Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEndnu mere energieffektive & lysstærke OLED TV i 2024-2025 - FlatpanelsDK

Endnu mere energieffektive & lysstærke OLED TV i 2024-2025

07 Dec 2022 | Rasmus Larsen |

OLED TV med mikrolinser forventes klar i 2023 og næste spring kan meget vel ske i 2024-2025 med blå fosforescens, som løfter energieffektiviteten markant.

OLED-emission kan opdeles i to typer: fluorescens og fosforescens. Rød og grøn OLED er allerede overgået til fosforescens (PHOLED), som har op til 100% intern lyseffektivitet. Blå OLED virker stadig ved fluorescens, som har omkring 25% intern effektivitet.

Branchen har i årevis forsøgt at få blå OLED over på fosforescens, idet den øgede energieffektivitet kan muliggøre højere lysstyrke ved samme energiniveau eller samme lysstyrke ved lavere energiniveau – eller noget derimellem.

Det førende selskab indenfor OLED-materialer Universal Display (UDC), som er leverandør til BOE, LG Display og Samsung Display, meddelte for nylig på en konference, at de når i mål i år og forventer at kommercialisere blå PHOLED i 2024.

- "UDC forventer at opfylde målspecifikationerne for fosforescerende blå ved udgangen af året," sagde Mike Hack, VP for Universal Display, ifølge den koreanske avis ETNews.

Det står ikke klart, om kommercialiseringen af blå PHOLED i 2024 sker tids nok til at blive anvendt i 2024 OLED TV, som typisk lanceres i foråret.

Samsung Displays QD-OLED skærmtype anvender eksempelvis blå OLED som base for alle tre primærfarver. De røde og grønne subpixels skabes med konvertering vha. kvanteprikker (quantum dots).

Inden blå PHOLED lander, står mikrolinser til at give eksisterende OLED TV-paneler et boost på 20% i lysstyrke, hvilket for LG Displays WOLED betyder omtrent 1200 nits. Flere ting peger på, at det sker i 2023.


Plasmoner til længere levetid

En udfordring er, at den gennemsnitlige levetid for blå PHOLED historisk set har været betydeligt kortere end for rød og grøn PHOLED. På konferencen sagde Universal Display, at de forsker i plasmonisk teknologi. - "Ved brug af plasmonisk OLED-teknologi kan fosforescerende OLED-effektivitet og levetid løftes til det næste niveau," sagde Mike Hack. - Kilde: ETNews

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs nye OLED-monitorer er landet i Danmark

24 May 2024 |

Samsung fremviser første QD-LED (NanoLED) skærm

24 May 2024 |

Android 14 til TV får bedre ydeevne, Energi-tilstande, hjemme-hubs mm.

23 May 2024 |

DRs nye nyhedskanal kommer på kabel-tv

23 May 2024 |

Sharp trækker sig fra produktion af skærmpaneler

23 May 2024 |

'Dune 2' kan nu streames på Max i 4K – se hvad der ellers er på vej

22 May 2024 |