Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTv-organisation: Frit valg via streaming er en sejr – men langtfra gratis  - FlatpanelsDK

Tv-organisation: Frit valg via streaming er en sejr – men langtfra gratis 

26 Oct 2023 | Per Fanefjord Laursen |

Organisationen Forenede Danske Antenneanlæg (FDA), der repræsenterer ca. 200.000 tv-tilslutninger, er stadig aktiv trods 35-40 års store forandringer indenfor tv-distribution.

FDA kom til verden i 1983 for at understøtte drift af de nye tv-fællesantenneanlæg, som befolkningen med stor appetit på et større tv-udbud drømte om. FDA er således dannet, før den store tv-udvikling for alvor fik fat fra slut 80’erne og op gennem 90’erne, hvor tv-pakker voksede og voksede, og priserne fulgte med. 

Siden da er der sket en hel del teknologiske forandringer på tv-markedet. Ikke desto mindre er FDA i dag interesseorganisation for flere brugerejede antenneanlæg. Man repræsenterer antenneanlæg, der udgør ca. 500.000 tv-seere. 

Søren Birksø Sørensen
Søren Birksø Sørensen, FDA
- "Vi tilpasser vores rolle i takt med forandringerne, men helt grundlæggende har vi nogenlunde den samme opgave; at varetage de brugerejede antenneanlægs interesser uanset om det handler om politik, regulering, marked eller interne forhold," siger Søren Birksø Sørensen, der er sekretariatschef i FDA, til Flatpanels. FDAs medlemmer leverer i dag både tv- og radiosignaler, internet og IP-telefoni til deres tilsluttede husstande.

Fælles sendemaster

I begyndelsen af 1980'erne handlede det om at opstille fælles gitter-antennemaster til nedtagning af nabolands-tv og fordele signalerne på lokalt nedgravede distributionskabelnet med tilhørende hovedstation.   Det udviklede sig til, at antenneforeninger sikrede en tv-distribution, som den enkelte ikke kunne skaffe selv. Særlig efter DTH-parabolerne kom til i slut 80'erne og efterfølgende 20 år. Det gav en lang periode meget store besparelser i form af fællesindkøb til anlæggene, hvorimod antenneforeninger i dag i højre grad ejer, driver og kontrollerer et lokalt ejet bredbåndskabelanlæg som den vigtigste adgangsvej til internettet.  

Google TV

Streaming giver mere frit tv-valg, men samtidig også højere priser, argumenterer FDA. Foto: Google

Stor valgfrihed i hver husstand

I de seneste 10-15 år har digitale løsninger og kraftige internetforbindelser forandret betingelserne for tv-modtagelse.  - "De meget høje internethastigheder, som anlæggene nu tilbyder, kombineret med den stigende udbredelse af streaming giver den enkelte husstand en mulighed for at tilgå stort set al ønskeligt indhold på en individuel basis. Det må alt andet lige ses som en forbedring for den enkelte. Men det kommer med en pris – helt kontant i form af endog meget betydelige stigninger i den samlede betaling. Prispresset gælder ikke alene for de enkelte husstande, men de kollektive betalinger, som anlæggene indgår aftaler om," siger Søren Birksø Sørensen, og tilføjer: - "Vi oplever stadig tilfælde, hvor der er et pres fra kanaludbyderne for at såkaldte hovedkanaler skal rykkes ned fra højere til lavere pakkeplacering som en del af vilkårene for at kunne tilbyde eksempelvis valgfrihed." Når det gælder ren modtagelse af flow-tv, indtager de coax-baserede anlæg stadig en solid position med stort udbud til relativt rimelige priser, vurderer FDA. - "En anden trend set med forbrugerbriller er, at udbuddet af kombinationsabonnementer stiger. Det er efterhånden svært at finde et mobil-abonnement, som ikke også inkluderer en række streamingtjenester. Det betyder, at valgfriheden – men nok også forvirringen – stiger betydeligt," mener FDAs sekretariatschef. 

Vigtig kamp for momsfritagelse i 2024

Kerneopgaven for FDA i 2024 bliver en modernisering af ophavsretsloven, som er bebudet i lovkataloget for dette folketingsår. Især med fokus på at teksten direkte siger, at brugerne skal mere i fokus.  Læs også: Momsbombe under tv-pakker spøger igen: Kan give dyrere tv-pakker - "Dernæst vi vil i fællesskab med andre gode kræfter fastholde et pres for at undgå, at Folketinget træffer den skæbnesvangre og helt unødvendige beslutning at fjerne den gældende undtagelse i momslovgivningen, som betyder, at der ikke opkræves moms på de ophavsretlige vederlag til forvaltningsselskaberne. Med de seneste svar fra EU-kommissionen står det klart, at hvis Skatteministeren fastholder sit ønske om at ændre momsloven på dette punkt, bliver det en ren dansk politisk beslutning," afslutter Søren Birksø Sørensen.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Smugkig på den kommende X (Twitter) app til Smart TV

26 Apr 2024 |

Får du også hvid skærm på DRTV? DR arbejder på løsning

26 Apr 2024 |

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |