Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony XE85 - FlatpanelsDK

Test: Sony XE85

|


Sony XE85 er et mellemklasse-tv fra årgang 2017 og i øvrigt afløseren til sidste års XD85. De to skærme adskiller sig dog alligevel mere end man skulle tro, da Sony skifter fra IPS LCD til VA LCD-panel. Dette alene skulle øge kontrasten betydeligt. Herudover har skærmen 4K-opløsning, på papiret HDR (High Dynamic Range) samt Googles Android TV-styresystem.

Med 85-serien tager Sony sigte mod de markedsledende koreaneres mellemklasse-modeller, men kan Sony være med? Vi blev sidste år skuffet over HDR-billedkvaliteten på samtlige mellemklasse-tv, så kan XE85 ændre på sagen? Lad os undersøge det.

I Danmark findes XE85 i adskillige designvarianter, herunder XE8505, XE8577, XE8588, XE8599 og XE8596. Det er teknisk set samme skærme. Bemærk at 75" XE85 angiveligt bruger IPS-panel. Vi har ikke bekræftet dette ved selvsyn


55"
65"
75" (IPS)

Specifikationer

55"
Ultra HD (3840x2160)
HDR10 & HLG (senere firmware)
DCI-P3 farverum
VA LCD med kant-LED
75" med IPS LCD
Fod (fast)
Væg (VESA 200x200)
(HxBxD)71.7 x 123.2 x 5.6 cm (uden fod)
18.6 kg (uden fod)
4x HDMI (4x 2.0)
3x USB
Ethernet
1x CI+
Optisk
HDMI-ARC
Hovedtelefonudgang
2.0 stereo (2x 10W)
DVB T/T2/C/S2
WiFi (ac standard)
MPEG4
HEVC
VP9 Profile2
Android TV 6.0
IR fjernbetjening (med Bluetooth mikrofon)
Remote smartphone-app
Manual
Fjernbetjening
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online




Første indtryk


Sony grundlagde et nyt designfundament for et par år tilbage og XE85 er en forlængelse heraf. Det er ikke et prangende, men det ser alligevel let og elegant ud.

Den tynde ramme er udsmykket med en tynd sølvfarvet detalje, som er indlagt imellem to lag af matsort plastik. Bagsiden er forholdsvis fri for forstyrrende elementer, men der er den sædvanlige ”bule” på nederst halvdel, som findes på de fleste moderne tv-skærme. Over årene er LCD-paneler blevet tyndere, men tv-skærme har stadig strømforsyning, printboard, tunere og porte indbygget. Disse komponenter fylder.

En del af “bule” problemet består i, at producenterne insisterer på, at gamle analoge portstandarder forbliver på skærmene. Det er svært at forstå, hvorfor et 4K-tv skal have analoge indgange såsom komponent i 2017. Ikke desto mindre har Sony dog valgt at gøre netop det. Disse analoge porte peger tilmed ud mod væggen. Det kan vi leve med, men desværre gælder det samme for HDMI1 og optisk lyd, hvilket gør det svært at vægmontere skærme tæt på væggen (hvis du har behov for disse stik).

Når man skal samle skærmens dele, opleves foden en smule vaklende, men den klarer da opgaven. Årsagen er, at metallet i foden er udhulet for at gøre plads til kabler indeni. Det er en billig, men effektiv løsning, som gør det nemt at skjule kablerne. Strømstikket er placeret på modsatte side af skærmen ift. de andre stik, så det skal føres igennem sin egen del af foden.

Som sagt er XE85 ikke en skærm, som vender hoveder, men med de små detaljer er der alligevel lagt arbejde i sagen.

Ligesom de fleste andre tv-skærme i dag har XE85 et semi-blankt panel, som reflekterer objekter omkring dig. Vi har set mere effektive antirefleksfilte på LCD-tv, men det er naturligvis værd at huske på, at XE85 er en mellemklassemodel.




Brugeroplevelse & features


Som du nok ved gik Google og Sony i 2015 sammen om at integrere ’Android TV’ styresystemet i de fleste Sony-skærme. Dette er 3. generation, men desværre benytter XE85 sidste års SoC (System on Chip); en MediaTek MT5891, som er lidt sløv i det. Skærmen har Android 6.0 (Marshmallow) præ-installeret og vil senere blive opdateret til Android 7.0.

Det er ikke så meget meningsfyldt at tilføje til samtalen på nuværende tidspunkt. XE85 har samme software og hardware, som Sony-skærme fra slutningen af 2016 eller starten af 2017. Dem har vi allerede testet, så se vores testsektion, hvis du vil læse mere.

En ting som nok bør tilføjes er, at Sony er en af de få producenter, som rent faktisk opdaterer software på eksisterende modeller. Android TV-systemet i Sonys skærme er godt nok typisk over 1 generation bagud og det tager lang tid at rulle ny software ud, men Sony markerer sig stadig i et felt af producenter, hvor næsten alle andre opgiver bare 1 år gamle ”Smart TV. Det er grotesk, det er frækt, men det er en realitet. På dette område skal Sony have ros.

Sony XE85 test


Jeg burde måske også tilføje, at fjernbetjeningen er blevet opdateret en smule i 2017. Den føles stadig ekstremt billig, men den knirker ikke længere og niver ikke længere din hud i samlingerne. Den har faste knapper til Google Play (filmbutikken) og Netflix. Alt taget i betragtning, så kan man nok acceptere, at det er denne fjernbetjening som medfølger til en skærm i mellemklassen, men vær opmærksom på, at det er samme fjernbetjening, som medfølger til langt dyrere 2017 Sony-modeller.

YouTube HDR virkede i øvrigt ikke på vores eksemplar, selvom det burde have virket (MediaTek-chippen burde kunne håndtere ‘VP9 Profile 2’). Jeg er ikke helt sikker på hvorfor.

Det sidste, som jeg vil tilføje, er at den første danske app til Android TV endelig er udkommet – over 2 efter styresystemet kom på markedet. Den er fra Viaplay og fungerer udmærket. Herudover er der adgang til bl.a. Blockbuster, DR TV (uden live-kanaler i app’en) og TV2 Play. Det er dog ikke Android-apps, men apps fra Sonys gamle platform, som er sideloadet (eller i DRs tilfælde en HbbTV-hjemmeside). Derfor kører de også noget sløvt i det.

Hvis du ikke allerede har hørt det, så vil Sony fjerne det meste funktionalitet fra ’TV SideView’ mobil-app’en, hvilket gør den tæt på ubrugelig. Det var ellers en af de bedste mobil-apps til at styre tv-oplevelsen og få tv-guiden over på den håndholdte skærm. App’en vil stadig kunne styre nogle basale funktioner i Sony TV, men til det formål er Googles officielle Android TV app muligvis en bedre løsning. I fraværret af TV SideView hentede vi Googles app, som da har sine momenter, men desværre også nogle graverende fejl. En af de fejl, som vi stødte på, relaterede sig til, at Google stadig ikke har standadiseret tekst-input i Android TV brugerfladen, hvilket betyder, at f.eks. Netflix har sin egen teksteditor.

Sony XE85 test


Dette lader til at give visse kommunikationsproblemer, så når man forsøger at skrive tekst i Netflixs søgefelt via den officielle Android TV app, så tilføjes de bogstaver, som man tidligere har indtastet igen. Så ’ABC’ bliver til ’AABABC’. Det er som du kan se stadig helt grundlæggende fejl i Android TV. Denne fejl føles så grundlæggende, at den skulle være fanget i version 0.1.

De indbyggede højttalere i skærmen er svage, på grænsen til skingre. Ligesom andre producenter har Sony gjort en indsats for at få stemmer til at fremstå klare, men derudover fremstår lyden indelukket og uden bund. Afhængigt af hvordan du bruger din tv-skærm, kan det muligvis være nok til blandet brug, men vi synes bestemt, at du bør overveje at tilslutte noget ekstern lyd.




Kalibrering


Det er efterhånden standard-procedure her på FlatpanelsDK, at vi advarer mod at bruge ’Standard’ profilen på tv-skærme. Vi kalder til tider også dette for ”out-of-box” indstillinger og hvis du bare perifert værdsætter god billedkvalitet og præcise farver, så bør du undgå ’Standard’ profilen på alle Sony TV, herunder XE85. For god ordens skyld tog vi en måling (inkluderet nedenfor). Det er ikke kønt og ’Dynamisk’ profilen er så dårlig, at man må fælde en lille tåre. Bemærk også i målingen nedenfor, at ’Standard’ profilen skubber farver i et større farverum end indholdet er skabt i. Vi gik hurtigt videre og benyttede ’Cinema Pro’ som udgangspunkt.

Som du kan se i tabellen nedenfor, er Cinema Pro heller ikke lige i øjet, men med nogle mindre justeringer (2-punkt) kunne vi presse farveafvigelserne ned under en dE, altså afvigelse, på 2, hvilket er lavt nok til at fejl ikke kan ses med det blotte øje. Hvis du vil endnu længere tilbyder Sony 10-punkts indstillinger, men så skal du også have måleudstyr.

Vi har desuden inkluderet målinger af HDR i fanen længst til højre. Tv’et dækker ca. 92% af DCI-P3 farverummet og 68% af Rec.2020 farverummet, hvilket er lidt mere end Panasonic EX700, men ikke specielt imponerende i det større perspektiv. Skærmen har separate billedprofiler for hhv. SDR og HDR. Vi målte ikke alle HDR-profilerne igennem, men baseret på de målinger, som vi tog, er ‘Cinema Pro ’ den mest præcise.





Målinger


Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV'ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen.

Målinger Out-of-boxKalibreret
Sortniveau0.09 cd/m20.04 cd/m2
Sortniveau (HDR)>0.14 cd/m2>0.14 cd/m2
Lysstyrke356 cd/m2129 cd/m2
Maks lysstyrke (HDR)404 cd/m2404 cd/m2
Kontrast3956:13225:1
Kontrast (HDR)2886:12886:1
Input lag109 ms32 ms (Game Mode)
DCI-P392%-
Rec.202068%-

StrømforbrugOut-of-box Kalibrering
SDR101 W69 W
HDR124 W124 W
Standby0.3 W (20 W med hurtig start-funktion)

TidsmålingerTid
Opstart (indtil responsiv)4 s
Opstart (indtil billede vises)3 s
Netflix app opstart3 s
Youtube app opstart6 s
Amazon app opstart13 s
Google Play app opstart4 s
Viaplay app opstart16 s
DR TV app opstart8 s
Blockbuster app opstart16 s
TV2 Play app opstart8 s

Video file / sourceSpecs Status
Amazon 4K HDR4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors - Rec.2020 color space – 4:2:0 subsampling – HEVCVirker
Netflix 4K HDR4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors - Rec.2020 color space – 4:2:0 subsampling – HEVC Virker
YouTube 4K HDR4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors - Rec.2020 color space – 4:2:0 subsampling – VP9 Profile2 4K virker
HDR fejler
Dubai 4K4K (3840x2160 pixels) – 23.976fps – 10 bit colors - BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 51.4 Mbps bitrate – HEVC - .ts fileVirker
Costa Rica 4K 4K (3840x2160 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 12.71 Mbps bitrate – VP9 - .mkv fileVirker
Terrifying Pyroclast 4K 4K (3840x2160 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – variable bitrate – VP9 - .mkv file Virker
Big Buck Bunny HD (.ts version) HD (1920x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 2.5 Mbps bitrate – 60fps - HEVC - .ts fileFejler
Big Buck Bunny HD HD (1920x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 60fps - 2.2 Mbps bitrate – HEVC - .mkv fileVirker
LG Arctique 4K 4K (3840x2160 pixels) – 8 bit colors – YUV color space – 4:2:0 subsampling – 50.0 Mbps bitrate – 29.970fps - AVC - .mp4 fileVirker
Eutelsat 4K demo 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – YUV color space – 4:2:0 subsampling – 23.1 Mbps bitrate – 50fps - HEVC - .ts fileVirker
TravelXP HLG4K (3840x2160 pixels) – 50fps frame rate – 10 bit colors – BT.2020 color space – 4:2:0 subsampling – 20.7 Mbps bitrate – HEVC – HLG – .ts fileFejler (HLG SDR)
Ghost Towns 8K8K (7680x4320 pixels) – variable frame rate – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 20.7 Mbps bitrate – AVC - .mp4 fileFejler

GruppeIndstillingVærdi
ProfilCinema Pro
Lys Lysstyrke8
Kontrast90
Gamma-1
Sortniveau50
Automatisk lokal nedtoningFra
Avanceret kontrastforbedringFra
FarverFarvemætning50
FarvetemperaturEkspert 1
FarvespektrumAuto
Levende farverFra
Avanc. Farvetemperatur RødjusteringMax
Grønjustering-3
Blåjustering-5
Rød bias 4
Grøn bias -1
Blå bias -2
Klarhed Skarphed 50
Reality creationManuel
Opløsning20
Mastered in 4KTil
Reduktion af tilfældig støj Fra
Reduktion af digital støj Fra
Jævn gradering Fra
Bevægelse MotionFlowFra/Tydelig (Fra i HDR)
Filmtilstand Fra
VideofunktionerHDR- tilstandAuto
HDMI videoområde Auto
Farvespektrum Auto
Note: Vi kalibrerer kun mod SDR, og ikke HDR. Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.



Sony XE85 test


Billedkvalitet


Som nævnt i indledningen er XE85 afløseren til sidste års XD85, men fra et billedkvalitetsperspektiv er de to skærme mere forskellige end der lægges op til. I 2016 skiftede Sony nemlig til et IPS LCD-panel i 85-seriem. I 2017 skifter Sony tilbage (ligesom i 2015 X85C) til VA LCD-panel, som har dybere sort og kontrast.

Før vi går i gang bør vi måske lige optegne banen. Tv-industrien er undervejs i en overgang til 4K-opløsning og HDR (High Dynamic Range). Det første er nemt at forholde sig til. Flere pixels = bedre klarhed. Baseret på diskussioner rundt omkring lader det dog til, at betydningen af HDR til stadighed undervurderes. Der er ikke meget indhold, men hele branchen er ved at gøre klar til omstillingen – fra små mobilskærme til store TV igennem Hollywood og tv-industrien. HDR er vel nok også et af de mest misforståede koncepter i tv-industrien.

Grunden til at jeg fremhæver dette igen og igen er, at tv-producenter igen og igen hævder at understøtte HDR på nærmest samtlige skærme. Hvis du har læst nogle af vores tidligere anmeldelser ved du, at problemet er, at skærmene ikke har hardwaren til vise HDR. Det nye format er nemt at understøtte i software, men kræver meget kraftfuld hardware. XE85 er en af disse typer TV. Som du kan se i vores målingstabel i forrige sektion kommer XE85 ikke i nærheden af af opfylde ’UHD Premium’ certificeringsprogrammet, som dele af industrien er gået sammen om; og en certificering som bør betragtes som minimumskrav til at gengive HDR-video.

Til den dyrere XE93 har Sony udviklet en ny type kant-LED-belysning, som kan arbejder i zoner, for at forbedre HDR-billedet. XE85 bruger derimod fuldstændig konventionel kant-LED, som simpelthen ikke er i stand til at gengive HDR af flere årsager. Når HDR-video sendes mod skærmen, hæver XE85 bagbelysningen til maksimum, hvoraf det følger, at strømforbruget også når maksimum. Lysstyrken når maksimal lidt over 400 nits og sortniveauet (på et skakternet mønster) er på over 0,14 nits. Jeg skriver ”over” fordi når bagbelysningen hæves til det maksimal forværres ujævnt lys på LCD-panelet i visse områder. Med 0,14 nits sort er vi ovre i noget der ligner kontrastsvage IPS LCD-paneler. Det ser ikke længere sort ud, men nærmere mørkegrå, hvis man ser film i aftentimerne.

Nedenfor har jeg taget en lille billedserie af HDR-video på Sony XE85. Først den sædvanlige skrivelse: Der er ikke muligt at tage foto af HDR-video fordi HDR-kæden ud til din skærm ikke findes. Ikke desto mindre bør det dog give en idé om hvordan skærmen klarer sig i praksis. I Life of Pi bemærk da hvordan stjernehimlen er gået hen og blevet grålig fordi skærmen hæver bagbelysning til max. I scenen med de indiske musikaner er det måske svært at se, men de lyse objekter er lyse og levende, men den mørke baggrund mangler dybde og intensitet. I Planet Earth II er himlen helt grålig (ignorer at Jorden er overeksponeret – det var den eneste måde hvorpå himlen kunne fanges, som den så ud i praksis).




Disse udfordringer betyder, at HDR-billedoplevelsen er ret svag i praksis. Meget lyse scener, f.eks. af naturbilleder, kan se pæne og endda flotte ud, men så snart der skal gengives mørkere scener, bliver HDR-billedet kedeligt og kontrastfattigt. Jeg mener oprigtigt, at film ser bedre ud i SDR end HDR på en skærm såsom Sony XE85. Det er nemt at konstatere ved at slå HDR til og fra, når man ser f.eks. en UHD Blu-ray-skive. Sony gør det muligt at slå HDR fra i tv-menuer. Visse Blu-ray-afspillere tilbyder også denne mulighed. Til denne test anvendte vi Panasonics UB700 UHD Blu-ray-afspiller.

Det skal understreges, at disse udfordringer på ingen måde er begrænset til Sony XE85. Det er et brancheproblem, som relaterer sig til kant-belyste LCD-tv. Hvis du læser vores anmeldelser fra 2016 eller vores 2017-test af Panasonic EX700 vil du finde præcis samme kritik mod skærmene i mellemsegmentet. De to første mellemklasse-tv, som vi anmelder i 2017 (Panasonic EX700 og Sony XE85) klarer sig da også lige dårligt hvad angår HDR.

Dette er vigtigt. Vi har stadig ikke bevidnet et kant-belyst LCD-tv, som kan gengive ordentlig HDR, så vær spektisk, når producenterne fremsætter disse påstande. Hvis HDR virker vigtigt for dig – det kommer også snart til tv-kanaler – så bør du som minimum købe Sony XE93 eller et LCD-tv med zone-styring. Eller endnu bedre; OLED-tv som kan styre lysstyrke og farver på pixel-niveau.

Skifter vi fokus til SDR, altså alt indhold som ikke er i HDR, så er XE85 en meget stærkere performer. Det nye VA LCD-panel kan gengive relativt dybe sortniveauer i SDR og farverne fremstår præcise og behagelige. Sonys ‘Extreme’ billedmotor har rigtig god opskalering og de-interlacing. Alt dette kan summeres til god ydelse for en skærm i mellemklassen og en synlig forbedring ift. sidste års XD85, som efterlod os med lidt skuffelse i stemmen pga. Sonys valg af et kontrastsvagt IPS LCD-panel.




Ser du således primært tv-kanaler i svingende kvalitet, HD-streaming, HD Blu-ray eller sågar DVD, og lignende, så er XE85 en skærm, der er helt oplagt til dit brugsmønster. Den håndterer også hurtige bevægelser og panoreringer i sport overbevisende.

Vores eksemplar led desværre under visse ”clouding” problemer, altså ujævnt lys, som var særligt synligt i HDR-tilstand. Ved blandet brug i SDR bemærkede vi det også nogle få gange, bl.a. i sorte bjælker i film. Vær opmærksom på, at alle kantbelyste LCD-tv lider af dette i en eller anden grad. Et andet eksemplar af skærmen kan være mindre (eller mere) ramt. Nedenfor har vi taget billeder ved forskellige (og relativt lange) eksponeringstider.




Som du nok ved har Sony en lille ting de kalder ’PlayStation’ og selskabet forsøger at positionere sine tv-skærme som ”skabt til gaming”. Sandheden er, at hvis du vil have mest muligt ud af din PlayStation 4 – og i endnu større grad PlayStation 4 Pro – skal du parre konsollen med en super HDR-skærm. Ægte HDR hæver spiloplevelsen til nye højder. Jeg har allerede skrevet, hvad der skal skrives om HDR på XE85, men hvis du vil lære mere om spil i HDR bør du læse vores test af PlayStation 4 Pro.

Hvad angår spil i HD og 4K, så er vi begejstrede for at se, at Sony har arbejdet på at nedbringe input lag yderligere. Vi målte 31,9 ms input lag i Spil-tilstand, hvilket er 10 ms lavere end på XE93 og 4-5 ms lavere end på sidste års 85-serie. Sony er stadig ikke med helt fremme i feltet, hvor visse skærme når ned i de lave 20’ere, herunder Samsung og Panasonic, men 32 ms er ikke desto mindre et fornufftigt niveau.

Vi undersøgte også tv’et hvad angår bevægelsesslør og fandt ingen udbredte problemer. Ligesom alle LCD-tv har XE85 en smule bevægelsesslør og en tand overdrive-slør, men intet som trækker ned. Overdrive-sløret er mindre udtalt end på Panasonic EX700, men stadig synligt i scener med meget høj kontrast, f.eks. i spil såsom Limbo og Inside.

Sony tilbyder forskellige profiler under ’MotionFlow’ systemet, der er skabt til at forbedre bevægelse. Vi har skrevet meget om Sonys MotionFlow i tidligere anmeldelser, så her vil jeg blot fremhæve, at ’Tydelig’ (Clear) kan forbedre bevægelsesopløsning (ved at bruge backlight scanning-metoden). Ulempen ved dette er, at lysstyrken på skærmen falder betydeligt, så husk at hæve lysstyrken i menuen, hvis du vil bruge ’Tydelig’. Mange af de andre profiler introducerer ”soap opera”-effekten, så dem bør man undgår med mindre man vil have film til at ligne tv-produktioner og konsolspil til at blive uspillelige pga. for høj forsinkelse på signalet. En generel regel er i øvrigt, at MotionFlow (og alle lignende systemer) skal deaktiveres på HDMI-porten, hvor spilkonsollen er tilsluttet.

Sony har fuldstændig droppet 3D. Ingen af 2017-modellerne understøtter 3D.

Afslutningsvis skal vi pointere, at betragtningsvinklerne er smallere end på sidste års XD85. Dette skyldes, at Sony er skiftet fra IPS LCD til VA LCD. Med VA får du dybere kontrast, men smallere betragtningsvinkler. På XE85 begynder farverne at skifte næsten med det samme, når man bevæger sig ud til siden. Farverne falmer meget hurtigt. Kontrasten falder også, når man bevæger sig væk fra midten.




Konklusion


Sony har med 85-serien fulgt en uforudsigelig rute. Over årene har de til tider taget to skridt tilbage og andre gange to til siden. De har skiftet imellem IPS LCD og VA LCD og med 2017 XE85 er VA-paneltypen tilbage – ligesom i 2015. Vi var ret begejstrede for, hvad Sony præsterede i 2015, men tv-markedet har ændret sig over de to seneste år.

Annonce:
XE85 er på ny et prisværdigt mellemklasse-tv, hvad angår SDR (SD, HD, 4K). Sonys billedmotor er en af de bedste på markedet, herunder til håndtering af bevægelse. I SDR-indhold formår tv’et at levere billeder med pæn kontrast, relativt præcise farver og generelt få ulemper. Konsolejere vil nok også sætte pris på, at input lag er sænket til 32 ms. På den anden hånd er HDR-billedkvaliteten alt andet end prisværdig. Sortniveauet kollapser i HDR fordi bagbelysningen hæves til maks, hvilket også sender strømforbruget på himmelfart. Hvis HDR er vigtigt for dig, så undgå kantbelyste LCD-tv såsom XE85.

Googles Android TV-styresystem er stadig svært at elske. Google har rettet de fleste graverende fejl, men visse består, og MediaTek-processoren er fortsat en flaskehals. Udviklere har ikke omfavnet Android TV på samme måde, som de har omfavnet Apples tvOS, hvilket i Danmark betyder, at der stadig kun er sølle 1 dansk Android TV-app (Viaplay). Android TV har potentiale og det skal understreges, at Sony er en af de eneste producenter, som rent faktisk opdaterer ældre modeller til ny software. Android TV 7.0 er også på vej til XE85 (og alle andre 4K Android TV fra Sony). Chromecast er stadig den bedste del af Android TV.

Alt taget i betragtning, er Sony XE85 en betydelig forbedring ift. sidste års 85-serie. Du får rigtig meget billedkvalitet for pengene, så længe du kan ignorere HDR. Hvis du er på jagt efter en skærm i mellemklassen, bør XE85 bestemt indgå i overvejelserne.


55"
65"
75" (IPS)

SD og 4K-billedkvalitet
Lavere input lag
Gengivelse af bevægelse
Indbygget Chromecast
Meget for pengene


Dårlig HDR
Android TV stadig ikke godt
Betragtningsvinkler
Højttalere
Ujævnt lys


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |