Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEU afslutter sag om karteldannelse ift. Google & Netflix's AV1 videoformat - FlatpanelsDK

EU afslutter sag om karteldannelse ift. Google & Netflix's AV1 videoformat

31 May 2023 | Rasmus Larsen |

Europa-Kommissionens undersøgelse af Alliance for Open Medias (AOM) licenspolitik for AV1 videoformatet, der udfordrer MPEG4 og HEVC, er afsluttet uden yderligere handling.

I juli 2022 sagde Europa-Kommissionen, at den havde "oplysninger om, at AOM og dets medlemmer muligvis pålægger licensvilkår (obligatorisk licensfri krydslicensering) for innovatorer, som ikke var en del af AOM på tidspunktet for oprettelsen af AV1-teknikken", hvilket kan skade andre selskabers evne til at konkurrere med AV1.


Netflix AV1 streaming

Netflix startede med at bruge AV1 på mobil i 2020 og på TV-skærme i 2021

Det licensfrie AV1 videoformat konkurrerer med licenspligtige videoformater som MPEG4 og HEVC. Bag Alliance for Open Media findes sværvægtere som Amazon, Google, Meta, Microsoft og Netflix. EU's undersøgelse kan have været resultatet af Rokus klage i 2021, hvor Roku anklagede Google for konkurrencebegrænsende adfærd ved at tvinge partnere til at supportere AV1 i hardware på nye enheder gennem datterselskaber som YouTube.

EU afslutter undersøgelse

Ingen skade er sket, konkluderer Europa-Kommissionen tilsyneladende, idet de har afsluttet deres indledende undersøgelser uden yderligere handling. - "Alliance for Open Media (AOMedia) glæder sig over nyheden om, at Europa-Kommissionen i dag har afsluttet sin foreløbige undersøgelse af AOMedias royaltyfrie licenspolitik uden yderligere handling," skriver alliancen i en udmelding. - "Royaltyfri licensering udgør et grundlæggende element i teknologiske standarder og det åbne internet, der fremmer innovation, valgmuligheder og konkurrence i virksomhedernes og forbrugernes interesser i EU og på verdensplan. Det er derfor, at AOMedias medlemmer udviklede og tilbyder AV1 videostandarden royaltyfrit til partnere," tilføjes det. Netflix og YouTube bruger allerede AV1, men kun på udvalgte enheder og til specifikke videostreams. MPEG4 er stadig dominerende i landskabet, mens HEVC har et fast greb om 4K og HDR.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Nu i 4K/HDR: The Departed, Trainspotting, Den grænseløse, Farven lilla, Ran

03 May 2024 |

TV 2 Play hæver priserne

03 May 2024 |

Første enhed med Google TV's nye 'magiske' knap afsløret

03 May 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i maj

02 May 2024 |

Snart kan du også spille PlayStation 1, Sega og Atari spil på Apple TV

02 May 2024 |

'Drengen og hejren' er Studio Ghiblis første 4K HDR udgivelse

02 May 2024 |