Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSkærm indbygget i kontaktlinse en realitet - FlatpanelsDK

Skærm indbygget i kontaktlinse en realitet

07 Dec 2012 | Rasmus Larsen |

Det har været en science fiction-drøm længe, men nu er det realitet. Skærme i kontaktlinser. Den første prototype viser kun sort-hvid billeder, der er forudindstillede, men mulighederne er mange, og man tror på, at konceptet hurtigt kan udvides til at blive en fuld skærm, der kan hjælpe svagseende og på sigt skabe augmented reality foran vores syn. 

Skærm indbygget i kontaktlinse

En forskningsorganisation, IMEC, fra Belgium har skabt en prototype af en LCD-skærm, der er indbygget direkte i en blød kontaktlinse. Projektet har været krævende, men man har nu en funktionel prototype.

Skærm direkte i kontaktlinsen
Det er nu muligt at indbygge en skærm direkte i en kontaktlinse


Lige nu fungerer skærmen ligesom en typisk lommeregnerskærm. Elementerne i skærmen er således forudindstillede og kan tændes eller slukkes – som f.eks. dollartegnet, der ses på billedet. Kontaktlinserne virker allerede nu som en slags ”solbriller”, der kan aktiveres og deaktiveres efter behov ved at dæmpe lyset som møder øjet.

Forskerne forestiller sig to ruter herfra. Den ene er medicin-branchen, hvor man forestiller sig, at man kan styre udefrakommende lys for at hjælpe f.eks. svagseende, som også har bygnings eller iris-fejl. Den anden rute er egentlige skærme – eller det såkaldte augmented reality. Augmented reality skal forstås på den måde, at man tilføjer lag af information oven på virkeligheden; f.eks. en rute via GPS, der vises direkte foran øjet med kontaktlinsen. Det kræver dog, at man får kontaktlinsen til at virke som en fuldt funktionel skærm.

En anden stor udfordring er, at øjet ikke kan fokusere på noget, som er så tæt på, hvorfor det kun er folk, der betragter kontaktlinsen udefra, der ser f.eks. dollartegnet lige n u.

CMST, der står bag hele projektet, siger, at man nu vil begynde at arbejde mod praktiske scenarier, hvor kontaktlinserne rent faktisk kan bruges. Man håber at have noget klar indenfor få år.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Smugkig på den kommende X (Twitter) app til Smart TV

26 Apr 2024 |

Får du også hvid skærm på DRTV? DR arbejder på løsning

26 Apr 2024 |

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |