Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung Q90R (QLED) - FlatpanelsDK

Test: Samsung Q90R (QLED)

|


Traditionen tro, så ankommer de nye testmodeller her i foråret, og den første model vi har fået på bænken fra Samsung er deres QD-LCD (“QLED”) 4K-topmodel, Q90R, som i år byder på en masse “AI”, zonestyret baggrundsbelysning, innovationer for betragtningsvinklerne, og den eksterne One Connect-boks. TV’et har høstet megen ros allerede, så vi er spændte på, at se hvordan den måler sig på vores skala. Vi blev desværre ikke blandt de første i DK til at anmelde Q90R, men vi må så sigte efter at blive de mest grundige i stedet.

Q90R findes i 55”, 65", 75" versioner, hvor vi har lånt 65" modellen.


Pris og forhandler:

55"
65"
75"


Første indtryk

Q90R deler fysisk platform med de tidligere Q9x-modeller vi har set på, og fremtoningen er nærmest fuldstændig identisk med tidligere år. Det skal ikke, som sådan, opfattes negativt, for udseendet er minimalistisk og gennemført.

Hvis vi starter bagpå, så har Q90R udskæring til Samsungs No-Gap-beslag, hvilket i år er forbeholdt Q85R og opefter, hvilket muliggør en helt plan montering på væggen, hvis man køber Samsungs eget beslag. Derudover er der ikke mange andre features at finde ud over stikket til den fikse One Connect-boks, som igen i år leverer både strøm og billedsignal via et tyndt langt kabel.

One Connect-boksen er af den mindre type målt ift. den kollos vi så til Q900R tidligere, hvilket skyldes et mindre krav til strømforsyningen. Det betyder, at det er nemmere at få plads til boksen i et skab og at den heller ikke udsender samme mængde støj fra blæserne under drift. Der blev ikke oplevet støjgener fra boksen under testen, selvom den stod placeret ved siden af TV’et.

Bagpå One Connect finder vi de sædvanlige ind- og udgange, men HDMI-portene er ikke blevet opgraderet til HDMI 2.1 og det er også relativt få af 2.1-features, som er understøttet: VRR (variabel billedrate) og ALLM (Auto Low Latency Mode = automatisk spil-mode) er de eneste.




En ting man måske ikke lige opdager med det samme er, at fordi Q90R gemmer på Samsungs nye Q Ultra Wide Angle-teknologi, så har panelet en lidt anden fremtoning end man måske har været vant til. Det der er anderledes er nemlig noget der mangler: refleksioner. Skærmen har ganske enkelt det mest effektive anti-refleksionsfilter vi endnu har set, hvilket til dels hænger sammen med den teknik, der bruges til at øge betragtningsvinklerne (mere om det senere). Direkte refleksioner, såsom fra lamper i baggrunden, eller lys fra vinduer på både vægge og selve TV’et, kvæles ganske enkelt i en grad, som vi ikke har set før. I forhold til tidligere, så spredes refleksionerne meget mere, hvilket måske i sig selv kan være lidt generende, da de så fylder mere på skærmen, men samtidigt dæmpes peak-refleksionen, så den den skarpeste refleksion fremstår mere afdæmpet. Vi er kæmpe-fans og det kan kun gå for langsomt for de øvrige producenter, at få noget tilsvarende banket sammen. Billedet herunder viser Q90R til venstre og et 2018-OLED-panel til højre.


Samsung Q90R test


Hvor man jo nok normalvis ville sigte efter, at skabe så gunstige omgivelser, som muligt til TV-kigning, så vil man med Q90R være så frit stillet, at man kan bruge skærmen under stort set alle omstændigheder. Det er lidt som med støjreducerende hovedtelefoner - hvis du SKAL lytte til musik i støjende omgivelser, så er det oftest mere fordelagtigt, hvis hovedtelefonerne kan reducere støjen end hvis de ikke kan.


Brugeroplevelse & features

På CES overraskede en del af producenterne os med annonceringen af AirPlay 2 og Homekit, hvor Samsung havde medbragt et dummy-ikon til iTunes. Vi har sidenhen erfaret, at det nok bliver den nye TV-app, vi kommer til at se, men det er desværre for tidligt på året til, at nogen TV har fået disse features. Til styresystemet er processoren uændret og vi er på version 5.0 af Tizen, som traditionen tro ikke opdateres fra år til år.

Styresystem og smart-TV

Mere Ambient Mode i Q90R
Samsung har for nyligt annonceret, at DRTV-genvejen, som vi også tidligere har set på Sonys TV, skulle dukke op på Tizen, hvor der er tale om den samme type genvej til HbbTV, som ikke giver adgang til Live TV. På trods af den nuværende mangel på denne, så er Samsung stadig den producent, som formår at samle flest streaming-tjenester af relevans for os her i DK, og i år har vi endda fået endnu en spiller puttet ind i mikset: Rakuten TV. Her er tale om lejefilm i 4K HDR-kvalitet, og dermed en seriøs konkurrent til Apples iTunes. Kataloget af 4K-film er endnu ikke helt på højde med iTunes, men dét at tjenesten nu er tilgængelig er et klart plus for de der gerne vil leje film i lidt højere kvalitet og ikke vil købe et Apple TV (som nævnt, så kommer deres tjeneste dog som app til Samsung inden længe).

Vi er ved at have nået et stadie af Samsungs smart-TV, hvor dét at måle hvor lang tid en app er om at starte første gang ikke er specielt relevant. Det kører hurtigt og ventetiden er ikke væsentlig anderledes end dét du kender fra din smartphone. Fra tid til anden - og især lige efter opstart - vil man dog opleve hakken i interfacet, når man navigerer rundt, så følelsen af et glat operativsystem er ikke helt opnået.

En ny features, som vi har fået i år er muligheden for at forbinde til tjenester som Office365 eller sågar fjernskrivebord på en PC. Disse features beder dig om, at koble et keyboard til via Bluetooth for at give adgang til et fuldt tastatur.

Q90R har hele tre stemmeassistenter ombord, nemlig Samsungs egen Bixby, Alexa og Google Assistent. Herhjemme virker Bixby ikke på dansk endnu, men det er godt det samme for i min mening virker den ikke specielt godt. Ja, du kan kontrollere visse aspekter af TV’et, men den interagerer ikke med apps, så hvor du godt kan starte Netflix, så kan du ikke starte et specifikt program på Netflix. Yderligere, så virker kommandoer til at kontrollere TV’ets egne features heller ikke når en app er aktiv, så at skrue op og ned med stemmen fungerer ikke imens du eks. ser Netflix.

Ambient Mode blev introduceret med Q9 i sin tid, og var dengang en noget nedtonet version af den variant man fik på The Frame. Med Q90R har man forsøgt, at udvide funktionaliteten lidt, så der nu er en del flere kunstværker at vælge mellem, og der er også kommet flere muligheder for at ændre ramme mv. når først Ambient-mode er aktiv. Til forskel fra The Frame, så tilbyder Ambient på Q-serien, at man tager et billede af den omgivende væg, som TV’et så forsøger at inkorporere i billedet, så TV’et ligesom forsvinder på væggen. Det virker naturligvis bedst, hvis væggen bagved har lidt spræl i sig, men ellers kan man vælge ensfarvede baggrunde og forsøge, at ramme væggens farve. Man er ikke længere bundet af, at der skal være en info-boks til stede hvor eks. tid og vejr vises, så stilmæssigt er Ambient noget mere anvendelig i Q90R end det har været tidligere. Som på Frame skulle Q90 kunne mærke om der er personer i lokalet og selv slukke, men lige netop denne feature fik vi desværre ikke husket at teste inden TV’et blev pakket ned. Vi venter lige på en konfirmering fra Samsung på denne funktionalitet.

Q90R har fået tilføjet “AI” i år, hvilket blandt andet kan aktiveres i form af en automatisk billed- og lydfunktion. Essentielt dækker førstnævnte over en lyssensor, som måler på omgivelserne, ligesom det også har været tilfældet førhen. AI på lydsiden kommer vi ind på lidt senere.

Tizen er stadig et af de styresystemer, hvor der ikke udsendes opdateringer, som kan bringe ældre modeller op på en nyere platform, hvilket vi har sat fokus på flere gange tidligere.

Betjening

Det skal ikke være en hemmelighed, at Samsungs One Remote Premium rangerer, som noget af det bedste betjeningsgrej på markedet pt. og det er naturligvis samme type, som følger med Q90R. Her er tale om en simpel remote lavet i metal, som samtidigt i samspil med One Connect-boksen, kan agere multi-fjernbetjening til dine eksterne enheder. Det kræver dog, at One Connect-boksen har frit udsyn til dine enheder, da IR-senderen sidder i boksen. En ekstern IR-blaster med kabel kan tilkøbes.

Vi har tidligere rost fjernbetjeningen for det minimale antal knapper, som man har kunnet nøjes med på One Remote, men i år har der sneget sig lidt utøj med. Amazon Prime, Netflix og Rakuten TV har fået møvet sig frem i bussen og har fået dedikerede knapper til start af de respektive apps. Det var ellers lige så befriende, at Samsung havde modstået presset fra indholdsudbyderne og holdt deres fjernbetjening så clean som muligt, men det er åbenbart et afsluttet kapitel nu. Havde man så blot ladet knapperne være anonyme og konfigurérbare, så man selv kunne bestemme hvad der skulle ske ved tryk, så kunne vi måske have tilgivet tilføjelsen. I sin nuværende form er det bare ærgerlige knapper, som potentielt kunne ende som værdiløse, hvis den pågældende udbyder lukker ned - eller måske ikke lige var en af de tjenester DU havde behov for.


Samsung Q90R test


For at bruge egne fotos til Ambient mode, så bør man hente Samsungs SmartThings-app, hvorfra Tv’et, som hidtil, også kan konfigureres fra under den indledende opsætning.

Tv-kanaler, optagelse & lyd

Flow-TV er for alvor på retræte i disse år, men ikke desto mindre, så er en af de centrale funktioner stadig visning af digitalt TV fra et antennesignal. Samsungs TV-platform fungerer som hidtil og er simpel at betjene, rimelig hurtig, og godt integreret med fjernbetjeningen.

Samsungs Q-modeller giver mulighed for PIP med to kanaler (men husk, at der stadig kun er 1 CI-port til dekodning) og man kan flytte rundt på placeringen.

Lyd-delen af AI-funktionen dækker over tilpasning af lyden til den givne situation, hvor brugere af TV-funktionen nok vil glæde sig over muligheden for, at tilpasse pludselige skift i lydniveau, som man ofte oplever på TV-kanaler, hvor reklameblokkene kan give lidt af et chok når volumen eksploderer. Funktionen vil begrænse den maksimale volumen af TV’et, så har du brug for at skrue højt op, så skal du overveje at deaktivere funktionen. Vi valgte at slukke den under testen. Tale fremstår klart og målt i forhold til Q9FN, så er performance omtrent det samme. Set i forhold til eksempelvis Sony XG95, så performer Q90 bedre og til dagligdags brug, så går den an.




Q90R har ikke fået eARC- eller Dolby Atmos-understøttelse, så kan man beklageligvis ikke få Atmos fra eksempelvis Netflix ud af TV’et og over i eksempelvis Samsungs egne Atmos-soundbars.Opdatering: Samsung oplyser, at selvom Netflix's Atmos ikke er officielt understøttet så kan det lade sig gøre ved at tilslutte en Samsung-soundbar. Det oplyses, at man med soundbarer fra andre fabrikanter manuelt skal ind og slå det til.

Brug af en soundbar i en eller anden forstand kan stadig anbefales, for selvom Q90R ikke har verdens værste lydkvalitet, så er der stadig grænser for hvad man kan få ud af så småt et kabinet.


Kalibrering

Der er et relativt begrænset antal billedprofiler at vælge mellem, men kun Film-profilen kommer nogenlunde tæt på at reproducere den reference, som filmindhold skabes i henhold til.

Som tidligere år, så understøtter Q90R autocal via det normale interface, men det kræver stadig specialudstyr og en licens til CalMan-softwaren, som for nyligt blev annonceret i nogle “lite”-udgaver, som kun virker med specifikke TV-modeller.

Øvrige billedprofiler

Tryk på profilen for at se målekurve

Standard
Dynamic
Natural
For SDR-indhold kræver det kun et par få justeringer af Film-profilen for at opnå en farvegengivelse tæt på referencen. Som hidtil kan man ikke fuldstændigt slukke for den dynamiske baggrundsbelysning, og i den højeste indstilling vil gamma-kurven skævvrides ret markant for SDR-indhold, således, at mellemtonerne fremtræder alt for lyse. På laveste niveau følger skærmen referencen fornuftigt.

Værre går det når vi skifter til HDR, hvor baggrundsbelysningen kører på max. altid. Samsung baserer deres dynamiske tonemapping på præferencer fra fokusgrupper, som har vist, at et flertal favoriserer et lysere billede, hvorfor samtlige profiler på Q90R er for lyse ift. PQ2084 EOTF-kurven, ligesom vi har set det på tidligere års modeller. Samtidigt er overgangen til clipping-plateauet i højlyset forholdsvist pludseligt, så samlet set vil man kæmpe med, at detaljer i højlyset har alt for lidt råderum og dermed bliver sværere at gengive. For dig som seer vil det komme til udtryk i, at detaljegraden i de helt lyse regioner forsvinder og at billedet blot bliver helt hvidt. Det er kritisabelt, at man end ikke i Film-profilen kan få en gengivelse af lyset, som er tættere på referencen.

Vi ser en anelse lavere dækning af DCI-P3-farverummet end på Q9FN, hvilket muligvis skyldes de nye tiltag for at forbedre betragtningsvinklerne, som vi kommer ind på senere.




Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen.


Bemærk: Vi kalibrerer kun mod SDR, ikke HDR. Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.



Samsung Q90R test


Billedkvalitet

Billedmotoren i Q90R er seneste skud på stammen og tilbyder samme AI-opskalering, som vi fandt på 8K Q900 tidligere. I vores mening er denne algoritme alt for aggressiv og tilføjer for meget kunstig skarphed, men heldigvis deaktiveres den i Film-profilen. Opskalering uden for AI-indstillingen er stadig blandt de bedste på markedet, så man vil uden problemer kunne tage sin aldrende DVD-samling og afspille på Q90R - dog med det twist, at 50 Hz interlaced indhold stadig lider under microstutter. Nogen ser det og andre gør ikke, men for flere af de TV-kanaler man kan fange her i Danmark, så er det 50 Hz interlaced signal du får serveret.

Ser vi på bevægelseshåndteringen, så klarer Q90R sig godt, og benytter man bruger-indstillingen på lavt niveau, så undgår man de værste artefakter fra algoritmen. Man kan ikke skrue helt så højt op for denne indstilling, som man kan hos eksempelvis Sony, før den famøse soap-opera-effekt indtræffer. Enkelte gange blev den tilfældige hak ved sceneskift, som vi også før har klandret Samsung for, observeret, men det var ikke et fænomen, som var så udpræget, som det har været tidligere. Lad ikke dette aspekt være en faktor når du skal vælge mellem Q90R og konkurrenterne.

Gradienter klares ligeledes fint og bedre end på Q9FN, og for de, som ønsker endnu glattere overgange, så kan man aktivere Samsungs graduerings-filter (Digital Ren Visning), som tilføjer en smule støjreduktion og dermed blødgør billedet en smule samtidigt.




Dykker vi ned i baggrundsbelysningen, så klarer Q90R godt 1700 nits på et 10% stort vindue (mens resten af skærmen er sort), men lysstyrken dykker drastisk når dækningsgraden bliver enten mindre eller større og på vores 4x4 ANSI-mønster er man nede på 800 nits. De små dæknings-% hæmmes af, at skærmens 480 zoner bliver for store ift. det område, som skal oplyses, og de høje dæknings-% hæmmes af begrænsningen i strømforsyningen, som ikke kan opretholde 1700 nits på en fuld hvid skærm uden at sprænge en sikring. De 800 nits ANSI er ikke væsentlig anderledes end hvad OLED-modellerne kan præstere og det illustrerer, at i visse situationer vil OLED kunne matche LCD, hvis konkurrencen ikke står i blot at vise det overall mest oplyste billede. Jo tættere vi kommer på 100% dækning des mere trækker Q90R dog fra OLED-konkurrenterne, som alle kæmper med at komme over 200 nits på en fuld hvid skærm, hvor Q90R kan klare 600 nits.

Læs også: OLED vs. LCD

Samsung har arbejdet med algoritmen til styring af baggrundsbelysningen, så man i højere grad undgår “blooming”, hvor lysende glorier kan ses omkring lyse objekter på mørke baggrunde. Q90R favoriserer at undgå blooming, hvilket til tider kan skabe lidt mørke konturer i stedet, når lyset tones ned nær mørke områder. Det kan ikke helt undgås, at der fremkommer glorier omkring undertekster på især HDR-udsendelser, men overall set, så tøjler Q90R dette fornuftigt og for et LCD-TV, så er Q90R klart en top-performer på dette område. De problematiske fluktueringer, som vi påpegede på Q9FN blev ikke observeret på Q90R.

Vi måler på Q90R et lavere kontrastforhold end vi gjorde på Q9FN. Via vores kolleger i udlandet ved vi, at kontrasten uden dynamisk kontrast aktiveret (kræver justering via servicemenu) generelt er mere stabil over hele spændet af lysstyrker på Q90R ift. Q9FN, men at dette kontrastforhold også er godt 25% lavere på Q90R, hvilket kommer som en effekt af et lidt højere sortniveau. Dette relaterer sig sandsynligvis til de tiltag, som udgør “Ultra Wide Angle”-teknologien.

Der kan stadig anes en lille smule forsinkelse på aktiveringen af lyset, så man af og til føler, at lyset ændres en anelse for sent ift. sceneskift i en film. Det var også noget vi så på tidligere modeller, men det er stadig ikke 100% i orden på Q90R. Hvad Samsung derimod har fikset er håndteringen af sorte bjælker for disse holdes generelt ret pænt på plads, hvis man ellers holder sig til de gængse film-formater og ikke de mere obskure man af og til falder over på eksempelvis Netflix.




Som det kunne ses på graferne i forrige afsnit, så vælger Samsung bevidst at lade skærmens lysstyrke ligge lidt for højt ift. normen for HDR, hvilket bevirker, at man af og til vil miste detaljer i højlyset. Det har også været tilfældet på tidligere års modeller og det er lidt en skam når det så tydeligt ikke er en fejl, som nemt kunne rettes ved at inkludere eksempelvis endnu en billedprofil for puristerne. For de der savner Dolby Vision, så har Q90R altid dynamisk tonemapping aktiveret, således, at skærmen altid vil forsøge at optimere HDR-indholdet bedst muligt, hvilket er en måde at få noget pseudo dynamisk metadata ind på indhold, som ellers kun har statiske metadata. De øvrige producenter har lignende algoritmer, men her hos Samsung kan det altså ikke slås fra.

En af de nyskabende features ved Q90R er dét Samsung har døbt “Ultra Viewing Angle” og det dækker i virkeligheden over to tilføjelser. Den første er en ny passiv film på skærmen, som vi også så effekten af mht. direkte refleksioner, og denne øger betragtningsvinklerne en smule ift. tidligere. Den anden tilføjelse er en aktiv én af slagsen, som er puttet i subpixels og muliggør udsendelse af lys mere direkte til siderne via en såkaldt “subpixel rendering”. Basalt set, så indeholder hver pixel i et VA-LCD-panel en række domæner, som Samsung i Q90R har brugt et par af til at sende lys mod siderne (ikke op og ned), så man ikke i samme grad vil opleve, at farver og sortniveau lider når man bevæger sig væk fra centrum af skærmen. Dette er dermed en effekt, som kan slås til og fra. Effekten virker dermed kun horisontalt og ikke vertikalt, men det er naturligvis også det mest relevante led.




Hvis vi starter med de positive effekter af denne fremgangsmåde, så kan vi på billederne ovenfor se en sammenligning mellem hhv. Q90R (til venstre) og Sonys AF9 OLED (til højre). AF9 er i dette setup ikke blevet kalibreret, så forskellene i farvenuancer skyldes dels Samsungs tolkning af EOTF-kurven og dels, at AF9 ikke er kalibreret. Som det ses, så er der en forskel, men havde man ikke haft et OLED-TV stående ved siden af, så var denne forskel nok ikke noget man ville lægge mærke til. Samsung har virkelig hævet barren for hvad der er muligt at klemme ud af et VA-LCD-panel og selvom Sony forsøgte sig med deres X-Wide Angle teknologi, så formåede de ikke at få sortniveauet på plads. På Q90R får man både kontrast og farver til at performe acceptabelt fra en skæv vinkel, hvilket ellers hidtil har været et aktivt valg man måtte træffe når man valgte TV og panel-teknologi i LCD-verdenen, nemlig valget mellem VA- og IPS-panel.

Tilføjelsen af subpixel rendering kommer ikke uden omkostning og prisen man betaler, er, at man reelt set ikke får den fulde opløsning til rådighed når denne feature er aktiv. Hvis vi tager et kig på pixelstrukturen på tæt hold, så vil man opdage et havelåge-mønster, som stjæler af skarpheden. Billedet til højre viser samme billedudsnit fra hhv. Q90R og Sony AF9, hvor man kan se, at der mistes nogle af de fine detaljer i billedet (pupillen), og at især overgange (ved håret) fremstår med en let dithering.

For dig som bruger, så vil effekten nok ikke være synlig i normal siddeafstand, men her kunne man med rette bringe debatten om hvorvidt 4K-opløsning så i virkeligheden også var for høj ift. normal brug. Den effektive opløsning du vil opleve ligger dermed et sted mellem fuld HD og 4K - i visse billedprofiler. Hvorvidt man vil gøre dette til et kæmpe nummer må være op til den enkelte, men vi kan i hvert fald blot konstatere, at hvor man vinder på betragtningsvinklerne, så ofrer man på detaljegraden.

Samsung Q90R test



Som nævnt, så er systemet aktivt, så det kan slås fra. Det kræver, at du aktiverer spilprofilen (hvilket kræver, at du bruger en HDMI-kilde). I spilprofilen har Samsung deaktiveret de bredere betragtningsvinkler - muligvis fordi det introducerer en del forsinkelse på signalet, når billeder skal analyseres - hvilket betyder, at pixels gengives 1:1. Da man nok ofte vil sidde tættere på skærmen i situationer, hvor den benyttes til enten PC-brug eller sammen med en spilkonsol, så giver det ikke grundlag for bekymring.

I spilprofilen ændrer håndteringen af baggrundsbelysningen sig også, hvilket bevirker, at skærmen ikke i samme omfang forsøger at dæmpe lyset i sorte bjælker, hvilket kan ses på billedet herunder, hvor der er skiftet mellem Film-profilen og Film-profilen med Spiltilstanden aktiveret. Det ses også hvordan Film-profilen er i stand til at opretholde kontrasten i langt højere grad end spiltilstanden. Da spilprofilen dels kræver lidt arbejde at få til at opføre sig neutralt og dels kræver noget mere arbejde kalibreringsmæssigt, så må anbefalingen være, at man lever med reduktionen i detaljegrad frem for at forsøge at få spilprofilen til at være den primære film-profil.




Dæmper vi lyset og ser på skærmens homogenitet, så klarer vores eksemplar af Q90R sig særdeles godt. Som nævnt, så har Samsung arbejdet med at reducere blooming via skærmens firmware, så i langt de fleste tilfælde, så undertrykkes denne uønskede effekt ganske godt. Fordelingen af lys over homogene arealer er også ganske fint og der anes kun en ganske svag vignetting langs kanterne af skærmen, som bestemt ikke udgør et problem i det daglige.




Nu har vi talt om spiltilstand men ikke i den sammenhæng, som det egentlig fortjener. Samsung har for flere år siden startet en positiv trend med, at banke input lag helt i bund og på Q90R rammer vi igen nede på 17 ms hvad enten man bruger 4K eller fuld HD som input. Man kan tilføje MotionPlus-systemet, som tilføjer godt 20 ms lag, men som noget nyt i år, så kan man også tilføje lidt ekstra features, som Samsung har følt manglede for spilfolket. Dels så er der nu en særskilt dynamisk kontrast-funktion, som konstant søger at optimere kontrasten i billedet, og dels så har de tilføjet en justérbar “Game enhancer”-funktion, som booster skyggedetaljerne, så du bedre kan se hvad der gemmer sig i mørket. Begge funktioner fjerner til gengæld billedgengivelsen fra det korrekte, så du skal blot være OBS på, at du fjerner dig fra den måde spillet var tiltænkt at blive vist hvis du aktiverer disse features. Vi ved dog, at mange hidtil har klaget over, at visse spil har været urimelig mørke og at det har ødelagt en del af glæden, og dette har Samsung imødekommet med disse nye features.

Se hvordan andre TV klarer sig i oversigten over bedste TV til spilkonsol

Q90R har, som tidligere modeller, Auto Low Latency Mode (ALLM), som selv detekterer hvis man skifter til et input med en spilkonsol, og derudover byder TV’et på variabel refresh rate (VRR), der er begrænset til at have et virkeområde mellem 48 og 60 fps. Med så lille et spænd og især så højt et bundniveau, så er det nok ikke helt dét spilfolket har sukket efter når de humpede rundt i Red Redemption 2 med 30 fps, så i vores mening skal man lidt længere ned før det for alvor er brugbart. Vi nåede desværre ikke at få fingre i en Xbox One X til at teste VRR i denne omgang.


Konklusion

Man har måske lidt følt, at LCD-markedet har stået lidt stille efter indtoget af OLED, men hos Samsung formår man at knokle videre med teknologien og stille og roligt forfine den. Q90R er ikke et kvantespring i forhold til tidligere, men den markerer et skridt fremad på en del punkter.

Ud over, at byde på markedets højeste antal dimming-zoner, så har Samsung implementeret et system, som effektivt øger betragtningsvinklerne uden at gå for meget på kompromis med kontrastgengivelsen. I samme omgang har de fået tilføjet et skærmfilter, som på overlegen vis dæmper refleksioner i en grad vi endnu ikke har set på noget TV - men som vi fra nu af ønsker på enhver fremtidig model.

Annonce:
Ingen roser uden torne, og indsatsen med at øge betragtningsvinklerne har kostet lidt på skarpheden i billedet og sortniveauet under især HDR-afvikling. Også farvegengivelsen i HDR-miljøet er et kritikpunkt, som måske mere har karaktér af, at Samsung har en idé om hvordan HDR bør se ud, og ikke er en teknisk begrænsning - det ville dermed være muligt at fikse via en simpel opdatering af TV’ets firmware. For puristen betyder dette, at der er andre TV derude, som kan give et billede mere tro mod indholdsskaberens intention.

Tizen har ikke meget nyt at byde på, men fremstår stadig som den mest gennemarbejdede smart-platform, så hvis Samsung blot ville forsyne deres købere med fremtidige opdateringer af systemet, så ville vi også her ramme højt på skalaen. En feature, som tåler fremhævelse er den opdaterede Ambient-funktion, som har fået lidt mer funktionalitet, men stadig ikke helt matcher den man finder på The Frame.

Til spilbrug er Samsungs Q-serie et godt valg, da de understøtter VRR, lavt input lag og automatisk detektion af spiltilstanden og vil man have den konkurrencemæssige fordel, så er der også et par nye features i bagagen, som søger at fremhæve så mange detaljer i spillet som muligt.

Sidste år fik Q9FN vores top-anbefaling, også som følge af innovative løsninger, og igen i år formår Q-serien at imponere med nye yderst brugbare funktioner. Q90R hæver sig over mængden og markerer sig som det bedste LCD-TV vi endnu har testet. Hvor den måske ikke er puristens åbenlyse valg, så markerer Q90R sig dog som en virkelig skarp kandidat til alsidig brug - ikke mindst for de, som ikke vil have OLED - og vi har ingen problemer med endnu en gang at tildele en top-anbefaling til koreanerne.

!
Ændret testparameter: I 2018 ændrede vi en testparameter, der relaterer sig til karakteren for features, som resultat af flere års dårlig praksis i branchen. Såfremt producenten af et givent "Smart TV" ikke kan forsikre Flatpanels om, at tv-platformen opdateres til næste fulde software-version, fratrækkes 10 point på feature-scoren. Det skal betragtes som et opråb, der forhåbentlig kan skabe debat og ændre på praksis.

Samsung har ikke kunnet give os denne garanti, hvad angår Tizen-platformen.


Pris og forhandler:


Lokal dimming
Farvegengivelse (SDR), billedprocessering
Sublim håndtering af refleksioner
Brede betragtningsvinkler for VA LCD
God fjernbetjening
Velfungerende styresystem
One Connect boks


Detaljegrad ved brug af brede betragtningsvinkler
Håndtering af lys i HDR
Blooming
Tizen får ikke softwareopgraderinger





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |