Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung Q900R (8K QLED) - FlatpanelsDK

Test: Samsung Q900R (8K QLED)

|


På IFA i år afslørede Samsung deres første kommercielle 8K skærm, som er en afstikker fra den prototype vi fik demonstreret på CES tilbage i januar. Skærmen byder naturligvis på 8K-opløsning og for at retfærdiggøre de mange pixels, som vi ikke har kildemateriale til, så har Q900R også fået en ny "AI"-opskalering. I kapløbet om at være først og størst, så praler vores 75" udlånseksemplar derudover med en peak lysstyrke på 4000 nits (3000 nits for 65"-modellen) og en lettere modificeret One Connect-boks.

Q900R findes i 65", 75" og 85"-versioner, hvor vi har lånt 75"-modellen.


Pris og forhandler:

65"
75"
85"


Første indtryk

Normalvist er vore udlånseksemplarer at finde i størrelser omkring de 55" eller 65", så de er nemme at fragte rundt. Med Samsung Q900R var de eneste modeller tilgængelige i 75", så fra starten var her tale om en noget større skærm end vi plejer at pakke ud. På ydersiden ligner den til forveksling Q9FN, som vi tidligere så på, med sin slanke metalramme, den helt flade bagside og den eksterne One Connect-boks.

Fødderne har fået et lidt andet udseende, og kan nu parkeres bagpå skærmen i en udskæring, så de ikke bliver væk hvis du vil vægmontere TV’et. Logoet på fronten er flyttet diskret ned i højre hjørne, men ellers kunne man sagtens have forvekslet de to modeller med hinanden. Q900R understøtter naturligvis også Samsungs No-Gap vægbeslag (medfølger ikke), som sikrer en helt plan montering på væggen.

One Connect-boksen huser, som bekendt, strømforsyningen og tilslutningerne til TV’et, og alt hvad selve skærmen har brug for er det tynde kabel mellem skærm og boks, som leverer både billedsignal og strøm. Fordi skærmen er vokset til 75" og lysstyrken er pumpet 30% i vejret ift. 65"-modellen, så kræves der også mere strøm. Mere strøm kræver en større strømforsyning og det kræver igen en større kasse. Så One Connect er vokset betydeligt i størrelse på 75 og 85"-modellerne, hvor den til 65"-modellen er identisk med den vi så til 65" Q9FN. I denne version var blæserstøj forholdsvis tydelig ved dæmpet lydstyrke og varmeudviklingen appellerede ikke til, at man gemte boksen væk i et lukket skab.




Det er værd at notere sig, at One Connect på nuværende tidspunkt kun er forsynet med HDMI 2.0b-porte, dvs. der er ikke understøttelse af 8K ved mere end 30 Hz. Til filmbrug kan man argumentere for, at det er tilstrækkeligt, men vi er lidt efterladt i samme situation, som da 4K havde sit indtog. For at få fuldt udbytte af 8K så er HDMI 2.1 en nødvendighed.

I USA har Samsung informeret om, at købere af Q900R vil få deres One Connect udskiftet med en HDMI 2.1-kompatibel version når denne er certificeret næste år, men vi venter på bekræftelse fra den danske afdeling af, at dette også gælder i Danmark.


Samsung Q900R test


Reflektionerne i Samsungs skærme hører til de bedre og panelet fremstår en del mørkere end eksempelvis det Sony X85 jeg herunder har stående bagved. Sammenholdt med den ekstreme mængde lys skærmen er i stand til at levere, så er Q900R særdeles velegnet til at placere i selv meget oplyste stuemiljøer.

Brugeroplevelse & features

Vi har i år allerede set på to Samsung Q-modeller og Q900R adskiller sig ikke fra disse på softwaresiden og leveres også med samme processor til at drive Tizen.

Styresystem og smart-TV

Ingen ny processor til Tizen i Q900R
Jeg vil ikke bruge specielt meget krudt på igen at gennemgå de features Q-serien har at byde på i år, da oplevelsen er identisk med det vi så på Q9FN og Q8DN tidligere på året. Vi finder dermed samme solide stak feature i form af billedramme (med mulighed for at vise væggen bagved), en god mængde danske streaming apps, men også samme træghed i menusystemet, som lejlighedsvist stikker sit ansigt frem.

Q900R benytter samme processor til smart-platformen, som Q9FN og de øvrige Q-modeller, så der er ikke noget boost at finde på afvikling af styresystem eller apps.

Tizen er stadig et af de styresystemer, hvor der ikke udsendes opdateringer, som kan bringe ældre modeller op på en nyere platform, hvilket vi har sat fokus på flere gange tidligere.

Betjening

Betjeningsmæssigt skiller Q900R sig heller ikke ud, men da Samsung i forvejen sidder ret solidt på tronen mht. fjernbetjening og adaption til nutidens måde at bruge et TV på, så er det bestemt ikke en dårlig ting.

I kassen finder vi dermed One Remote, som har samme udformning og kvalitet, som da vi så på den tidligere i år og sidste år.

Samsung Q900R test


I samspil med One Connect kan den bruges som universalfjernbetjening, men det kræver - som udgangspunkt - at One Connect står frit, da udsendelse af IR-signaler til styring af 3. part udstyr sker fra forsiden af One Connect. Man kan dog supplere med en kablet IR-booster, som sættes i boksen via et jackstik. For en god ordens skyld skal det nævnes, at dette også har været en mulighed på tidligere modeller, men vi har blot ikke fået det nævnt i forbindelse med anmeldelserne.

Skulle man have lyst, så kan TV’et også betjenes fra Samsungs universelle SmartThings app, hvorfra TV’et også kan opsættes under opstarten.

Tv-kanaler, optagelse & lyd

Samsungs TV-platform er velfungerende, og på trods af det begrænsede antal knapper på fjernbetjeningen er navigation i kanalerne godt skruet sammen. Som på de øvrige Q-modeller får man også den brugbare PIP med mulighed for at placere mini-billedet forskellige steder på skærmen. Da One Connect kun har én CI-port, så skal der dog være tale om ikke-kodede kanaler, hvis man vil se PIP eller optage samtidigt med at man ser en anden kanal. Da TV-delen også drives af samme processor, som på Q9FN, så er hastigheden af interfacet identisk med denne. Ikke noget nyt under solen hér.




Lyden i Q900R er desværre ikke noget at juble over, og på trods af den store størrelse vi har lånt, så er der ikke blevet plads til mere fyldig lyd end på Q9-modellen. Det kan kun anbefales, at man supplerer med eksempelvis en soundbar. Da der ikke er eARC- eller Dolby Atmos-understøttelse, så kan man beklageligvis ikke få Atmos fra eksempelvis Netflix ud af TV’et.

Kalibrering

Paletten af farveprofiler på Q900R er identisk med de øvrige modeller, og kun Film-profilen forholder sig til det farverum, som kildematerialet er skabt i, og er også den profil, som giver mindst afvigelse på hvidbalancen fra starten af. Der skal stadig tweakes lidt på 2-punkts-justeringerne, men derefter kommer vi tæt på målet. I de øvrige profiler skal der kæmpes noget mere og desværre er Spil-profilen ret langt fra målet og tvunget ud i DCI-P3-farverummet. Læg mærke til, at de fleste profiler benytter maksimal lysstyrke, hvorfor de ligger over 3000 nits på den hvide farve.

Samsung har i nogle generationer nu understøttet autocal via CalMan-softwaren og dette års Q-modeller gør det ligeså. Det er kun Q-serien, der har denne feature og som på Panasonic og Sonys TV, så foregår justeringer via menuen og ikke - som hos LG - på et dybere 3D LUT-niveau.

Øvrige billedprofiler

Tryk på profilen for at se målekurve

Standard
Dynamic
Game
Dynamic (HDR)
Den dynamiske styring af baggrundsbelysningen på Samsungs skærme er ikke noget man helt kan slukke for, og på Q900R er dette ikke ændret. Det har en indflydelse på vores målinger af gråtoner i de mørke regioner, som vi i det nedenstående har korrigeret i 2-punkts-justeringen.

Som på Q9FN så ser vi på Q900R også nogle uregelmæssigheder i EOTF-kurven når der skiftes til HDR - både i højlyset og i forløbet fra mørk til lys. Effektivt betyder det, at især mellemtoner og højlys udvaskes en smule i forhold til normen. Benytter du den dynamiske profil går det helt galt for højlyset, hvor vi måler en peak-lysstyrke på over 4000 nits, men kun fra 90 IRE og op. Alt under 90 IRE ligger helt nede på 2000 nits. De er illustreret i grafen ’Dynamic (HDR)’ i tabellen til højre. Det kan kan på det kraftigste anbefales, at man holder sig langt væk fra den dynamiske profil i enhver henseende.




Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen.


Bemærk: Vi kalibrerer kun mod SDR, ikke HDR. Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.



Samsung Q900R test


Billedkvalitet

Q900R er i 75"-modellen annonceret til at kunne nå lysstyrker på 4000 nits, hvilket er højt nok til dét de fleste HDR-film er beregnet til. I Film-profilen når skærmen dog ikke dette niveau, som grafen til højre også viser. Her holder vi os på mere anstændige 1800 nits, som ironisk nok ikke opnås på den mindste 2%-firkant, men derimod på nogle af de lidt større vi måler på.

Det skyldes, at én zone (480 stk i alt) i den dynamiske baggrundsbelysning forsøger, at tage højde for de sorte omgivelser og dermed ikke giver fuldt blus før der er tilstrækkeligt med hvid omkring midten. I den dynamiske profil kan man godt ramme over 4000 nits, men lysstyrken kan kun opretholdes i ganske få sekunder, før den totalt taber pusten og falder ned på 500 nits.

Samsung har valgt en lidt besynderlig måde at følge EOTF-kurven på i HDR, hvilket vi også så på Q9FN, så billedet fremstår for lyst ift. målet. Vi holder os her til at beskrive Film-profilen, da den dynamiske profil nærmest lever på en anden planet i forhold til reference-kurverne. Q900R performer dårligere end Q9FN når det kommer til nøjagtigheden af gråtonernes forløb og allerede fra 40 IRE (lys grå) så stikker afvigelserne af og bliver alt for lyse ift. målet. Det vil opleves som et billede med for meget lys i mellemtonerne og koblet med blooming fra zonestyringen, så kan man godt risikere, at billedet vil fremstå en smule udvasket til tider.

På Q9 fra 2017 oplevede vi lidt problemer med håndteringen af de sorte bjælker, hvor de kastede en skyggelignende effekt ind fra både top og bund og på Q900R ses lidt af den samme effekt, dog styret mere lokalt fordi der er flere zoner at gøre med. På billedet herunder kan man ane, hvordan billedet har en mørk gradient, der breder sig ud fra både top og bund. Der skal lyse elementer til nær toppen og bunden for at få denne effekt til at gå væk. Det pulserende lys vi så på Q9FN fra i år var der ikke noget af, så dén del har Samsung fået tøjlet siden da.


Samsung Q900R test


Én ting er målinger af peak-lys på enkeltstående firkanter midt på skærmen, men når vi skifter til et ANSI-skakmønster, så gør det knapt så vildt for sig. Hvor OLED begrænses lysmæssigt at det såkaldte ABL-kredsløb, så begrænses de zonestyrede LCD’er af størrelsen på zonerne. Samsung Q900R lander derfor omkring 730 nits på et ANSI-mønster, hvilket også er det niveau du bør forvente at opleve i filmmateriale.

Med 4000 nits lysstyrke, så skal der også leveres en god portion elektroner og ser vi på effektforbruget så peaker det også på næsten en halv kilowatt, hvilket kan mærkes på One Connect-boksens temperatur, som bliver mere end blot håndlun. Ved disse lysstyrker bliver skærmen også i sig selv ganske varm.

Ud over en vanvittig peak-lysstyrke, så er Q900R naturligvis promoveret for sin opløsning på 8K, som svarer til 4x 4K skærme. På nuværende tidspunkt er ægte 8K-materiale temmelig sparsomt - som i ikke-eksisterende - og dermed skal der fifles lidt med opskaleringen for at få noget ud af de mange pixels. Samsung har derfor forsynet Q900R med en ny opskaleringsprocessor, som de har klasket det hotte "AI"-mærkat på, så skærmen promoveres som havende "kunstig intelligens", der i dette tilfælde dækker over en algoritme, som opskalerer blandt andet baseret på reference-billeder, som Samsung kan opdatere efter behov. Her er vi lige nødt til at indskyde, at en lignende metode også benyttes af de øvrige i branchen - også uden at det har med 8K at gøre - men da ingen vil dele de helt specifikke detaljer omkring deres algoritmer, så kan vi ikke udtale os om hvor meget mere intelligent Samsungs nyeste variant er. Demonstrationerne under IFA-messen fik denne AI-opskalering til at fremstå lidt på linje med magi, hvilket næsten måtte være for godt til at være sandt, og under vores test var resultaterne da også noget mere subtile.


Samsung Q900R test


Naturligvis kan der ikke trylles ekstra pixels frem, så der skal arbejdes med det kildematerialet, man har fra starten. I Standard-profilen tilføjes der - selv med alt lir i menuen deaktiveret - en del skarphed til billedet. Til sammenligning, så fremstår Film-profilen præcis som filmskaberen havde tiltænkt det uden ekstra skarphed eller andet tilføjet, hvilket kan ses på billedet herover. Læg mærke til kanterne på muren i billedet eller teksten på murstenene, hvor der er tilføjet en ekstra skygge, som fremhæver detaljerne i billedet. Læg dog også mærke til, at der ikke reelt tilføjes ekstra detaljer og at der på steder, som eksempelvis i kanten af skyggen på figuren på væggen tilføjes samme mørke - og noget unaturlige - kant.


Samsung Q900R test


Om man er fan af resultatet må være op til den enkelte, men for at få effekten er man nødt til at benytte en anden billedprofil end Film-profilen og der må man indstille sig på, at der skal arbejdes noget mere med justeringerne for at opnå en korrekt billedgengivelse. Man kommer et stykke af vejen ved at ændre farvetemperaturen, men hvidbalancen skal der stadig justeres en del på.




AI-opskaleringen (eller rettere: opskalering i almindelighed) er en nødvendighed for overhovedet at få billedet til at fylde hele skærmens areal, så hvad enten man benytter Film-profilen eller Standard-profilen, så skal billedet naturligvis blæses op så alle pixels bruges.

Q900R performer udmærket i disciplinen, hvad enten der er tale om SD, HD eller UHD-materiale, men på disse kilder synes jeg ikke, at man får nok valuta for sine penge til at kunne retfærdiggøre Q900R frem for Q9FN. Du kan også tilføje kunstig skarphed ved selv at tweake på det "normale" skarpheds-håndtag i menuen og fra 3 m afstand vil du næppe bemærke om det er AI-baseret eller ej.




Dér hvor 8K til gengæld gør en kæmpe forskel, er hvis du får fingrene i noget ægte 8K-materiale. Med så mange pixels, så bliver detaljegraden pludselig en helt anden og man kan næsten tale om 3D-effekter skabt på et almindeligt 2D-lærrede. Vi havde ikke adgang til 8K i HDR, men blot SDR-materiale, men resultatet er overbevisende og ligesom med skiftet fra 1080p til 4K, så er det næste bump i opløsning også synlig. Hvis du sidder tæt nok på skærmen. Med 4K presser man allerede nu citronen når det kommer til hvor fine detaljer du kan skelne i normal siddeafstand, og med skiftet til 8K, så bliver det ikke nemmere at få det hele med. Hvis du vil vide mere om begrænsningen i hvad øjet kan se ift. opløsningen på skærmen, så kan du tage et kig på vores dedikerede artikel om emnet. Selv med en 75" skærm, så skal man helt ind under 2 m afstand før detaljerne kommer til sin ret og med Q900R, så er det lige før man risikerer at blive solskoldet af lysstyrken.

Som nævnt tidligere, så skorter det lidt på måder at få 8K-materiale ind i skærmen og ikke engang Youtube, som eller har 8K-materiale liggende, vil gå højere end 4K via den indbyggede afspiller. Der er annonceret enkelte 8K TV-kanaler, men herhjemme fedter vi stadig rundt i lav bitrate med opløsninger, der typisk stopper ved fuld HD, så 8K har virkelig lange udsigter. Med Q900R kan man ikke undgå at føle sig lidt ligesom den første person med en mobiltelefon, der kunne sende SMS’er. Potentialet for noget stort er der, men alle andre skal lige med på vognen først.




Hvis vi ser lidt på håndteringen af bevægelse, så har tingene ikke ændret sig siden vi så på de øvrige Q-modeller, men det er ikke et problem. Man kan uden at introducere for mange artefakter i billedet, aktivere Motion Plus på et par trin, hvilket forbedrer den oplevede skarphed under bevægelse og selvom det ikke er på højde med Sony XF90, så er det ikke problematisk at se indhold med megen bevægelse på Q900R. For de der ønsker, at udglatte bevægelse imens de spiller, så kan Motion Plus også aktiveres imens spiltilstanden er aktiv, men vær OBS på, at det hæver input lag til næsten det dobbelte (hvilket dog stadig er i den lavere ende af skalaen).

Dæmper vi lyset og stresstester skærmens homogenitet, så ser det kritiske øje en smule inhomogenitet, hvor midten af skærmen fremstår mørkere end siderne, hvilket dog til dels er en effekt af skærmens coating. Da skærmen "kun" er forsynet med 480 zoner til at styre lyset i, så er det også klart, at en stresstest af lokal lysstyring vil afsløre en vis portion blooming, som det også ses herunder. Blooming af helt lyse elementer på en sort baggrund er én ting, som egentlig ikke er så problematisk i sig selv, men hvis man applikerer samme blooming i et billede, hvor omgivelserne ikke er sorte, men en del af noget andet, så vil man i stedet få en udvaskelse af farverne i et lokalt område. Resultatet ses lettest på HDR-materiale, hvor man til tider kan spotte områder omkring helt lyse objekter, som fremstår matte i farverne. I underteksterne har Samsung tilsyneladende arbejdet lidt med at undgå, at disse skaber blooming i de sorte bjælker, men med det resultat, at de ofte fremstår noget afdæmpede.




Som spilmakker, så er Q900R ligeså godt gearet, som de øvrige Q-modeller, idet den kommer med både understøttelse af variabel opdateringsfrekvens for de med en Xbox One X, og autodetektion af spilkonsoller, så spiltilstanden automatisk kan aktiveres. Tilføj ydermere en meget lav responstid, så har du en meget habil skærm til spilbrug. I den testede 75" version var det særdeles tilfredsstillende at fyre op for et HDR-spil og nyde det store billede med fuldt blus på lyset. Og så lige for et øjeblik glemme, at effektforbruget svarer til dét fra en støvsuger.

Betragtningvsvinklerne på Q900R er ikke de værste vi har set, men heller ikke på højde med hverken IPS-paneler eller Sonys nye ZF9-model. Som før, så er man bedst tjent med at sidde lige foran VA-paneler. Ulempen ved en skæv betragtningsvinkel er især tydelig når vi snakker HDR-indhold, da sortniveauet går fløjten (kontrastniveauet falder), så en eventuel blooming forværres markant, når du sætter dig skævt for skærmen.


Samsung Q900R test



Konklusion

Der er ingen tvivl om, at næste ryk på teknologi-stigen bliver 8K og med Q900R, så har Samsung fået en prisvenlig model på markedet først (retfærdigvis har Sharp også én, men den sælges ikke herhjemme). Skiftet til 8K kræver dog nærmest, at man får HDMI 2.1 med ombord, så derfor er det nok først i det næste års tid, at man vil begynde at se de øvrige producenter følge trop.

Q900R bygger på samme zonestyrede belysning som Q9FN, men den har fået et nøk op i peak lysstyrke. Antallet af zoner er identisk med Q9FN (480 stk.) og man vil derfor fra tid til anden opleve blooming nær højlyset i billedet. Med få justeringer fremstår SDR-billedet fint, men HDR-graferne passer ikke voldsomt godt overens med målet og mellemtoner fremstår for lyse som resultat.

Annonce:
Samsungs nyeste opskaleringsalgoritme er dén som skal retfærdiggøre valget af 8K, da der intet materiale er tilgængeligt i denne opløsning og hvor vi godt - i visse profiler - kan se en effekt, så er det ikke én der burde være unik for et 8K-panel. Der kommer ikke på magisk vis flere pixels i kildematerialet ved at skærmen får det og vi har nok lidt svært ved, at kunne retfærdiggøre pixelræset på nuværende tidspunkt.

Tizen styresystemet fungerer godt og er intuitivt, pakket med mange apps og velintegreret med den lækre One Remote, som medfølger. Uheldigvis opdateres det ikke fra år til år, hvilket trækker ned. Den nye One Connect-boks er vokset i størrelse for at kunne trække den høje lysstyrke og som resultat, så forbruger den lånte 75" en del strøm og udvikler en del varme.

Til spilbrug er Samsungs Q-serie et godt valg, da de understøtter FreeSync, lavt input lag og automatisk detektion af spiltilstanden.

Det koster lidt at være first-mover, men hvis 8K står højt på ønskelisten, så er vi med Q900R startet i et relativt fornuftigt prisleje, der ikke vækker bekymring for fremtiden. Konkurrenternes 8K skal være skarpt prissat for at kunne følge med. Q900R er dog dumpet ned midt i en modelcyklus og skal dermed konkurrere mod TV, som stadig har lang tid på markedet, men som er faldet betydelig i pris siden lancering, så value-for-money-mæssigt er Q900R pt. svær at forsvare. Selv med 4x så mange pixels.

!
Ændret testparameter: Fra i år ændrer vi en testparameter, der relaterer sig til karakteren for features, som resultat af flere års dårlig praksis i branchen. Såfremt producenten af et givent "Smart TV" ikke kan forsikre Flatpanels om, at tv-platformen opdateres til næste fulde software-version, fratrækkes 10 point på feature-scoren. Det skal betragtes som et opråb, der forhåbentlig kan skabe debat og ændre på praksis.

Samsung har ikke kunnet give os denne garanti, hvad angår Tizen-platformen.


Pris og forhandler:

65"
75"
85"

8K er imponerende - med 8K indhold
Farvegengivelse, billedprocessering
God fjernbetjening
Velfungerende styresystem
One Connect boks (om end lidt stor)


AI opskalering indfrier ikke løfterne
Styring af zoner ikke helt finpudset
Tizen får ikke softwareopgraderinger





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |