Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTrends: Smart TV - når internettet rykker ind - FlatpanelsDK

Trends: Smart TV - når internettet rykker ind

12 Oct 2010 | Rasmus Larsen |

Hvor bevæger Tv-markedet sig egentlig hen? Og hvad skal vi holde øje med i fremtiden? FlatpanelsDK bringer her en serie artikler, hvor vi kigger på trends på Tv-markedet i forlængelse af den afsluttede IFA-messe i Berlin. Der publiceres en ny artikel hver tirsdag og torsdag i de kommende uger, så tjek ind løbende.

I denne første udgave kigger vi på Internettets indtog i fladskærmene; de såkaldte Smart TV, hvor video og andet indhold fra internettet får en markant rolle på forbrugernes fladskærme.
Læs næste Trends-artikel her: Trends: 3D-fladskærme og fremtiden for 3D

Du kan også læse meget mere om Smart TV i vores Smart TV tema-sektion her.

Smart TV – når internettet rykker ind

Den nye type fladskærme, der er tilsluttet internettet, er blevet døbt Smart TV. Men hvorfor skal internettet pludselig rykke ind på fladskærmene og hvad gavner det? Jo ser du, producenterne mener, at man på denne måde kan få adgang til en verden af medieindhold – og det er egentlig svært at være uening i den betragtning.

Snart styrer du ikke kun dit TV via fjernbetjening; du styrer hele internettet
Snart styrer du ikke kun dit TV via fjernbetjening; du styrer hele internettet


Og måske kan det skabe en helt ny måde at se Tv på. Ved at gå fra push-Tv, hvor Tv-stationerne sammensætter dagens program og udsendelser i en programflade, hvor programmerne bliver sendt på specifikke tidspunkter, kan Tv-markedet rykke sig til at blive et Pull-marked, hvor forbrugeren selv bestemmer hvad der skal ses og hvornår det skal ses. På den måde behøver man ikke længere vente på søndagsfilmen, og man behøver ikke betale for alt det overflødige man alligevel ikke ser. Forbrugeren bliver selv herre over indholdet.

Her kigger vi på nogle af tendenserne for Internet på fladskærmen og hvad de forskellige producenter tror, der kommer til at ske, og hvordan de går af forskellige veje. For det er ikke kun fladskærmsproducenterne selv, der har øjne på dette. Også spillere som Google og Apple er på vej ind fra sidelinjen, så vi står foran en meget interessant udvikling.

Producenterne peger i forskellige retninger

IFA-messen i Berlin var et godt indblik i hvilke retninger producenterne bevæger sig i mht. Smart TV-kapløbet. Der synes dog generelt at være enighed om, at Internet på fladskærmen er fremtiden. Internettet giver eksempelvis mulighed for at leje film og serier direkte fra sofaen, få adgang til gratis videoindhold fra f.eks. YouTube, og for at bruge interaktive tjenester som Facebook og Google Maps. Og det er kun begyndelsen...

Samsung Apps

Samsung har valgt at følge deres egen platform, som kaldes Samsung Apps. Her kan Samsung og eksterne udviklere, udvikle forskellige Apps og tjenester til Samsungs platform, så den løbende bliver udvidet.

Den største hæmsko for os europæere er pt. at kun ganske få af de store amerikanske tjenester er udbredte herovre. Således har de amerikanske forbrugere f.eks. adgang til Netflix, der er en kæmpe videoudlejningstjeneste, men pga. rettigheder kan den ikke flyttes frit over atlanten.

Samsung Apps
Samsung Apps


Samsung Apps ser dog ud som om den er kommet for at blive. Modsat de andre producenters internet-løsninger, som allerede udskiftes nu, investerer Samsung massivt i deres Apps-platform for at få mere interessante tjenester ind på den. Samsung Apps platformen blev skabt i 2010, men mon ikke vi også får den at se i 2011 modellerne.

LG Plex

LG er startet let ud og har kun givet adgang til YouTube og et par andre tjenester. Det skal dog ændre sig fra 2011, hvor man introducerer Smart TV baseret på en platform kaldet Plex i LGs fladskærme.

LG Plex
LG Plex


Plex stammer oprindeligt fra Mac-universet, og har eksisteret i noget tid. Fordelen ved det er, at LG på den måde får en platform, som allerede er udviklet og klar til at gå i luften. I korte træk er Plex en løsning, hvor der både kan tilgås online tjenester, såsom YouTube, men det bliver også muligt at tilgå sine personlige arkiver indenfor video, musik osv.

Og fordi Plex oprindeligt er udviklet til Apple Mac, vil det også spille sammen med iPod, iPhone og iPad. Man har således ikke kun adgang til Plex på sit LG Tv, men også alle andre steder i verden.

Udover Plex platformen, som LG følger over den kommende tid, har de også senest annonceret filmudlejning/filmkøb i samarbejde med SF Anytime. På den måde kan du sidde hjemme i sofaen og leje film direkte på Tv’et. Læs mere om dette tiltag i denne artikel: Nu kommer filmudlejning på LGs Tv med SF Anytime

Google TV og Sony

Google TV er en af de mest spændende tilføjelser til dette univers. For er der nogen, som kan håndtere og systematisere internettet, så er det Google.

Google TV
Google TV


Google TV er også en platform til internettet, der samler en lang række tjenester indenfor videoudlejning, gratis indhold og meget andet. Det hele skal have omdrejningspunkt omkring Google søgemaskine, så man let kan søge på kryds og tværs af de forskellige tjenester. Men Google Tv skal også arbejde sammen med din fladskærms tunere og på den måde tv-udbyderne, så det bliver muligt at optage indhold og organisere det på Google TV-boksen.

Sony Google TV
Sony Google TV


Det er også denne platform, som Sony inden længe vil springe på, og allerede i 2010 der kaste noget af sig med et Sony Tv med indbygget Google TV. Sony har nu præsenteret Sony Google TV her.

Google TV kommer desuden som en separat boks, som kan tilsluttes til fladskærmen.

Apple TV

Apple går også hårdt ind i kapløbet med deres nye Apple TV boks. Her har Apple integreret en række tjenester, hvor der kan lejes f.eks. serier for blot 99 US cents. Vi har endnu til gode at se, hvad det kommer til at betyde for Europa, men boksen er allerede introduceret og er en ganske beskeden sag.

Apple TV
Apple TV


Det helt unikke ved den nye Apple TV er dog, at den spiller fantastisk sammen med Apples andre enheder. Vha. AirPlay kan enheder som iPod, iPhone og iPad sende video, musik og billeder direkte til Apple TV boksen, og således direkte op på fladskærmen. Via iTunes på en MAC eller PC kan man også sende video, musik og billeder trådløst til boksen, og på den måde se det indhold, som er placeret på alle hjemmet andre elektroniske dimser.

Og med Apples store magt på musikmarkedet, hvor de har skabt succesfulde iTunes, er der forventinger til at Apple også kan revolutionere videomarkedet, når det skal flyttes til den digitale onlineverden. Læs mere om Apple TV her.

Philips, Sharp og Loewe NET TV

Philips, Sharp og Loewe er gået en anden vej, og vil sammen udvikle en fælles platform for internet på Tv’et. På den måde kan udviklere af tjenester udvikle én samlet løsning, som kan vises på alle producenternes Tv med ét slag.

Philips, Loewe og Sharp NET TV
Philips, Loewe og Sharp NET TV


Tjenesten bygger på Philips arbejde med NET TV, hvor der også er integreret en egentlig internet browser, så der kan søges frit på internettet. Den er dog begrænset og har ikke f.eks. flash.

Til gengæld er udvalget voksende, og Philips har senest annonceret Film2home, der også er en filmudlejningstjeneste, hvor brugerne kan leje film direkte fra sofaen på fladskærmen. Og netop disse løsninger ser ud til at kickstarte Smart TV for de tre producenter, der er gået sammen om en fælles standard for Smart TV.

Panasonic Viera Cast

Panasonic har kørt med den samme platform i et par år nu, og den er kun blevet udvidet en smule i Europa. Den bygger på samme princip som Samsungs, og der er således en masse små tjenester, hvor der kommer flere til løbende.

Panasonic Viera Cast
Panasonic Viera Cast


Systemet kaldes VIERA CAST, men der er ikke de helt store perspektiver i dette lige nu, så det bliver spændende om Panasonic vil holde fast i platformen fremover.

Ny konkurrencesituation?

Sammen med internettet kommer også gratis indhold og en ny måde at se Tv på. Ved at gå fra Push-Tv til Pull-Tv kan de traditionelle Tv-distributører blive presset af de ændrede vilkår og det giver anledning til spørgsmålet om, hvorvidt man skal ud i en helt ny konkurrencesituation.

Udviklingen hvor der pludselig kommer indhold ind i fladskærmen over internettet i stedet for via Tv-stikket, giver en masse nye muligheder og udfordringer. Får denne udvikling ben at gå på, kan konkurrencesituationen pludselig forskyde sig således, at det er fladskærmsproducenterne selv, der nu skal levere eller styre indholdet til fladskærmene i stedet for Tv-udbyderne.

Det bliver naturligvis en flydende overgang, men når filmudlejning pludselig kan foretages hjemme fra sofaen, hvem gider så vente til torsdag klokken 20.00 på en film, der er fyldt med reklamepauser? Og hvis man kan se serierne på samme tidspunkt, som de frigives i USA, hvem gider så altid være en sæson bagud i Danmark?

En ting er dog sikkert; Smart TV og internet er en tendens der er kommet for at blive og i de kommende år, vil den få sit store gennembrud på fladskærmene. Spørgsmålet er hvem der vinder kampen om fladskærmen. Bliver det Tv-producenterne selv eller skal vi pludselig have nye spillere ind fra sidelinjen såsom Google og Apple?

Hvad tror du? Hvem vil være frontløber i denne udvikling? Giv dit bud i kommentarfunktionen herunder.

Læs næste Trends-artikel her: Trends: 3D-fladskærme og fremtiden for 3D

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Hvornår du kan forvente OLED i iPad Air, iPad Mini, MacBook Air & MacBook Pro

10 May 2024 |

Disney+ begynder at lave mixed reality Marvel-indhold

10 May 2024 |

Ny 'Ringenes Herre: The Hunt for Gollum' film får premiere i 2026

10 May 2024 |

Danske startpriser på 2024 Philips OLED og LCD TV

09 May 2024 |

Prime Video vil udrulle pause-reklamer

09 May 2024 |

Opgraderet Matter Casting udfordrer AirPlay og Chromecast

09 May 2024 |