Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNyt AV1 video-codec "tager store andele fra HEVC" - FlatpanelsDK

Nyt AV1 video-codec "tager store andele fra HEVC"

13 Feb 2023 | Rasmus Larsen |

Det stadig relativt nye AV1 video-codec vinder terræn, ifølge branchefolk, og kommende hardwareløsninger forventes at fremskynde udbredelsen.

AV1, som er skabt af Alliance for Open Media (AOMedia), er et licensfrit og open-source alternativ til det licenspligtige HEVC video-codec. AV1 blev lanceret for ca. 4 år siden og har i dag bl.a. Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft, Netflix og andre sværvægtere i ryggen.

For forbrugeren giver AV1 op til 40% mere effektiv videokomprimering, eller 30% i gennemsnit, ifølge udtalelser ved lanceringen. Det giver i praksis bedre videokvalitet ved samme bitrate eller lignende videokvalitet ved lavere bitrate. AV1 kan håndtere HD, 4K og 8K.

AV1 er i aktiv brug af Netflix (op til 4K SDR) og YouTube (op til 8K HDR), mens andre store aktører tilsyneladende venter på bedre hardware-understøttelse i TV, PC, smartphone og andre typer enheder.


YouTube 8K

YouTube streamer i 8K HDR vha. AV1 på et 8K Smart TV

På trods af udfordringerne tager AV1 betydelige andele fra HEVC (H.265), som afløser det universelt anvendte MPEG4 (H.264), og MPEG2 (H.263) forinden. Dette oplyser branchemedlemmer på International Broadcasting Convention (IBC). - "OTT-arbejdsområdet (streaming, red) er vokset meget hurtigere for AV1, og det tager store andele fra H265 HEVC. De tal, jeg hører (anekdotisk) er, at der er en vækst på 30% til 40% i AV1 udbredelse år for år, hvilket er ret hurtigt. Men hvad vi ser er, at det meste af dette er softwaredrevet på nuværende tidspunkt, men for tjenester som Twitch er hardwareløsninger ret kritiske på grund af tætheden og på grund af skalerbarheden," sagde Krishna Rapaka, videoforsker ved Twitch/Amazon. Flere nyere Smart TV har allerede hardware-understøttelse af AV1, foruden HEVC, og AV1 er begyndt at dukke op i telefoner og PC'er. Apple har endnu ikke fremlagt planer for AV1 på trods af, at selskabet meldte sig ind i foreningen i 2018. - "Jeg tror, at vi i løbet af de sidste par år har set hardwareleverandører begyndt at inkludere AV1-understøttelse til enkodning i deres produkter. På PC-siden ser vi, at Intel, AMD og Nvidia allerede har annonceret hardwareunderstøttelse, og en masse TV-producenter har også tilføjet hardware-understøttelse af dekodning," sagde Ryan Lei, Software Engineer, Video Codec Specialist hos Meta. "På mobilsiden har vi set MediaTek og Samsung annoncere hardwaredekodning i deres mobile SoC'er og for nylig annoncerede Qualcomm også hardwaresupport til deres næste generation Snapdragon SoC. Så vi håber, at denne adoption starter fra toppen og i løbet af de næste et til to år vil sive ned til den lavere ende af mobiltelefoner. Som jeg sagde før, har vi stærkt optimeret software, der allerede kan understøtte kodning på de fleste af de eksisterende Android-platforme. Så jeg tror, at økosystemtopologi absolut er meget bedre end for et par år siden." En faktor, der derimod kan hindre udbredelsen, er den igangværende EU-undersøgelse af AOMedias licenspolitik for AV1. - Kilde: IBC

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Formel 1 fortsætter på Viaplay de næste 5 år

30 Apr 2024 |

Viaplay går til kamp mod kontodeling den 10. juni: Sådan virker det

30 Apr 2024 |

Langt bagefter Sverige: Dansk spilindustri sigter mod fordobling på 5 år

30 Apr 2024 |

'Life of Pi'-instruktør dropper 3D & HFR: "Hele økosystemet er dårligt"

30 Apr 2024 |

Opdateret: 'Dybet', 'Aliens' og 'Livsfarlig løgn' nu også på UHD Blu-ray

30 Apr 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i maj

30 Apr 2024 |