Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img src="billeder/mini-whdi.jpg"></div>WHDI – ny standard for trådløst HDTV - FlatpanelsDK WHDI – ny standard for trådløst HDTV">

WHDI – ny standard for trådløst HDTV

14 Aug 2008 | Rasmus Larsen |

Trådløst HDTV i hjemmet kan måske blive en realitet indenfor ganske kort tid. Hvert fald hvis det står til firmaet Amimon, der har udviklet WHDI teknologien, som kan distribuere trådløst HDTV uden tab mellem husets enheder. Opbakningen er allerede solid og slutningen af i år / starten af 2009 kan meget vel blive meget interessant.



Trådløs HD

Visionen har optaget mange hoveder og virksomheder gennem den seneste årrække. Hvordan leverer man en trådløs teknologi, der kan vise HDTV signaler med billede og lyd uden forsinkelse eller kvalitetstab?




WHDI logo


På den måde kan man slippe for kabler mellem enhederne, så strømkablet er blandt de få resterende kabler til Tv’et. Hovedkriteriet har naturligvis været, at signalet ikke forringes under overførslen og det opfylder WHDI.



Amimon er kommet op med svaret i form af deres WHDI (wireless home digital interface) teknologi. WHDI kan nemlig levere trådløs HDTV mellem de forskellige apparater – og det bedste af det hele er, at du ikke behøver nyt Tv. Teknologien tillader nemlig, at man kan tilslutte et modul i HDMI indgangen på Tv’et, som kan modtage fra en WHDI kompatibel boks et andet sted i hjemmet.




You need the latest flash-plugin to view this example. Download here


WHDI i hjemmet


WHDI kan levere de trådløse signaler over selv store afstande, så distributionen kan ske i hele hjemmet. Specifikationerne siger 100 fod eller som svarer til lidt over 30 meter. Der opereres på en frekvens, som kan gå gennem både vægge, møbler og mennesker.



Den trådløse standard lover desuden et ukomprimeret signal, så kvalitetstabet er minimalt. Billede og lyd når således frem i den oprindelige høje HD kvalitet. Det betyder samtidig, at WHDI understøtter formater som 720p, 1080i og 1080p. Og modsat tidligere trådløse teknologier, kan WHDI således bære såvel HD spil fra spilkonsoller, som Blu-Ray og PC signaler.



Teknologien

WHDI (Wireless Home Digital Interface) er udviklet af Amimon og opererer på det man kalder 5 Ghz båndet i en 40 Hz kanal. Det tillader en utrolig stor båndbredde, som kan bære de ret tunge og krævende HD signaler. WHDI er specificeret til at kunne levere 3 Gbps (gigabit per sekund) og forsinkelsen er mindre end 1 millisekund.



Et vigtigt element i WHDI er imidlertid en stabil forbindelse, så signalet ikke forringes eller forsvinder i intervaller. Til at løse dette har Amimon udviklet et nyt og ret interessant system.



Man deler praktisk talt signalet op i vigtige og mindre vigtige grupper. Først og fremmest er der en låst og ”sikker” kanal til lyden, så den altid opretholdes. Det samme gør sig gældende for en såkaldt kontrol kanal. Det gøres ved at placere lyden og kontrol kanalerne i den del af signalet som er mest bæredygtigt og som ikke påvirkes ved kortvarige signalsvigt på et trådløst net.



Videosignalet placeres i sin egen kanal og deles op i en række grupper, med de mest synlige ”bits” – altså informationer – i den ene ende og de mindst synlige bits i den anden ende. Med ”synlig” menes de informationer som vises på skærmen og som vi ser.


Hvis mindre udfald forekommer, vil de derfor kun påvirke de bits eller informationer i signalet, som typisk ikke ses på skærmen eller som kun i meget lille grad bemærkes. Lyden og kontrollen af signalet opretholdes dog altid i sin fulde form. Systemet er illustreret nedenfor:


You need the latest flash-plugin to view this example. Download here


WHDI teknologien illustreret


Solid opbakning

WHDI betragtes allerede som fremtidens standard for trådløs distribution af HD signaler – og det er ikke uden grund. Opbakningen er på nuværende tidspunkt solid, og Amimons WHDI standard har flere af de store elektronikgiganter i ryggen.



I slutningen af juli 2008 formede 6 store spillere der såkaldte WHDI Special Interest Group (SIG). Formålet er at udbrede WHDI standarden og integrere den i fremtidens display teknologier. De 6 producenter, er som følger: Amimon, Hitachi, Motorola, Samsung, Sharp og Sony.



Der er således lagt op til massiv opbakning fra nogle af de mest markerede producenter i dag, og det er et vigtigt skridt for udbredelsen af standardiseringen af WHDI teknologien.



WHDI teknologien vil selvsagt kannibalisere HD distributionen med kabler i form af HDMI standarden, men selv her er der opbakning til den nye trådløse teknologi. Således sidder den oprindelige stifter af HDMI, Dr. David Lee, i bestyrelsen for Amimon.



Udbredelsen

Målet er at få WHDI standarden på plads allerede i 2008 og med WHDI SIG (special interest group) er et vigtigt fundament lagt.



Udbredelsen forventes for alvor at gå i gang i 2009, men allerede senere på året vil vi se et af de første produkter, der understøtter WHDI standarden. Det er Belkin FlyWire boksen, som vi omtalte her på siden for kort tid siden. Læs hele nyheden om Belkin FlyWire her: Trådløst HDTV med FlyWire fra Belkin.



Annonceringerne af WHDI er endnu beskedne, men af andre produkter forventes:



  • Sharp LCD-TV med indbygget WHDI.
  • Loewe LCD-TV med indbygget WHDI, som muligvis præsenteres på dette års IFA 2008 i Berlin. IFA 2008 starter i slutningen af august.
  • Funai har kort nævnt en Blu-Ray afspiller med WHDI, som også rygtes præsenteret på IFA 2008.
  • Sanyo har annonceret en WHDI kompatibel projector, som første gang blev vist frem på CES 2008 i Las Vegas.
  • Og endeligt Belkin FlyWire, som er omtalt ovenfor.

  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere fokusartikler

    Status på UHD Blu-ray i 2024

    26 Apr 2024 |

    Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

    29 Feb 2024 |

    Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

    05 Feb 2024 |

    Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

    02 Feb 2024 |

    Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

    31 Jan 2024 |

    Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

    04 Jan 2024 |