Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNæste fase af DVB-tunerstandarden er vedtaget - FlatpanelsDK

Næste fase af DVB-tunerstandarden er vedtaget

09 Mar 2017 | Rasmus Larsen |

Den såkaldte "DVB UHD-1 fase 2", der dækker over bl.a. HDR, HFR og bedre lyd, er formelt godkendt af ETSI (European Telecommunications Standards Institute). Dermed kan tv-udbydere samt producenter af tv-skærme og set-top-bokse komme i gang med at implementere den nye teknologi.

Bedre billede & lyd på tv-kanaler

Det er DVB-gruppen, som udvikler tunerne til tv-skærme i Europa. De lagde selv sidste hånd på standarden i november 2016. Nu er standarden (TS 101 154 V2.3.1) også formelt godkendt og publiceret af ETSI.

Godkendelsen baner vej for, at producenter i Europa kan begynde at indbygge det nødvendige modtageudstyr i tv-skærme og bokse samt at tv-udbydere kan begynde at sende i den højere billed- og lydkvalitet.

Branchen kalder også tiltagene for ”UHD-1 fase 2”. Hvor fase 1 handlede om at få 4K-opløsning med i ligningen, går fase 2 noget længere. Her implementerer man HDR (High Dynamic Range), HFR (High Frame Rate) i op til 100/120 billeder per sekund samt NGA (Next Generation Audio), der kan dække over eksempelvis Dolby Atmos. Du kan læse mere her.

HFR på LG OLED


Mens HDR kan forbedre alle typer indhold, ses HFR indledningsvis som et tiltag rettet mod sport. Ved at gengive sport i helt op til 120 billeder per sekund, kan man øge skarpheden i billedet drastisk samt sikre, at hurtige panoreringer henover en fodboldbane ikke hakker.

Det lyder videre, at HDR-video kan leveres både via PQ og HLG. PQ er den teknologi, som ligger til grund for både HDR10 og Dolby Vision formaterne, mens HLG er et nyt HDR-format udviklet af broadcast-industrien. Samtlige store tv-producenter vil understøtte HLG i 2017 og de fleste producenter vil opdatere ældre skærme fra i hvert fald 2016 og i visse tilfælde 2015.

Det forventes, at de første tv-kanaler baseret på den nye DVB-standard lanceres i år, men taget i betragtning af hvor længe det har taget at lancere første tv-kanal i 4K-kvalitet, skal vi nok væbne os med tålmodighed.

Tv-branchen arbejder i øvrigt allerede på ”UHD-2”, hvor man overgår til 8K-opløsning og potentielt et mere effektivt komprimeringsformat.

- Kilde: Advanced-Television

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |