Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: ViewSonic VP930 - FlatpanelsDK

Test: ViewSonic VP930

|


Indledning:

Denne model har mange set frem til efter lanceringen af den tidligere model VP191. ViewSonics VP191 var den første skærm der nogensinde nåede ned under 16 ms over helt gråtone spektret og blev uofficielt den hurtigste skærm på markedet, trods de tidligere introducerede 5 og 4 ms skærme (som ikke kunne holde hvad de lovede). VP191b var ydermere en af de første MVA baserede skærme som fik en lav responstid, hvor tidligere reelt målt, sagtens kunne komme op og runde 100 ms i enkelte farveovergange.

VP191 var derfor et vigtigt skridt med introduktionen af det såkaldte Overdrive. Hvis du ikke allerede kender til Overdrive, kan du læse mere om det her:

http://www.flatpanels.dk/teknologi.php#1



VP930 er som sagt den meget ventede efterfølger til VP191 og er baseret på den næste udgave af det samme panel, som blandt andet siges at nå op på kontrastforholdet 1000:1 ligesom Samsung har opnået på flere af deres aktuelle produkter.



En spændende nyhed i denne test er også, at jeg har modtaget en LaCie blue eye pro calibrator, som f.eks. Behardware benytter sig af og det er den avancerede version af den Tom's Hardware bruger i alle tests. Du kan læse hvordan den virker i denne separate test/introduktion (bemærk at testresultaterne fra VP930 bruges som eksempler i den, så du kan eventuelt læse den efter denne test):

http://www.flatpanels.dk/lacie.php



Det vil også betyde, at der nu for første gang kan fremvisse hvordan farverne gengives i forhold til hvordan de bør gengives, og sådan vil det også blive for de kommende tests. Så det er et meget spændende skridt for Flatpanels.dk



Det er klart at der er store forventninger til VP930 efter den tidligere succes, men ingen, som vil påvirke anmeldelsen. Den vil naturligvis forløbe, som den skal gøre.

VP930 vil ydermere sammenlignes med Samsung 193p+. Dels fordi de kan betragtes som konkurrenter fordi de er baseret på henholdsvis MVA og PVA paneler med Overdrive, dels fordi der er mange, som lader spekulationerne gå på hvilken af dem der er det bedste bud.



Panelstørrelse:19"
Opløsning:1280x1024
Responstid:8 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:250 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):170°/170° (fald på 10:1)
Dotpitch:0.294 mm
Panelnummer (Type): AUO M190EG01 V0
(P-MVA)
  
Strømforbrug:-
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 41.2cm x 28.9cm x 49.1cm
Vægt6.8 kg.
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt
· Swivel (270°)
· Højde
· Pivot (90°)
  
Indbyggede højttalere:
  
Indgange 
· VGA (2 stk)
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-VHS
· HDMI
· Andet  
  
Medfølgende kabler  
· strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
  
Medfølgende software:

Driver CD

Pixelgaranti:ISO 13406-2 Klasse 2
0 hele pixels (mørk/lys)
Diverse:Manual


target="_blank">

src="http://www.edbpriser.dk/Review_click.asp?ID=4&Publisher=42&Img=true">




De første indtryk:


Et af de første indtryk, som rammer, når man sætter skærmen på bordet er, at den er utrolig robust og stabil. Foden er udvidet i forhold til de gamle ViewSonic modeller i samme serie, så der nu også går to lidt kortere fødder ud bagved. Om end den står meget fast og har den rigtige vægt, så føles den alligevel en smule for stor bagud til - for den kræver lidt mere plads end tidligere.



Selve hele standen, som skærmen er monteret på er også lidt forskellig fra de gamle VP modeller. Hvor de tidligere modeller havde en fod, som kunne hæves og sænket vha. en slags hydraulisk effekt, så sidder skærmen nu fast på en tynd stolpe, som skærmen kan køre op og ned ad. Hvor de tidligere modeller kunne roteres ved at toppen, lige der hvor skærmen var monteret på foden, kan VP930 drejes nede ved foden. Faktisk næsten helt omvendt og ViewSonics skriver selv 270 grader.





Skærmen kan naturligvis også sættes i pivot og tiltes frem og tilbage. De ergonomiske muligheder er altså i top og endda en smule bedre en på de gamle modeller. Den del af foden, som går op til der, hvor foden er monteret på skærmen, er tyndere og det er lidt lettere at hæve og sænke skærmen. Det eneste, som man kan sætter fingeren på, er de lange fødder der går ud bagtil. De gør, at skærmen kræver lidt mere plads end mange andre fladskærme og til sammenligning står den vel en 5-7 cm tættere på mig end min gamle VP181b.





Rammen er grå, men foden er sort. Der sidder fem knapper i bunden af rammen midt for, ligesom der altid har gjort for VP serien. OSD er ligeledes opbygget på samme måde og fungerer upåklageligt, samtidig med det er meget overskueligt. Man kan indstille kontrast, brightness og farver. Derudover er der fem forudindstillede farvetemperaturer, en yderligere for sRGB og en, hvor farverne kan indstilles manuelt. Jeg vender tilbage til disse senere.

Man kunne muligvis godt have ønsket sig lidt flere muligheder, som f.eks. gamma, men slutresultatet kan blive rigtig godt, kan jeg allerede afsløre nu.





Rent designmæssigt er skærmen ikke prangende. Den kan alt det den skal kunne og kan sætte et eksempel for enhver anden skærm mht. til ergonomiske indstillingsmuligheder, og selve designet er simpelt og robust. Ikke at det er dårligt, men rent designmæssigt overgås den af flere af konkurrenternes skærme.



Skærmen har som noget nyt 2 VGA indgange og én DVI indgang. Man kunne måske ønske sig, at det var omvendt, men det muliggør hvert fald, at man kan tilslutte en del computere samtidig, selvom man så også skal finde en løsning til tastatur og mus. Skærmen har dog ikke en USB hub, som de tidligere udgaver havde.

Alle input sidder bag skærmen og peger nedad. Strømforsyningen er indbygget.



Som udgangspunkt var skærmen indstillet til farvetemperaturen 6500K og med maksimal brightness. Det første jeg gjorde var at skrue lidt ned, da jeg fandt den en smule for lysstærk. Farverne var også lidt ved siden af, men jeg begyndte ikke at indstille manuelt, men tog det derimod til følge og målte farveværdierne med den nye LaCie calibrator før indstilling og efter, men det skal jeg nok komme ind på senere.



Forud for testen:


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning, dog vil kvalitetsforskellen på denne og den analoge omtales senere. Grafikkortet er et Radeon 9600XT.







Skærmen vil blive testet i Monitortest. Ydermere bliver den også vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.



Teknologi:



Før jeg går videre til selve vurderingen vil jeg godt snakke lidt om Overdrive.

Overdrive er, hvis du ikke allerede ved det, en teknologi, som kan gøre responstiden så lav, at det muliggør spil, film og tilsvarende på de paneler, som tidligere ikke kunne bruges i disse henseender. Dette er naturligvis de såkaldte PVA og MVA paneler.



Efter integreringen af Overdrive har man faktisk fået hurtige skærme på markedet, som kan konkurrere med mange andre, selvom mange TN paneler får lavere angivelser på 4, 3 og 2 ms.

Overdrive er derfor et vigtigt skridt, ligesom det også er et vigtigt skridt i LCD-TV sammenhæng. Det er blandt andet også det som gør denne skærm og forgængeren VP191b så interessant. Man har nu sammenkoblet super billedkvalitet med glæden af hurtige motion bevægelsers korrekte gengivelser.



Farver, tekst, kontrastforhold og lysfordeling:



Som jeg tidligere nævnte så var farverne lidt ved siden af fra standardindstilling. Jeg skruede en smule ned for brightness og prøvede først at indstille dem manuelt. Det kan lade sig gøre, men det kræver en smule tålmodighed. Lige meget hvad, kan man dog opnå et ret godt resultat manuelt og farverne er som standard også relativt gode på skærmen.



Jeg har naturligvis taget en manuel indstillingsprocedure med i betragtningen, fordi det nok er de færreste, som har måleudstyr og de vil altid skulle indstille ud fra en reference, øjemål eller farvekort. Og med manuel indstilling kunne man opnå et godt resultat, som er tilstrækkeligt for de fleste, med undtagelse af deciderede grafikere.



Jeg"resatte" derefter indstillingerne for nu at kunne måle hvordan skærmen var som standard. De er illustreret herunder:





For dem som ikke er bekendt eller bare er usikker på grafen, så skal jeg prøve at forklare den. Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen.



En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne. Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver. Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte. Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå. Alt under delta 1 er stort set ikke synligt for det menneskelige øje.



Jeg prøvede derefter at kalibrere skærmen med LaCie blue eye pro. Resultatet er slående. LaCie enheden gør et stykke arbejde, som er helt unikt. Udover at kalibratorer er et krav for alle professionelle og seriøse grafikere, så er det et stort skridt for tests her på Flatpanels.dk. Nu kan man altså altid illustrativt vise hvordan farverne gengives på en skærm, så man opnår en høj grad objektivitet i tests. Derudover kan alle referenceskærme og punkter også indstilles korrekt, så man har et bedre sammenligningsgrundlag.

Nu har mange af jer sikkert ikke noget sammenligneligt at forholde jer til og jeg har ikke så mange skærme stående i øjeblikket, at jeg kan give jer det. Derfor har jeg tilladt mig at låne et par grafer fra skærme baseret på TN paneler til sammenligning i testen/artiklen om LaCie enheden, som du kan læse her:



Resultatet for VP930 fremvises herunder:





Jeg kan allerede sige med det samme, at det er et utrolig godt resultat. VP930 er god, stabil og farverne kan gengives meget præcist. Selvom der er meget store ændringer i resultatet fra start af til slut af, er selv startresultatet meget bedre end det man ser på flere andre modeller.

Deltaværdierne kommer aldrig over 2 og holder sig for de fleste farver under 1 - et rigtig flot resultat.



For at komme videre fra alle disse betragtninger og halvtekniske definitioner (vi skal jo lige have introduceret en masse nye ting med introduktionen af LaCie værktøjet), så lad os gå videre til praksis.

Skærmen har nemlig lidt problemer med at skelne mellem nogle farver i flydende gradienter (læs hvorfor dette alligevel kan være tilfældet for en skærm i testen/introduktionen af LaCie enheden her). Det er som om den stopper op et sted og så går videre. Og det er på trods af, at farverne gengives korrekt ud fra de referencepunkter en kalibrator stiller. Det var ikke et fænomen, som vi kunne fremprovokere i meget andet end de testgradienter vi bruger, men det er lidt ærgerligt. I alle andre farvehenseender er skærmen nemlig utrolig god og kan sagtens anvendes til grafisk brug, hvis det er et krav, mens den dog har denne lille skønhedsfejl.





Jeg har prøvet at vise det med pilen. Lige der, skulle der kunne anes lidt ujævnheder i gradienten (naturligvis forudsat at din egen skærm viser det korrekt).



Her har vi prøvet at gengive det grafisk for at give idéen. Det er altså ikke et billede, men blot en demo!:




Tekst står naturligvis godt og læseligt. Der er ingen problemer her. Skærmen er skarp og står flot. Pixelborders er ikke noget problem.



Der blev sigtet efter farvetemperaturen 6500K da jeg kalibrerede skærmen og den blev opnået meget præcist, som du også kan se oppe i testmålingerne for VP930. Ved 6500K fremstår f.eks. hvid en smule rødligt, hvis man sammenligner det med et helt hvidt referencepunkt, men det er en valgt effekt, når man vælger den pågældende farvetemperatur. For i de rigtige omgivelser er hvid naturligvis hvid. Skærmen gengiver nemlig hvid ret korrekt og tilsvarende med gråtone nuancer.



Sort er sort, om end ikke den dybeste jeg har set. Jeg kunne ikke umiddelbart få måleenheden fra LaCie til at måle med mere end en decimal, og sortværdien blev mål til 0,4 cd/m2. Tallet er muligvis rundet op, men hvis det sammenlignes med brightness ved den optimale indstilling, som jeg fremlagde ovenfor, så er kontrastforholdet brightness/sortpunktet = 185/0,4 = 463:1.



Det er klart, at de 1000:1 som skærmen lover, er best-case, men ved optimal indstilling af farverne, og en ikke alt for kraftig brightness, så er kontrastforholdet altså ikke den højeste værdi. Til sammenligning har de skærme, hvor sort ses som grå, en værdi på omkring 0,7-1,0 cd/m2.

Men hvis der havde været to decimaler kunne værdien for det sorteste punkt muligvis være 0,35 - hvorved kontrastforholdet blev 528:1, altså en del højere. Så resultatet skal tages med forbehold, men de 1000:1 er altså ikke opnåelige ved indstilling af skærmen og er nok nærmere et salgsparameter.



Panelet har ingen pixelfejl.



Hvad angår homogeniteten af lyset, så er den ikke helt perfekt. Der forekommer en smule mere lys i hjørnerne, hvor det er mest tydeligt i det øverste højre. Man kan godt bemærke det i mørke omgivelser, men det er bedre end på mange andre skærme, så resultatet kan opfattes som godt, men ikke perfekt.



Som nævnt i starten, så sammenlignede vi også skærmen med Samsung 193p+ for at give brugerne nogle konkrete oplysninger at forholde sig til. Her er et billede af homogeniteten af de to skærme:





Kameraet har fremhævet det en smule (ved at sort ikke fremstår så sort), så skærmene virker grå. I praksis var sort ret sort, hvor de lyse, fremhævede punkter så var de steder, hvor baggrundsbelysningen faldt lidt igennem.



I de næste afsnit nævnes forskelle mellem de to skærme også.



Responstid:



ViewSonic VP930 havde noget at leve op til, da VP191b blev påvist at have en utrolig hurtig responstid.



VP930 _er_ også utrolig hurtig, om end slør godt kan bemærkes, hvis man kigger efter. Mange vil påstå, at de hurtige 4 ms og 8 ms TN paneler overhovedet ikke trækker slør, men det må vidst siges at være en subjektiv vurdering. Man vil altid kunne fremprovokere en smule slør i specielle steder i udvalgte spil eller testbilleder.



VP930 er utrolig hurtig og hurtig nok til hurtige spil. Slørets udformning er meget lig det for de hurtige TN paneler, altså blot afhængig af baggrundsfarverne.



På forhånd havde vi dét i baghovedet, at tidligere Overdrive baserede skærme kunne fremhæve slør ved det såkaldte Overdrive trailing, som kommer af Overdrives teknologiske principper, hvor farver bliver skudt lidt over målet og falder til den rigtige værdi for at forøge responstiden markant.



Vi har lavet et eksempel på hvordan det så ud i praksis når de to skærme kørte i klon (grafisk gengivet):





Effekten er fremhævet for at give idéen, så det du bør bemærke er slørets udformning. Hvor det er meget almindeligt sort for VP930 er det nærmest hvidt for 193p+. At sløret er hvidt, fremhæver naturligvis effekten når man spiller mørke spil og selvom sløret så er mindre, så er det rent faktisk mere tydeligt.



Vi prøvede at køre nogle baner i Counter Strike for at se, hvornår og hvordan forskellen kunne fremhæves. Vi fandt nogle steder specielt interessante, som f.eks. en vægtekstur i banen Italy, som indeholder nogle blomstrede mønstre. Hvor slør var meget lidt synligt på VP930, gav det en spøgelsesagtig effekt på 193p+. Når man panorerede fra side til side hen over teksturen, så fulgte blomsternes omrids med på 193p+ og stoppede kort efter. Når vi kørte den anden vej var det samme resultat igen. Det fulgte med lidt forskudt af det rigtige blomstermønster.



På VP930 så man højest en smule slør, men slet ikke den samme effekt. I tilfældet som er vist ovenfor med de to våben viste det sig dog, at VP930 var en smule langsommere til at slukke ned for pixels, altså fall tiden, således at slør hang en smule længere. Slør var dog stadig mere markant på 193p+ grundet udformningen.



Hvad kan man så konkludere? Begge skærme er hurtige, men udformningen af sløret på 193p+ er anderledes end på VP930. Sløret hang en smule længere tid på VP930, så var det slet ikke lige så tydeligt i praksis.

Det kan også hurtigt konkluderes at slørets længde ikke nødvendigvis er afgørende, men udformningen har det sidste ord. Samme effekt så jeg for resten på Dells 19 tommer, som gav grønligt slør, hvilket igen medvirkede til at det blev endnu mere markant.



Så ViewSonic VP930 må altså siges at være en bedre spilskærm end 193p+ og er egnet til selv hurtige, såvel som langsommere spil. Et flot resultat alt i alt.



Film og betragtningsvinkler:



Film klarer skærmen fint, men der er en smule videonoise. Det skyldes muligvis Overdrive, men det er ikke en effekt, som er lige så slem, som på flere TN baserede skærme. Film afvikles tilfredsstillende.



Vi bemærkede også en smule forstyrrelse i billedet, hvis vi fremviste et billede, hvor der skiftevis var sorte og hvide streger og undrede os en smule over det. Det var dog kun i det billede vi bemærkede det. Ved tekstbrug og anden brug stod skærmen roligt og med en behagelig lysstyrke.



Betragtningsvinklerne er derimod ikke helt så gode som på S-IPS baserede skærme og det var faktisk synligt dårligere end på 193p+. Vi havde forventet lidt bedre betragtningsvinkler, men igen, man står jo ikke ude fra siden og ser på skærmen. Lige fra, og lidt til siden eller oppe samt nede fra, var der nemlig ingen forvrængning af farverne eller kontrasten, som man bemærkede. Det var kun i de lidt spidse vinkler.



Der er taget billeder fra forskellige vinkler, som du kan se herunder:







Og her er en sammenligning af betragtningsvinklerne for VP930 og 193p+:







Digital (DVI-D) <-> Analog (D-SUB):



Der var meget lidt til marginale forskelle på kvaliteten. Hvad enten du kører skærmen på VGA eller DVI får du et godt billede (forudsat at dit grafikkort leverer et godt billede på begge stik).



Billede var en smule mere sløret på VGA, men intet som bør hive ned. Tekst stod stadig meget skarpt. Det anbefales dog stadig, at du kører med DVI i alle tilfælde hvor du har mulighed for det.



Konklusion:


ViewSonic VP930 er en super skærm, hvilket naturligvis også fremgår af de forskellige opnåede resultater.



De eneste kritikpunkter der er, er betragtningsvinklerne, som godt kunne have været lidt bredere, men det er slet ikke kritisk og den er længder bedre end mange TN baserede skærme, som man typisk finder i butikker og på markedet.

Den lidt ærgerlige effekt i gradienterne, hvor overgangen ikke var helt flydende, var ikke forventet, men da vi ikke rigtig kunne fremprovokere den i praksis, må det siges at være noget, som primært grafikere vil bemærke og det er lidt synd da alle andre resultater er rigtig gode.



Hvis man ikke har udstyr til indstilling af skærmen, så kan man stadig nå et godt resultat, som jeg også nævnte tidligere. Det kræver lidt tid at få indstillet den godt efter øjemål, men så står den også godt. Hvis man får den indstillet korrekt, så er farvegengivelsen super og helt sikkert oppe i toppen af hvad mange fladskærme præsterer.

Responstiden er tilstrækkelig selv i hurtige spil og den kan måle sig med mange andre skærme. Responstidens udformning gør også, at slør ikke er så markant, som det f.eks. var på 193p+.



De ergonomiske funktioner er helt i top, selvom man muligvis godt kunne have ønsket sig en lidt mindre fod og måske et nyt design, som stadig er tilsvarende til det, som har været brugt i VP serien fra starten af.



Prisen er højere end for Samsung 193p+, og hvad er så det bedste valg? Det er svært at sige endegyldigt. Hvis det er med henblik på spil, så er det allerede konkluderet at VP930 er bedre. Ofte har aspekter som design og f.eks. den pixelgaranti, som ligger på 193p+, også betydning for det endelige valg, men hvad der er bedst få dig må du selv afgøre, vi kan kun give vejledningen her.

Prisen for VP930 kunne godt ønskes lidt lavere, så den måske var et par hundred korner dyrere end 193p+, men den kan nuværende pris kan muligvis også retfærdiggøres, alt efter hvad man tager med i betragtningen.



Konklusionen må være, at VP930 er en super god skærm, som henvender sig til krævende brugere der har krav til deres skærm eller til grafisk brug, så længe det ikke er på allerhøjeste niveau. Alt i alt en meget positiv oplevelse.


Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |