Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOLED-skærme er bedre for dine øjne, siger LG - FlatpanelsDK

OLED-skærme er bedre for dine øjne, siger LG

23 Nov 2023 | Rasmus Larsen |

Mange af os bruger timevis dagligt foran skærme – TV, monitorer og telefoner – og LG Display siger, at de har certificeringerne, der beviser, at OLED er bedre for din øjenkomfort og sundhed.

LG Display udmeldte i sidste uge, at deres nyeste generation af paneler, MLA OLED eller META OLED, har modtaget yderligere to certificeringer relateret til sundhed.

- "UL Solutions, en global leder inden for sikkerhedsvidenskab, testede LG Displays tredje generations OLED TV-panel for bølgelængder af blåt lys, der kan forårsage øjentræthed og søvnforstyrrelser. LG Displays avancerede OLED-panel opnåede en score på 36%, det laveste niveau blandt alle eksisterende TV-paneler og modtog en Platinum-rating og UL-mærket for lavt blåt lys. Til sammenligning når bølgelængder af blåt lys, der udsendes af konventionelle LCD TV, niveauer fra 70 til 80%," lød det fra LG Display

- "Derudover tilbyder LG Displays tredje generations OLED TV-panel (MLA OLED, red) også minimale refleksioner fra objekter i nærheden, hvilket giver det certificeringen 'Reflection-Free' fra Intertek," tilføjede selskabet. "Fra Interteks testproces på forholdet mellem eksternt lys, der reflekteres på skærmen, opnåede tredjegenerations OLED TV-panelet et brancheførende reflektionsforhold på mindre end 1%."


Flimmerfri og 'døgnrytme-venlig'

LG Displays OLED var tidligere den første skærmtype, der opnåede 'Eyesafe'-certificering fra TÜV Rheinland og Eyesafe Inc. Denne tager højde for niveauet af flimmer på skærmen, hvilket kan forårsage træthed i øjne og potentielt hovedpine. LG Display praler desuden af at være første skærmproducent certificeret til 'Circadian Friendly' – døgnrytme-venlig – fra TÜV Rheinland for OLED. Det gives til produkter, der "lever op til standarderne for at minimere påvirkning på folks livskvalitet i løbet af dagen og promoverer bedre søvn om natten". 'Flicker Free Display' og 'Discomfort Glare Free' certificeringer blev tidligere tildelt af UL Solutions i USA. MLA OLED-panelet findes pt. i LG G3, Panasonic MZ2000 og Philips OLED908, mens LG Displays regulære OLED panel findes i TV-modeller fra alle mærker, der tilbyder OLED TV, inkl. visse Samsung-modeller.

Ikke bare varm luft

De omtalte tests igangsættes typisk på foranledning af LG, men organisationerne er uafhængige og tester også skærme fra andre mærker. Samsung Display har tidligere meldt ud om lignende certificeringer til QD-OLED fra samme institutter. - "Eyesafe Certified 2.0 bekræfter endnu en gang, at QD-OLED er anerkendt som en overlegen skærm, ikke kun for sin fantastiske billedkvalitet, men også for sine øjensundhedsmæssige fordele. Vi er overbeviste om, at QD-OLED er den optimale skærm for forbrugere, der nyder mange timers spil og high-definition indhold," sagde Samsung Display i februar 2023. Læs også: LG Display: Velkommen til Samsungs QD-OLED, miniLED er dårligt for øjnene Læs også: Hvorfor tekst ikke står godt på de nye OLED og QD-OLED monitorer Den afgørende forskel er, at OLED – både LG Displays OLED og Samsung Displays QD-OLED – er baseret på selv-emitterende pixels i stedet for en LED-bagbelysning bag et LCD-panel ('QLED', 'QNED', 'ULED', 'miniLED' osv.). Påstanden om blåt lys er til debat, men der er ikke tvivl om, at flimmer, herunder PWM (Pulse Width Modulation) til at styre LED-lysstyrken og 'scanning backlights', kan føre til gener hos seeren, afhængigt af hvor sensitive dine øjne er. Denne type flimmer er typisk ikke synlig med det blotte øje. Et eksempel på flimmer på et LED LCD TV i forhold til et OLED TV er vist nedenfor, optaget med et højhastighedskamera af LG (videoen virker ikke med Firefox-browser): Det er noget, som Flatpanels har noteret sig i flere anmeldelser af TV gennem tiden, særligt på nyeste generation af Samsungs 'Neo QLED' miniLED LCD TV, der kører med vedholdende PWM og 'scanning backlights'. Som beskrevet i mine anmeldelser, så oplevede jeg markant øjentræthed efter en fuld dag foran Samsungs QN95A og QN95B skærme. Mine øjne genereres generelt også af PWM i alle typer skærme. Et alternativ er naturligvis at bruge mindre tid på skærme i hverdagen. Når vi er foran skærmen, bør vi dog nok tænke mere over komfort og øjensundhed.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Massiv stigning af tv-pirater i Norden

03 Jun 2024 |

Acer afslører sine første 480Hz OLED-monitorer & Google TV-monitorer

03 Jun 2024 |

Netflix appen fjernes på 2014 Sony TV

03 Jun 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Amazon i juni

02 Jun 2024 |

Test: Canvas

31 May 2024 |

Mere 4K-indhold efter Max-relanceringen

31 May 2024 |