Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Philips LightFrame - FlatpanelsDK

Test: Philips LightFrame

|


Indledning

Philips har trukket på kompetencen indenfor belysning og Ambilight og ført det over i verdens første LightFrame PC monitor (under Philips MMD afdeling). Hensigten er at gøre de lange stunder bag skærmen mildere, da skærmens omridsende lys yder mindre belastning på øjnene.

Sådan viser en undersøgelse hvert fald, men vi har taget skærmen ind til den ultimative test, for at undersøge, hvad det rent faktisk betyder for de lange arbejdsdage foran skærmen, som for mange er hverdag i dagens samfund.

Skærmen hedder Philips LightFrame og går under modelbetegnelsen 220X1SW/05.

Panelstørrelse:22"
Opløsning:1680x1050
Responstid:2 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):160°/160° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.282 mm
Panelnummer (Type):TN
Strømforbrug:38 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 35.0cm x 51.7cm x 7.4cm (uden fod)
Vægt:4,88 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet USB hub
Medfølgende kabler
Strøm
VGA
DVI
Audio (phono)
USB upstream
S-VHS
HDMI
Medfølgende software:

Garanti:-
Pixelgaranti:-
Diverse:

Pris og forhandler:


De første indtryk


Skærmen udnytter designelementer, som også genkendes fra Philips andre forbrugerelektronikprodukter. Skærmen har afrundede og bløde former og et lyst design, der er venligst mod synet.

Philips LightFrame


Hele skærmens frontramme er mat, lyst, halvgennemsigtigt plast, ligesom det ses på Philips Aurea Tv-modeller. Denne ramme oplyses bagfra for at skabe LightFrame princippet, som efter sigende skal belaste øjnene mindre.

Philips LightFrame


Stikkene tilsluttes på bagsiden og vender nedad.

Philips LightFrame


Skærmen tillader blot tiltjustering. Det er en lidt underlig disposition set i lyset af, at skærmen rent faktisk markedsføres på nogle ergonomiske punkter – nemlig det at forbedre arbejdsmiljøet. Optimalt ville skærmen også skulle have højde og drejejustering.

Philips LightFrame


Når skærmen har været tændt i 10-20 minutter udsender den en svag, plastic-lugt fra toppen. Det samme gør i øvrigt Philips PowerSensor skærm.

Effektforbrug


Målingerne for Philips LightFrame ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,6 W0,6 W
Pc brug45,2 W29,7 W


Stand-by forbruget er ikke helt i bund, men effektforbruget når skærmen er i brug efter kalibrering er ganske fornuftigt med sine 29,7 W. Til sammenligning forbrug Dells 22” 2209WA 47,9 W efter kalibrering.

Bemærk desuden også, at skærmen forbruger en del mindre energi efter kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme i dag, fordi man skruer ned for wauw effekten og lysstyrken på skærmen.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Jeg har taget en indledende måling af skærmens billedkvalitet herunder:

Philips LightFrame


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Skærmen har en nogenlunde gengivelse af farver, men skærmen er en anelse for lyst og udvasket, fordi gamma ligger for lavt. Vi sigter efter en gamma på 2.2.

    Læs mere om hvad ting som gamma, farvetemperatur og farvegengivelsen har for det billede man ser i praksis i vores artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Philips LightFrame er baseret på et såkaldt TN panel, der er karakteriseret ved dårligere farvegengivelse end de dyrere skærme med IPS og PVA paneler. Samtidig har TN panelerne mindre betragtningsvinkler, men er dog billige at producere og har en hurtig responstid.

    Jeg har nu forsøgt at kalibrere skærmen:

    Philips LightFrame


    Efter kalibrering var jeg i stand til at forbedre farverne markant. Jeg fik også en gamma på 2.2, så jeg eliminerede det lidt udvaskede og for lyse billede, som LightFrame havde lige da jeg pakkede den op fra kassen.

    Jeg sænkede desuden manuelt lysstyrken en del, fordi det er en stor del af ergonomien foran en skærm. En for høj lysstyrke belaster øjnene, og specielt hvis baggrunden er i skarp kontrast til det kraftige hvide lys (f.eks. i et mørkelagt rum). Det er ikke tilfældet på LightFrame, for den lyseblå, oplyste ramme, neutraliserer effekten en del, men jeg mener stadig, at lysstyrken på 269 cd/m2, som jeg målte LightFrame til før indstilling er alt for høj – specielt når man tænker på, at man med LightFrame rent faktisk sigter mod ergonomiske faktorer.

    Så derfor: skru ned for lysstyrken!

    FlatpanelsDK er i øvrigt i øjeblikket i gang med en omfattende undersøgelse og dybdegående artikel om ergonomi. Artiklen, som er udformet i samarbejde med en ekspert på området, Henrik Lehd fra Samsung, kommer til at behandle ergonomien foran skærmen, fordi det er et så relevant emne for mange brugere af PC skærme i dag – ikke mindst på mange arbejdspladser.
    Hold øje med artiklen på forsiden af FlatpanelsDK eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.

    Her er indstillingerne efter kalibrering:


    Efter kalibrering
    Lysstyrke:23
    Kontrast:50
    RGB:Manuel
    • R:93
    • G:79
    • B:81



    Jeg har primært reduceret lysstyrken en del, som beskrevet oven for. Jeg har yderligere indstillet RGB (rød, grøn, blå) for at få en mere korrekt gengivelse af farver på Philips LightFrame.

    Efter kalibrering er billedet langt mere behageligt. Dels fordi jeg har været i stand til at eliminere de lidt for mælkede og lyse billede skærmen havde fra start af, dels fordi lysstyrken nu ikke er så høj og skærmen er derfor mere anvendelig til blandt brug og kontorbrug.
    Farverne er også forbedret, men det er ikke en lige så synlig forskel i praksis, som de to ovennævnte.

    Lad os prøve at kigge lidt på selve LightFrame princippet, med den lyseblå ramme omkring skærmen.
    Philips LightFrame princippet har grundsten i Philips arbejde med lys generelt. Philips var i sin tid en af de ledende kræfter bag glødepærens udbredelse og siden har de arbejdet med lys, hvilket også har afledt f.eks. Ambilight i deres Tv.

    Selv om LightFrame ikke direkte kan sammenlignes med Ambilight har den nu flere af de samme grundelementer: vha. lys vil man skabe en behageligere oplevelse for øjnene der ser. Og lys bruges da også i mange sammenhænge, f.eks. til at skabe stemning, ja, selv i lægevidenskaben.

    Philips LightFrame


    Idéen med LightFrame er derfor, at man kan aflaste øjnene under de mange timer foran skærmen ved at projektere en mildt, blåt lys frem på frontrammen. Det blå lys har en beroligende og revitaliserende indvirkning.

    Princippet er understøttet af en undersøgelse fra University of Groningen, som Philips har foretaget, der viser, at LightFrame virker afslappende på øjet, forbedrer koncentrationsevnen og mindsker øjets træthed.

    Undersøgelsen suppleres blandt andet med: ”Det konkluderes blandt andet, at halvdelen af alle de undersøgte rapporterede mindre forekomst af koncentrations-, motivations- og træthedsproblemer, når de blev udsat for LightFrame. Samtidig rapporterede de undersøgte også, at når de ikke blev udsat for LighFrame, var tendensen, at man beklagede sig over ’tunge øjenlåg’ og ’trætte øjne’ efter længere tid foran computeren.”

    Philips LightFrame


    Men det lyder jo alt sammen meget lovende, men hvordan oplever jeg selv skærmen? Først og fremmest lidt spacey. Det blå lys er ved første øjekast ikke ligefrem et traditionelt element på skrivebordet.
    Dernæst tænkte jeg, at effekten klart er mest anvendelig i lidt mørkere omgivelser. Specielt i disse solrige sommerdage, som vi så sjældent ser i Danmark, er det blå lys reduceret til en ret svag nuance (fordi sollyset falder ind på skærmen).

    Men i forbindelse med kontorbrug eller i forbindelse med spilbrug, hvor spillere sidder i lang tid (læs: World og Warcraft), tror jeg godt det kan bidrage positivt til oplevelsen. Det er en svært at udtale sig helt objektivt om, for denne undersøgelse beror kraftigt på det subjektive og udokumenterede element. Jeg oplever dog LightFrame princippet som gavnende, og jeg føler, at skærmen er behagelig at arbejde foran i længere tid.
    I de meget lys solstunder (uden gardiner eller persienner foran vinduet), fandt jeg dog ikke LightFrame princippet så anvendeligt.


    Det er dog et faktum, at for store kontraster mellem skærmen billede (f.eks. høj lysstyrke) og skærmens baggrund, kan skabe problemer for menneskets dynamiske iris (pupillen). I den tidligere omtalte artikel om ergonomi – som snart kommer online – beskrives dette også detaljer. Princippet understøtter imidlertid LightFrame princippet, der netop reducerer de store forskelle, men det er stadig et råd at skrue ned for lysstyrken på skærmen.

    Jeg går nu videre til billedet og måler herunder skærmens gengivelse af sort og derved kontrastforholdet:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,33 cd/m20,16 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)269 cd/m2104 cd/m2
    Kontrastforhold815:1650:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Gengivelsen af sort er på niveau med størstedelen af 22” skærme med de prisbillige TN paneler, de ri dag findes. Sort er dog absolut ikke helt sort.

    Jeg har også undersøgt om skærmen har udbredt backlight bleeding / clouding:

    Philips LightFrame


    Der er en smule backlight bleeding at registrere i toppen og bunden af LCD panelet.

    Responstid og spil


    Responstiden på Philips LightFrame er fair, men imponerer mig ikke. Den oplyses til 2 millisekunder, men som altid er angivelsen for responstid et udtryk for den hurtigste farveovergang, f.eks. et skift mellem rød og grøn. Det betyder dog ikke at der skiftes mellem orange og sort lige så hurtigt.

    Der findes bedre skærme rettet mod spilbrug derude, som også oplyses til 2 ms. Philips LightFrame kan sagtens fungere som en kampagnon i langt de fleste spil – også hurtigere spil – men den er ikke blandt de hurtigste LCD skærme på markedet.

    Film og betragtningsvinkler


    Skærmen betragtningsvinkler afviger ikke fra dem der findes på størstedelen af monitormarkedet i dag. De er noget smallere end på traditionelle LCD-TV, men ret lig med dem der findes på andre PC monitors med TN paneler.

    Fra vinkler skifter farverne tydeligt nuance og kontrasten falder også en del, hvilket primært opleves ved, at de mørke toner mister dybde og bliver lysere.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Philips LightFrame


    Philips LightFrame



    Konklusion


    Philips LightFrame er spændende innovation, hvor man fører undersøgelser og principper fra lysets verden ind i kontormiljøet. Formålet med den lysende blå ramme er at reducere belastningen på øjnene og følelsen af træthed og gene efter lang tid bag skrivebordet.

    Og med vores undersøgelse, der i høj grad beror på en subjektiv vurdering af effekten, opleves LightFrame princippet som værende gavnende. Det bidrager til en lidt mere behagelig stund foran skrivebordet. Dog udvandes effekten lidt i disse meget solrige dage, hvor solen falder kraftigt ind på skærmen og overmander det blå lys fra rammen.

    Om der til en vis grænse er tale om en placebo-effekt, er ikke til at sige, men ikke desto mindre, kan LightFrame hvert fald være et forsøg værd på kontoret eller på til de studerende, der i dag tilbringer et stadig stigende antal timer bag skærmen på landets uddannelsesinstitutioner.

    Omvendt synes det manglende fokus på de ergonomiske funktioner i skærmen fod, dog som en svært underlig disposition. På en skærm der netop bryster sig med at være vinder på ét ergonomisk bærepunkt, er manglende ergonomiske muligheder, som højdejustering og drejejustering en mangel.

    Skærmens billedkvalitet afviger ikke afgørende fra andre 22 tommer skærme baseret på TN paneler. Betragtningsvinklerne er begrænsede og direkte ud af kassen, er billedet en smule for lyst og udvandet. Det kan indstilles til et bedre resultat, men grafiske brugere og fotografer er ikke målgruppen. Det er derimod kontorbrugere og måske de spilbrugere, der benytter lange stunder bag skærmen i ret statiske spil.

    Pris og forhandler:


    PositivNegativ Målgruppe
    LightFrame bidrager positivtIkke så dyb sortKontorbrug
    PrisBetragtningsvinkler Spilbrug
    InnovationManglende ergonomiske funktioner



    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=11924

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |