Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk: Panasonic 2019 OLED og LCD TV - FlatpanelsDK

Første indtryk: Panasonic 2019 OLED og LCD TV

26 Feb 2019 | Rasmus Larsen |

Årets modelprogram fra Panasonic består af fire 4K LCD- og fire 4K OLED-serier, herunder flagskibet GZ2000 med et modificeret OLED-panel. Her er vores første indtryk sammen med teknisk information og videoer, der viser My Home Screen 4.0, auto-kalibrering mm.

Panasonic 2019 4K OLED TV

Vi har set Panasonics kommende flagskib, GZ2000, ved to lejligheder, først på CES 2019 i januar og igen i Frankfurt tidligere på måneden. GZ2000 har et modificeret “Professional Edition” OLED-panel, som er optimeret af Panasonics egne ingeniører.

Men hvad betyder det så helt konkret? Selskabet forklarer, at de tager LG.Displays OLED-panel af produktionslinjen tidligere i processen med henblik på at modificere det. Det primære mål er at øge lysstyrken (både HDR-højlys og gennemsnitlig lysstyrke), hvilket opnås ved at integrere et modificeret system til strømstyring og køling. Panasonic sætter ikke tal på, men ved arrangementet blev det indikeret, at ud over at have en mindre aggressiv lysdæmper (ABL = average brightness limiter), så kan skærmen ramme 1000 nits højlys. Det er naturligvis ikke første gang, at en producent hævder at kunne ramme 1000 nits højlys med et OLED-tv, så tag påstanden med et gran salt. Vi ser frem til selv at kunne undersøge sagen, når vi modtager et eksemplar til test.


 Panasonic GZ2000 OLED


I et baglokale demonstrerede Panasonic nogle af GZ2000’s evner ved at sammenligne den med Sonys OLED-model. Det var en relativ kort demonstration, som handlede mere om lydaspektet end billedkvalitet, men at dømme fra den korte seance, så kan GZ2000 levere et mere lysstærkt billede. Det ser lovende ud, men vi vil naturligvis gerne efterprøve dette under kontrollerede forhold.

For at forstå, hvorfor producenterne jagter højere lysstyrke, så kræver det måske en smule baggrund. OLED, ligesom plasma, er en selv-emitterende skærmteknologi, hvilket betyder, at hver enkelt pixel genererer sit eget lys. Det betyder samtidig, at to tilstødende pixels kan fremvise hhv. sort og hvid uden at påvirke hinanden. Det nuværende OLED-panel fra LG.Display er specificeret til 700 nits højlys, men visse tv-skærme kan ramme lidt højere niveauer (50-150 nits højere). Denne lysstyrke kan opnås i mindre segmenter af billedet, eksempelvis en hvid boks, der fylder 10% af billedarealet. I takt med at denne hvide boks – eller segment – udgør en større andel af billedet, begrænser et indbygget ABL (Average Brightness Limiter) system strømeffekten for at skåne panelet, så det ikke overopheder og overbelastes.

Dette kan kvantificeres ved hjælp af en APL (Average Picture Level) graf og til højre kan du se, hvordan sidste års FZ800 klarede sig på området. Bemærk hvordan lysstyrken falder betragteligt, når den hvide box udgør 25% af billedarealet. Seere bør ikke udsættes for 1000 nits, eller 700 nits, i fuld skærm (100% APL), da det er ret ubehageligt at kigge på, men der findes gode argumenter for at hæve lysstyrken for APL-niveauer, der går ud over 25% af billedarealet, når man ser HDR-video. Herudover kan forskellige typer af indhold med høj APL, såsom vintersport, kræve, at den gennemsnitlige lysstyrke på hele skærmen hæves for at gengive indholdet optimalt i oplyste stuemiljøer.

Det er hvad Panasonic forsøger at opnå med GZ2000 og – igen uden at sætte tal på – så hævder selskabet, at “the average brightness level has been boosted significantly and contrast handling improved”.


 Panasonic 2019 OLED TVs


De andre 2019 Panasonic 4K OLED-tv (GZ1500, GZ1000 og GZ950) er udstyret med et standard LG.Display OLED-panel. Den store nyhed i år er Dolby Vision support, der lægges oven i puljen af HDR10, HDR10+ og HLG. Vi har allerede dækket dette i vores tidligere artikel.

Årets OLED-modeller er udstyret med en mere kraftfuld ’HCX Pro’ videoprocessor. I Frankfurt forklarede Panasonic, at denne processor har et forbedret motion-system (IFC = Intelligent Frame Compensation), som kan analysere billedet på et ”meget finere niveau” for at forhindre støj omkring objekter i bevægelse, når video interpoleres (nye billeder udregnes kunstigt og indsættes i billedstrømmen). Mange entusiaster foretrækker at slå disse typer system fra og det var også lidt malplaceret ved et arrangement, hvor Panasonic samtidig forsøgte at slå sit “Hollywood to your home” budskab fast, men funktionaliteten er der, hvis du ønsker at bruge den. Selskabet fremhævede i samme forbindelse, at HCX Pro kan arbejde med dynamisk LUT (look-up table) scene-for-scene med henblik på at sikre præcis farvegengivelse samt at HCX Pro har ‘Intelligent 4K Remaster’, der kan reducere støj og grove gradueringer i billedet.


 Panasonic 2019 HCX Pro video processor


I Frankfurt lagde selskabet igen vægt på, at tv-skærmene er blevet farve-optimeret af den anerkendte Hollywood-kolorist Stefan Sonnenfeld, der har været ansvarlig for farvegradering på titler som A Star is Born, Wonder Woman, Man of Steel, Beauty and the Beast, Star Wars: The Force Awakens, og Jurassic World. Resultaterne af hans fintuning kan findes i alle fire Panasonic 2019 OLED-tv.

Til formålet havde Panasonic desuden hevet en anden respekteret Hollywood-kolorist, Dado Valentic, ind for at forklare og demonstrere, hvordan Hollywood-film og tv-serier farvegradere i HDR og SDR. Du har måske allerede set videoen fra vores tidligere artikel, men her er den igen. Hvis du interesserer dig for emnet, så kan videoen bestemt anbefales.




Hvis du stadig ønsker at fintune skærmen, og har udstyret til det, så understøtter skærmene CalMANs auto-kalibrering. Det gælder GZ950, GZ1000 og GZ1500, der dog kræver en ekstern generator til testmønstre (såsom Videoforge Pro). En ny funktion i årets topmodel GZ2000 er ‘CalMAN PatternGen’, hvilket betyder, at CalMAN-softwaren genererer de testmønstre, som kræves til auto-kalibrering. Med GZ2000 har du således ikke længere brug for en ekstern mønstergenerator. Alt hvad du skal bruge er CalMAN-softwaren og en måleenhed (såsom X-Rite i1).

I videoen herunder giver CalMAN en kort introduktion til den nye ’AutoCal PatternGen’ funktionalitet.




Der er ingen nye 77-tommer OLED-tv i årets modelprogram, hvilket måske skyldes, at 77-tommer OLED-paneler stadig er uforholdsmæssigt dyre. Det er en udfordring, som LG.Display i de kommende år skal løse i sin masseproduktion i takt med, at forbrugerne søger stadigt større tv-skærme.

Afslutningsvis talte Panasonic om sit mangeårige samarbejde med THX.



HDMI 2.1, 8K, højttalere & My Home Screen 4.0

Der er ingen 8K-tv i årets modelprogram fra Panasonic og ingen af skærmene har HDMI 2.1 porte. Selskabet siger, at de første 8K-tv introduceres når ”markedet er klar”, men kommenterede ikke på tidsplanen for HDMI 2.1.

Den eneste HDMI 2.1 funktion, som er understøttet i de nye tv-skærme, er ALLM (Auto Low Latency Mode), der blot betyder, at tv-skærmen automatisk skifter til spil-profil, når et spil startes. Spilkonsollen skal også understøtte ALLM (Xbox One gør). Skærmene understøtter ikke VRR (Variable Refresh Rate) eller eARC (enhanced Audio Return Channel). Disse funktioner er integreret i visse 2019-modeller fra konkurrenter og selvom vi er enige i, at der er for tidligt for 8K-tv, så halter Panasonic bagefter, hvad angår HDMI 2.1.


 Panasonic 2019 GZ2000 OLED TV


De nye skærme understøtter Dolby Atmos. GZ2000 har en indbygget soundbar samt loft-vendte enheder, der skyder lyden opad. Vi fik en kort demonstration af højttalersystemet side-om-side med et Sony OLED-tv, der gør brug af ’Acoustic Surface’ systemet, hvor selve OLED-panelet agerer højttalermembran. GZ2000 leverede et bredere lydperspektiv med mere dybe og klarhed, og formåede da også at imitere ovenlyd til nogen grad. Vi fik ikke lejlighed til at lytte til højttalerne i GZ1500. Herudover vil der på alle 2019 OLED-modeller samt GX940 LCD-modellen være mulighed for at tilslutte en ekstern subwoofer, såfremt man ønsker mere bund i lyden.

Ved arrangementet løftede Panasonic desuden sløret for soundbarer med Dolby Atmos og DTS:X, men lytteseancen efterlod os ikke overbeviste. HTB900 er givetvis en rigtig fin soundbar til blandet brug, men baseret på lyttedemoen, så leverede den ikke en indlevende Atmos-oplevelse, hvilket vel nok kan tilskrives det faktum, at det er et 3.1-kanals system. Vi håber, at Panasonic og Technics øger indsatsen på området at sender en fuldt udstyret soundbar med loft-vendte enheder og baghøjttalere på markedet.

Selskabet vil fortsat satse på ‘My Home Screen’ (tidligere Firefox OS) platformen. Version 4.0 har en redesignet brugerflade, der – ligesom LGs webOS og Samsungs Tizen – omfavner konceptet om en bundmenu, der ikke dækker videoindholdet på skærmen. I vores anmeldelser har vi konkluderet, at My Home Screen er simpelt og funktionelt, men meget begrænset i forhold til mere avancerede tv-styresystemer såsom Googles Android TV og Apples tvOS. Indtil videre modstår Panasonic fristelsen til at skifte til til Android TV og holder fast i eget koncept. Vi undersøger My Home Screen 4.0 nærmere, når vi modtager et testeksemplar, men herunder kan du se en kort introduktion til den redesignede brugerflade. Selskabet har ikke annonceret planer om at opdatere tidligere tv-skærme til version 4.0.




Panasonic 2019 LCD TV

I Frankfurt præsenterede Panasonic fire nye LCD-serier; GX940, GX900, GX800 og GX700. Fra GX800 og opefter får man HCX-videoprocessor og understøttelse af Dolby Vision og HDR10+. Vi har beskrevet nyhederne i Panasonics 2019 LCD-tv her.


 Panasonic 2019 LCD TVs


Efter at have skiftet til kontrastfattige IPS LCD-paneler i mellemklassen sidste år, lader Panasonic til at skifte tilbage til VA LCD-paneler i år. Vi afventer stadig fulde specifikationer, men selskabet siger, at GX700 og GX800 vil have VA LCD-paneler. Der er ingen LCD-modeller med zone-styret LED og således heller ingen afløser til DX900. Selskabet påpeger i den forbindelse, at flere og flere forbrugere søger mod OLED-tv.

Panasonics 2019 LCD-tv byder på flere nyheder, god funktionalitet og umiddelbart fin billedkvalitet, men blegner dog en smule i sammenligningen med de nye OLED-tv. Det lader til, at OLEDs succes er ved at skubbe LCD-tv ned i de lavere prisklasser og opad i størrelse. Panasonic forsøger at imødegå denne tendens med den store 75-tommer GX940, men det er ikke desto mindre en smule skuffende at kunne konstatere, at der ingen zone-styrede LCD-modeller og ingen virkeligt store skærme er i årets modelprogram.

I videoen nedenfor gives en kort introduktion til Panasonics 2019 LCD-modeller.


Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |