Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Apple TV 4K 2021 - FlatpanelsDK

Test: Apple TV 4K 2021

|


Mere end tre år efter lanceringen af den første Apple TV 4K boks har Apple lanceret en opfrisket 2. generation. Boksen hedder stadig Apple TV 4K men har nu en A12 systemchip, en ny fjernbetjening, mindst en HDMI 2.1 funktion, understøttelse af 4K HDR i op til 60fps, WiFi 6 og Thread samt en masse andre funktioner, der også er kommet til de tidligere bokse gennem software-opdateringer af tvOS.

Her er Flatpanels dybdegående test af Apple TV 4K (2nd gen).


Pris og forhandler:

32GB
64GB

Apple TV 4K (2021) - specifikationer

4K Ultra HD opløsning, op til 60fps
HDR: HDR10 & Dolby Vision
(HxBxD)3,5 x 9,8 x 9,8 cm
0,425 kg
1x HDMI 2.0b
1x HDMI 2.1 eARC / ARC
1x Ethernet (Gigabit)
WiFi: 'Home Theater' tilstand (HomePod)
WiFi: AirPlay 2 lyd-output
Bluetooth: AirPods, andre headset
Apple A12 SoC
NVMe SSD: 32GB eller 64GB lagerplads
3GB RAM
Dolby Atmos, Dolby TrueHD (kræver tilkøb), Dolby Digital Plus
WiFi 6 (2.4 & 5GHz – ax standard + MIMO)
Thread
Bluetooth 5.0 LE
MPEG2
MPEG4
HEVC
VP9-2
tvOS 14.5
App Store
Apple TV+
Apple Arcade
Apple Music
Apple Fitness+ (ikke i DK)
Siri Remote 2021
Bluetooth spil-controllere (PS, Xbox eller MFI)
Fjernbetjening
Strømkabel
Lightning-kabel
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Første indtryk

Den nye Apple TV 4K boks fremstår identisk helt ned til eksakte mål og vægt. Indeni sidder en 'A12 Bionic' systemchip (mod A10X i den tidligere boks), udviklet af Apple selv, plus en aktiv køler, som det meste af tiden er lydløs, men som stadig "bøvser" fra tid til anden, når den spinner op. Selv under pres i spil forbliver boksen kølig, så den kan uden bekymringer gemmes af vejen i et lukket møbel. Den kommer med 32GB eller 64GB lagerplads – vi har begge. Boksen er udstyret med en HDMI-port, som for første gang har HDMI eARC / ARC, altså (enhanced) Audio Return Channel. Det gør Apple TV 4K i stand til at trække lyden fra din TV-skærm, inklusiv skærmens HDMI-porte sluttet til Blu-ray-afspillere, spilkonsoller osv. Apple refererer til det som en HDMI 2.1-port, hvilket vi vender tilbage til senere. Læs også: Apple TV 4K (2021) vs. Apple TV 4K (2017) vs. Apple TV HD Boksen er udstyret med en Ethernet-port (Gigabit) samt indbygget WiFi 6 (802.11ax), Thread og Bluetooth 5.0. Tre generationer af Apple TV:
Den meste synlige opdatering er den nye fjernbetjening (Siri Remote) i sølvfarvet aluminium, som er tykkere, længere og en smule smallere. Den har samtidig flere knapper. Berøringsfeltet fra den gamle udgave er erstattet af et kombineret klik/berøringsfelt. Siri-knappen er rykket til siden og Play-knappen har overtaget pladsen. Der er en ny Mute-knap og endelig har Apple tilføjet en særskilt sluk/tænd-knap øverst. Fjernbetjeningen bruger Bluetooth til styring af Apple TV og kan falde tilbage på infrarød for at styre din TV-skærm. Den oplades med det inkluderede Lightning-kabel. Eftersom fjernbetjeningen ikke længere bruger glas, bør den holde bedre. Som du kan se, så har vores gamle fjernbetjening et knust berøringsfelt. Den fungerer stadig upåklageligt, men der skulle ikke meget til – et fald fra et sofabord – og en fjernbetjening bør kunne holde til lidt af hvert. Jeg kommer ikke til at skrive en klagesang om den gamle fjernbetjening. Den var bestemt ikke perfekt, men efter min opfattelse var det den bedste fjernbetjening til det nye TV-økosystem; et styresystem skabt til streaming-video og apps. Ulig de fleste TV-fjernbetjeninger, så havde Apple omfavnet det nye paradigme og designet en kombination af et TV-styresystem og en fjernbetjening, der var så simpel, at kun 7 knapper var påkrævet. Det var muligt pga. de avancerede systemer, der lå under overfladen. Den gamle fjernbetjening føles behagelig og har imponerende batteritid for en så lille enhed. Dens flade bagside gør, at den falder elegant og ofte næsten lydløst mod et træbord – noget som bestemt ikke kan siges om den nye fjernbejtning, der falder til bordet som en sten. Den nye fjernbetjening er, efter min opfattelse, for tyk og burde have mere afrundede kanter.

Apple Siri Remote 2021

Nu har vi en ny fjernbetjening med samme funktionalitet og 13 knapper; en overflødig Mute-knap (at holde 'lydstyrke ned' nede opnår det samme på nogenlunde samme tid) og en tænd/sluk-knap (der stadig bruger udelukkende HDMI CEC til at tænde/slukke dit TV, så ingen forskel ift. kompatibilitet med TV, receivere osv.). Siri-knappen sidder også akavet sted, men det betyder ikke meget for danskere, da Siri ikke taler dansk på Apple TV. Det nye kombinerede klik/berøringsfelt er derimod meget elegant og en teknisk bedrift i sig selv. Den måde, hvorpå Apple har kombineret to særskilte komponenter, så de føles som ét samlet er imponerende – det virker bare. Hvis man udelukkende vil bruge højre/venstre/op/ned, så er det muligt (tjek indstillingsmenuen). Det er det bedste fra begge verdener og vi tror, at folk i begge lejre (klik vs. touch) vil være glade. Der er ny 'scrubbing' funktionalitet til spoling – det vender vi tilbage til.

Opsætning og styring

At opsætte Apple TV 4K er nemt med en iPhone. Man placerer blot iPhone tæt på boksen og bekræfter med Face / Touch ID, hvorefter alle indstillinger inklusiv WiFi og Apple-login overføres. Hvis man aktiverer 'One Home Screen' så installeres alle apps og spil fra den gamle boks automatisk, og fremadrettet synkroniseres hjemmeskærmene på tværs af dine bokse, hvis du beholder den gamle. At opsætte Apple TV uden en iPhone tager lidt længere tid, med flere trin i processen, men det er ikke vanskeligt. Apple TV tvinger ikke brugeren til at installere tidskrævende opdateringer under opsætning. Nye tvOS-version installeres automatisk senere (ofte om natten), hvis man har slået funktionen til. Den besværlige del starter efter opsætning, når man skal indtaste brugernavne i hver app: Disney+, Netflix, TV2 Play, Viaplay osv. Apples egne apps (TV+, Arcade, iCloud etc.) er klar til brug, da de er bundet til dit Apple TV, men opsætningsprocessen overfører ikke login i andre apps. Det er igen lettere, hvis du har en iPhone (med iCloud Nøglering aktiveret) fordi man så kan sende brugernavn og password over i tekstfelter på Apple TV vha. Face / Touch ID, men en ny Apple TV-boks burde være i stand til at trække login fra en gammel boks. Selskabet bør kigge på at strømline opsætningen yderligere med forbedret iCloud-integration eller WiFi-baseret boks-til-boks dataoverførsel, ligesom det findes til iPhone.
Den mest elegante del af opsætningen er, hvordan Apple TV automatisk registrerer din TV-model/mærke og overfører HDMI CEC og infrarød-koder til fjernbetjeningen. Uden videre kan man nu tænde/slukke TV-skærmen, styre lydstyrken og mute. De fleste TV-fjerbetjeninger vil ligeledes kunne styre Apple TV brugerfladen (op/ned/højre/venstre og tilbage) om end styringen ikke er lige så responsiv som med Apples fjernbetjening. Der er dog en finurlighed. Den nye tænd/sluk-knap på fjernbetjeningen anvender stadig udelukkende HDMI CEC – styringen i HDMI-kablet – og falder ikke (endnu?) tilbage på infrarød. HDMI CEC er forbedret over årene, men er stadig ikke 100% pålideligt; nogle gange glemmes kommandoer i kæden og andre gange sker der utilsigtede ting i længere signalkæder med receiver osv. Det betyder i praksis, at tænd/sluk-knappen ikke er anderledes end af bruge Hjem-knappen på fjernbetjeningen til at tænde en TV-skærm. Og heller ikke anderledes end af holde Hjem-knappen nede for at slukke TV'et.

Apple Siri Remote 2021

Så hvorfor er den der? Den burde da afgjort falde tilbage på infrarød – ligesom lydstyrke-knapperne – i systemer, hvor HDMI CEC er upålideligt eller slet ikke aktiveret. Måske har det altid været meningen, at der skal implementeret sådan bagudkompatibilitet i systemet, men der er ingen tegn på infrarød-support i selv tvOS 15 beta. Jeg vil også gerne lige pointere, at konceptet med at slukke/tænde et TV stammer fra det gamle paradigme. Diverse TV-skærme er stadig designet på den gamle måde, hvor de fleste komponenter i TV'et slukkes, når skærmen går i standby, men Apple TV er ikke designet sådan. Når et TV-styresystem altid kører – ligesom i Apple TV – så bliver skærmen en passiv enhed. Skærmen skal blot følge tilstanden i operativsystemet; aktiv, dvale osv. Ligesom en iPhone, så har Apple TV en lav-energi-tilstand, men den er altid klar. Man klikker på Hjem-knappen for at vække en iPhone og ud fra samme koncept var den gamle Apple TV-fjernbetjening designet. For at forbedre en brugeroplevelse skal man fjerne lag af kompleksitet. Den nye fjernbetjening er ikke, efter min mening, et skridt i den retning.

Apple TV control

Den nye fjernbetjening har 'scrubbing' til spoling i video. Når man lige lærer det at kende, så virker det fint. Tricket er, at man skal pause video, hvile sin finger et sted på ringen i ca. 1 sekund og først derefter begynde at køre fingeren i cirkler mod eller med urets retning. Det understøttes i apps som bruger Apples standard tvOS-videoafspiller, inklusiv Netflix. Det virker ikke i apps som Disney+ idet Apple stadig ikke har gjort API'en tilgængelig for udviklere. Med en tidligere tvOS-opdatering ændrede Apple også på, hvilke knapper der kan tænde din TV-skærm, tilsyneladende for at frigøre play- og lydstyrke-knapperne til andre opgaver mens TV'et forbliver i standby, f.eks. til at styre lydstyrken på forbundne HomePod eller AirPlay-højttalere uden at skærmen reagerer. Vi undersøger mulighederne for trådløs lyd i denne test. Man kan også styre Apple TV fra en iPhone med den indbyggede remote-app i kontrolcentret. Hver gang et tekstfelt dukker op på Apple TV får man en notifikation på iPhone, hvorfra man kan indtaste tekst. Det er smart.

Color Balance-kalibrering

Med tvOS 14.5 har Apple TV fået 'Color Balance'-kalibreringsfunktion. Der anvendes en iPhone med Face ID til at måle TV-skærmens farver og herefter justere video-output fra Apple TV, ifølge selskabets forklaring. For at teste funktionen gik vi ind i testlokalet, hvor vi har en fuld Calman-opsætning til kalibrering af skærme. Vi benyttede AirPlay til at få vores måle/kalibreringsmønstre op på Apple TV.

Apple Color Balance

Apple Color Balance

Det er nemt og ligetil. Man starter 'Color Balance' fra menuen og placerer iPhone mod TV-skærmen. Telefonen skal holdes helt stille for ellers starter processen forfra igen og igen. Når det er færdigt præsenteres man for før og efter resultat. Det virker med SDR og HDR10, men ikke Dolby Vision, hvilket vi tror, er et krav fra Dolby. Så hvor godt virker Color Balance? Målt på brugervenlighed er det helt i top, men selve kalibreringen er begrænset til at justere farvebalancen indenfor TV'ets præ-definerede forhold. Det betyder konkret, at Color Balance-processen ikke retter større problemer, som måtte findes i TV'ets billedprofil. Den justerer farvetemperaturen, gråskalen og sekundærfarver, men kun til en vis grad. Den justerer ikke farverummet og forbedrer heller ikke farvepræcisionen så meget, som vi havde håbet på. Nedenfor kan de se før og efter resultater målt med fysisk måleudstyr og Calman-software på Samsung QN95A. Bemærk hvordan farvetemperaturen (den hvide prik i midten af grafen) rykker tættere på referencen (den hvide firkant), hvilket gør, at billedet fremstår mindre blåligt og køligt, om end ikke på linje med D65 (6503 Kelvin) referencen. Den laver også mindre justering af gråtonerne (stadig ikke særligt præcise) og sekundær-farver, altså magenta, gul og cyan (men stadig ikke så de gengives korrekt). Resultatet bliver et varmere billede med lidt bedre farvepræcision, men stadig ikke et helt præcist billede. Vi kan ikke tjekke Color Balance-funktionen i HDR10 idet iPhone 12 Pro Max ikke understøtter HDR på systemniveau, hvorfor vi kan sende HDR-mønstre over via AirPlay. Du vil opnå bedre resultater ved at sætte dit TV til 'Movie', 'Filmmaker Mode' eller lignende, og da vi gjorde dette, meddelte Apple TV da også, at kalibrering ikke længere var påkrævet idet TV'et allerede fremviste et præcist nok billede. Hvis Apple vil tage det skridtet videre, så skal de have fuld kontrol over TV'ets billedindstillinger på hardware-niveau (hvilket er muligt på nyere TV-skærme) eller også skal de skabe egen TV-skærm, der ville give dem fuld kontrol.

Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen.
Apple TV 4K (2nd gen) strømforbrugGns.
Video-streaming3-4W
Spil4-9W
Menuer3W
Standby1.5W
Apple TV 4K 2021 test

Apple TV som medieafspiller

Apples tvOS, som nu driver tre generationer af Apple TV-bokse, er et fuldt TV-styresystem med adgang til video-apps, spil, avancerede funktioner og meget andet. Kombineret med hardwaren i Apple TV 4K, tilbyder tvOS den bedste brugeroplevelse på TV-skærmen i dag. Tillad os at forklare, hvorfor vi mener, at det er tilfældet. Man har adgang til en relativt åben app-butik, hvorfra man kan hente langt størstedelen af de populære video-apps inklusiv konkurrerende tjenester som Amazon Prime Video, Netflix og Disney+. Der er også danske apps som DRTV, TV 2 Play, Viaplay osv. Man får løbende app-opdateringer og nye funktioner. Der er desuden adgang til apps som Infuse, Plex, VLC og MrMC (Kodi-port men uden plugins), som giver gode muligheder for at afspille mediefiler lagret lokalt på en netværksharddisk (NAS). De fleste udbredte videoformater og teknologier understøttes inklusiv 4K HDR, og hvad angår ikke-supporterede formater, så er Apple TV 4K kraftig nok til at transkode i realtid, så videoafspilning altid kører.

Apps på Apple TV 4K (2021)

Disney+Apple TV appNetflixYouTube
4K-support
HDR-support
Dolby Vision

Dolby Vision

Dolby Vision

HDR10, op til 60fps
Match billedfrekvens
forceret 50/60Hz
Match SDR/HDR
Dolby Atmos-
Flatpanels
Bemærk: Ulig den gamle Apple TV 4K, så understøttes YouTube i 4K60 HDR på den nye boks. Dog har YouTube appen ikke match-funktionalitet, så Apple TV skal opsættes til HDR-output som udgangspunkt for at nyde godt af YouTubes HDR, hvilket vi ikke anbefaler. For at rette op på situationen skal Google opdatere YouTube appen til at anvende match-funktion.
Man har adgang til det største katalog af film i 4K HDR og/eller Dolby Atmos med Apple TV app eller iTunes. Vi opretholder en liste over iTunes 4K-film. Den tæller i Danmark over 1000 titler i skrivende stund: 700+ i HDR10 eller Dolby Vision, 275 i Dolby Atmos. Læs også: Guide: Apple TV app vs. Apple TV boks tvOS ligger i Apple TV HD (2015), Apple TV 4K (2017) og Apple TV 4K (2021), som alle tre stadig får nye tvOS-versioner. Det er foreløbigt 6 år for Apple TV HD, der sandsynligvis fortsætter idet den stadig sælges officielt. Opdateringer af tvOS har introduceret nyttige funktioner, udvidelser, sikkerhedsrettelser mv. Det faktum, at man 6 år efter køb stadig får ny funktionalitet er flot. Det tætteste match finder man i Nvidia Shield, som blev lanceret i 2015 og stadig modtager opdateringer, om end boksene har været fanget på Android 9 (fra 2018) i noget tid. TV-platforme som Tizen og webOS, som findes indbygget i Smart TV, modtager ingen større platforms-opdateringer efter køb. Husk dette, når du vurderer prisen. For at give en idé om, hvad det historisk har betydet, så har tvOS-opdateringer givet følgende: AirPlay 2, Match Billedfrekvens, Match Dynamikområde, Dolby Atmos-support, Apple Arcade spiltjeneste, Apple TV+ streamingtjeneste, Apple Fitness+ (ikke i Danmark), HomeKit-udvidelser og scener, hjemmestyring vha. tredjeparts-systemer, en opfrisket hjemmeskærm med kontrolcenter, multi-bruger funktionalitet, understøttelse af Xbox og PlayStation controllere, Picture-in-Picture, Home Theater-funktion med HomePod, AirPods lyd-deling, Color Balance-kalibrering samt understøttelse af både heltals og brøkfrekvenser (altså både 24,000 og 23,976). Selskabets praksis med at opdatere sine styresystemer er eksemplarisk.

Fitness+ Apple TV

Fitness+ kom med en tvOS-opdatering og kan vise din puls fra Apple Watch. Tjenesten er endnu ikke lanceret i Danmark

Så selvom den gamle Apple TV 4K og den nye Apple TV 4K har meget tilfælles, så er der alligevel mange forbedringer ift. vores test fra 2017. Brugerfladen er tæt beslægtet til iOS og vil nok opleves nem og ligetil for de fleste, uanset om man bruger iPhone eller ej. Den største ændring siden 2017 på brugerfladen er kontrolcentret. Herfra kan man vælge HomeKit-scener (f.eks. dæmpning af lyset), brugerprofil og lydoutput-enhed (TV, HomePod, AirPods eller AirPlay 2 højttalere). Multi-bruger funktionalitet i tvOS lader familiemedlemmer eller samboende skifte til en personlig profil, hvor primært Apples egne apps følger valget. Så hvis konen skifter til sin profil vil hun få sin kiggeliste og anbefalinger i TV+, hendes bibliotek af iTunes-film, hendes iCloud samt hendes fremgang og Game Center-medaljer i de fleste spil på Apple Arcade (udvikleren skal understøtte spilfremgang gemt til iCloud). Det virker ganske fint, men kun få apps udenfor Apples kontrol gør brug af det. Eksempelvis DRTV, Disney+ og Netflix har egne brugerprofiler, der ikke er bundet op på kontrolcentret. Heller ikke hjemmeskærm eller indstillinger følger brugeren. Der er flere punkter, hvorpå Apple nemt kunne udbygge multi-bruger. Fjernbetjeningen og tvOS er udviklet til at spille sammen, så det er nemt at navigere og finde rundt. Apple TV 4K opleves som hurtig og flydende pga. den relativt kraftfulde A12-chip og poleret software. Vi har sammenlignet den gamle og nye Apple TV 4K side-om-side, og A12 giver overordnet set en lidt mere flydende oplevelse hele vejen rundt, om end forskellen ikke er dramatisk. En mere dramatisk forbedring ville være at køre brugerfladen op i 120fps. Herudover åbner A12 for nogle nye video-funktioner, som vi undersøger herunder. Hvis du oplever langsomme menuer, der reagerer forsinket på fjernbetjeningens kommandoer, så tjek om din TV-skærms motion-system er slået til. Det hedder TruMotion (LG), MotionFlow (Sony), Motion Plus (Samsung) osv. Det skal typisk deaktiveres særskilt for SDR, HDR og Dolby Vision. I supporterede lande kan man bruge Siri til at søge efter film og serier. Det virker ikke i Danmark, men man kan dog sætte menusproget til engelsk og aktivere diktering (engelsk), hvilket gør det muligt at bruge Siri-knappen til at diktere lyd-til-tekst, når der er et tekstfelt fremme på Apple TV. Vi har fundet det brugbart til film, men det virker naturligvis ikke til danske titler. Det er desuden muligt at tænde/slukke dit TV (forbundet til Apple TV) og justere lydstyrken via talekommandoer til Siri på en anden enhed (HomePod, iPhone osv.) En anden ting som vi mangler i Danmark er en veludbygget Apple TV app, altså den app hvor selskabet forsøger at samle indhold fra forskellige tjenester. Foreløbigt bliver konceptet om en moderne TV-guide til streamingæraen en drøm.

Videosupport og HDMI 2.1

Den nye boks drives af A12, som for første gang åbner for dekodning af 4K HDR video i 50 og 60 billeder per sekund – hvad selskabet kalder 'high frame rate HDR'. Det gør det muligt at levere YouTube i 4K60 HDR og Apple siger, at man samarbejder med partnere som FOX Sports, NBCUniversal, Paramount+, Red Bull TV og Canal+ om at få noget indhold ud. Den gamle A10X-drevne Apple TV 4K fra 2017 er begrænset til 4K60 SDR eller 4K30 HDR10/DV. Alligevel har Apple ikke opdateret sine skærmskånere til at køre i 4K60. De er fantastisk smukke, men stadig begrænset til 4K30, hvilket forklarer, hvorfor de hakker. Selskabet siger også, at AirPlay 2 er blevet opdateret til at håndtere 60fps Dolby Vision på den nye boks, men baseret på vores test, så afspilles video i 4K60 Dolby Vision optaget på iPhone 12 Pro Max stadig ikke i Dolby Vision. Understøttelse af high frame rate HDR er fint, men der er på nuværende tidspunkt ingen grund til at købe den nye boks på det grundlag. Mange i branchen vil også argumentere for, at HFR (High Frame Rate) er 100fps og opefter. Apple TV 4K specificeres som HDMI 2.1 kompatibel, men i vores undersøgelser har vi ikke fundet tegn på, at den kan håndtere HDMI 2.1 båndbredde. Som du måske ved, så skifter HDMI 2.1 fra TMDS (Transition-minimized differential signaling) til FRL (Fixed Rate Link) signaltype, hvilket udvider båndbredden fra 18 Gb/s i HDMI 2.0 op til maksimum 48 Gb/s i HDMI 2.1. Apple TV 4K anvender dog forsat TMDS (HDMI 2.0) til at levere 4K60 HDR. I stedet henviser HDMI 2.1 support formentlig til den nye HDMI eARC funktion (som vi undersøger om lidt), men Apple har ikke specificeret det klart, hvilket er uheldigt når HDMI-organisationens krav til markedsføring lyder: "You can only use version numbers when clearly associating the version number with a feature or function as defined in that version of the HDMI Specification". Der er i tvOS-kildekoden fundet referencer til 120fps support, hvilket vil kræve HDMI 2.1 båndbredde ved 4K-opløsning, men det er ingen garanti for noget som helt og det kan lige så vel være 120fps ved 1080p, hvilket er muligt over HDMI 2.0. Apple kan naturligvis åbne for yderligere HDMI 2.1 funktionalitet i fremtidige opdateringer, men det er ren spekulation. Hvad angår hævet sort i Dolby Vision, så er det en skør situation. Vi har kun set hævet sort sammen med visse TV-modeller. Apple TV 4K (2021) ser ud til at have løst problemet eller i hvert fald reduceret det til et absolut minimum. Dolby Vision kaldes til tider en "black box", hvilket er en velvalgt betegnelse. Nogen har antydet, at den nye boks kan håndtere HLG HDR-formatet, foruden HDR10 og Dolby Vision formaterne, men vi har ikke fundet nogen metode til at afspille HLG HDR-video. HLG lader til at have været supportet i tvOS siden version 11.2, så vi er ikke helt sikre på, hvad der foregår her. Vi fandt heller ikke tegn på, at den nye Apple TV 4K understøtter hardware-dekodning af det nye AV1-videoformat, hvilket er skuffende i og med, at Apple er medlem af konsortiet bag AV1. Det er muligt, at det aktiveres senere i en eller anden form – ligesom VP9 på den gamle Apple TV 4K – men det må tiden vise.

Match-funktioner

Apple TV opsætter automatisk sine videoindstillinger til at matche din TV-skærm og region (Europa/USA), men entusiaster kan med fordel aktivere nogle af de valgfrie muligheder, særligt match-funktionaliteten, som sikrer bedst mulig billedkvalitet og videoafvikling. Vi har skrevet en guide til opsætning af Apple TV 4K, som også er inkluderet herunder.

Match features Apple TV

Match-funktionen i Apple TV 4K understøtter nu både heltals- og brøkfrekvenser

  • 'Match billedfrekvens': Apple TV 4K respekterer kilden ved løbende at matche sit output til billedfrekvensen i videoindholdet. Det forhindrer hak i videoafspilning, f.eks. ved at skifte Apple TV's output til 24,000 Hz eller 23,976 Hz når en film/serie i 24fps eller 23,976fps streames: til 50Hz når dansk/europæisk indhold i 25/50fps afspilles; og til 60Hz når du afspiller amerikansk indhold i 30/60fps,
  • 'Match dynamik område': Apple TV 4K respekterer kilden ved løbende at matche sit output til dynamikområdet i videoindholdet. Det sikrer korrekt billedkvalitet ved at Apple TV skifter mellem SDR, HDR10 og Dolby Vision output. Uden match aktiveret, vil Apple TV lægge alt i en Dolby Vision-container, hvilket ikke er optimalt, særligt ikke på lavpris- eller mellemklasse LED LCD TV. På disse typer TV anbefaler vi, at man helt slår HDR / Dolby Vision (inklusiv match) fra på Apple TV 4K. Med tvOS 14.5, som er forudinstalleret på Apple TV 4K, udvider selskabet match af billedfrekvens til at håndtere både heltals- og brøkfrekvenser, f.eks. både 24.000fps og 23.976fps. Det kræver yderligere forklaring omkring historisk og teknik, men det er den hellige gral for match af billedfrekvens. Dette er i øvrigt også supporteret på den gamle Apple TV 4K (fra tvOS 14.5), hvorfor tvOS nu tilbyder den mest komplette match-funktionalitet på markedet. Den eneste ulempe ved match-systemet er, at man får et sort skærmbillede før og efter videoafspilning, hver gang der skiftes. Den sorte skærm tager typisk 1-5 sekunder, afhængigt af din TV-skærm og kæden af enheder. Det er en begrænsning i HDMI-standarden. HDMI 2.1 tilbyder en løsning (for billedfrekvens) kaldet QMS (Quick Media Switching), men i skrivende stund er der stadig ikke QMS i nogen HDMI 2.1-kompatible TV-skærme. Ej heller Apple TV 4K. Opsæt Apple TV 4K til som udgangspunkt at udsende 4K SDR ved 50Hz (hvis du primært ser dansk/europæisk indhold) eller 60Hz (hvis du primært ser amerikansk indhold). Aktiver også begge match-funktioner. Denne opsætning sikrer, at du får færrest sorte skærmbilleder, samtidig med, at du oftest får korrekt afspilning i de apps, som ikke supporterer match-funktionalitet. Listen skrumper heldigvis, men branchen er ikke i mål endnu.

    Apple TV 4K anbefalede indstillinger

    GruppeIndstillingVærdi
    VideoFormat4K SDR 50 Hz
    HDMI-udgangYCbCr (brug kun RGB hvis du ved, hvordan du opsætter dit TV)
    Krominans4:4:4
    Match indholdMatch dynamik områdeTil (OLED & high-end LED LCD TV)
    Fra (alle andre LED LCD TV)
    Match billedfrekvensTil
    LydLydformatAuto
    Formindsk høje lydeFra
    LydfunktionAuto
    Flatpanels

    Lydsupport (Dolby Atmos, Spatial Audio)

    Den nye Apple TV 4K tilbyder samme lydformater som den tidligere boks. Det inkluderer Dolby Atmos men kun komprimeret i Dolby Digital Plus. Der er stadig ingen mulighed for bitstream-output af Atmos i Dolby TrueHD. Der er ingen officielt DTS-support heller, men premium-apps – såsom Infuse – kan åbne for DTS og Dolby TrueHD (uden Atmos) til afspilning af lokale mediefiler, idet abonnementsprisen dækker DTS-licensbetaling. Man får lyd i op til Dolby Atmos på video og musik (Apple Music, Tidal). Med tvOS 14.5 kan begge Apple TV 4K bokse desuden håndtere tabsfri (lossless) musikkvalitet i Apple Music (skal aktiveres manuelt: Apps -> Apple Music) og med tvOS 15 senere på året får begge bokse mulighed for 'Spatial Audio' til video. Selskabet har ikke oplyst, om tvOS får understøttelse af Hi-Res lossless musikkvalitet. Dolby Atmos til video har været understøttet i flere år og indhold kan findes bl.a. på Apple TV+, iTunes-film, Disney+ og Netflix. Dolby Atmos virker over HDMI til receiver/soundbar samt trådløst til HomePod (Home Theater-funktion). Det virker som tiltænkt, men lydkvaliteten matcher ikke Blu-ray-skiver, som leverer Atmos i tabsfri Dolby TrueHD. Hvad angår musik i Dolby Atmos: Hvis du ikke er bekendt med Atmos, så er det objekt-baseret lyd, hvor hver særskilt lyd kan kodes som et objekt; basgang, stemmer, instrumenter, effekter osv. Det er i modsætning til kanal-baseret lyd, som mikses på forhånd til fastsatte kanaler: stereo, 5.1 osv. Objekt-baseret lyd kan være mere omsluttende, detaljerigt og fordybende – men også mere gimmick-agtig. Det skalerer bedre, hvilket gør lydformatet mere fleksibelt. En Dolby-dekoder i din receiver eller højttalersystem afgør, hvordan lydobjekterne skal fordeles imellem dine højttalere.

    Dolby Atmos Apple TV

    Dolby Atmos musik på Apple TV 4K

    Med et par HomePod-højttalere tilsluttet Apple TV 4K giver Atmos generelt musikken et bredere perspektiv og flere detaljer. To HomePods formår at placere lyd lavere og højere (dog ikke loftniveau) ift. lyttepositionen. De formår også at placere lyd bredt mod venstre og højre samt i center-position. Særligt den virtuelle center-kanal lyder umådeligt ægte. Denne tætte integration med HomePod er fin, men det er en skør situation i og med, at Apple har udfaset højttalerne. HomePod mini kan snart (fra tvOS 15) parres som fast højttaler til Apple TV 4K, men den lille højttaler er slet ikke lige så potent og kan heller ikke håndtere Dolby Atmos heller. HomePod får senere understøttelse af tabsfri musikkvalitet. Man kan også udsende Dolby Atmos-musk over HDMI og vi bekræftede, at det virker med Sonos Arc soundbaren samt Atmos-kompatible TV-skærme. Lydoplevelsen vil naturligvis afhænge af dine højttalere, rummet og opsætningen. På nuværende tidspunkt kan Dolby Atmos-musik ikke sendes ud over AirPlay 2 til højttalere fra B&O, Sonos, Bluesound osv. Afhængigt af sangen, hører vi lyde og detaljer, som vi ikke førhen har noteret os; hvisken bagfra (prøv Stargirl Interlude), fuglekvidder, underliggende instrumenter. Andre sange er mikset ganske anderledes i Atmos. The Weeknds numre gør brug af Atmos til at underbygge den mørke atmosfære og på subtil vis drage lytteren endnu længere ind. I Kanye Wests Black Skinhead eller Lady Gagas Born this Way benyttes Atmos i større grad til en masse surround-effekter, hvilket kan blive for gimmick-agtigt. Med AirPods Pro er Atmos-effekten endnu bedre. Musik bliver mere indlevende pga. bedre positionering af lyde samt flere detaljer i lydbilledet – det giver en følelse af nærvær. Meget af det er simuleret, men effekten er bedre og mere præcis end på et par HomePod-højttalere. Vi har tvOS 15 beta installeret på den ene af vores nye Apple TV 4K bokse så vi har også haft mulighed for at prøve den nye 'Spatial Audio' funktion til video. Det virker med AirPods Pro og AirPods Max. I tvOS 15 får man desuden en notifikation, når AirPods er nær Apple TV 4K. Et klik på Hjem-knappen parrer dem øjeblikkeligt.

    Spatial Audio Apple TV

    NY AIRPODS / SPATIAL AUDIO MENU PÅ APPLE TV 4K – kræver tvOS 15

    På Apple TV 4K er Spatial Audio designet til at fungere med stereo op til Dolby Atmos. Kontrolcentret har fået en ny AirPods-menu, hvorfra man kan aktivere Spatial Audio og se lydkilden. Med indhold i stereo-lyd kan tvOS 15 "spatialize stereo" og spore hovedbevægelser. Med indhold i surround- og Atmos-lyd kan der skabes en mere indlevende lydoplevelse i AirPods. Hovedbevægelser registreres korrekt. Når man drejer hovedet, vil man med det samme høre TV-lyden rykke mod højre eller venstre, afhængigt af, hvor TV'et er placeret ift. lyttepositionen. Eftersom der ikke er en UWB-chip (Ultra Wide-Band) i Apple TV 4K, så bestemmer AirPods lokationen af din TV-skærm ved at antage, at du kigger på TV'et, når du trykker play. Hvis du ikke kigger ligefrem, så vil retningsbestemmelsen gå i koks. Hvis du rejser dig, så nulstilles sporing og forsøges beregnet på ny. En bedre tilgang ville være blot at sætte en UWB-chip i Apple TV 4K.

    Spatial Audio Apple TV

    Spatial Audio på Apple TV 4K – kræver tvOS 15

    'Spatialized stereo', eller 'Tilpas stereo til hjemmet' på dansk, lyder i praksis som et udvidet stereoperspektiv med sporing af hovedbevægelser. Indhold i Dolby Atmos derimod lyder virkelig godt i AirPods Pro. Man får en omsluttende lydoplevelse med mange detaljer og lyde fra forskellige retninger. Ud over subwoofer-bas, så slår lydoplevelsen mange Atmos-soundbarer.

    Spatial Audio Apple TV

    Spatial Audio på Apple TV 4K – kræver tvOS 15

    Trådløs lyd og HDMI eARC

    Siden Apple TV3 (uden tvOS) har det været muligt at udsende lyden trådløst til eksterne højttalere via AirPlay. I starten var det begrænset til lyd fra video, altså pakketerede medietyper, hvor lipsync kan korrigeres. Apple har sidenhen implementeret understøttelse af 5.1, 7.1 og Dolby Atmos samt menu og spillyd, så alt det også kan udsendes trådløs. Det skete med tvOS 14.2, men udvidelserne gælder kun Apple TV 4K + HomePod som del af 'Home Theater'-funktionen. Det virker ikke på AirPlay 2-kompatible højttalere fra B&O, Sonos osv. Normalt vil mange nok forbinde trådløs lyd med forsinkelse og udfald, men efter at have anvendt 'Home Theater'-funktionen på Apple TV 4K sammen med et par HomePod siden oktober 2020 kan vi konstatere, at det virker rigtig godt.

    Apple HomePod

    Den fedeste nye funktion i Apple TV 4K 2021 er en som selskabet slet ikke har promoveret under sin præsentation eller på egen hjemmeside. Det er HDMI 2.1's eARC (og HDMI 2.0's ARC), som lader Apple TV 4K boksen trække lyd ud af din TV-skærm, herunder tunere og HDMI-porte, for dernæst at sende lyden trådløst til HomePod. Apple TV-boksen agerer en form for receiver. Det understøttes kun på den nye boks. Et eksempel: Du har en PlayStation 5 eller Xbox Series X konsol forbundet til din TV-skærm via HDMI-kabel. Du kan nu opsætte din TV-skærm til at udsende sin lyd på HDMI eARC-porten, hvortil Apple TV 4K boksen er tilsluttet. Apple TV 4K transmitterer lyden trådløst til HomePod uden forsinkelse – og uden behov for at gøre noget manuelt efter første opsætning. Det er ret fedt.

    Apple TV 4K HDMI eARC

    HDMI ARC/eARC support i Apple TV 4K (2021)

    Funktionen er i beta, hvilket nok hænger sammen med, at der stadig er lidt knas med kompatibilitet og at det er begrænset til den udgåede HomePod (HomePod mini vil virke fra tvOS 15) – AirPlay 2-kompatible højttalere fra andre producenter virker ikke med eARC/ARC pt. For at opsætte tingene kræves det, at Apple TV 4K og HomePod er sat til samme rum i 'Home' appen på en iPhone/iPad, hvorefter de kan parres i 'Home Theater'. For derefter at aktivere HDMI eARC / ARC (som fremgår af billedet ovenfor) skal Apple TV 4K være forbundet til TV'ets HDMI ARC/eARC port. Typisk har TV-skærme kun en ARC/eARC-port (kig efter den lille tekst nær HDMI-portene på TV'ets bagside). I vores test med 2x HomePod virker det meget overbevisende, men kræver dog også indstilling på TV-skærm og de HDMI-forbundne kildeenheder. Apple anbefaler, at man på sin TV-skærm vælger 'passthrough' for HDMI eARC, og det er ligeledes vores oplevelse, at det fungerer bedst. Ideelt set skal man søge at få ukomprimeret (PCM) sendt fra kilden i alle tilfælde, uanset om kilden er TV'ets apps/tunere eller om en forbundet spilkonsol, Blu-ray-afspiller osv. PCM sikrer lavest mulige lydforsinkelse i kæden. HDMI 2.1's eARC har langt højere båndbredde, som kan håndtere PCM ved 5.1 og 7.1 samt Dolby Atmos over PCM (såkaldt Dolby MAT 2.0) og Apple TV 4K modtager glædeligt multikanals PCM, når den er forbundet en TV-skærm med HDMI eARC. DTS:X er ikke supporteret. Efter at have skruet på lydindstillingerne i PlayStation 5 og Xbox Series samt TV-skærmen (til HDMI eARC passthrough) fik vi en lydkæde uden forsinkelse. At få PlayStation 5 og Xbox Series X spillyd trådløst videre til HomePod via TV'et og Apple TV er er et lille vidunder at bevidne. Det er en ret avanceret opsætning med adskille enheder i kæder, men det opleves alligevel gnidningsfrit. Med 2x HomePod er lyden lækker, detaljeret og bredere end stereo-perspektiv (med en surround-kilde). De mange højttalerenheder i HomePod udbreder lydperspektivet, simulerer en center-højttaler som rent faktisk lyder som om den er placeret midtfor, plus nogle effekter fra siderne. Til tider formår to HomePod sågar at gengive effekter, der næsten lyder som om, at de kommer bagfra. Det meste af tiden savner man dog baghøjttalere. Man savner også lofthøjttalere. HomePod kan udnytte Dolby Atmos til et vist omfang. De adskillige enheder og mikrofoner, der måler og tilpasser lyden til din stues udformning, i HomePod tager den objekt-baserede Atmos-lyd i brug på en måde, som lyder bedre en konventionel kanal-baseret surround. Forvent dog ikke lyd over siddepositionen. HomePods hardware er åbenlyst ikke designet til at agere Dolby Atmos TV-højttalere. I visse situationer identificerer kilder eller apps ikke Apple TV's HDMI eARC som Dolby Atmos-kompatibel, f.eks. Disney+ på Xbox. At opsætte LG TV'et, som vi benyttede under testen, til 'Auto' i stedet for 'passthrough' forbedrede detektion af Atmos, men gav usynkroniseret lyd. Problemet er til at overskue for man kan blot bruge apps i Apple TV i stedet. Efter vores indledende test opdaterede vi Apple TV 4K til tvOS 15 beta og allerede her er der skruet på eARC-kompatibilitet, så det er for tidligt at konkludere noget. Hvis du har et par HomePod, så prøv det. Hvis det ikke har, så er der ikke så meget at gøre for HomePod er udfaset. Hvad der komplicerer tingene er båndbredde-begrænsningerne i det gamle HDMI ARC-system. Hvis din TV-skærm er begrænset til HDMI ARC – hvis den er ældre end 2-3 år, så er det sandsynligvis tilfældet – så får du højest PCM i 2.0 stereo. Alternativ kan du sætte lyd-output til bitstream fra din afspiller/kildeenhed for at få surround eller Dolby Atmos igennem. Visse kildeenheder (f.eks. Xbox eller en Blu-ray-afspiller) lader dig vælge "passthrough" for bitstream, hvilket normalt ikke giver nævneværdig lydforsinkelse, men hvis kilden ompakker sin lyd til bitstream (igen Xbox, uden "passthrough" indstillingen aktiveret) så kan man få markant lydforsinkelse. I nogle situationer kan enhederne kompensere for bitstreamet's lydforsinkelse i kæden, men det virker naturligvis kun for pakketeret media såsom film. Det vil ikke virke med realtidsindhold såsom konsolspil. Tænk på bitstream som et transportformat til komprimeret lyd. Lyd skal komprimeres for at kunne distribueres via streaming, kanaler, skiver osv. men generelt er det ikke ønskeligt at bitstreamet når videre ud i HDMI-linket. Pga. begrænsninger i din HDMI-kæde eller dine enheder kan man imidlertid blive tvunget til det (for at få multikanals lyd). I de tilfælde, hvor det er muligt bør du bruge PCM og HDMI eARC. Hvis du fortsat oplever lipsync-problemer på HomePod, så dobbelttjek om dit TV's motion-system er deaktiveret. Kør derefter 'Wireless Audio Sync' på Apple TV (kræver en iPhone) for hver kombination af Hz/opløsning/dynamik, altså 4K60 SDR, 4K60 HDR, 4K24 SDR osv. Dette er også for at sikre, at video/spillyd internt fra Apple TV forbliver perfekt synkroniseret.

    Audio sync Apple TV

    Wireless Audio Sync tjekker tiden det tager dit TV at processere video for at undgå lipsync-problemer

    Der er samtidig nogle funktionelle begrænsninger. Der er ingen lydstyrke-indikator på skærmen, når eARC i Apple TV anvendes. Der er heller ikke en bruger-vendt menu, som anviser, om man får stereo, surround eller Dolby Atmos via HDMI eARC til HomePod. Omvendt kan man styre lydstyrken fra en iPhone eller med stemmekommandoer til Siri på HomePod: Tænd f.eks. PS5, hop ind i et spil, smid dig i sofaen og bed Siri om at skrue godt op for lydsstyrken. Opsummeret så tillader 'Home Theater'-funktionen, at Apple TV 4K udsender video-, menu- og spillyd trådløst til HomePod, mens HDMI eARC lader Apple TV 4K trække lyd fra din TV-skærm og dennes HDMI-porte. I kombination forvandler funktionerne Apple TV til en central hub for TV-lyd. Det er en imponerende teknisk bedrift, som har været flere år undervejs at dømme ud fra tvOS-betaerne. Konkurrenter som Roku har WiFi-baserede trådløse lydsystemer, men ingen af dem matcher de tekniske parametre (eARC, spillyd, Atmos), funktioner og den elegante integration i Apple TV 4K. Vi har også et bud på, hvorfor selskabet slet ikke har promoveret funktionen. Hvorfor siger vi sådan? Forestil dig en højttaler som Apple har designet specifikt til TV-lyd. - "I’m not going to comment about the future too much, but I will say we’re excited about HDMI 2.1 for some other reasons. I don’t know if you’ve noticed, but we’ve got a beta out for eARC and the ability to have other sources connected to your TV use Apple TV to output to HomePods, and we’re committed to making great audio products for the home. We’re excited about that aspect of HDMI 2.1," sagde Tim Twerdahl, Apples VP of product marketing for home and audio, til MobileSyrup i sidste måned.
    Apple TV 4K 2021 test

    Apple TV som spilkonsol

    Den nye Apple TV 4K har selskabets A12 systemchip, hvorimod den gamle boks havde A10X. Det er en nyere systemchip, bygget på 7nm proces-teknologi (ligesom PS5 og Xbox Series X) kontra 10nm for A10X, men det er ikke i nærheden af at være selskabets mest avancerede systemchip. A12 blev lanceret med iPhone XS i slutningen af 2018. Det er ikke engang selskabets mest kraftfulde chip fra 2018; A12X har langt flere grafikmuskler. Så hvad er det egentlig vi kigger på? Apple hæver, at A12 leverer "50% increase in graphics performance" ift. A10X, men vi er ikke sikre på, hvordan det defineres. Internt har Flatpanels i årevis holdt en liste over GFlops-specifikationer opdateret for diverse enheder, herunder konsoller, og baseret på Apples lejlighedsvise kommentarer omkring GFlops, så ligger A10X på omkring 500 GFlops, mens A12 ligger på omkring 730 GFlops. Det stemmer nogenlunde med Apples udtalelse om 50%.
    Spilkonsoller: Grafikmuskler

    Apple TV HD
    0.1 TFlops
    PlayStation 3
    0.23 TFlops
    Xbox 360
    0.24 TFlops
    Nintendo Switch (i dock)
    0.38
    Apple TV 4K
    0.5 TFlops
    Nvidia Shield (2019)
    0.5 TFlops
    Apple TV 4K (2nd gen)
    0.7 TFlops
    Xbox One
    1.3 TFlops
    Xbox One S
    1.4 TFlops
    PS4
    1.8 TFlops
    Der er ingen benchmark-apps til Apple TV, så vi kan kun sammenligne A10X og A12 benchmarks fra iPhone/iPad, der begge på ydelsen er begrænset af et batteri og passiv køling. I relative termer leverer A12 omtrent 33% bedre single-core CPU-ydelse og 25% bedre multi-core CPU-ydelse (baseret på Geekbench). Med Apple TV's mindre kompakte kabinet og den aktive køling kan chippen meget vel være clocket højere – eller gå højere, når det er nødvendigt – men vi kan ikke med sikkerhed sige noget om detaljerne. Flatpanels har bekræftet, at A12 i Apple TV 4K har 3GB RAM, ligesom den tidligere Apple TV 4K (om end med højere RAM-båndbredde i A12). Med ca. 30% ekstra på CPU og 50% ekstra på GPU, så er den nye Apple TV 4K nærmere et gear op end et stort spring. Om selskabet havde ønsket, kunne Apple TV udstyres med en langt, langt hurtigere chip. Apples M1 for eksempel leverer 2,6 TFlops på grafik, hvilket ville sende Apple TV langt forbi både PS4 og Xbox One. Det har man valgt ikke at gøre, hvorfor køberne også skal afstemme deres forventninger; den nye Apple TV 4K er ikke skabt til at matche spilkonsoller. Alligevel er der sket interessante udviklinger på området siden den første generation af Apple TV 4K blev lanceret i 2017. Opdateringer af tvOS har åbnet for support af Sonys DualShock 4 (PS4) og DualSense (PS5) controllere samt Microsofts Xbox One og Xbox Series X controllere. Apple TV har fået adgang til spiltjenesten Apple Arcade, som tilbyder en håndfuld konsol-klasse spil som The Pathless, Beyond a Steel Sky og Sayonara Wild Hearts, foruden en større pulje mobil-klasse spil. Et spil som The Pathless, der var lanceringstitel på PS5, understøtter sågar rumble / haptisk feedback i DualSense og Xbox controllere på Aplpe TV, om end modstanden i DualSenses skulderknapper ikke tages i brug. Hvis billedraten var højere, så ville oplevelsen næsten tilsvare at spille The Pathless på PlayStation 5. Som du nok kan fornemme, hvis du har læst vores PlayStation 5 og Xbox Series X anmeldelser, så er vi gamere ind til benet. Vi har konkurreret i online PC-spil (Counter-Strike, Warcraft 3) før 'esport' var et ord, men har i dag en mere tilbagelænet tilgang til spil, primært konsolspil i stuen. Så hvad kunne vi ellers gøre end at dedikere timevis af arbejdstimer til at spille spil på Apple TV 4K?

    Apple TV spil-controllere

    Apple TV er kompatibel med PS5 og Xbox Series X/S spil-controllere

    At Xbox og PlayStation controllere nu understøttes gør spil-delen langt mere tilgængelig ude i stuerne. Mange af os ejer allerede en konsol og det er super nemt at parre controlleren til Apple TV. Det kræver blot, at den sættes i parring, hvorefter den kan vælges i Bluetooth-menuen. Xbox controlleren kan sågar uden videre skifte parring mellem Apple TV og Xbox ved blot at trykke på sync-knappen øverst. Mange Arcade-spil understøtter – eller kræver – controller. Herudover kan man finde en håndfuld gode titler, heriblandt Inside, til særskilt køb i app-butikken. Påtænker man at bruge Apple TV 4K regelmæssigt til spil, så er Arcade-tjenesten til 39 kr/md. dog nok vejen at gå. Vi opsatte de to generationer af Apple TV 4K side-om-side for at sammenligne spilydelsen i mere krævende spil som The Pathless, Little Orpheus og Beyond a Steel Sky; spil som fik den gamle boks i knæ med lav frame rate og tabte frames undervejs. Hvad vi oplevede kan nok bedre opsummeres som små forbedringer. Eftersom billedfrekvensen er låst i de fleste spil på platformen og eftersom spiludviklere generelt ikke har optimeret ydelsen specifikt til den nye boks, så er problemet med overordnet lav frame rate stadig gældende. I de mere krævende spil snakker vi typisk omkring 25-30 billeder per sekund. Omvendt oplevede vi en ganske betydelig reduktion i load-tiden (The Pathless, Rayman Mini, Warp Drive og andre Arcade-spil), hvilket vi tilskriver den hurtigere RAM. Vi bemærkede også færre tabte frames undervejs, hvilket vi tilskriver den lidt hurtigere grafikprocessor. Ydelsen i et spil som Beyond a Steel Sky er stadig ikke rosværdig, men i det mindste er det nu spilbart. Læs også: Apple TV: Bedste spil fra Apple Arcade & App Store Vi er ret overbeviste om, at man kunne komme længere med optimering, men det vil kræve, at spiludviklerne lægger flere timer i projektet. De spil, som ligger på Apple Arcade, opdateres ofte, men primært med nye baner og funktioner, som skal få spillere til at vende tilbage. Der er mange gode spil på Arcade-tjenesten til Apple TV og vi mener, at det er en fin lille 'konsol' til familiens stue, når man gerne vil spille i ny og næ. Apple TV 4K er dog åbenlyst ikke selskabets større ryk ind i TV-gaming. Apple har allerede hardwaren til at forvandle Apple TV til en mere robust spilmaskine, så spørgsmålet består: Ønsker de det?
    Det er også værd at notere sig, hvor meget mere effektiv Apples ARM-baserede hardware er ift. x86-baseret hardware i spilkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X. The Pathless på den nye Apple TV 4K? Under 9W. The Pathless på PS5? Typisk over 150W. The Pathless ser helt afgjort bedre ud på PS5, men 16 gange bedre? Det lader vi dig vurdere. På PS5 kører spillet i højere billedfrekvens og med højere detaljegrad, men vi synes det er vigtigt ikke at tabe overblikket her: Man kan allerede i dag spille visse PlayStation, Xbox og Switch spil på Apple TV. På hardwaresiden er Apple TV 4K mest sammenlignelig med Nintendo Switch. Hvad angår spilkatalog, og opbakning fra spiludviklere, så har Apple stadig langt igen før de kan udfordre konsolaktørerne.

    The Pathless Apple TV

    Omvendt har Apple TV 4K ingen 'next-gen' teknologier. Der er ingen understøttelse af 120Hz output, ingen HDR-support i spil og ingen Dolby Atmos-support spil. Der kræves simpelthen bedre hardware. Vi har både 32GB og 64GB udgaverne og selv boksen med 64GB er for mager, hvis man ønsker at spille ofte. Det ender med, at man ofte må slette spil for at få plads til nye. tvOS har dynamisk styring af lagerplads, hvilket betyder, at styresystemet automatisk sletter gamle baner, som man har gennemført eller ikke er nået til endnu. Der slettes også ting som screensavere og metadata i apps. Den bedste løsning til lagerstyring er dog nok at aktivere 'Offload Unused Apps' under 'Apps' menuen, hvilket betyder, at apps/spil, som ikke har været brugt i noget tid, slettes. Ikonet forbliver dog på hjemmeskærmen, så man ikke glemmer spillet. Klikker man på det, så geninstalleres tingene. Det tager ikke så lang tid på en boks, der er tilsluttet internettet fast. Spilfremgang fastholdes automatisk i iCloud eller på boksen.

    Offload apps Apple TV

    En nyttig gaming-funktion til familier og samboende er multi-bruger support. Det tillader, at hver bruger kan tilknytte eget Apple ID og Game Center-konto, hvor sidstnævnte sikrer, at spilfremgang bliver personlig. Man kan nemt skifte bruger fra kontrolcentret. De fleste spil på Arcade-tjenesten understøtter multi-bruger og synkronisering af spilfremgang til iCloud, men dog ikke dem alle. Det er stadig en relativ ny udvikling, men på Arcade-delen giver det en strømlinet oplevelse, hvor spil kan spilles på tværs af Apple TV, Mac, iPad og iPhone. Man samler simpelthen bare en af de andre enheder op og fortsætter, hvor man slap. Det er ikke svært at forestille sig en nær fremtid, hvor cross-device spil kører på tværs af Apple-enheder med M1-klasse hardware og opefter. Hvis man vil spille mere grafisk krævende spil på Apple TV så kan man prøve apps som SteamLink, der streamer PC-spil til Apple TV over hjemmenetværket. Spilstreaming fra skyen fra tjenester som Google Stadia og Microsoft xCloud (i Xbox Game Pass) er stadig ikke at finde på tvOS pga. regler, som har fået skarp kritik. En sidenote: Den nye Siri Remote har ikke længere har accelerometer og gyroskop, hvilket kan have betydning for visse spil. Et spil på Apple Arcade, som "kræver Siri Remote (1. generation)" er The Enchanted World, men i hvert fald de indledende baner virker stadig fint med den nye fjernbetjening på trods af advarslen. Andre spil såsom Stela bliver ved med at gå ned på den nye boks, når en spilcontroller tilsluttes.

    Sayonara Wild Hearts

    Afslutningsvis vil vi pointere, at siden tvOS 14.2's 'Home Theater'-funktion har spillyd kunnet sendes trådløst ud til HomePod uden forsinkelse. Det virker dog ikke på andre AirPlay 2 højttalere (om end det ser ud til at virke på standard AirPlay-højttalere). Efter video og musik er næste skridt at åbne for Spatial Audio og Dolby Atmos på spildelen af Apple TV 4K. På nuværende tidspunkt lader det ikke til, at spiludviklerne kan tage det i brug, selv hvis de ønsker det. 'Spatial Audio' menuen er inaktiv, når et spil kører. Med vores værktøjer til HDMI-diagnostisk tjekkede vi lydsignalet for en række spil og kunne konstatere, at det i hvert tilfælde var 2.0 stereo PCM.

    Konklusion

    Mange havde nok forventet en stor hardware-opgradering efter mere end tre år, men A12 i den nye Apple TV 4K boks er kun en marginal opgradering ift. A10X i den gamle boks. Den største hardware-opgradering er HDMI eARC; noget som Apple slet ikke har promoveret. Ikke desto mindre er Apple TV 4K i året 2021 stadig en stor forbedring ift. Apple TV 4K i året 2017, primært pga. kontinuerlige opdateringer af tvOS. Der er også en redesignet fjernbetjening.
    Annonce:
    Apples tvOS er – efter vores opfattelse – det bedste TV-styresystem, med adgang til et stort katalog af apps og et stigende antal kvalitetsspil (primært fra Arcade-tjenesten), som kan spilles med en Xbox og PlayStation controller. Apple TV 4K har det bedste match-system til frekvens og dynamikområde, nu med understøttelse af både heltals- og brøkfrekvenser. Det sikrer korrekt videoafspilning uden hak. Den har det bedste trådløse lydsystem, nu med Dolby Atmos-support, spillyd og HDMI eARC, selvom det pt. er låst til HomePod. Og med tvOS 15 senere på året får brugerne 'Spatial Audio' – hvem ved, hvad der kommer senere. Ud over den tilsyneladende manglende understøttelse af AV1-videodekodning og den maksimale 64GB lagerplads, så er den største skuffelse nok tanken om, at det kunne være blevet til så meget mere. A12 er en chip fra 2018, så hvorfor i alverden har Apple ventet til 2021 med at sætte den i Apple TV 4K? Dette er ikke Apples satsning på TV-gaming. Det er ikke næste store skridt for video. Det er ikke den ultimative løsning til stuen. Vi kan ikke slippe tanken om, at der må stå noget andet i kulissen. Så hvad er Apple TV 4K (2nd gen)? Bogstaveligt talt, hvad navnet siger. Det er anden generation af et eksisterende produkt. Hvis du allerede ejer Apple TV 4K, så er det svært at retfærdiggøre et køb af den nye boks, med mindre du virkelig ønsker den nye fjernbetjening (sælges også særskilt) og HDMI eARC funktionaliteten. Omvendt mener vi, at det stadig er markedets bedste medieafspiller til streaming, hvorfor den fuldt ud fortjener vores Top-Anbefaling Award.

    Pris og forhandler:


    Bedste TV-styresystem
    Løbende opdatering af tvOS
    Match af frekvens, dynamik
    HDMI eARC + trådløs lyd
    Spatial Audio (tvOS 15)
    App/spil-katalog
    Lavt strømforbrug


    Marginal hardware-opgradering
    Maks 64GB lagerplads
    Ingen AV1-dekodning
    Ingen Siri / universal søgning i DK



  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |