Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic X20 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic X20

|


Panasonic X20 test

Panasonic X20 er efterfølgeren til X10 fra 2009, der var uhyre populær på grund af det attraktive value-for-money-forhold, hvor man fik utrolig meget billedkvalitet for pengene. X20 har et lidt anderledes design end X10, men på specifikationslisten ser de stort set ens ud. X20 har heller ingen af de nye mediefunktioner som G20 har, men fokuserer på god billedkvalitet ved meget lav og attraktiv pris.

X20 har potentialet til at blive en meget populær model, der bygger på den succes X10 serien opnåede, men kan X20 overbevise os? Og er X20 faktisk en forbedring i forhold til X10? Det finder vi ud af her i anmeldelsen, hvor vi også vil sammenligne X20 med G20.

This review in English: Panasonic X20 review

X20 er tilgængelig i 37, 42 og 50 tommer kaldet TX-P37X20E, TX-P42X20E og TX-P50X20E.

Se også frem til vores V20 og VT20 anmeldelser. Tilmeld dig vores Nyhedsbrev for at få direkte besked, når nye anmeldelser er online.

Panelstørrelse:42"
Opløsning:1024x768
Responstid:-
Kontrastforhold:2.000.000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):Angle Free
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma (Panasonic)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 70.4cm x 102.9cm x 10.2cm (uden fod)
Vægt24 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (3 indgange, 1 HDMI 1.4)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk

Pris og forhandler:

Sammenlign Panasonic produkter som Panasonic X20 hos PriceRunner.


De første indtryk

The X20 har en sort ramme i højglans med små ”prikker". Bortset fra det, så ligner X20 mere eller mindre X10 modellen fra 2009.

Panasonic X20 test


Tv’et har runde, bløde kanter og en plastik-ramme. Foden har samme små prikker i overfladen som Tv’ets ramme og er oval-formet.

Panasonic X20 test


De fleste indgange og udgange er placeret på skærmens bagside og peger udad mod bagvæggen. Det er ikke den smarteste detalje, når man gerne vil vægmontere skærmen. Der er dog også et par indgange, der peger ud mod venstre, blandt andet en HDMI indgang og SD-kortlæseren.

Panasonic X20 test


Der er ingen blæsere i X20 og jeg hører ikke støj fra bagsiden. Der er en lille summen, men den er typisk for plasma-Tv. X20 er også en smule tykkere end G20, som du kan se på billedet herunder. Umiddelbart gætter jeg på, at X20 er tykkelses-mæssigt på niveau med X10.

Panasonic X20 test



Forud for testen


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Fjernbetjeningen er stort set den samme som på Panasonic G20. Den har store knapper, men det føles ikke meget eksklusiv. De materialer, der er en lidt billig og fjernbetjeningen bør veje lidt mere.

Panasonic X20 test


X20 har ingen DLNA, USB eller VIERA CAST funktionalitet. Dette er en af de primære forskelle på G20 og X20.

Panasonic X20 har en Eco-format funktion, der bruges til at kontrollere lyset på skærmen i forhold til lyse ti omgivelserne.

Herudover er der naturligvis de traditionelle indstillingsmuligheder som lysstyrke, kontrast, skarphed, farve, farvetemperatur, eco-mode og P-NR.

Der findes også følgende billedprofiler: Dynamisk, Normal, Cinema, True Cinema og spil.

Effektforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme.
Målingerne på Panasonic X20 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering
Standby0,1 W0,1 W
SD173 W118 W
HD173 W118 W



Efter kalibrering Jeg målte et strømforbrug på 118 W, som er forholdsvis lavt for en 42-tommer plasmaskærm, men stort set det samme som på 42-tommer udgaven af X10, som den erstatter.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Kalibrering på X20

Out-of-box billedkvalitet på X20 et målt nedenfor. Målingerne blev foretaget i profilen Dynamisk.

Panasonic X20 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Fra start af, har Panasonic X20 alt for lyse og overmættede farver i sin Dynamisk billedprofil. Denne indstilling er helt klart rettet mod butiksbrug, og bør ikke bruges i hjemmet.

    Panasonic X20 test


    Jeg vil ikke uddybe så meget andet end at sige, at profilen Dynamisk har meget unøjagtige gamma, der går fra omkring 1,7 i lyset nuancer til 3,0 i mørke nuancer (i Dynamic). Dette betyder også, at visse farver er alt for mørke, mens visse andre farver er alt for lyse.
    Farvetemperaturen er lige omkring 10.000 Kelvin, hvilket giver et alt for blålig billede i forhold til vores reference på 6500 Kelvin.

    Jeg gik videre og skiftede nu til True Cinema billedprofilen.

    Panasonic X20 test


    Det var meget bedre. Det er ikke et THX-resultat som på G20, men True Cinema billedprofilen er en smule bedre end den Cinema mode, som vi så på den tidligere X10-serie. True Cinema profilen er også en ret markant forbedring i forhold til X20’s standardindstillinger, og jeg anbefaler derfor, at man benytter denne.

    Gamma varierer lidt og går fra omkring 2,1 til 2,2, hvilket på ingen måde er kritisk for billedgengivelsen. Det betyder blot, at de fleste farver er en tand for lyse. I True Cinema profilen målte jeg også en farvetemperatur meget tæt på vores reference på 6500 Kelvin, som sikrer et varmt og naturligt billede. Farvetemperaturen er også stabil gående fra mørke til lyse nuancer, hvilket betyder, at billedet på X20 er i god balance.

    Panasonic X20 test


    Læg også mærke, at X20 er en smule mere lysstærk end X10 fra 2009. Dette bør i teorien betyde bedre gengivelse af billedet i dagstimerne, men det afhænger også af refleksionerne i skærmens overflade. Jeg kommer tilbage til dette om lidt.

    G20 har dog stadig bedre farvegengivelse og farvenøjagtighed i sin THX profil.

    Panasonic X20 test


    Her er mine indstillinger efter klaibrering:

    After calibration
    Mode:True Cinema
    Contrast42
    Brightness:0
    Color:30
    Sharpness:0
    Vivid colorsOff
    Eco-formatOff
    P-NROff


    Der findes ikke samme ISFccc kalibreringsmenu på X20, som vi så på G20. Det betyder også, at jeg ikke kan foretage en RGB (rød, grøn, blå) kalibrering af X20.

    True Cinema profilen er imidlertid også god til de fleste brugsituationer, og selvom den ikke er lige så præcis som THX profilen på G20, så giver True Cinema billedprofilen et godt udgangspunkt til forholdvis pæn og naturlig billedkvalitet.

    Billedkvalitet på X20

    Lad os bevæge os videre og tale lidt om, hvordan vi oplever billedkvaliteten på X20 i praksis og foretage nogle sammenligninger mellem X20 og den nye G20 samt X10 modellen fra 2009.

    Panasonic X20 test


    X20 er et typisk Panasonic plasma-Tv. Man genkender strakt de elementer, som har gjort Panasonics plasma-Tv meget populære de seneste år.

    Jeg afspillede først en HD demo for at få nogle førsteindtryk af skærmen, og jeg foretog rent faktisk denne test før mine målinger.
    Jeg oplevede, at X20 har et godt billede. Farver gengives pænt, og billedet har dybde og kontrast. Mit første indtryk var også, at billedet er lidt lysere end X10 fra 2009, men stadig har en del refleksioner. Men jeg oplevede også, at G20 (som stod ved siden af i denne forbindelse), havde bedre og mere naturlig farvegengivelse.
    Men lad os dykke ned i det og undersøge X20 i dybden.

    SD (standard definition, fællesudtryk for ikke-HD signaler) ser godt ud og selv om Panasonic har haft visse de-interlacing og skalerings-problemer i forbindelse med afvikling af blandt andet tv-signaler på 2009 modellerne, så er SD kvaliteten på Panasonics plasma-Tv typisk bedre end på de fleste LCD-TV.
    Skaleringen er forbedret på X20.

    HD-kvaliteten er fair. Det er dog i HD, at jeg ser den største forskel mellem X20 og G20. Jeg placerede dem side-om-side med en HDMI-splitter og detaljegraden var klart bedre på G20 end X20.
    Farvegengivelse på G20 er også bedre end på X20, og selvom de ikke direkte har noget med HD-signalet at gøre, så bidrager dette også til billedkvaliteten på HDTV.
    Jeg testede blandt andet med DR HD fra min Canal Digital boks og selv på DR HD, som ikke kører i Full HD opløsning, er forskellen synlig.

    Panasonic X20 test
    G20 til venstre, X20 til højre


    Der tales en del om store TV og Full HD. For at kunne drage fordel af den meget høje Full HD opløsning bør man have et ret stort Tv, men må også huske på, at den panelteknologi (her plasma), som Tv’et er baseret på, har sine svagheder og begrænsninger. Det er f.eks. tydeligt, at X20 har mere dithering (plasma-støj) i billedet, hvilket også er med til at påvirke detaljegraden.

    Så hvis du øger opløsningen på et Tv, kan du formentlig også mindske nogle af panelets teknologiske svagheder. Ud over den lavere opløsning på X20, så synes G20 også synes at have en bedre processor, der giver lidt ekstra i HD gengivelsen.
    Forskellen er synlig med det blotte øje.

    Mht. farvegengivelsen. Som jeg sagde i min anmeldelse af Panasonics G20 model, så farvenøjagtighed én ting, farvenuancering er en anden. Du kan naturligvis tilstræbe meget præcise farver, men hvis Tv’et ikke kan skelne imellem alle de forskellige farver (men kun måske 90 & af dem), så kommer til at opleve ting såsom tab i detaljer, banding (udtryk for ujævne farveovergange på f.eks. en himmel) osv.

    X20 har også en smule mere dithering end G20, sandsynligvis på grund af den lavere opløsning.
    Jeg oplevede også en anelse banding på X20, men ikke noget alvorligt, og jeg vil tro, at de fleste mennesker aldrig vil bemærke det.

    Panasonic X20 test


    Mine gradient-tests viste, at X20 har en ganske pæn og nuanceret farvegengivelse, og alt i alt fortjener Panasonic X20 ros på dette punkt. Den er ikke lige så god som G20, men X20 klarer stadig opgaven pænt.

    Håndteringen af hurtig bevægelse på X20 er god. Der er ganske lidt slør og X20 klarer opgaven bedre end stort set alle LCD-TV i dag. Detaljer i hurtige bevægelser, f.eks. i sport, opretholdes.

    Panasonic X20 test


    Jeg undersøgte det såkaldte fosfor-slør på X20. Fosfor-slør er en slags gulligt/grønligt slør, der kan opstå efter objekter der bevæger sig hurtigt over skærmen – f.eks. en bold der bliver skudt af sted.
    Fosfor-sløret er mere eller mindre på niveau G20, hvilket betyder, at det er der, men de fleste ikke bemærker det. Det kan dog ses i f.eks. sort/hvid scener, da den gullige/grønlige nuancer, så fremstår tydeligere.
    Alligevel føler jeg, at fosfor-sløret er lidt tydeligere end på G20 i praksis. Det skyldes formentlig den lavere opløsning, som X20 har, der samtidig betyder, at hver pixel er større og derfor mere synlig.

    Mht. fosfor-slør er der ingen reel forbedring i forhold til X10 modellen fra 2009.

    Panasonic X20 test
    G20 til venstre, X20 til højre


    Reflektioner er også synlige i skærmens overflade. X20 ikke har samme panel som G20 og du kan se, at der er lag af glas inde i panelet. Med G20 Panasonic var i stand til at reducere refleksioner og derved forbedre billedkvaliteten i dagtimerne en hel del, men X20 reflekterer stadig en del lys og spejler også en del objekter.

    X20 er imidlertid en smule bedre end LGs PK950, som jeg også havde stående i forbindelse med testen.

    Panasonic X20 test
    G20 til venstre, X20 til højre


    X20 har således stadig refleksioner inde i skærmen, hvilket også gør farver og kontrast lidt mere mat, når der f.eks. falder sollys på skærmen.

    En sjov ting jeg bemærkede var, at det prikkede mønster på rammen faktisk reducerer refleksionerne i det sorte plastik en smule.

    Panasonic X20 test


    Jeg undersøgte også for retention/burn-in problemer på X20, men fandt intet. X20 klarer det rigtig god og er meget modstandsdygtige, ligesom de andre Panasonic plasma-Tv. Vi så f.eks. for nylig, at LG ikke havde været i stand til at fjerne retentionen på deres PK950 plasma-serie.

    Jeg gik videre til at måle sortgengivelsen og kontrastforholdet på X20.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sort0,06 cd/m20,06 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)115 cd/m2126 cd/m2
    Kontrastfrohold1917:12100:1
    Kontrastforhold +/- 50


    Jeg målte sortgengivelsen til 0,06 cd/m2, hvilket er en tand lavere end på X10 fra 2009, der havde et sortniveau på 0,04 cd/m2 (dog ved lavere overordnet lysstyrke på skærmen).
    Det er ikke en kæmpe forskel i praksis, men den er der. På G20 jeg målte 0,04 cd/m2. Omvendt er 0,06 cd/m2 bedre end på størstedelen af LCD-TV uden LED local dimming, men det er stadig en smule skuffende, at X20 faktisk er et lille skridt tilbage.

    0,06 cd/m2 i praksis er temmelig sort, men de fleste brugere vil nok føle, at den sorte farve ikke er perfekt, og at der mangler en smule dybde i billedet i aftenstunderne.

    Panasonic X20 test


    Shadow detail er god. De 2 mørkeste grå nuancer bliver dog gengivet ligesom sort i True Cinema billedprofilen.

    Undlad dog at benytte X20 standardprofil eller den dynamiske profil, da det betyder, at shadow detail stort set forsvinder og alle nuancer af grå blot gengives som helt sort. På Standard-profilen var jeg ikke i stand til at skelne selv de 6-7 mørkeste grå nuancer fra sort.

    Endelig er jeg undersøgte for clouding / backlight bleeding på X20, som er det fænomen, hvor lyset på skærmen fordeles ujævnt, så der f.eks. slipper mere lys igennem ude i skærmens kanter.
    Jeg har taget et billede af X20 med en sort skærm i et helt mørkt rum herunder.

    Panasonic X20 test
    G20 til venstre, X20 til højre


    X20 har ingen problemer.

    PC og mediecenter

    Der er ingen problemer med at forbinde en PC eller en Media Center. For at opnå 1:1 pixel mapping skal du dog deaktivere Overscan i skærmens menu.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er gode, og jeg ser ingen alvorlige ændringer i hverken farver eller kontrast. X20 er stort set tilsvarende til X10 fra 2009, og du kan bruge X20 fra de fleste vinkler.

    men da X20 har flere lag glas inde i panelet, så kan der dog opstå lidt refleksioner fra forskellige lyskilder, herunder lamper. Dette kan have lidt effekt, når du ser på billedet fra siden.

    Lyden

    Højttalerne er ikke særligt gode. Sidste års X10 havde en tendens til at vibrere i kabinettet, når der blev skruet op for lyden, men det problem fandt jeg ikke på X20. Der mangler dog stadig punch og bas i lydbilledet. Mellemtonerne er heller ikke så fyldestgørende.

    Stemmer er imidlertid klare, hvilket er godt. De fleste skjulte højttalere kan påvirke menneskestemmer, som kommer til at virke indelukkede og svære at høre.

    Jeg anbefaler et separat lydsystem sammen med X20.

    Konklusion

    X20 erstatter den populære X10 serie. Plastikken på rammen har fået små prikker nu, men derudover er X20 mere eller mindre designmæssigt til 2009 modellerne. Alle de smarte mediefunktioner fra G20 er blevet fjernet i X20, så X20 sigter således mod at være et value-for-money Tv, der udelukkende gør det, som et Tv skal – altså at vise et billede.

    Billedkvaliteten er også god, og har de fleste af de velkendte Panasonic billed-dyder. Det betyder pæn farvegengivelse, relativt dyb sort og god håndtering af bevægelse, på trods af, at der stadig er lidt fosfor-slør. Panelet i X20 reflekterer også en del lys, og Panasonic har ikke valgt at bruge det samme panel som G20, som var i stand til at reflektere sollys ret markant.

    Kvaliteten af Tv signaler og ikke-HD indhold er god og en anelse bedre end på X10. HD er altid imponerende og står også flot på X20, men det er her man virkelig bemærker forskellen mellem X20 og G20, pga. den lavere opløsning på X20. Før kalibrering har X20 lidt problemer med shadow detail, men i skærmens True Cinema billedprofil fik jeg et ganske pænt resultat. Betragtningsvinklerne er i øvrigt bredere end på alle LCD-TV.

    Så er X20 en værdig afløser for den populære X10?
    Jeg vil sige både ja og nej. Selvom det er et rigtig godt Tv, og prisen er meget attraktiv på X20, så er X20 ikke en stor forbedring i forhold til den aktuelle X10 model. Jeg vil stadig anbefale X20, som et ægte value-for-money Tv, og X20 erstatter også X10 på vores liste med anbefalinger af fladskærme.
    Men jeg føler også, at forskellen i billedkvalitet mellem X20 og G20 er blevet noget større, end det var mellem X10 og G10 fra 2009.

    Pris og forhandler:


    X20 er tilgængelig i 37, 42 og 50 tommer kaldet TX-P37X20E, TX-P42X20E og TX-P50X20E.

    PositivNegativMålgruppe
    BilledkvalitetHD billedeStuen
    PrisSort ikke forbedretHjemmebiografen
    BetragtningsvinklerRefleksionerAndre rum
    ResponstidIngen mediefunktionalitet

    Panasonic X20 debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?p=95393

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |