Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason4K-skærme overalt - næste stop smartphones - FlatpanelsDK

4K-skærme overalt - næste stop smartphones

30 Apr 2014 | Rasmus Larsen |

Tv-skærme med 4K – eller Ultra HD – opløsning er her allerede. Panasonic har lanceret en 20-tommer tablet med 4K-skærm og Toshiba lancerer nu en 15,6-tommer bærbar med 4K-skærm. Næste stop for 4K er smartphones. Men er det nødvendigt?

4K i mindre skærme

Hvor mange pixels har vi egentlig brug for? Tjo, det afhænger af størrelsen på skærmen samt hvor tæt på skærmen du befinder dig. Pixeltætheden på en skærm måles normalt i ppi (pixels per tomme), men der er ingen anerkendt metode for det relative forhold imellem pixeltæthed og afstanden til øjet der ser.

Apple er de første, som har forsøgt at tage de forskellige faktorer under én paraply med "Retina”-skærme, men som bekendt er det Apple’s egen markedsføring og ikke et begreb, som industrien har taget til sig. Flere parter mener også, at vi har brug for flere pixels end hvad Apple’s beregninger kommer frem til.

Toshiba 4K laptop
Toshiba lancerer første bærbar på 4K-skærm


Producenterne af vores smartphones og tablets presser stadig flere pixels ind i produkterne. Full HD skærme i telefoner er ikke ualmindelige i dag og vi har allerede haft Panasonic’s imponerende 4K-tablet (230 ppi) imellem hænderne. Nu lancerer Toshiba så deres såkaldte P50T laptop med 4K-skærm (282 ppi).

Næste stop er smartphones. Her ser vi allerede skærme med 2560x1440 pixels, men Samsung varsler 4K-skærme i telefoner fra 2015. Antager vi, at mobilskærmen er på 5,1-tommer, så får man en svimlende pixeltæthed på 864 ppi. Det er langt mere end hvad der giver mening, med mindre du tager telefonen helt op til øjet. Højere opløsning er også en strømsluger.

4K på en PC-skærm

Vi hører i disse tider også om masser af 4K-skærme til skrivebordet. Den typiske PC-skærm er betydeligt større end skærme i de håndholdte enheder, men hidtil har højere opløsning blot betydet, at tekst på skærmen fremstod unødigt småt.

Både Apple og Microsoft har dog for nylig implementeret såkaldt HiDPI-understøttelse i deres respektive styresystemer. Siden OS X 10.7 (Lion) for Apple’s vedkommende og siden Windows 8.1 for Microsoft. Dette betyder, at de ekstra pixels rent faktisk kan bruges til at gøre bogstaver mere detaljerede – ikke blot mindre – og generelt gøre alle objekter mere detaljerede. Det samme gør sig gældende for mobiloperativsystemer.

Retina Macbook Pro
Både Apple OS X og Microsoft Windows understøtter nu HiDPI


Dette er grunden til, at skærme med høj opløsning begynder at give mening i f.eks. PC-skærme, sågar tablets og bærbare computere. Det er også derfor vi ser en så stor satsning på 4K-skærme til PC’en netop nu. Det har ikke givet mening før.

Den høje opløsning kan således gavne mange enheder og det er dejligt at se udvikling, men det bliver også meningsløst at blive ved med at gå ned ad denne sti. Med Full HD skærme i smartphones er vi sandsynligvis allerede i mål, når vi stadig kun ser på 2D-flader. Det bedste der kan siges om 4K i de helt små skærme, er formentlig at det vil gavne helt andre produktkategorier.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |