Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHvorfor HbbTV ikke er den rigtige løsning for DR - FlatpanelsDK

Hvorfor HbbTV ikke er den rigtige løsning for DR

08 Jul 2013 | Rasmus Larsen |

DR har siden marts 2012 kørt et testforsøg med det såkaldte HbbTV, som giver adgang til DRs videoarkiv på fladskærms-tv via internettet. Men er HbbTV den rigtige teknologi til at give danskerne on-demand-indhold fra DR på tv’et? Det mener vi ikke. HbbTV kan hvert fald ikke stå alene.

Hvorfor HbbTV ikke er den rigtige løsning for DR

HbbTV er skabt som en teknologi, der kombinerer tv-kanaler via antenne med videoindhold via internet. DRs HbbTV-satsning er, på trods af at det stadig er i testfasen, ganske brugervenligt og velfungerende. Billedkvaliteten er i den lave ende, men det er der råd for. HbbTV mangler meget indhold i forhold til DR NU på PC eller mobil enhed, men det er der også råd for.

HbbTV
HbbTV kan kun hente tv-programmer via internettet, hvis du også har sat antennekabel i tv’et


Den egentlige problematik ligger begravet et helt andet sted: DRs HbbTV kræver antennekabel.

HbbTV er nemlig i dag bundet op på DRs tv-kanaler, forstået på den måde, at den røde knap som aktiverer HbbTV kun kommer frem, når man har tunet ind på f.eks. DR1 eller DR2. Tv-kanalerne kommer ind i tv’et via et antennekabel. HbbTV leverer videoindhold via internettet. Så hvorfor kræver HbbTV, at man har et antennekabel i sit tv for at se indhold via internettet? Burde man ikke kunne få adgang til DRs on-demand-indhold på fladskærms-tv, som ikke har et antennestik sat i? Er det ikke netop pointen?

HbbTV kan bedst sammenlignes med et scenarium, hvor man har flyvende biler, som kun må flyve, hvor der er asfalteret vej. DR udelukker således den voksende mængde af danskere, som helt fravælger tv-kanaler og i stedet nøjes med on-demand via internettet. DR udelukker også alle tv-skærme uden antennetilslutning i børneværelser, soveværelser, sommerhuse osv.

DR i modvind

DR er senest kommet i modvind efter at de lukkede ned for en tv-app til Samsungs Smart TV, som netop gav adgang til DRs on-demand-katalog gennem en app. App’en stillede ikke noget krav om samtidig adgang til tv-kanaler via antennekabel og idet Samsung-ejere ikke har HbbTV på deres tv, blev app’en hilst velkommen.

DR argumenterer, at det handler om rettigheder, men når danskerne allerede kan komme på DR NU via en PC, en laptop, en smartphone og en tablet, hvorfor må de så ikke via et Smart TV? Den udfordring løses ikke med HbbTV.

Vi mener derfor, at DR bliver nødt til at forholde sig til følgende:
  • Ingen adgang uden antennekabel: Ved at satse udelukkende på HbbTV, afskærer DR alle de danskere, som ikke vil have antennekabler og tv-pakker i hjemmet. Det umuliggør også adgang til DRs on-demand-programmer på alle fladskærms-tv i børneværelser, soveværelser og sommerhuse, hvor der ikke er adgang til antennestik.
  • Ringe mulighed for at tilføje boks: HbbTV kræver, at tv’et har en internetbrowser. Det har kun nyere tv – og langt fra dem alle. Man kan ikke supplere med en medieboks eller spilkonsol, for her virker HbbTV ikke. Set-top-bokse kan afhjælpe problemet, men hvis man ikke har antennestik, nytter det ikke noget.
  • Begrænset potentiale: HbbTV er baseret på en internetbrowser og begrænser dermed fremtidspotentialet betydeligt. Hvis man i stedet baserede udviklingen på apps, ville en verden af muligheder åbne sig. Nogle få eksempler:
  • Mulighed for at pause tv-programmer på ét tv og fortsætte på et andet tv – eller en mobil enhed
  • Understøttelse af DRM (kopibeskyttelse), hvilket må være i DRs interesse
  • Mulighed for at lave ”se senere”-lister, favoritlister og meget andet
  • Avancerede søgefunktioner
  • Bedre udviklingspotentiale

  • Vi mener derfor ikke, at HbbTV er den rigtige løsning. HbbTV kan hvert fald ikke stå alene. DR må satse bredere og udvikle apps til Smart TV, spilkonsoller og mediebokse, ligesom public-service-udbyderen BBC gør det i England med gigantisk succes. Hvis DR ikke gør det, afskærer de en voksende gruppe danskere.

    FlatpanelsDK har kontaktet DR for at få en kommentar, men DR ønsker ikke at kommentere på HbbTV og udviklingen på nuværende tidspunkt.

    Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere nyheder

    Status på UHD Blu-ray i 2024

    26 Apr 2024 |

    Smugkig på den kommende X (Twitter) app til Smart TV

    26 Apr 2024 |

    Får du også hvid skærm på DRTV? DR arbejder på løsning

    26 Apr 2024 |

    Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

    25 Apr 2024 |

    1 million har oprettet login på DRTV

    25 Apr 2024 |

    Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

    25 Apr 2024 |