Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG SK10Y (Dolby Atmos) - FlatpanelsDK

Test: LG SK10Y (Dolby Atmos)

|


LG har et tæt samarbejde med Dolby, der nu dækker over både Dolby Vision HDR-videoformatet og Dolby Atmos, der er et objekt-baseret lydformat. Foruden Dolby Atmos i OLED-tv, sælger LG en række soundbarer, som kan levere Dolby Atmos i mere eller mindre grad. SK10Y er selskabets seneste topmodel indenfor soundbarer. Samtidig har LG lavet et partnerskab med Meridian Audio, som er et hæderkronet engelsk HiFi-mærke, der ligger i den rigtig pristunge ende.

Meridian Audio samarbejder også med andre firmaer, bl.a. bilmærkerne McLaren og Jaguar, hvorfor det er lidt uvant at se Meridian i en koreansk soundbar med en vejl. pris på 9.999 kroner. Ikke desto mindre er vi spændte på at undersøge om samarbejdet har mundet ud i konkrete og hørbare forbedringer i LG SK10Y.

Pris og forhandler:


LG SK10Y – specifikationer

(HxBxD)6.2 x 140 x 14.6 cm (soundbar)
39 x 22.1 x 31.2 cm (subwoofer)
7.5 kg (soundbar)
7.6 kg (subwoofer)
2x HDMI (2.0)
Optisk
1x Ethernet
1x HDMI-udgang (HDMI ARC)
5.1.2 kanaler
550W totaleffekt
Kan udvides til 7.1.2 (SPK8 baghøjttalere)

Dolby Digital
Dolby Digital Plus
Dolby Atmos
Dolby TrueHD
DTS
Hi-Res Audio (24bit/192kHz)
4K passthrough
HDR10 passthrough
Dolby Vision passthrough
WiFi (5GHz)
Bluetooth
Chromecast
Brugervejledning
Fjernbetjening
HDMI-kabel
Vægbeslag
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online






Første indtryk

LG SK10Y er noget af en kleppert med sine 1 meter og 44 centimeter i længden. For at længden visuelt skal passe sammen med tv-skærmen, bør skærmen være omkring 65 tommer. Normalvis er en soundbar udformet til at passe til 50-55 tommer skærme, så soundbaren er noget større end normen – og konkurrenternes soundbarer. Til sammenligning måler Samsungs seneste topmodel (HW-N960) 1 meter og 23 centimeter i længden – hvilket i forvejen gør den til en af de største.

Hvis man ikke har noget imod en meget bred soundbar, bliver man belønnet i form af en enhed af høj kvalitet. Designet er efter min mening rimelig elegant, men sådan noget kan naturligvis altid diskuteres. Samtidig er samlinger og materialevalg i top. Der er aluminiumsgitre overalt, og de steder, hvor gitteret møder plastikken, fremstår samlingerne perfekte. Bygge- og samlekvaliteten er en topmodel værdig og på niveau med Sony HT-ST5000, som er noget dyrere.




I toppen af soundbaren kan man se to højttalerenheder, der er orienteret opad. De skal bidrage med at skabe Dolby Atmos-lyde i højdeperspektivet. Der er også højttalerenheder i højre og venstre side samt naturligvis i midten. Bag på soundbaren finder man de klassiske stik: 2x HDMI-indgange, 1x HDMI-udgang (med ARC til TV), 1x optisk stik og 1x AUX-stik.

To HDMI-indgange er efterhånden blevet branchestandard, men jeg synes, at det er i underkanten, selvom Netflix og Apple iTunes tilbyder et stadig større katalog af film og tv-serier i Dolby Atmos. Foretrækker man at se film med bedst mulig lyd, så er Blu-ray-skiver stadig at foretrække, og så er det først HDMI-stik anvendt. Herudover har mange sikkert medieboks og spilkonsol. Har man samtidig tv-boks fra YouSee, Canal Digital eller lignende, så rækker to HDMI-indgange simpelthen ikke. SK10Y har også indbygget Chromecast til musik.


LG SK10Y Dolby Atmos soundbar


Baghøjttalerne (SPK8) er ekstraudstyr, men vi har testet med baghøjttalere for at få den bedste surround oplevelse. Det mest specielle ved LG SK10Y, udover materialevalget, er netop baghøjttalerne. Der er nemlig ikke tale om aktive højttalere, men i stedet passive enheder, hvor man skal trække et tyndt kabel igennem stuen – ligesom i de "gamle dage". Kablet skal så forbindes til en enhed på størrelse med en kompakt DVD-afspiller. Denne boks agerer både forstærker til højttalerne og trådløs modtager til soundbaren. Det vil altså sige, at den kan placeres lidt væk fra soundbaren. Subwooferen er også trådløs.

Løsningen er ikke decideret dum, men vil nok tænde nogle potentielle købere af. Man brugte lignende løsninger for måske 5-10 år siden til "home cinema" løsninger, men de er stort set forsvundet igen, så det er lidt pudsigt at se løsningen her. Det smarte ved denne løsning er, at man ikke skal integrere WiFi og forstærkere i begge baghøjttalere, Det kan i stedet smides i en kasse og dermed spare udviklingstimer og arbejdet med at få presset højttalerenheder, WiFi og forstærker ned i en så lille kasse som muligt. Dermed er baghøjttalerene reelt set små satellitter – og i øvrigt stadig i høj samle- og materialekvalitet.


LG SK10Y Dolby Atmos soundbar


Afhængigt af din stue, kan løsningen måske give mere frihed til placering af baghøjttalerne, f.eks. i en stue uden mange stikkontakter. Typisk er ledningerne til aktive højttalere nemlig ikke særlig lange, men her taler vi om 2x5 meters kabler, hvilket giver rig mulighed for at placere højttalerne optimalt. Omvendt skal du finde en løsning til at skjule kabeltrækket.

Desværre har baghøjttalerne kun horisontal-vendte enheder. Der er ikke integrerede enheder, som peger op mod loftet, ligesom vi så på Samsung HW-N960. Hvad det reelt betyder for Atmos-oplevelsen, vil lydtesten afsløre. Det vigtigste er, at der er baghøjttalere og at selve soundbaren har opadvendte enheder.

Derudover var der en fjernbetjening med i kassen, som naturligvis kan bruges til at styre lydprofiler og skrue op og ned for volumen samt subwooferens lydstyrke og input. Det er en klassisk LG-fjernbetjening, men soundbaren kan også styres med tv-fjernbetjeninger fra bla. LG, Sony, Philips, Sharp, Panasonic og Samsung.


LG SK10Y Dolby Atmos soundbar


Opsætning

Opsætningen foregår via en app, hvilket efterhånden er kutyme, men helt intuitivt bliver det aldrig. Især fordi LG har utrolig mange apps, så jeg måtte faktisk ty til manualen for at vide, hvilken app jeg skulle hente. Her burde LG navngive eller markere deres mange apps bedre.

Derefter forløb opsætningen fint og som forventet, om end jeg mistede WiFi forbindelsen på et tidspunkt, hvilket ellers sjældent sker. App’en er tilstrækkelig til at styre de mest basale ting, men man kommer næppe til at bruge den regelmæssigt. Dertil var den for simpel.

Baghøjttalerne opsættes som nævnt i forrige afsnit med kabler til en boks, der forbinder trådløst til soundbaren.

Et par andre noter: SK10Y er kompatibel med Google Assistant via en ekstern Home-højttalere, men funktionaliteten blev ikke testet. Der er indbygget Chromecast til musikafspilning. SK10Y understøtter pass-through af 4K, HDR og Dolby Vision, hvilket betyder, at videosignaler der loopes igennem via HDMI-portene, kommer korrekt og uberørt igennem til tv-skærmen.

SK10Y kan i øvrigt monteres som fod på visse 2018 LG OLED og LCD-modeller. Vi havde ikke en af disse til rådighed under testen, men vi har tidligere set løsningen demonstreret.



Lyttetest: Film

Men nu til det vigtigste: Hvordan lyder den? Jeg så mine sædvanlige testfilm, der blandt andet dækker over Mad Max: Fury Road. Jeg havde i øvrigt fornøjelsen af at have LG SK10Y til låns i en periode, der overlappede med låneperioden på Samsungs HW-N960 topmodel, hvilket gjorde det muligt at lave A/B-sammenligninger.

Det stod hurtigt klart, at diskanten er en af LG SK10Y’s forcer. Den er simpelthen knivskarp og leverer præcis og detaljerig gengivelse i f.eks. eksplosioner. Det sikrer, at man klart fornemmer, hvordan metalsplinter og glasskår flyver igennem rummet. Jeg oplever generelt, at nogle soundbarer er bedre til at gengive metal-klang end glas-lyde, men her brillerer LG virkelig på begge områder.

Metalsplinter, high-pitch pistolskud og eksplosioner er ikke en mangelvare i netop Mad Max: Fury Road. og i adskillige scener, kunne jeg høre detaljer, som Samsung HW-N960 ikke formåede at gengive på bedre vis, selvom den reelt ligger en prisklasse over.

Det var derfor skuffende at kunne konstatere, at vokalen desværre er en lille smule svag. Den blev simpelthen overdynget af diskantens effekter. Gengivelse af vokalen kan justeres til at være nogenlunde på niveau med diskanten, men jeg synes dog, at den er under niveau i de dybe samt højeste toner ved standard-indstillinger. Jeg vil samtidig argumentere for, at soundbarer bør være plug-n-play. Denne produktkatagori lægger ikke op til, at man skal ind og "nørde" med indstillinger.

Helt konkret så var vokalen ikke mudret, men det virkede bare som om, at centerenheden ikke havde nok styrke. Dette gentog sig i alle andre film, som jeg nåede at se. I stille scener med dialog i eksempelvis Inferno oplevede jeg det dog ikke som et stort problem. Problemet opstår, når der samtidig er mange andre effekter i lydbilledet. Måske mangler LG SK10Y simpelthen bare en bedre forstærker – eller bedre fordeling af effekten.

Filmen Inferno er ikke nogen pragtfilm fra hverken Tom Hanks eller Ron Howards, men lydkvaliteten er helt i top. Den afslører samtidig, at subwooferen er temmelig stram, når eksplosionerne er korte og kontante, som de typisk ville være i virkeligheden.

En af faldgruberne, når man udvikler en soundbar og skal finde kompromisser, er at tillade bulderbas til film. Det kan lyde imponerende og give et stærkt førsteindtryk, men den fristelse har LG heldigvis kunne modstå. Subwooferen er måske ikke den kraftigste blandt soundbarer og da jeg skruede meget højt op, gav den lidt op, men her var lydniveauet også højere end, hvad man bør lytte til. Indenfor normalen for lydniveau oplevede jeg ikke problemer, men SK10Y er omvendt heller ikke noget kraftværk.

Ovenstående vurdering har haft fokus på 5.1-dyderne, men SK10Y understøtter jo Dolby Atmos, som har til hensigt at give bedre 3D-lyd – hvilket er særligt interessant i dette prisleje på ca. 10.000 kroner. Noget af det første, som jeg kunne konstatere er, at SK10Y har meget præcis definition af objektbaserede lyde, som skal gengives ude midt i rummet. På dette punkt er den faktisk tæt på at være på niveau med Samsung HW-N960, som jeg vil mene pt. er klassens bedste på dette punkt.


LG SK10Y Dolby Atmos soundbar


Det som Dolby Atmos kan tilbyde – med den rette hardware og film – er rimelig nøjagtig gengivelse af lyd, så man som seer kan fornemme, hvor i rummet de forskellige lyde kommer fra. SK10Y er virkelig på hjemmebane, hvad angår gengivelse af lyde, der skal komme forfra. Samtidig er stereo-effekten rigtig god. Om det skyldes bredden på næsten halvanden meter, ved jeg ikke, men formatet gør det næppe værre.

Lyde som skal komme bagfra fremstår dog ikke helt så skarpe, som de burde. Det var især hørbart, da jeg lavede A/B-sammenligninger op imod Samsung HW-N960. Forskellen kan muligvis forklares af, at LG ikke har opadvendte enheder i baghøjttalerne. Det hjalp en smule da jeg hævede LGs baghøjttalere lidt, men det blev aldrig helt så godt som i Samsungs løsning.

SK10Y’s præstationer med ovenlyde i Atmos-sporet er ikke desto mindre mere end godkendt. Det er især ovenlydseffekter, der på samme tid kommer lidt forfra, der lyder rigtig godt, f.eks. hvis en helikoper kommer imod en. Jeg oplever dog, at ovenlyde, der ligger bagerst i lydbilledet, mangler det sidste.

Jeg vil alligevel anbefale, at man placerer baghøjttalerne højt, gerne 50 centimeter over hovedniveau, selvom man normalt vil placere baghøjttalere kun lidt over hovedniveau.

Jeg brugte både ’Film’ og ’Normal’ lydprofilerne, men vil anbefale sidstnævnte, da Film-profilen primært fremhæver subwooferen, men samtidig gør vokalen svagere. Så heller bruge Normal-profil og samtidig justere subwooferen et eller to hakker op på fjernbetjeningen.

Det er nok lidt som at finde et hår i suppen, men den største forskel mellem Samsung HW-N960 og LG SK10Y er nok den lidt uklare vokal og følelsen af, at der måske mangler lidt effekt i sidstnævnte.


 LG SK10Y Dolby Atmos soundbar

Lyttetest: TV

Følelsen af at mangle effekt vedrører primært lytteoplevelser, som kan beskrives som "biograf lydniveau", altså relativt høj lydstyrke omkring 85-90 dB. Når man sænker lydniveauet til eksempelvis 60 dB, som de fleste nok vil vælge ved normalt tv-kiggeri, er der rigeligt med effekt.

Ved dette lydniveau vil vi typisk se tv-serier på streamingtjenester eller tv-kanaler, herunder nyheder og sport eller måske endda lørdagsfilmen efter af børnene eller partneren er gået i seng - eller hvis man bor i en lydfølsom lejlighed og ikke vil blive uvenner med naboen… Grundene kan være mange og derfor er det det vigtigt, at en soundbar også kan levere god tv-lyd ved moderat lydniveau, selvom man som filmelsker bør skrue lidt op af og til for rigtig af blive omfavnet af lyden.

Ved normalt lytteniveau synes vokalen ikke helt så svag længere. Den fremstår også mere balanceret. Der kan stadig være en snert af, at diskanten og bassen overdøver, men man skal næsten sidde og lytte intenst for at høre det. Det kan ikke sammenlignes med oplevelsen ved højt lydniveau, hvor det er ret tydeligt. Vokalen fremstår i stedet klar og med rimelig præcis gengivelse, så man opfanger skuespillernes følelser i stemmen.

De forskellige karaktertræk i stemmen kommer også fint til udtryk. En god øvelse her er at prøve at lukke øjnene, når man ser en film. Med LG SK10Y er man aldrig i tvivl om hvilken skuespiller/karakter, der taler.

Når man ser tv-serier og tv-programmer er diskanten stadig skarp og virkelighedstro, ligesom bassen stadig kan holde tempo og levere en passende mængde lydtryk. Hverken for meget eller for lidt. Den er tilpas stram, men har samtidig overskud til at kunne brumme og buldre, når den skal.


 LG SK10Y Dolby Atmos soundbar

Lyttetest: Musik

LG SK10Y kommer med mulighed for Bluetooth, men dette kan ikke anbefales. Jeg lavede en hurtig test med to stykker velkendt musik, men begge numre var fuldstændig sjæleforladt. Det synes jeg desværre sker lidt for ofte med Bluetooth-teknologi, især på soundbars.

I Ben Harpers Burn One Down lyder bongo-trommerne meget svage og tynde, lidt som om, at nogen har lagt et vattæppe på dem. Der er heller ingen efterklang, som der ellers burde være.

En anderledes lydoplevelse får man via den indbyggede Chromecast-funktion, men helt godt bliver det ikke, hvis man ønsker at lytte ved mellemhøjt lydniveau. Det er som om, at subwooferen ikke kan følge med og der er en mikroskopisk forsinkelse, som dog er hørbar. Det lyder som om, at der ikke er nok kraft i subwooferen til at matche sangen. Det er meget tydeligt i Disturbeds Down with the Sickness, hvor trommerne nærmest lyder en smule "off". Altså som om, at trommeslageren ikke kan følge med.

Ligesom til film, er der også en ’Musik’ lydprofil, men den blev ikke brugt af to grunde: 1. Jeg vil ikke hele tiden manuelt skifte lydprofil i forhold til om man ser TV eller lytter til musik. 2. Lyden i Musik-profilen forbedrer ikke musik-ydelsen synderlig meget.

Det er skuffende og ikke en topmodel værdig – og slet ikke når et kendt og anderkendt HiFi mærke som Meridian Audio har sat deres navn på løsningen. Her kan LG SK10Y slet ikke matche Sony HT-ST5000. Jeg tror sågar ikke engang, at den er bedre end Sony HT-ZF9, som koster 6000 kroner – dog uden baghøjttalere.


Konklusion

LG SK10Y blev lanceret med et vejledende prisskilt på 10.000 kroner og det kan den efter min mening ikke bære. Dertil er de direkte alternativer Samsung HW-N960 og Sony HT-ST5000 simpelthen for gode, samtidig med, at de vejl. priser kun ligger nogle tusind kroner over. Allerede nu er LG SK10Y dog nede i cirka 6.300 kroner og i dette prisleje ser den mere konkurrencedygtig ud. Hertil kommer investeringen i baghøjttalere (SPK8), som er ekstraudstyr. Det anbefales for bedst mulig surround- og Atmos-effekt.

Annonce:
Den mere direkte prismæssige konkurrent er måske snarere Sony HT-ZF9. Denne model er lidt billigere, men også her bør man tilkøbe baghøjttalere og så er prisskiltene tættere på hinanden. LG SK10Y leverer bedre Dolby Atmos og surround-lyd, men Sony HT-ZF9 leverer nok bedre generel lyd samt mere balanceret lyd, når der spilles højt. Jeg savner i SK10Y lidt kraft i både subwoofer og mellemtone. På musik-fronten placerer den sig tættere på midterfeltet. Vokalen skuffer en smule, men da prisen allerede nu er faldet med 35%, er det svært at sætte en finger på ydelsen, da den i 6-7000 kroners klassen vil være et af de bedste bud på markedet.

Til hverdagsbrug er der ikke mange soundbarer, som kan give lige så klar TV-lyd som SK10Y. Det er også en fortræffelig surround-soundbar med naturtro lyd, god Dolby Atmos-effekt, pænt design og kvalitetsmaterialer.

LG har rykket sig på Dolby Atmos-lyden ift. første generation, men der skal omvendt mere til, hvis LG vil op og bide skeer med Samsung og Sonys topmodeller, for de går ikke i knæ på samme måde, når det kommer til de store "biografoplevelser". Samlet set bør SK10Y dog helt klart indgå i overvejelserne hos de fleste købere, som ønsker Dolby Atmos i en soundbar. Man ikke galt i byen med nogen af de fire nævnte soundbarer. De har hver deres kvaliteter, som rimelig godt matcher prisskiltene.


Pris og forhandler:



Imponerende surround-lyd
Materialevalg & pænt design
Fin Dolby Atmos til overkommelig pris
Kan udvides med baghøjttalere


Mellemtone / vokal kan være lidt svag
Musik er ikke soundbarens styrke
Ingen DTS:X eller DTS-HD


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |