede selskabet samtidig begrebet HDR Super.

HDR terminologi

Philips

TP Vision, selskabet bag Philips TV i stort set alle andre regioner end Nordamerika, benytter (eller benyttede) begreberne HDR Plus og HDR Premium for at adskille HDR-tv med maksimal lysstyrke på hhv. 400 nits og 700 nits. HDR Perfect er forbeholdt visse Philips TV. Det startede tilsyneladende med 901F OLED, som løfter lysstyrken og kontrast i HDR-indhold. Som sidebemærkning kan det her indskydes, at OLED+ er et navn, som TP Vision giver skærme, der byder på en kombination af et OLED-panel, P5-videoprocessor, Ambilight og B&W-lydsystem. P&F USA (Philips & Funai) er det selskab, som sælger Philips TV i Nordamerika. Her har vi et sjældent eksempel på en aktør, som holder sig til de faktuelle navne såsom HDR10 og Dolby Vision uden at opdigte alle mulige andre navne til HDR-funktionerne.

TCL

Fra en af selskabets pressemeddelelser: “TCL utilizes HDR Pro Gamma technology to create a custom tone map for different environments to accurately reproduce details so they remain easily visible in any lighting condition. To deliver impactful HDR performance in any viewing environment – from dark home theaters to bright living rooms – TCL’s new HDR Pro Gamma feature ensures every detail is captured in HDR entertainment content and is perfectly visible. The 6-Series offers picture settings available for dark home theaters (HDR Dark), moderately bright living rooms (HDR Normal), and even the brightest sunlit spaces (HDR Bright) so that stunning HDR is available anytime and anywhere.” Det står ikke helt klart, om TCL Europas HDR Pro adskiller sig fra ovenstående. Det eneste, som vi kan navigere efter er denne korte video samt en udtalelse om "superb contrast, vivid accurate colours and finest details".

Hisense

Ligesom alle andre TV-mærker med respekt for sig selv, så har Hisense introduceret egne begreber. HDR Supreme "displays a wider and richer range of colours with even brighter whiteness giving the picture an even crisper and more dynamic look", ifølge denne side. Det tilhørende logo indikerer, at disse skærme kan nå op på 2200 nits lysstyrke.

HDR terminologi

HDR Perfect i Hisense-terminologi henviser derimod til TV, som er kompatible med HDR10 og HLG samt har en lysstyrke på op til 600 nits. Det er på sin vis ikke så forskelligt fra Philips / TP Vision. De to selskaber anvender nemlig samme begreb, dog med lidt forskellige definitioner.

HDR terminologiHDR Perfect logo from Phiips (left) and Hisense (right)

Hisense har herudover trukket HDR Plus op af hatten, men det betyder ikke det samme som ovre hos Samsung. "HDR Plus further enhances all of these features when used with technologies found in a ULED TV. HDR Plus brings a wider colour gamut which delivers even more vibrant and accurate details on screen – expect brighter whites, darker blacks and even more lifelike colour". Hvorvidt der ligger andet bag dette meningsløse marketingpåfund er svært at vurdere baseret på denne information.

Sony

Hvad angår Sony, så kan vi holde det kort. Selvom mærket lægger alle kræfter bag 4K HDR, og som sædvanlig har fundet på egne navne til interessante funktioner, så forsøger ingen af selskabets egne begreber at ændre meningen i ordet HDR. Måske ud over HDR Remaster. Som denne side forklarer: "with Object-based HDR Remaster, the colour in individual objects on screen is analysed and the contrast adjusted, unlike most TVs where contrast is only adjusted along one black to white contrast curve".

HDR terminologiSony HDR Remaster

Der er også X-tended Dynamic Range og X-tended Dynamic Range Pro. "By precisely balancing the light output across the screen, dimming some areas, and boosting others, X-tended Dynamic Range PRO reveals a brightness range several times that of a conventional LED-backlit TV, and it enhances any source to near-HDR quality with a wider range of brightness". Baseret på denne beskrivelse, så lader sidstnævnte til at være Sonys funktion til at opkonvertere SDR til HDR. Sony forkorter funktionen XDR og på specifikationslisten og i markedsføringen falder du måske over XDR Contrast efterfulgt af et tal for at indikere den formodede kontrastforbedring. Det spænder fra 5X til 20X.

HDR terminologi

Daiwa

Der er også TV-mærket Daiwa. Det er næppe genkendeligt på vores kanter, men de er at finde på det indiske marked. Her har de opfundet navnet HDRX, dog uden nogen forklaring.

Apple

På Apple WWDC 19 konferencen introducerede selskabet sin XDR monitor. Hos Apple står XDR ikke for Extended Dynamic Range, ligesom hos Sony, men i stedet for Extreme Dynamic Range. Specifikationerne er uden tvivl imponerende, særligt for en PC-monitor. Skærmen kan gengive, og opretholde, 1000 nits lysstyrke i fuld skærm, ramme 1600 nits højlys, justere sig frem til 1.000.000:1 kontrastforhold og dække DCI-P3 farverummet. Samtlige af disse parametre er dog stadig dækket af alle udbredte HDR-specifikationer.

HDR terminologi

VESA

VESA er ikke en TV-producent. Det er en organisation, som definerer tekniske standarder for skærme. Organisationen er formelt kendt som Video Electronics Standards Association og blev etableret i sin tid i forbindelse med promoveringen af 600×800 SVGA-formatet. VESA har sidenhen fremsat mange standarder, herunder DisplayPort. For nylig har organisationen også kastet sig ud i at definere normer for HDR-ydelse på skærme. Der er tre niveauer: Baseline, mid-range og high-end, som kaldes hhv. DisplayHDR 400, DisplayHDR 600 og DisplayHDR 1000. Tallene henviser blot til den maksimale lysstyrke i nits. Du kan finde yderligere detaljer her. VESA har senere tilføjet DisplayHDR True Black mærkatet til OLED og andre selv-emitterende skærmteknologier såsom microLED.

HDR terminologi

UHD Alliance

UHD Alliance er en organisation bestående af nogle få TV-producenter og Hollywood-studier. I fællesskab har de forsøgt at definere nogle normer. Det første tiltag blev døbt Ultra HD Premium og jeg nævner den her fordi det i bund og grund handler om HDR. Hvad det går ud på kan du læse mere om her. Alliancen har senere forsøgt at omfavne mobilenheder med den såkaldte 'Mobile HDR Premium' definition. Mere om denne kan findes her.

HDR terminologi

"HDR" indenfor fotografi

Er vi færdige med HDR-video? Det tror jeg, men det er bestemt muligt, at jeg har overset nogle begreber. Der er dog mere at tage fat på, hvad angår HDR. I hvert fald, hvad nogle grene af branchen - fotografer - kalder HDR. Det er dog noget ganske andet, hvilket forklares her. Kort fortalt, så er "HDR" indenfor fotografi en øvelse i at kombinere flere billeder med forskellig eksponering til ét billede med udvidet kontrast. Det kaldes også "exposure synthesis" eller "bracketing". Årsagen til, at jeg har sat HDR i citationstegn, skyldes, at det resulterende billede stadig er i SDR. Det kan fremvises perfekt på en SDR-skærm - eller printes på papir. Der er en undtagelse, som måske vidner om, at fotobranchen snart tager skridtet til HDR. Nogle af Panasonics nye (2019) Lumix-kameraer kan tage billeder i HLG Photo-format, og disse kan fremvises i HDR på næsten alle Panasonic TV fra 2019-generationen. Eftersom flere store kameraproducenter nu er smartphone-producenter, så lad os kort opridse nogle af de mest udbredte begreber her, så du ikke bliver vildledt af dem fremover. Apple Smart HDR udjævner højlys og løfter skyggedetaljer så billedet som helhed fremstår mere jævnt belyst. Omvendt kan processen mindske detaljerigdom og få fotos til at se lidt kunstige ud. Denne test forklarer det nærmere. Google HDR+ (ej at forveksle med HDR+) er en lignende øvelse i ‘computational photography’, hvor ‘burst-fotografi’ tages i anvendelse. Det er ikke forbeholdt Google Pixel-telefoner, men findes også i Google Camera app'en, som kan køre på andre Android-telefoner. Asus skilter med Enhanced HDR+ funktioner på sine telefoner. Det forkortes i øvrigt HDR++.

Opsummering

Som opsummering kan man sige, at der basalt set er to kategorier, hvori TV-producenterne opfinder egne HDR-begreber:
  1. Algoritmer til billedbehandling: Især SDR-til-HDR opkonvertering for at få normal video til at ligne HDR, 'dynamisk tilføjelse af metadata' for at få HDR med statiske eller ingen metadata til at ligne dynamisk HDR samt anden billedbehandling af HDR-video.
  2. For at skelne mellem billig, mellemklasse og high-end TV, primært opdelt baseret på maksimal lysstyrke i nits (candela per kvadratmeter eller cd/m2).
Jeg håber, at du med denne guide i hånden lettere kan navigere i tv-markedets jungle. Hvis du fortsat har spørgsmål til HDR-funktioner, så giv lyd fra dig i kommentarfeltet.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |