Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Karvia Oviatum - FlatpanelsDK

Test: Karvia Oviatum

|


Indledning:


Vi har en gang tidligere haft Karvia inde til test i forbindelse med lanceringen af deres forrige serie. Karvia er nu aktuelle med en ny serie, hvor man finder skærme i 32, 37 og 42 tommer. De to største modeller har fået en ret markant ansigtsløftning, men fælles for de tre nye modeller er, at man har fokuseret mere på billedkvaliteten end i sidste serie.

Vi har i første omgang fået 32 tommer modellen ind til anmeldelse, og senere kigger vi videre på en af de to større modeller, med det nye design og bedre panel.

Karvia har i øvrigt åbnet en Concept Store d. 30. juni, hvor både den gamle og nye serie kan opleves. Adressen er Bellahøjvej 149 i Vanløse.

Tv’et er venligst udlånt af Karvia.

Panelstørrelse:32" widescreen (LCD)
Opløsning:1366x768
Responstid:8 ms (g2g)
Kontrastforhold:1600:1 (dynamisk)
Lysstyrke:500 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):S-IPS (LG.Philips LC320W01)
  
Strømforbrug:160W
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 58cm x 81.5cm x 11cm (med fod)
Vægt16.7 kg
  
Indbyggede højttalere: 2x13W
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i
1:1 pixelmapping:
  
Indgange 
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type) (Audio in/out)
· SCART (2 indgange)
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI (2 indgange)
· Andet
Udgange 
· Audio (type) (1 udgang)
· SCART
· S/PDIF
  
Medfølgende kabler  
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· S-VHS
· HDMI
· Andet
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:Bright spot Control (ingen lyse pixelfejl)
Diverse:Manual på dansk, strømkabel


Pris og forhandler:
www.karvia.dk

De første indtryk:


Som sagt i indledningen, så ligner 32 tommeren ikke sine to storebrødre i 37 og 42 tommer. 32 tommer modellen minder i sin form lidt mere om den gamle serie, med et gråt design.

Highslide JS


Designet er som sådan ganske ordinært. Man finder dog en lille finesse i form af den sorte linje der løber under panelet.

Highslide JS


I højre side af skærmen findes der knapper til styring af Tv’et.

Highslide JS


I venstre side er der en boks monteret, som sidder lidt uheldigt, når man betragter Tv’et fra siden.

Highslide JS


Foden giver en fin stabilitet.

Highslide JS


Alle stik sidder bag på skærmen, og vender nedad, hvilket er et klart plus. På flere skærme – fra f.eks. Samsung – vælger man til stadighed at vende stik bagud, og det kommer som regel i vejen for en eventuel vægmontering.

Forud for testen:


Tv signalet er DVB-S – digital parabol., samt analog antenne.

Det tests blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Funktionalitet


Menuen har også fået en ansigtsløftning og er ganske pæn. Der er ikoner ud for alle indstillingerne, men jeg savner dog en forklaring af nogle af dem. Der står i bunden hvordan man navigerer; her kunne man med fordel skrive en lille forklaring, når man kørte over indstillingsmuligheden

Menuen giver mulighed for indstilling af lysstyrke, kontrast, skarphed, farve, nuance og har nogle dynamiske funktioner som hudfarvejustering og DNR. Man kan desuden indstille farvetemperaturen.

Jeg savner dog bedre muligheder for indstilling af farverne, blandt andet RGB (red, green, blue) indstillingsmuligheder.

Skærmen har også PIP funktionalitet, der giver mulighed for flere sammensætninger. Man kan vælge et lille PIP vindue, som vises i et af de fire hjørner. Størrelsen af dette vindue kan varieres.
Man kan også vise to lige store billeder ved siden ad hinanden, og endeligt et stort og et lille småt ude i højre side.

Highslide JS


PIP funktionaliteten giver også perfekte muligheder for at kombinere forskellige signaler. Der er nemlig ingen begrænsninger, ligesom jeg oplever på mange andre Tv. Alle indgange kan kombineres med hinanden.

Highslide JS


Modellen kan også vælges med DVB-T tuner.

Highslide JS


Fjernbetjeningen minder i sine farver og feel meget om designet på Tv’et. Den er ret ordinær og kedelig. Knappernes organisering er dog logisk, men nogle af dem kunne dog godt spares for at skabe et lidt mere enkelt layout.

Kanalskift og navigering i menuen er forholdsvis hurtig, og det er rart, når man ikke skal sidde og vente på, at kanalerne skifter. Tekst-tv findes og vises også hurtigt.

Billedkvalitet


Jeg lægger ud med en “out-of-box” måling, og snakker videre om billedgengivelsen bagefter.

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Målingen for Karvias Tv viser flere ting. Generelt er afvigelserne lidt for høje og det kan også godt fornemmes i billedet. Omvendt er lysstyrken og gamma dog ganske fornuftige, hvorfor billedet heller ikke synes ude af balance.

    Highslide JS


    Sort målte jeg til 0,4 cd/m2 i out-of-box målingen.

    I praksis er billedet imidlertid fornuftigt og godt. Det er klart, at jeg som entusiast gerne ville tættere på korrekte farver, og man kan da også godt fornemme, at der kan arbejdes på farverne, men set i forhold til et 32 tommer marked, synes jeg Karvias apparat overrasker positivt.

    Nuanceringen i billedet er god, og detaljer kommer således fint til udtryk. Tv’et er god til at gengive analoge og digitale PAL signaler, hvilket er en af forcerne. Jeg siger forcerne fordi Tv efterhånden er ved at rykke videre fra 32 tommer og 32 tommer segmentet i min mening efterhånden er ved at blive mere velegnet til soveværelser, værelser generelt eller som et sekundært Tv, mens man ofte vælger de større modeller til at prange stuen.

    Highslide JS


    På den måde er gengivelsen af Tv signaler og DVD signaler også de vigtigste egenskaber, i og med det ikke giver meget mening at snakke om HD signaler på en 32 tommer. Det lader sig naturligvis gøre, men man bør satse på en større skærm, hvis man vil nyde potentialet i disse.

    Highslide JS


    Et sted hvor jeg synes Tv’et falder lidt igennem er gengivelsen af mørke nuancer. Sort er ikke helt sort, hvilket også er karakteristisk for S-IPS panelet, som benyttes i denne skærm. Det kommer ikke rigtig til udtryk i dag- og de lyse aftentimer, men når det bliver mørkere, savner man dybde i gengivelsen.
    Shadow detail, altså nuanceringen i de mørkeste nuancer kan også være bedre, om end den ikke er dårlig. Den kan dog forbedres ved indstilling, som jeg forklarer lidt længere nede.

    Mht. indstillingen af billedet, som jeg godt kan tænke mig at komme lidt nærmere ind på, så skal man være opmærksom på et par faktorer, hvis man kaster sig ud i legen med billedets egenskaber på dette Karvia apparat.

    Først og fremmest vil jeg anbefale, at man vælger farvetemperaturen der hedder varm. Denne er tættere på idealet end de to såkaldte normal og kold. Blå er stadig for høj og rød for lav, men generelt er man tættere på målet end hvis man valgte en af de to andre profiler.
    Desuden anbefaler jeg, at man deaktiverer dynamiske funktioner, som f.eks. den der korrigerer hudfarver.

    Highslide JS


    Kontrastindstillingen virker som en typisk kontrastjustering på LCD-TV, men lysstyrke justerer ikke på baggrundsbelysningen, men går derimod ind og indstiller på gamma og flytter ”spektret” op eller ned.
    Man skal dog passe på med ikke at justere kontrast hverken for højt eller lavt. Standardindstillingen er lidt for høj, for her oplever man, at der mistes nuancering for nogle tætliggende farver. Ved at reducere kontrast, henter man dog denne detaljering tilbage, og resultatet kan således forbedres. Jeg anbefaler også at sænke lysstyrken en smule.

    Jeg endte på omkring 60-65 for både lysstyrke og kontrast.

    Efter indstilling endte jeg på en sortgengivelse på 0,3 cd/m2.

     Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,4 cd/m20,3 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)147 cd/m2107 cd/m2
    Kontrastforhold368:1357:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Jeg har taget et billede af gengivelsen af sort og lyshomogeniteten på panelet. Billedet foreslår, at skærmen er en del lysere i højre side; dette er dog ikke tilfældet i praksis, og jeg beklager det lidt dårlige billede.

    Highslide JS


    Gengivelsen af sort er ikke så dyb, som du kan se på billedet. Homogeniteten er dog ganske fin i praksis. Billedet er taget ved en gengivelse på sort ved 0,4 cd/m2. Jeg kom ned på 0,3 cd/m2 efter en mindre kalibrering.

    PC og mediecenter tilslutning


    Mediecenter og PC tilslutning bliver stadig mere og mere populært. På trods af dette, er det dog ikke alle Tv der understøtter tilslutningen til fulde. Èn ting er, at Tv’et spiser signalerne fra computeren, men noget andet er, at den gør det i den rigtige opløsning.

    For dette Tv, skal vi prøve at opnå det der hedder 1:1 pixelmapping ved skærmens opløsning, som er 1366x768.

    Jeg forsøgte først på HDMI indgangen, hvor jeg benyttede et DVI -> HDMI kabel. Jeg kunne vælge 1366x768 som opløsning på Pc’en og skærmen viste 1:1 pixelmapping korrekt. Den bedste metode til at tjekke om en skærm kan vise 1:1 pixelmapping, er at benytte moire mønstre, som f.eks. det du finder i vores monitorTest program. Du kan finde det ude i menuen til venstre.
    Blot fordi en skærm kan modtage den rigtige opløsning, betyder det ikke samtidig, at den vises rigtigt. Tjek derfor altid efter med de korrekte værktøjer.

    Karvias 32 tommer viser også 1:1 pixelmapping ved D-SUB (VGA). Det kræver blot, at man lige går ind i menuen og reducerer den indstilling der hedder fase med 6 skridt.

    Det kan dog anbefales at benytte et DVI -> HDMI kabel.

    Responstid


    Der er ingen virkelig akilleshæl på dette punkt, og ligesom de fleste andre nye LCD-TV er responstiden sænket en del i forhold til tidligere generationer. Familien Danmark vil højest sandsynligt heller ikke opleve slør på programmer, men responstiden kan og bør stadig forbedres.

    Jeg forsøgte også med en fodboldkamp og den blev vist ganske fint taget i betragtning af den hårde kompression som TV3+ altid har på deres kampe. Sløret var ikke virkelig synligt, om end man godt kan spotte det med det trænede øje.

    Betragtningsvinkler


    Dette Karvia Tv er baseret på et LG.Philips S-IPS panel. S-IPS panelerne betragtes generelt som de paneler med bedst betragtningsvinkler blandt de forskellige panelteknologier i LCD.

    Betragtningsvinklerne er også rigtig gode på Karvias 32 tommer. Det eneste man kan sætte fingeren på, er det lilla karakteristiske tint, der kommer på helt sorte farver, når skærmen betragtes fra en vinkel. Det opdages ikke i langt størstedelen af film, men en meget mørk film, bør ikke betragtes fra en alt for stor vinkel.

    Men som sagt er betragtningsvinklerne rigtig gode på Karvias Tv. Jeg har taget nogle billeder af det herunder, hvor du også fornemmer det.

    Highslide JS


    Highslide JS



    Lyden


    Som på langt størstedelen af fladskærme er lyden tilstrækkelig til Tv avisen og tiden foran flimmerkassen, men lyden rækker ikke til så meget andet, og jeg vil som sædvanlig anbefale, at man anskaffer sig et separat lydanlæg til film.

    Konklusion:


    Karvias nye 32 tommer har fin funktionalitet i form af PIP, hurtige kanalskift og tekst-tv samt brugervenlige menuer. Jeg savner nogle mere avancerede funktioner i menuen, som f.eks. RGB indstillling, men det er ikke sikkert, at den traditionelle bruger savner dette.

    På billedsiden klarer Karvia det meget bedre end deres sidste generation. Man sigter også efter et lidt højere segment denne gang, men set i forhold til det generelle marked, skal der naturligvis også ske fremskridt.
    Tv signaler er en af skærmens forcer, og det synes jeg er vigtigt for et 32 tommer Tv, der i stigende grad er ved at overtage pladsen i soveværelser og værelser, mens folk til stadighed ønsker større skærme i stuerne.

    S-IPS panelerne har generelt gode betragtningsvinkler og dette gør sig også gældende for Karvia, som benytter IPS teknologien. På den anden side savner jeg dog lidt bedre sort-gengivelse og heraf kontrast.

    Overordnet synes jeg dog, at Karvia har løftet sig meget siden sidste generation. Billedmæssigt er der stadig lidt vej op til de nyeste udviklinger fra de store producenter, men i prissegmentet er Karvia værd at kigge nærmere på.

    Modellen fås også i 37 og 42 tommer, hvor designet har fået en ansigtsløftning. Modellerne kan ses i Karvias Concept Store på Bellahøjvej 149 i Vanløse.

    PositivNegativ Målgruppe
    Fin Tv kvalitetSavner en dybere gengivelse af sort og de mørke nuancerStuen
    God og brugervenlig funktionalitetSavner indstillingsmuligheder for farverSoveværelset
    Gode betragtningsvinkler  


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=3970

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |