Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTV-kameraer giver comeback til videoopkald og åbner for nye muligheder - FlatpanelsDK

TV-kameraer giver comeback til videoopkald og åbner for nye muligheder

23 Jun 2023 | Rasmus Larsen |

Videoopkaldet kom og gik i den tidligere fase af Smart TV. Nu er et comeback til TV-kameraet under opsejling, hvilket også åbner for fitness, spil og måske endda 3D uden briller.

Husker du de første Smart TV? Man kunne vinke til dem, tale til dem og bruge kameraet til videoopkald.

Flere af disse gimmicks blev hurtigt droppet igen efter sikkerhedseksperter stod i kø for at advare mod at placere et kamera i stuen fra TV-producenter, som ikke interesserede sig synderligt meget for privatlivssikkerhed.

Der var sågar en konkret sag, hvor en sikkerhedsekspert demonstrerede, at han kunne kigge med gennem kameraet i et Samsung TV.


Comeback til videoopkald på TV'et

Sidenhen er privatlivsbeskyttelse blevet et hot tema i tech-branchen, anført af Apples proklameringer. Så det er måske ikke overraskende, at Apple er med til at skyde comeback'et i gang. Tidligere på måneden annoncerede Apple, at FaceTime, Zoom og WebEx apps lander på Apple TV til efteråret (med tvOS 17), så man kan tale med venner og familie på husets største skærm. Det kræver, at man bruger kamera og mikrofon i en nyere iPhone, som forbinder trådløst.

Apple TV Facetime

Apple TV får FaceTime, Zoom og WebEx apps med tvOS 17 i år. Foto: Apple

Tidligere på ugen blev det så Sonys tur. Det japanske selskab annoncerede et samarbejde med Zoom, som indebærer, at Zoom appen vil virke med Sony Google TV fra 2022 og 2023. Det kræver tilkøb af Sonys kamera, Bravia Cam, der fastsættes øverst på TV'ets ramme.

Sony Bravia Cam

Sonys Bravia Cam åbner for videoopkald og andre ting. Foto: Sony

Umiddelbart efter præsenterede den britiske tv-distributør Sky, som sælger egen TV-skærm (Sky Glass), deres kamera kaldet 'Sky Live'. Det kan bruges til videoopkald, interaktive spil og fitness med kropssporing. Udmeldingerne fra Apple, Sony og Sky kommer efter Samsung i 2021 og igen i 2022 luftede planer om et samarbejde med Google om at få Google Duo appen til videoopkald op på TV-skærmen. Det kræver også tilkøb af et kamera.

Sky Live

Britiske Sky forestiller sig, at man kan se fodbold sammen. Foto: Sky

Kamera åbner for andre muligheder

Foruden videoopkald, fitness og interaktive spil, så kan kameraet åbne for andre muligheder på TV-skærmen. Hos Sony kan kameraet eksempelvis optimere billede og lyd ift. rummet, registrere om børn sidder for tæt på og automatisk slukke TV'et, hvis alle forlader rummet. Kamera til Apple TV kan til efteråret bruges til en slags karaoke-funktion. Man kan også forestille sig helt andre muligheder. På messer er det blevet demonstreret, hvordan sporing af øjne kan åbne for 3D uden behov for briller – for én person. Eller hvad man automatisk skift af profil på TV-platform og streamingtjeneste baseret på ansigtsgenkendelse?

Telly har indbygget kamera

Der er endnu ingen af de store producenter, der tør indbygge et kamera direkte i TV'et igen. Med den vej, pilen peger, så kan det dog ikke vare længe før det sker. Du husker måske sidste måneds præsentation af Telly; den gratis TV-skærm med reklamer. Netop Telly, hvis lancering rejser mange privatlivsproblematikker, har indbygget kamera, der kan mange af de samme ting som Sky Live.

Telly camera

Telly har kamera indbygget i soundbaren. Foto: Sky

Mediet Bloomberg har skrevet, at Apple arbejder på et produkt, hvor Apple TV boks, TV-højttalere, kamera og mikrofon kombineres i én og samme løsning. Så er du klar til at tale med mormor på husets største skærm? Er hun?

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |