Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: B&O BeoVision 8-40 - FlatpanelsDK

Test: B&O BeoVision 8-40

|


Indledning


Bang & Olufsen lancerede tilbage i 2007 deres første BeoVision 8 model i 26 tommer, BeoVision 8-26. Siden kom 32” modellen BeoVision 8-32. Folket savnede dog en 40 tommer version af samme model, og nu er den her i form af BeoVision 8-40.
BeoVision 8 serien kombinerer B&O design af den udødelige David Lewis designer, samt B&Os velkendte dedikation til både billedkvalitet og lydkvalitet. Ikke mindst sidstnævnte bliver manifesteret i forbrugerens bevidsthed ved det opsigtsvækkende design, hvor højttaleren i bunden har en ret markant fremtoning.

This review in English: Bang & Olufsen BeoVision 8-40 review

Flatpanels har nu taget BeoVision 8 under luppen i en test, hvor vi kigger på, hvad den traditionsrige danske high-end producent har at byde på, hvis man vil have en B&O fladskærm til omkring 30.000 kroner.

Vær OBS på, at 26"- og 32"-modellerne ikke er identiske med 40"-modellen. Panelet, tilslutningsmulighederne og lydsystemet er forskelligt på de tre modeller.

Testen følges desuden op af en artikel af B&Os gigantiske 103" BeoVision 4-103, samt et eksklusivt kig ind i B&Os udviklingsrum; Media Room.

Panelstørrelse:40" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:80000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (Samsung/Sony)
Strømforbrug:160W (typisk)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 63 cm x 106 cm x 26 cm (med fod)
Vægt26 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (2 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk

Pris og forhandler:



De første indtryk


BeoVision 8-40 er ikke at tage fejl af for den er opsigtsvækkende i både design og funktion. Man har fra B&Os side aldrig ønsket at gå på kompromis med lydkvalitet, og dette er BeoVision 8 serien blevet et direkte afkom af.

B&O BeoVision 8-40


Nogle har kaldt højttaleren i bunden for støvsamler og hvileplads til fjernbetjeningen, men min personlige oplevelse er, at det lidt atypiske design i sidste ende handler om en vanesag. Jo mere man kigger på BeoVision 8-40, desto mere kommer man til at elske den.

B&O BeoVision 8-40


Designet er udført i velkendt B&O kvalitet. Materialet føles lækkert og samlingerne er knivskarpe.

B&O BeoVision 8-40


Den sorte, matte ramme omkredser skærmens panel og bliver ført afrundet ned i Tv'et højttaler i bunden, som har en grå front med en Bang & Olufsen logo midt for.

B&O BeoVision 8-40


Man kan enten vælge at placere BeoVision 8-40 på en stander eller blot placere det på en stereobænk vha. de medfølgende fødder, der placeres i hver side af skærmens bund.

B&O BeoVision 8-40


Stik tilsluttes på skærmens bagside og peger nedad. Her findes blandt andet Tv'ets 2 HDMI indgange, men med det mængde udstyr jeg selv har, kan blot 2 HDMI indgange godt virke lige knapt nok.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Der findes flere muligheder i forhold til fjernbetjening af B&Os produkter, og i sig selv tilbyder de utallige muligheder, som vi slet ikke vil begynde at komme ind på her i testen.

B&O BeoVision 8-40


Det testede TV blev leveret med en Beo4, der kan ses herover. I forhold til andre TV-fjernbetjeninger, så adskiller Beo4 sig i materialevalget, der er holdt i solidt sort jern som ramme, med en mat sølvfarvet metaloverflade på toppen. Fjernbetjeningen er tung og yderst solidt bygget, hvilket udstråler kvalitet - en hel anden liga end den gængse fjernbetjening til andre TV. Beo 4 har et enkelt display i toppen, der viser hvilken enhed/funktion der betjenes, men ellers ikke tilbyder nogen synderlig funktionalitet. Betjeningen ligger godt i hånden, ikke mindst på grund af den solide konstruktion. En anden mulighed end Beo 4 er Beo 5, som har flere avancerede funktioner.

B&Os menuer er som sådan simple nok, men er man vant til navigering i andre Tvs menuer, kræver de lidt tilvænning. Man har ikke så mange billedindstillingsmuligheder. For det meste kan man blot vælge mellem lysstyrke, kontrast og farve.

Effektforbrug


Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne for BeoVision 8-40 ses herunder.

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,0 W0,0 W
Almindelig Tv brug (gns.)180 W173 W
HDTV visning (gns.)180 W173 W



Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Når man tænder BeoVision 8 bydes man velkommen at de rullende sidegardiner, der fra midten af åbner op for skærmbilledet ud mod siderne og afslører mere og mere. Det er et velkendt B&O kendetegn og det har man holdt fast i i BeoVision 8-40.

Jeg tog herefter en indledende måling af billedkvaliteten på BeoVision 8-40. Den ses herunder:

B&O BeoVision 8-40


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    B&O har fra standard af en meget høj farvetemperatur tæt på 10.000 Kelvin, hvilket i praksis betyder, at skærmen har et noget mere blåligt og"koldt" billede end det vi sigter efter med vores mål for farvetemperatur på 6500 Kelvin. Dette er ikke uvanligt for LCD-TV, men B&O plejer dog også at sigte lidt lavere med deres Tv omkring 10.000 Kelvin.

    B&O BeoVision 8-40


    Nogle brugere foretrækker billedet sådan (koldere og med et mere blåligt udtryk), og det er muligvis denne konsekvens B&O har taget med BeoVision 8-40, men ikke desto mindre savner vi det lidt mere rødlige og varme billede, som fås ved en farvetemperatur på 6500 K og som følger de standarder der er for billedkvalitet i dag.

    Farverne er ikke så præcise fra standard af, hvilket dels skyldes, at gamma ikke er præcis, dels farvetemperaturen. Gamma er forløbet af lys fra de mørke til de lyse farver og denne er konsekvent lidt for lav, hvilket bevirker, at billedets farver er lidt for lyse og intense.

    B&O BeoVision 8-40


    Se hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedet som man ser i praksis i vores artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    B&O tilbyder ikke så omfattende billedindstillinger i menuen, men alligevel forsøgte jeg at indstille billedet. Resultatet kan ses herunder:

    B&O BeoVision 8-40


    Jeg var ikke i stand til at sænke farvetemperaturen, men jeg kunne til en hvis grad forbedre gamma. Det resulterede i lidt bedre farvegengivelse, men stadig et koldere billede med en let overmætning af blå.

    Målingerne efter kalibrering:

    Efter kalibrering
    Lys:-2
    Kontrast-7 til -9
    Farve:0
    Størrelse:Midt i


    Bemærk i ovenstående tabel, at 0 refererer til, at jeg lader indstillingen stå i midten (B&O har ikke tal-angivelser på deres menuer). Når jeg således skriver -2 på lys, betyder det at man skal skyde denne 2 mod venstre. Jeg har sænket indstillingen kaldet"lys" for at forbedre gamma og derved farvegengivelsen. Jeg har også sænket kontrast for at reducere lysstyrken på skærmen en anelse.

    B&O BeoVision 8-40


    Jeg kan dog ikke skjule min begejstring for den praktiske del og oplevelsen af billedet på BeoVision 8. Billedkvaliteten er nemlig utrolig flot og detaljeret. På trods af den lidt for høje farvetemperatur, har B&O nemlig et fantastisk billedkredsløb, der sørger for skarpe, detaljerede og smukke billeder på Tv’et (jeg kommer nærmere ind på dette senere).

    Jeg spurgte B&O hvorfor man havde valgt netop denne farvetemperatur. Den lidt højere farvetemperatur er en bevidst handling fra B&O, og blandt andet et direkte afkom af B&Os mange forbruger-test og blindtests. Man lytter således til brugeren bag skærmen. Jeg savner dog muligheden for at vælge 6500 Kelvin – f.eks. i forbindelse med filmbrug.

    B&O BeoVision 8-40


    Almindelige tv-signaler gengives overbevisende, og selv de mest komprimerede og sørgelige udsendelser omdannes til et fornuftigt billede på BeoVision 8. Oplevelsen ændres egentlig ikke radikalt, når man ser analoge tv-signaler, som mange fladskærme ellers har store problemer med, men det er klart, at digitale signaler står flottere og klarere. BeoVision 8-40 har tilmed en indbygget digital DVB-T tuner med mpeg4, så man slipper for ekstra bokse, når det nye digitale Tv-signal åbnes d. 1. november 2009.

    HDTV er smukt på BeoVision 8. Detaljegraden er høj og farvegengivelsen nuanceret. Skærmen får et udtryk der er lidt i stil med plasma-TV pga. kontrastglasset på LCD panelets front. Glasset bidrager dog også positivt til billedkvaliteten, men omvendt kan man opleve lidt refleksioner i det blanke panel i dagstimerne.

    B&O BeoVision 8-40


    BeoVision 8-40 besidder også et 100 Hz system, men det er lidt anderledes end det de andre producenter af LCD-TV, som f.eks. Samsung og Sony inkorporerer.

    Samsungs 100 Hz system har vi aldrig været begejstrede for, da det giver billedet et lidt kunstigt og unaturligt udtryk. Det gør B&Os ikke, men B&O har også taget 100 Hz teknologien et skridt videre. Faktisk et så stort skridt, at man har taget patent på den 100 Hz teknologi der findes i B&Os LCD-TV.

    B&Os 100 Hz system tilpasser løbende graden af udglattende og slør-reducerende teknikker i forhold til indholdet på skærmen. Det betyder, at kornet indhold får tilført 100 Hz på en anden måde end digitalt indhold, og kontrastrige billeder får 100 Hz tilført anderledes end på kontrastfattige billeder.

    Vi konstaterede også selvsyn, da vi fik eksklusiv mulighed for at komme ind i B&Os Media Room, hvor udviklingen af fladskærme foregår. For faktisk reagerer billeder forskelligt på 100 Hz. Meget kontrastrige billeder synes at hakke uden 100 Hz, mens kontrastfattige billeder bliver mere slørede. Dette må man derfor også nødvendigvis tage hensyn til i forhold til 100 Hz teknologien.

    B&O BeoVision 8-40


    Og hvad betyder det så i praksis? Det betyder, at billedet lukrerer på det. Man oplever et mere flydende og glat billede, uden at det går hen og bliver unaturligt at se på, som vi ofte oplever på Samsungs LCD-TV. Det er specielt gavnligt i fodboldkampe og man får en oplevelse af et meget flydende og sammenhængende billede.

    Det er dog ikke uden fejl, og i meget hurtige, lidt kornede filmsekvenser, kan man opleve, at der kommer lidt regnefejl. Det kommer f.eks. til udtryk ved bevægende objekter, hvori der kan opstå lidt artefakter (fnidder omkring bevægende objekter). Det sker dog uhyre sjældent og jeg bemærkede det blot i en hurtig, let kornet aktionscene fra Band of Brothers. Mindre kritiske øjne end mine, vil formentlig heller aldrig bemærke dette.

    Overordnet bidrager 100 Hz systemet således, og er i min mening en kærkommen feature til BeoVision 8-40, netop fordi der er lagt mere sjæl i arbejdet med teknologien end standarden for fladskærmsmarkedet.

    B&O BeoVision 8-40


    Den flotte billedkvalitet på B&O BeoVision 8-40 er en konsekvens af et ret sofistikeret billedkredsløb i skærmen, som klarer opgaven helt eminent og bedre end størstedelen af dyrere Tv.

    Billedets forudsætninger er som sådan ikke 100 % på plads, med lidt upræcis gamma og for høj farvetemperatur, men på trods af disse faktorer, formår BeoVision 8-40 stadig at gengive et imponerende flot billede, primært drevet af det gode billedkredsløb som styrer Tv'et.

    B&O BeoVision 8-40


    Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,11 cd/m20,09 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)172 cd/m2160 cd/m2
    Kontrastforhold1563:11778:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Gengivelsen af sort opleves som dyb og flot i praksis. Dels pga. gode indstillinger af LCD panelet fra B&Os side, dels pga. det tilføjede kontrastglas på skærmens front.

    Jeg har i forbindelse med mine målinger med LaCie blue eye pro, målt gengivelsen af sort til 0,09 cd/m2 på BeoVision 8-40 efter kalibrering. Dette er ikke på niveau med f.eks. Pioneer, men alligevel et meget flot og dybt sort niveau for et LCD-TV, som sikrer dynamik og kontrast i billedet - også i aftentimerne. Jeg vil endda vove at påstå, at gengivelsen af sort i praksis synes endnu bedre end de 0,09 cd/m2 som jeg har målt, da kontrastglasset bidrager hertil.

    Shadow detail (evnen til at gengive de mørkeste gråtoner forskelligt) er tæt på ideel. Det opleves i praksis, men er også synligt i vores testprogram monitorTest, hvor vi er i stand til at skelne godt alle skridt for shadow detail på BV8-40.

    B&O BeoVision 8-40


    Jeg har også undersøgt for det der populært betegnes som clouding eller backlight bleeding. Det er et fænomen, der kan opstå på LCD paneler, fordi de kan have en tendens til at slippe mere lys ud i hjørnerne eller kanterne af LCD panelet. Det bemærkes primært i aftentimerne, når det er mørkt uden for, men BeoVision 8-40 har ingen problemer i denne retning, hvilket er positivt. Se billedet af skærmen i tændt tilstand i et helt mørkelagt rum herunder.

    B&O BeoVision 8-40


    BeoVision 8-40 har ingen problemer med clouding.

    PC og mediecenter tilslutning


    Der var ingen problemer med at tilslutte BeoVision 8-40 til en PC eller et mediecenter. Jeg gjorde det gennem HDMI indgangen på bagsiden.

    B&O BeoVision 8-40


    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er i den gode ende for LCD-TV, men ikke perfekte. Tv'et hælder en smule bagover som standard, men det påvirker ikke gengivelsen af billedet. Ændringen af billedet opstår primært fra store vinkler, hvor Tv'et mister en anelse kontrast og farveintensitet. Det er dog på ingen måde kritisk for BeoVision 8-40.

    Lyden


    Lydkvaliteten har været et fokusområde for B&O i al den tid det har eksisteret. Man er aldrig gået på kompromis og blandt de mere velkendte lydprodukter i dag findes BeoLab 5.
    Hvad folk end må mene om B&O, så kan man ikke tage fra dem, at de måske har nogle af de bedste lydsystemer produceret til forbrugere, og senest har man også ført dette ud i bilverdenen med stor succes.

    B&O BeoVision 8-40


    BeoVision 8-40 skjuler heller ikke sit engagement i lydkvaliteten, og højttaleren i bunden er ikke til at gå fejl af. Samme konstruktion findes også for 26" versionen BeoVision 8-26 og 32" versionen BeoVision 8-32, men man har rent faktisk fået plads til endnu mere i BeoVision 8-40.

    B&O fortæller, at man i BeoVision 8-40 har forbedret højttaleren på flere områder. Først og fremmest er strømforsyningen større: Mere specifikt er forsyningsspændingen i BeoVision 8-40 hævet til 17V. Det giver næsten den dobbelte effekt til rådighed i forhold til de mindre modeller.

    Selve sammensætningen af højttalersystemet er ændret ved at indføre rigtige soft-dome diskanter. I de mindre varianter af BeoVision 8 er der integreret 2 fuldtone enheder samt en enkelt bas.
    Til sammenligning har den nye BeoVision 8-40 en enkelt bas, 2 rigtige mellemtoner (optimeret specielt til mellemtone-brug) og endelig 2 softdome 3/4" diskanter.

    Tommy Jakobsen, Kommunikationschef hos Bang og Olufsen siger:
    - ”Det giver klart mere"luft" i lydbilledet, og en afslappet klarhed i lyden. Dette betyder selvsagt også, at vi har 5 forstærkerkanaler til rådighed, da systemet jo er fuldt aktivt. Til sammenligning har de mindre 3 forstærkerkanaler.” Der henvises her til, at BV8-40 har en indbygget DTS dekoder, med 5 kanalers udgang, hvortil der eks. kan tilkobles aktive Beolab-højttalere uden videre.

    Tommy Jakobsen fortsætter:
    - ”Det større kabinet udnyttes til at give bassen mere plads. Porten er afstemt ved samme frekvens, men kan blive lidt større i tværsnit, hvilket reducerer mislyde fra turbulent luftflow.”

    Og dommen? Der er ingen tvivl. BeoVision 8-40 leverer utrolig lydkvalitet for en fladskærm. Den tåler ikke sammenligning med andre fladskærme, for B&O er langt mere dedikeret i deres indsats. Det udmønter sig en et lydbillede, der er nuanceret og præcist. Basgengivelsen er dyb og fyldig og det bidrager til rigtig fin lyd.

    Alt i alt er lydkvaliteten helt i top. Der er ingen fladskærm jeg har testet, der kommer i nærheden af BeoVision 8-40's niveau. Man kan sige, at det måske også er forventeligt i forhold til de fysiske dimensioner på højttaleren, men ikke desto mindre skaber man også et produkt, der også gør sig fint til både film og musik.

    Konklusion:


    B&O kalder selv deres BeoVision 8 serie for en entry-level serie; en serie der skal ramme de lidt lavere prislag. 40” modellen af BeoVision 8-40 er prissat til lige over 30.000, men så får man også en dedikeret B&O indsats på både billede og lyd – det kan vi skrive under på.

    Jeg har fokuseret på billede og lydkvalitet i denne anmeldelse af BeoVision 8-40 og kommer derfor ikke ind på B&Os mange link-muligheder. Min oplevelse er dog ikke at tage fejl af, for BeoVision 8-40 er en helt anden klasse LCD-TV end mængden.

    Billedkvaliteten er fantastisk. På trods af, at B&O sigter efter en lidt for høj farvetemperatur, som gør billedet en anelse mere blåligt og ”koldt” (og ikke giver helt korrekte farver), så hiver B&Os eminente billedkredsløb billedet på BeoVision 8 op i en ny dimension. Detaljegraden og håndteringen af bevægelser ses ikke matchet af andre LCD producenter og BeoVision 8-40 illustrerer, at LCD teknologien har masser af potentiale til endnu mere end vi ser i dagligdagen.

    Og lydkvaliteten kommer vi ikke uden om. Lyden er utrolig fyldig og behagelig. Det store højttalerkabinet bringer virkelig lyden flere niveauer op, så den også egner sig til både gode musik og filmoplevelser. Lyden i BeoVision 8-40 tåler ikke sammenligning med andre fladskærme.

    BeoVision 8-40 har få mangler. Jeg savner 1-2 ekstra HDMI indgange, samt en lidt lavere farvetemperatur (om ikke andet muligheden for at vælge 6500 K). BeoVision 8-40 er omvendt klar til de digitale signal med DVB-T (antenne) og DVB-C (kabel-tv) med mpeg4 og så får man et gennemført og lækkert produkt.

    Alt i alt er BeoVision 8-40 et utroligt gennemført Tv. Prisen taler måske nok imod produktet for nogle vedkommende, men er man B&O tilhænger, så mener jeg ikke BeoVision 8-40 vil skuffe hverken billedmæssigt eller lydmæssigt. Det er et fantastisk Tv.

    B&O BV8-40 tildeles hermed en Top-anbefalings Award.


    Tryk på awarden for at læse mere.



    This review in English: Bang & Olufsen BeoVision 8-40 review

     
    PositivNegativMålgruppe
    Flot billedkvalitetFor høj farvetemperaturStue
    Fantastisk lydKun 2 HDMIHjemmebiografen
    Dyb sort og høj kontrast  
    100 Hz system   
    Betjeningsmuligheder   

    Pris og forhandler:


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=12669

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |