Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic DT60 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic DT60

|


DT60 er en af Panasonics nye high-end LED-modeller. Lige nu overgås den kun af WT60, som har et andet design og et indbyggede kamera, hvilket er udeladt i DT60. DT60 byder også på passiv 3D-teknologi og Panasonics nye Smart Viera-platform.

Panasonic har traditionelt været forbundet med plasma-tv, men har i de seneste år intensiveret deres fokus på LED-modeller. Kan Panasonic matche de bedste tv i LED-klassen med deres nye DT60? Det vil vi finde ud af i denne test.

Vi har 42” versionen. Panasonic DT60 findes i 42, 47, 50, 55 og 60” kaldet TX-L42DT60Y, TX-L47DT60Y, TX-L50DT60Y, TX-L55DT60Y og TX-L60DT60Y.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.


Tommestørrelse:42" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Panel type:LCD-TV med kant-LED
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxWxD): 56.4 x 95.6 x 3.5cm (uden fod)
Vægt12.5 kg
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Lyd (type) (Audio ind/ud)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (3 indgange, 1 HDMI 1.4)
Udgange
Lyd (type) (1 udgang, hovedtelefoner)
S/PDIF (optisk)
Andet
DVB-T
DVB-T2
DVB-C
DVB-S2

Pris og forhandler:

42"47"55"


De første indtryk

Panasonic DT60 er et særdeles elegant og slankt tv. Ligesom sine konkurrenter har Panasonic reduceret rammen omkring skærmen til næsten ingenting, hvilket medvirker, at tv’et også ser fysisk mindre ud end en traditionel fladskærm i samme tommestørrelse. Rammen er fremstillet i en aluminiumsskal og det samme er tilfældet for foden.

Panasonic DT60 test
Panasonic DT60 test


Den nederste del af rammen er en smule højere og nederst er en lille gennemsigtig plastikkant. I midten sidder et Panasonic logo.

Panasonic DT60 test
Panasonic DT60 test


Foden tilbyder tilstrækkelig stabilitet til det ekstremt lette tv. Den har også en indbygget drejefunktioner i metaldelen, som holder den nederste plade og selve tv-skærmen sammen.

Stikindgange og udgange findes på bagsiden af tv’et og de peger alle enten nedad eller til siden, hvilket er den optimale måde at gøre det på, idet det sikrer problemfri vægmontering. DT60 har 3 HDMI-indgange i stedet for de typiske 4, som altid har eksisteret på tidligere Panasonic-fladskærme. Det er måske i underkanten for visse brugere. Da vi anmeldte VT60 plasma-tv’et fandt vi også kun 3 HDMI-indgange.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Panasonic DT60 leveres med to fjernbetjeninger, hvilket synes at være tendensen blandt tv-producenter i dag. Den store er lige så lidt æstetisk tiltalende, som den altid har været – og er i øvrigt i store træk uændret. DT60 er jo i sig selv et elegant tv, men den følelse forlænges ikke til fjernbetjening, som – hvert fald for os – er en skuffelse. Fjernbetjeningen er skabt i 100 % plastik og føles meget tarvelig og billig.

Panasonic DT60 test
Panasonic DT60 test


Den anden fjernbetjening er enkel og har kun få knapper samt et berøringsfelt i midten, som kan bruges til at kontrollere f.eks. en markør, når man søger på hjemmesider eller blot bruges til at navigere rundt i tv’ets menuer. Den lille fjernbetjening har desuden en indbygget mikrofon, som giver mulighed for at bruge stemmekommandoer. Denne fjernbetjening er også lavet af plastik og har et lige så tarveligt kvalitets-feel, som den store.

Panasonic DT60 test
Panasonic DT60 test


Herudover, så har Panasonic DT60 de samme Smart Viera-funktioner, som findes i Panasonics andre high-end-fladskærme, inklusiv den meget anvendelige twin-tuner, som vi hilser velkommen med åbne arme. Vi gennemgik alle mulighederne og funktionerne i vores Panasonic VT60 test, så klik på linket og hop ned til "Funktionalitet"-sektionen for at læse alt hvad du skal vide. Alt hvad vi beskriver mht. Smart Viera-funktionerne i VT60 testen kan direkte overføres til DT60.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbrug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


Standby0.0 W0.0 W
SD+HD76 W62 W
3D63 W66 W


Efter kalibrering målte vi strømforbruget til 62 W på 42-tommer versionen af DT60. Det er sammenligneligt med andre 40-42” modeller med kant-LED belysning. Forvent et lidt højere strømforbrug på de større versioner af DT60.

Læg også mærke til, at strømforbruget i forbindelse med 3D ikke er meget højere end ved 2D. Det skyldes, at DT60 bruger passiv 3D-teknologi.

Kalibrering af Panasonic DT60

Herunder kan du se en måling af farverne på skærmen i Standard-profilen. Kun den automatiske lyssensor er slået fra.

Panasonic DT60 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  • Nøjagtigheden i farverne er ikke særlig god i skærmens standardindstillinger, som du kan se på grafen til højre. De lyse farver er overmættede og de mørkeste toner er for mørke, hvilket er et velkendt trick for at få billeder til at virke mere kontrastrige end de rent faktisk er (og sandsynligvis et forsøg på at få den sorte farve til at fremstå dybere).

    Farvetemperaturen er også for høj og blev målt til omkring 7800 Kelvin, hvilket gør at billederne på skærmen virker for blålige. Det er dog ikke lige så ekstremt, som på sidste års DT50, som DT60 erstatter. DT50 var rimelig ekstrem på dette område, så det er positivt at Panasonic har reageret på kritikken.

    Der er ingen grund til at dvæle ved dette meget længere. Standard-profilen kan ikke anbefales og vi gik hurtigt videre til at måle på True Cinema-profilen. Se målingen herunder.

    Panasonic DT60 test


    Som vi efterhånden er blevet vant til fra Panasonic, så er True Cinema-profilen betydeligt bedre end Standard-profilen. Farverne er nu mere præcise, på trods af, at de stadig er lidt for rødlige og varme. Vi vil således gerne tilføje en smule blå under kalibrering. True Cinema-profilen eliminerer også den kunstige skarphed, som blev tilføjet på alle billeder i Standard-profilen, hvilket er positivt.

    Overmætningen af de lyse farver består imidlertid og visse mørke farver er også stadig for mørke. Panasonic gør det ved at lade gamma løbe fra 1,9 til 2,6, hvilket ikke er ideelt. Som vi var inde på før, så er det et klassisk trick i tv-branchen, som bruges på specielt IPS-paneler. Hvorfor? Jo, simpelthen fordi IPS-panelerne ikke har så høj kontrast og ikke kan gengive dyb sort. Tricket introducerer dog visse andre problemer, så lad os prøve at kalibrere DT60.

    Her er det kalibrerede resultat.

    Panasonic DT60 test


    Efter kalibrering lykkedes det os at forbedre farvenøjagtigheden en smule, men der er stadig lidt ubalance imellem farver. Blå er ikke længere undermættet, men der er en tendens til lidt for meget grøn i farvesammensætningen.

    Problemerne skyldes igen, at gamma ikke er helt stabil. Panasonic lader til at insistere på, at visse farver fremstår overmættede i selv Professional-profilerne. Vi så det samme på sidste års DT50 - og vi kan ikke lide det.

    DT60 er således ikke på niveau med Panasonics high-end plasma-tv, hvad angår farvenøjagtighed. Vi er nødt til at gentage, at Panasonic synes at tage en anden rute med sine LED-modeller end de gør med deres plasma-tv. DT60 er bestemt ikke dårlig, slet ikke, og er en forbedring i forholdt il sidste års DT50, men vi håber at Panasonic vil indføre tiltag for at forhindre dette i fremtiden.

    Hvis man vil have mere præcise farver bliver man nødt til at tage de avancerede IRE10-100 indstillingshåndtage i brug. Det gør vi ikke i vores kalibrering idet man ikke kan dele indstillingsforslaget på tværs af skærme. Vi mener derfor heller ikke det er nyttigt for vores læsere, og derfor begrænser vi os til de indstillingsmuligheder, som andre kan få gavn af at kopiere – ikke kun hvad der er muligt med avanceret måleudstyr.

    Nedenfor ses vores kalibrerede indstillinger.


    Billedprofil:Professional1
    Backlight53
    Contrast100
    Brightness0
    Colour:50
    Sharpness:50
    Ambient sensorTil/Fra
    Color temperatureWarm2
    Vivid colorFra
    Adaptive backlight controlFra
    Noise reductionFra
    MPEG RemasterFra
    Resolution RemasterFra
    Caption smootherFra
    Brilliance EnhancerFra
    Intelligent Frame CreationFra
    Black Expander0
    Clear White Effect0
    Gamma2.2
    16:9 OverscanFra
    R-Gain-2
    G-Gain-6
    B-Gain5
    R-Cutoff-1
    G-Cutoff-2
    B-Cutoff1


    Bemærk: Visse indstillingsmuligheder er ikke synlige før ”ISFccc” aktiveres. Eco-funktionen er angivet som Til/Fra i tabellen, fordi det afhænger af dit behov. Eco er den automatiske lysstyrke-justering, der justerer lyset på skærmen i forhold til lyset i omgivelserne. Det er en praktisk indstilling, hvis du ser Tv i både dagstimerne og aftentimerne, og her anbefales det at have den aktiveret. Ser du udelukkende Tv i et lysmæssigt afdæmpet rum, kan du nemt slå den fra.

    Billedkvalitet på Panasonic DT60

    I dette afsnit gennemgås billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

    Panasonic DT60 har en halvblank skærmbelægning, ligesom de fleste andre LED-modeller i dag. Det lidt paradoksale er, at LCD-paneler af natur er matte, men man har indført den blanke belægning for at efterligne visse af plasma-skærmenes fordele. I dagstimerne er der fare for, at den blanke belægning fungerer som et spejl, når sort eller mørke farver vises. Det er ikke altid den mest optimale løsning i meget oplyste stuemiljøer, men husk, at man kan kompensere ved at skrue højere op for lysstyrken på skærmen. Den halvblanke overflade sikrer dog også, at billederne på skærmen forbliver intense og kontrastrige selv i kraftigt oplyste lokaler, hvilket er et plus.

    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    Vi fandt, at farvenøjagtigheden ikke er tilfredsstillende, men farvenuanceringen er derimod rigtig fin. Vi sammenlignende DT60 side-om-side med Sony W9 i forbindelse med testen og selvom Sony W9 kom ud som vinderen, så er DT60 rigtig godt med. De fleste farver, på nær de mørkeste, skelnes perfekt og vi mener også, at DT60 er en forbedring i forhold til sidste års DT50. Der var ingen tendens til farve-relaterede problemer såsom banding.

    SD-billedkvaliteten er ganske god, men stadig ikke på niveau med Panasonics egen plasma-tv. Billederne på skærmen er for det meste naturlige og behagelige, men DT60s farveproblemer i primært de mørkeste nuancer generede os ved flere lejligheder. Vi bemærkede også, at den sorte farve fremstår svag og uden intensitet på skærmen, hvilket primært er synligt i de mørke filmscener. Det skyldes ikke blot, at kontrasten er lav, men også, at vi allerede i denne fase bemærkede, at tv’et lader lidt for meget lys slippe igennem i hjørnerne af panelet.

    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    Billeder i HD-opløsning gengives med en høj detajlegrad og fremstår som altid flotte og imponerende. Igen bemærker vi dog, at DT60 kæmper lidt i de mørke scener i film og spil pga. den lidt svage kontrast. Vi bekræfter dette om lidt med målinger. Blu-ray i 1080p24 formatet gengives korrekt efter kalibrering.

    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    Gengivelse af hurtige bevægeler er meget overbevisende. Vi bemærkede en lille smule sløring og overdrive trailing i vores testscener, men i praksis så vi meget sjældent anledning til problemer. DT60 er ikke en af de allerhurtigste LED-modeller til dato, men er godt med og kan nemt bruges i forbindelse med både film, spil og sport.

    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    Input lag er en faktor, som er vigtig for konsolspillere og moderne tv er ikke nødvendigvis optimale til spil pga. den kraftige billedbehandling, som ofte tilføres på alle tv-signaler (paradoksalt nok også på HD). Spil-profilen eller PC-profilen på tv-skærme giver ofte laveste niveau af input lag. Det samme er tilfældet på DT60. Med diverse ”billedforbedringssystemer” aktiveret kom DT60 over 80 ms i input lag, men efter kalibrering målte vi input lag til omkring 30-40 ms, hvilket er gennemsnittet på LED-modeller i dag. Det er også tilstrækkeligt for langt de fleste gamere.

    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    Nedenfor har vi målt sortniveauet og kontrastforholdet.

    Sortniveau0.27 cd/m20.19 cd/m2
    Lysstyrke243 cd/m2143 cd/m2
    Kontrastforhold900:1753:1
    Kontrastforhold +/- 50


    Efter kalibrering målte vi sortniveauet til 0,19 cd/m2, hvilket langt fra er overbevisende, men dog sammenligneligt med sidste års DT50 (hvor vi målte lidt dybere sort, men ved en lavere lysstyrke, så kontrastforholdet stort set er det samme). Desværre er svag kontrast og sortniveau stadig en af de helt store svagheder ved IPS-paneltypen, som anvendes i DT60. Vi så samme tendens på LGs LA860W, som dog alligevel havde bedre sortgengivelse. DT60 er således meget langt fra de bedste plasma-tv og de bedste LED-modeller såsom Samsung F8005 og Sony W9. Det er ikke bare en teoretisk klagesang, for det er synligt i praksis, specielt når du ser tv i aftentimerne. Mørke scener i film og spil virker kedelige og matte på DT60, hvilket er en skam.

    Som vi kom ind på i kalibreringsafsnittet, så har Panasonic forsøgt at kompensere ved at ændre gammakurven en smule. Det har dog ikke hjulpet særlig meget, og sortniveauet forbliver en af DT60’s svagheder.

    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    Shadow detail er bedre efter kalibrering, men det er ikke nok til at vække vores begejstring. Ideelt skal sort naturligvis være helt sort, samtidig med, at tv’et kan skelne de mørkeste farver fra hinanden. Pga. Panasonics insisteren på den skæve gamma, så kan DT60 ikke skelne alle de mørkeste farvetoner fra hinanden. Det påvirker gengivelsen af f.eks. mørke filmscener.

    Endeligt har vi undersøgt Panasonic DT60 i et helt mørkt rum for at undersøge om der er problemer med ujævn fordeling af lyset, ofte kaldet backlight bleeding eller clouding.

    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    Panasonic DT60 har desværre lidt lysgennemfald i alle fire hjørner; mest udtalt i øverste højre hjørne. Det kunne virke distraherende til tider i praktisk brug, men var dog aldrig af kritisk karakter.

    3D-billedkvalitet Panasonic DT60

    Der findes overordnet to 3D-teknologier. Læs mere om aktiv 3D og passiv 3D i denne artikel

    Panasonic DT60 bruger den passive 3D-teknologi med billige polariserede 3D-briller (dem som også anvendes i biografer). 3D-brillerne er 100 % passive og således bare en ramme med gennemsigtige filtre foran øjnene. Der kræves ingen batterier og brillerne flimrer ikke og fremprovokerer ikke træthed i øjnene.

    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    Ulempen ved det passive 3D-system er imidlertid, at 3D-billederne mister lidt detaljer. Det sker også på Panasonics DT60. 3D-detaljegraden er stadig rimelig god, men vi anbefaler, at man sidder lidt længere væk end på 3D-skærme med aktiv 3D-teknologi. På den anden side, så er 3D-oplevelsen langt mere behagelig og afslappende for øjnene, og med de fire par 3D-briller, som ligger i kassen, kan hele familien se med. Hvis du har brug for flere kan du blot bruge dem fra biografen. Vi bemærkede en smule tendens til crosstalk til tider, men intet kritisk. Både 3D-film og 3D-spil er en ganske fornøjelig oplevelse.

    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    En anden fordel ved det passive 3D-system er, at det også kan bruges i dagstimerne uden hovedpinefremkaldende flimmer, som man typisk oplever med aktiv 3D. De passive 3D-briller som kan bruges til DT60 lader også mere lys passere igennem, hvilket medfører, at 3D-billederne fremstår klare og lyse, i modsætning til dunkle og mørke. Den samlede 3D-oplevelse er meget lig den på LG LA860W. Som vi har sagt før så forventer vi, at det næste store skridt indenfor 3D kommer sammen med 4K-opløsning; mere specifik 4K-fladskærme, som bruges passiv 3D-teknologi.

    Alt i alt er Panasonic DT60 et ganske fint 3D-tv til blandet og afslappet 3D-kiggeri. Hvis du vil have den bedst mulige 3D-billedkvalitet, bør du i stedet købe 3D plasma-tv (og acceptere ulemperne ved det aktive 3D-system).

    PC og mediecenter

    Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920x1080 opløsning fra dit mediecenter/PC og vælge "16:9"-skærmformatet.

    Betragtningsvinkler

    Panasonic DT60 er baseret på et IPS LCD-panel, hvilket også betyder, at betragtningsvinklerne er temmelig brede og synligt bredere end på for eksempel Samsung F8005 og Sony W9.

    Fra en yderlig vinkel på 50-60 grader udvaskes farver en smule, men ikke i en sådan grad, at det er direkte forstyrrende. Kontrasten falder også fra yderlige vinkler, hvilket er tilfældet på alle LCD/LED-modeller i dag. Panasonic DT60 er over gennemsnittet hvad angår betragtningsvinkler, men ikke på niveau med f.eks. Panasonics egne plasma-tv.

    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    Panasonic DT60 test
    Panasonic DT60 test


    Lyden

    Panasonic tog et rimelig stort spring indenfor lyd sidste år. De fik væsentlig mere lyd ud af deres tynde LED-modeller end mange andre og den fremgang bygger de naturligvis på i år med DT60. Højttalerne er ikke deciderede gode og lyden kan stadig føles svag og lidt indelukket til tider, men bas og mellemtoner fremstår langt mere intenst end på typiske LED-modeller. Højttalersystemet består således prøven og er tilstrækkeligt til blandet tv-brug – noget man desværre ikke kan sige for alle de tynde LED-modeller.

    Til film, spil og musik anbefaler vi stadig separate højttalere.

    Konklusion

    DT60 tilbyder alle Panasonics Smart Viera-funktioner, med undtagelse af det indbyggede kamera som kun sidder i den dyrere WT60. Det er dog ikke et stort tab, som vi beskrev i testen af VT60. Desværre kan det samme siges for de fleste af Panasonics Smart Viera-funktioner og størstedelen af tv-apps. Processoren er godt nok blevet hurtigere, hvilket oversættes til hurtigere navigering og så er muligheden for at streame fra og til en smartphone eller tablet nyttig, men overordnet efterlades vi uimponerede af Panasonics ”smart”-funktionalitet. Specielt set i lyset af, at man altså kan få langt mere i en billig Apple TV-boks.

    Vi har nu testet tre generationer af Panasonics DT-modellinje. Den første var DT30, som var middelmådig for at sige det mildt. Sidste års DT50 bragte forbedringer med sig på flere områder, og DT60 følger samme sti. Farverne er ikke gode i Standard-profilen, men med lidt massage (og en smule kalibrering) løsner DT60 op og gengiver meget bedre farver – i hvert fald i forhold til tidligere LED-modeller fra Panasonic. På den anden hånd, så løser DT60 ikke de problemer, som også har kendetegnet tidligere modeller i serien, såsom svagt sortniveau og ujævn bagbelysning af skærmpanelet. Det er faktisk interessant at observere, hvordan Panasonics plasma-tv excellerer på visse områder, hvor Panasonics LED-modeller halter efter konkurrenterne med en margin. Man får en fornemmelse af, at LED-modellerne lige så godt kunne være produceret af en helt anden virksomhed, for – ud over Smart Viera-platformen – så har Panasonics plasma og LED-modeller ikke mange fælles styrker.

    Vi efterlades således med stort set samme tanker som i 2011 og 2012. Panasonics plasma-tv er fremragende, men deres LED-modeller er endnu ikke med i kampen om kronen indenfor LED-feltet. DT60 er bestemt ikke et dårligt tv, men vi mener blot, at det sælges til overpris ift. ydelsen.

    Pris og forhandler:

    42"47"55"


    HD-billedkvalitetSvagt sortniveau og kontrast Stuen
    Passiv 3D er mest brugbare 3D-systemProblemer med ujævnt lysHjemmebiograf
    Bedre brugerglade i Smart VieraSmart Viera stadig ikke anbefalelsesværdigt
    Forbedret True Cinema-profilPris
    Relativt brede betragtningsvinklerVisse farveproblemer består


    Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

    Panasonic DT60 debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Panasonic DT60 debat

    Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |