Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOverblik over 4K & Ultra HD-markedet - FlatpanelsDK

Overblik over 4K & Ultra HD-markedet

26 Jul 2013 | Rasmus Larsen |

Det har ikke skortet på nyheder omkring nye Ultra HD-fladskærme henover sommeren og alle tv-producenterne lægger op til store lanceringer. I den forbindelse har vi lavet en 4K & Ultra HD-sektion, hvor vi samler alt omkring emnet. I dette overblik kigger vi på status indenfor tv, afspillere, indhold, standarder mm.

Overblik over 4K & Ultra HD-markedet

Det startede for omkring et år siden med kæmpestore Ultra HD-fladskærme på over 80” til ubetalelige priser, men på det seneste er vi begyndt at se mindre og langt billigere Ultra HD-fladskærme annonceret. Over de næste par måneder tager den nye generation af fladskærme for alvor fat.

På det seneste har vi således hørt om følgende nye Ultra HD-fladskærme:
  • Samsungs nye 65 og 65” F9005
  • LGs nye 65 og 55” LA9700
  • Panasonics første 4K-tv
  • Philips nye 9000-serie med 4K
  • Sonys 65 og 55” X9
  • Sharps Ultra HD-tv med THX-certificering
  • Toshibas 3 Ultra HD-tv

    Samsung F9005
    Alle producenterne har efterhånden Ultra HD-fladskærme – og dem som ikke har, lancerer på IFA til september. Her ses Samsungs nye F9005


    De mange nye Ultra HD-fladskærme bliver officielt lanceret og vist frem på IFA 2013 udstillingen i Berlin har næsten alle producenterne bekræftet overfor FlatpanelsDK. IFA åbner dørene i starten af september.

    4K-indhold, 4K-afspillere, USA og kineserne

    I USA er hele ræset om 4K også så småt begyndt at tage fart. Tv-producenternes nye tv er enten allerede på markedet eller er meget tæt på lancering. De kinesiske tv-producenter har samtidig set deres snit til at få en fod indenfor døren i takt med introduktionen af den nye teknologi. Kinesiske producenter såsom TCL og Seiki har således allerede presset prisen på et 50” Ultra HD-tv ned under 1000 dollars og endda helt ned til 699 dollars for en 39”. Kineserne kommer.

    Sony FMP-X1
    Der findes allerede to 4K-afspillere på markedet – men i Europa og Danmark må vi vente lidt endnu


    På indholdsfronten er indholdsstudierne i fuld gang med at redigere 4K-versioner af film og tv-serier, mens man i stigende grad fokuserer på 4K-opløsning i nye produktioner. På afspillerfronten går det lidt sløvere for sig og de to første 4K-afspillere må vi vente på i Danmark. Netflix taler stadig om, at 4K er muligt på deres tjeneste, men vi venter også på, at den nye komprimeringsteknik H.265 slår igennem, så der er altså lige nogle ting, som skal på plads før indhold og afspillere er helt på plads. I endnu en hønen-og-ægget-situation ser det således ud til, at vi i denne omgang ser skærmene udbredt først.

    Apropos 4K-skærme så er der stadig uafklarede faktorer, som vi talte i vores artikel om Ultra HD og 4K. Lige nu ligger landet sådan, at de første Ultra HD-fladskærme der kommer i handlen lanceres uden HDMI 2.0, men i stedet med HDMI 1.4. Det betyder, at de højest vil kunne modtage 4K i 30 Hz (billeder per sekund), selvom Ultra HD-standarden teoretisk går helt op til 120 Hz. De første Ultra HD-skærme kan heller ikke vise de bedre farver i Rec.2020 farverummet, ligesom der heller ikke kan vises farver med en nuancering på 10 og 12 bit (der bruges 8 bit i dag). Med andre ord er første generation af Ultra HD-fladskærme altså ikke nødvendigvis ”fremtidssikrede”. Alligevel taler både Samsung og Sony om, at de vil tilbyde en form for opgraderingsmodul til de Ultra HD-tv som de netop har sendt på markedet. Hvordan og hvornår ved vi dog ikke præcis endnu. En af de primære grunde til den store uvished er, at vi reelt ikke ved en dyt om HDMI 2.0 endnu, fordi folkene bag HDMI nægter at tale.

    Det var en kort opsummering over tilstanden på Ultra HD & 4K-markedet, som står til at eksplodere i de kommende år. Følg udviklingen indenfor 4K & Ultra HD på vores temaside, hvor vi samler alle nyheder, artikler og tests. Se også frem til vores test af Sonys X9 4K-tv og vores besøgsartikel fra Sonys Hollywood-studier.
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere nyheder

    Status på UHD Blu-ray i 2024

    26 Apr 2024 |

    Smugkig på den kommende X (Twitter) app til Smart TV

    26 Apr 2024 |

    Får du også hvid skærm på DRTV? DR arbejder på løsning

    26 Apr 2024 |

    Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

    25 Apr 2024 |

    1 million har oprettet login på DRTV

    25 Apr 2024 |

    Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

    25 Apr 2024 |