Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img src="billeder/mini-touchless.jpg"></div>Fremtidens fjernbetjening - FlatpanelsDK Fremtidens fjernbetjening">

Fremtidens fjernbetjening

30 May 2008 | Rasmus Larsen |

Men hvordan ser fremtidens fjernbetjening så ud? Det er der vist ikke noget konkret svar på, men ifølge en hollandsk studerende kaldet Joris van Gelder, styres den primært uden berøring. Han har i et afgangsprojekt i samarbejde med en B&O udvikler, skabt en unik fjernbetjening, som nok skal vække opmærksom, skulle den blive lanceret på markedet.

Man siger, at før du kan forestille dig fremtiden, skal du have minder fra fortiden. Så lad os først kigge lidt på fjernbetjeningens udvikling.

Fjernbetjeningens historie

Fjernbetjeningen stammer tilbage fra 50’erne, hvor Tv’et ikke var hvermandseje. Den første egentlige fjernbetjening blev formet af et forskerhold ledet af Dr. Robert Adler ved firmaet Zenith, og havde de primære funktioner, som tænd/sluk, programskift og lydstyring. Ulempen var imidlertid, at den ikke var trådløs, og var tilsluttet til Tv’et med en ledning; en beslutning der efter sigende ikke faldt i husmødrenes smag.


Zenith Lazy Bones


Den såkaldte Lazy Bones fjernbetjening blev derfor aldrig et kommercielt hit, men Zenith gav ikke op så let.

Zenith udviklede herefter Flasch-matic, der vel bedst betegnes som en pistol. Den fungerede ved hjælp fra lysceller, der var placeret i Tv’ets fire hjørner. Alt efter hvilket hjørne der blev sigtet efter, kunne Flash-Matic styre forskellige funktioner – denne gang trådløst for første gang.
Ulemperne var dog stadig mange. Brugerne kunne ikke huske hvilket hjørne der kontrollerede hvilke funktioner, og fordi systemet var opbygget med lysceller, kunne solstråler kontrollere Tv’et ved tilfældigheder.
Som du nok har gættet, blev der igen ikke tale om en revolution og fjernbetjeningen var stadig forbundet med et kabel - nu til strømstikket. Batterier var udelukket, da Zenith mente, at folk ville opfatte den som defekt, når batterierne løb tør.

Zenith var på banen igen et år efter med Space Command.


Zenith Space Command 300


Konstruktionen byggede på højfrekvente lydbølger. Den første version af Space Command fik navnet Space Command 300, havde to funktioner og to aluminiumsrør, der kunne udsende forskellige højfrekvente lyde. Man kunne dog kun skifte lyd og programmer i én retning, så man var f.eks. nødsaget til at skrue helt ned før Tv’et igen startede forfra fra den højeste lydsstyrke.

En ny Space Commander så dagens lys og havde nu fire aluminiumsrør, der kunne udsende forskellige lydbølger, som Tv’et reagerede på. Og heraf fire funktioner.


Zenith Space Command 400


Den blev kaldt Space Command 400.

Senere kom Space Command 600, der var ret lig 400 modellen. Den havde igen fire funktioner.


Zenith Space Command 600


Denne form for fjernbetjening tilføjede cirka 30 % til Tv’ets pris, men forblev standard i nogle år.
Space Commander fjernbetjeningerne var mere populære end deres forgængere, men en kæmpe succes blev det dog aldrig.

Gennem årene blev der tilføjet flere forskellige varianter i forskellige design, som f.eks. denne:


Zenith Space Command 600 - andet design


Gennembruddet kom først langt senere og i begyndelsen af 80’erne faldt priserne drastisk. Det var også her fjernbetjeninger med infrarødt lys blev mere almindelige og batterier var naturligvis en selvfølge.

Fremtidens fjernbetjening

Siden fjernbetjeningens gennembrug i 80’erne, er der egentlig ikke sket meget. Funktionaliteten er naturligvis forbedret ret markant, og man har nu adgang til langt flere funktioner, men konceptet bag fjernbetjeningen er det samme. Der er ikke sket betydelige ændringer i betjeningen, formen eller den måde man interagerer med enheden.

Touchless B&O
Touchless B&O


Den hollandske studerende, Joris van Gelder, har i et afgangsprojekt sat sig for at lave et nyt koncept for den moderne fjernbetjening. Sammen med en mentor fra B&Os udviklingsafdeling, er man kommet frem til et ret interessant koncept, der dog endnu blot er en prototype.

Touchless B&O
Touchless B&O


Filosofien bag er en simpel remote, som kan fungere i dynamiske omgivelser. Den skal bryde det traditionelle koncept, og resultatet er en fjernbetjening der kun har ganske få funktioner; tænd/sluk, lydkontrol og kanalskift.

Samtidig var målet at få den til at føles ligesom et B&O produkt, hvor der kombineres kvalitet, interaktion og elegance.

Touchless B&O
Touchless B&O


Styringen er ganske unik, og man kontrollerer Tv’et radikalt anderledes end hvad vi er vant til i dag. For at tænde Tv’et, benyttes to fingre som trækkes mod hinanden, hvorefter fjernbetjeningen bliver aktiv.
For at skifte kanal køres benyttes én finger og endeligt kan man justere lydniveauet ved at skubbe hele enheden op eller ned. Det er illustreret i filmen herunder:


Idéen er oprindeligt udviklet med henblik på en køkken-fjernbetjening, som kan fungere i det dynamiske miljø. Det er således heller ikke meningen, at fjernbetjeningen skal flyttes rundt, men i stedet fungere som et ret statisk objekt til nem og bekvem styring af Tv’ets mest basale funktioner.

Fjernbetjeningen er ganske vis blot en prototype, og B&O har endnu ingen planer om at sende den på markedet. Der kan således ske meget, og det er ikke sikkert, at vi nogensinde ser den. Men det er bestemt et kreativt indspark til udviklingen af fjernbetjeningen.

Den første prototype er netop demonstreret i denne korte film, med skaberens primære ønske om, at den bliver mere flydende i sine bevægelser:





Læs mere om fjernbetjeningen på Joris Van Gelders hjemmeside: www.student.tue.nl/...

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |