Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason10 hovedpunkter i Socialdemokratiets udspil til medieforlig - FlatpanelsDK

10 hovedpunkter i Socialdemokratiets udspil til medieforlig

05 Mar 2018 | Rasmus Larsen |

Parterne sætter sig meget snart ved forhandlingsbordet for at fastsætte rammerne for bl.a. DR og TV2s fremtid. Socialdemokraterne vil reformere DR og have medieskat fremfor licens. De kan godt acceptere et slankere DR, men vil ikke reducere public service-midlerne. TV2 skal heller ikke sælges. Det skriver DR.

De 10 hovedpunkter

De 10 hovedpunkter i udspillet til nyt medieforlig 2019-2022 præsenteres under overskriften "En stærk dansk stemme i en global medieverden - Socialdemokratiets prioriteter for det kommende medieforlig".

- ”Vi skal fortsat have et stærkt DR, det er en nødvendig muskel. Men vi kan godt flytte pengene, hvis de kan bruges bedre andre steder,” siger Mogens Jensen, Socialdemokratiets medieordfører, til DR.

Netop DR kommer til at være et omdrejningspunkt i det nye medieforlig. Socialdemokraterne kan godt gå med til et lidt slankere DR, hvor der fokuseres på de ”vigtige public service-opgaver”. Bolig- og madprogrammer hører ikke under denne definition, ifølge Socialdemokratiet.

- ”Men det er kerneydelserne, DR skal styrke, og så er det noget af det, der ligger i gråzonerne omkring underholdning, der skal blive mindre af. Det må vi så leve med,” lyder det fra Mogens Jensen.

Til gengæld vil de ikke reducere midlerne til public service. I stedet skal der oprettes en pulje, hvorfra både kommercielle og statslige aktører kan ansøge, når nyt indhold skal produceres. Det gælder også DR. Herudover ønsker de at erstatte medielicensen med en medieskat.

Socialdemokratiet vil i øvrigt ikke sælge TV2, som for nylig tabte en sag om ulovlig statsstøtte ved EU-domstolen. Herudover ønsker de, at internationale aktører såsom Facebook, Google og Netflix skal bidrage til produktion af dansk indhold.

Socialdemokratiets 10 hovedpunkter:
  1. Public service-midlerne skal ikke reduceres
  2. Medielicensen skal erstattes af en medieskat
  3. Internationale aktører skal bidrage økonomisk til dansk indhold
  4. DR skal reformeres
  5. Public Service-puljen skal styrkes og DR’s udlægning øges
  6. Den regionale og lokale dækning skal styrkes
  7. Et større fokus på børn og unge
  8. Ordnede løn- og arbejdsvilkår en betingelse for støtte
  9. TV2 skal ikke sælges
  10. De publicistiske medier skal kompenseres, når public service-medier bruger deres indhold


Regeringen vil skære i DR

Socialdemokratiets udspil kommer som optakt til, at de skal mødes med regeringen for at forhandle det nye medieforlig på plads. Regeringen har tidligere ønsket at skære DR med 12,5%. De ønsker desuden at opkræve medielicensen over skatten i form af et lavere personfradrag.

12,5% er dog ikke nødvendigvis det endelige tal. Regeringen har endnu ikke fremlagt sit endelige udspil til det nye medieforlig, men er ”ved at lægge sidste hånd på” det, ifølge DR.

Venstre har desuden foreslået, at man skaber en fælles, dansk streamingtjeneste, som går under arbejdsnavnet Danflix. Indholdet skal finansieres af 400 mio. kroner, som tages ud af DRs budget, plus 100 mio. kroner fra mediestøttepuljen.

Den nye medieaftale, hvori rammerne for bl.a. DR fastsættes, skal forhandles på plads i år og træde i kraft den 1. januar 2019. DR modtager i dag ca. 3,7 mia. kroner via medielicensen.

- Kilde: S via DR

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Smugkig på den kommende X (Twitter) app til Smart TV

26 Apr 2024 |

Får du også hvid skærm på DRTV? DR arbejder på løsning

26 Apr 2024 |

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |