Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Apple HomePod (stereo-par) - FlatpanelsDK

Test: Apple HomePod (stereo-par)

|


Apples HomePod-højttaler blev lanceret i udvalgte regioner i februar 2018 og Flatpanels har testet den i flere måneder, men har ventet på Airplay 2, stereo-parring samt tvOS 12 på Apple TV. Airplay 2 vidner om en plan, der rækker langt ud over HomePod og højttalere fra partnere, da det også har link til Apple TV, Apple Music, Siri-styring, hjemmeautomatisering mm. Hvad pønser Apple på?

Vi tester 2x HomePod-højttalere i stereo-par med særlig fokus på integrationen med Apple TV og medieafspilning. Vi gennemgår lydkvalitet såvel som funktionalitet og økosystem.


Priser & forhandlere:

Apple HomePod – specifikationer

(HxBxD)172 x 142 mm
2.5 kg
Internetstreaming (Apple Music)
Airplay 2 (Apple TV / iPhone / iPad / Mac)
4-tommer woofer
7 beamformede diskanter hver med egen forstærker
Seks mikrofoner til bl.a. rum- og bas-korrektion
Stereo-parring
Airplay 2 multirum
Siri stemmestyring
WiFi (ac MIMO)
Bluetooth 5.0
HomePod
Integreret strømkabel cable
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online


Apple HomePod test


Første indtyk

Apple HomePod er mindre end vi havde forventet – og tungere end den ser ud. Den er så lille, at man med det samme bliver bekymret for, om den kan fylde en typisk dansk stue med vellyd. Apple har ved flere lejligheder beskrevet de bestræbelser, som de har gjort sig i udviklingen af den kompakte højttaler, som skal kunne ”rock the house”, så man skal naturligvis i gang med at lytte i stedet.

Heldigvis skulle der ikke gå lang tid før vi kunne afprøve sagerne for HomePod er ekstremt nem og hurtig at opsætte. Vel og mærke hvis du har en iPhone eller iPad for ellers kommer du ikke langt. For at opsætte HomePod, skal du forbinde det elegante forede strømkabel til en stikkontakt, hvorefter en systemnotifikation automatisk springer frem på din iPhone. Denne guider dig igennem nogle få opsætningsskridt, hvorefter du bliver logget ind og klar til at lytte til musik og bruge Siri.

Vi har to eksemplarer af hvide HomePod og enheden udgøres udadtil af en netmasket yderside, som er behagelig, men på samme tid kompleks på en fascinerende måde. Det får højttaleren til at se blød og indbydende ud og vi er ret overbeviste om, at en hvid eller sort HomePod vil passe ind i de fleste nordiske stuer.




Et aspekt, som måske vil overraske potentielle købere er, at HomePod ikke har fysiske tilslutningsporte til lyd. Ikke én. De eneste lydindgange er 1. Internetstreaming (Apple Music) og 2. Airplay 2 (til alle andre musiktjenester via iPhone / iPad / Apple TV / Mac). Det kan blive en udfordring for de brugere, som ikke er fuldt investeret i Apples økosystem, men omvendt så er der tale om en pod – kapsel, om man vel.

Pod? Er det ikke en slags flyvende kapsel, som hører til et moderskib? Det er det, og Apples referencer til science-fiction går helt tilbage til den anden periode under Steve Jobs. iPod var en pod, der regelmæssigt skulle tilbage til sit moderskib for at tanke musik. AirPods flyver rundt, ind og ud af vores ører, men er afhængige af moderskibet (musik/lyd). Ingen af disse pods er master-enheder ligesom Mac eller iPhone er det i dag. Man kan naturligvis argumentere for, at enheden derved er låst fast i Apples økosystem og, ja, det er ligesom pointen. Husk dog på, at denne relativt billige højttaler er positioneret netop på denne måde; som tilbehør (pod) til dine Apple-enheder. Heldigvis er der masser af alternativer på markedet, hvis det ikke lever op til dine krav eller forventninger. At investere i et tæt integreret økosystem betyder implicit, at man fraskriver sig noget fleksibilitet, men til gengæld får man ofte øget funktionalitet og bedre brugeroplevelse.

Den anden HomePod modtog vi først lidt senere, men før Apple udrullede version 11.4 af softwaren, der aktiverede Airplay 2 og stereo-parring. Køber du HomePod i dag, så bliver det aldrig en bekymring, men det gav os visse referencepunkter, som vi bruger som diskussionspunkter i løbet af testen.


Apple HomePod test


Brugeroplevelsen

Først bør vi nok slå fast, at HomePod virker med hvilken som helst internet- eller netværks-baseret musik-tjeneste – eller lydtjeneste generelt. Dette dækker over Spotify, Tidal, TuneIn, Pandora, podcasts osv. Der synes at herske en udbredt misforståelse om, at den kun virker med Apple Music, men dette gælder kun mulighederne for at finde musik via stemmestyring (Siri) – ikke Siris afspilningskontrol. Hvis du ejer en iPhone eller iPad kan du sende alle musik/lyd-kilder, som virker i iOS, over på HomePod. Det er hele pointen med Airplay 2.

Når det er sagt, så skal det dog samtidig understreges, at HomePod er en helt anderledes højttaler end alt, hvad vi klassificerer som ”HiFi”. Den afspiller ikke dine CD’er eller LP’er og dens funktionalitet afspejler dette. Den bygger fundamentalt på søjlerne internetstreaming og stemmestyring, hvilket er en langsigtet satsning. Apple er ikke alene på denne rejse som strategisk satsning. Der kan nævnes konkurrenter såsom Sonos, Amazon Echo og Google Home. Disse højttalere – eller økosystemer – har andre styrker og svagheder, men konceptet er det samme. Nogle af disse selskaber indgår partnerskaber med større spillere, og inden længe vil også Roku melde sig på banen.

Alle disse højttalere har det tilfælles, at de er bygget på software, som nemt kan opdateres via internettet. Stemmeassistenterne forbinder direkte til servere, hvor nye stemmefunktioner kan aktiveres uden en påkrævet opdatering. At optage lyd i den private sfære og sende dette til servere, der muligvis er placeret i et land med andre regler for forbrugerbeskyttelse, har åbenlyse implikationer for privatlivets fred, og du bør seriøst overveje disse før du investerer. Højttalerne optager kun stemmer efter du har talt den magiske sætning, hvilket for HomePods vedkommende er ”Hey Siri, du almægtige hersker deroppe i den virtuelle sky” (man kan også nøjes med ”Hey Siri”).

Men kan vi stole på, at disse selskaber holder vores samtaler i stuen private og anonyme? Hvor meget data indsamler de i grunden? Hvis dette giver dig gåsehud, så bør du måske vente på, at lovene på området når at indhente teknologien, men hvis du omvendt er klar til at springe på hovedet ud i det grumsede vand, så er en god metode at tænke på deling af privatlivsdata det såkaldte ”follow the money”-princip. Hvad er Amazons primære motivation for at indsamle brugerdata? Pengene strømmer mod salg af produkter og reklamer for disse. Googles? Pengene strømmer mod målrettede reklamer. Apples? Det er ikke helt så åbenlyst. Forbedring af tjenester? Mersalg?


Apple HomePod test


Airplay 2 & multirum

Hvis du allerede bruger Airplay, så ved du, hvad du skal forvente. Airplay 2 fungerer i store træk på samme måde, men tilføjer muligheder for at opsætte flere højttalere i multirum. Apples trådløse lydprotokol har altid (og er stadig) været bygget på WiFi, hvilket tillader tabsfri levering af lyd, så lyden vil være mere eller mindre så god, som kilden tillader. Dette står i skarp kontrast til Bluetooth, der som udgangspunkt er komprimeret.

Airplay 2 understøttes på nuværende tidspunkt på iPhone, iPad, Mac, Apple TV og HomePod. iPhone og iPad virker som afsendere, hvorimod Apple TV virker som både afsender og modtager, og HomePod kun virker som modtager. Du kan afspille musik/lyd på HomePod på en af to måder:
1. Airplay 2 fra en kildeenhed
2. Vha. Siri (se næste sektion).


Apple HomePod test


Fra en iPhone eller iPad klikker du på det lille Airplay-ikon i Apple Music, Spotify, YouSee Musik eller hvad du nu bruger – eller bruger kontrolcentret (ovenfor) på din enhed.

Med to HomePod kan man opsætte dem enten som særskilte højttalere eller parre dem i stereo-par, hvilket betyder, at de fra kilderne fremstår som én højttaler, når du vil sende musik eller TV-lyd via Airplay 2. Herudover bedes du om at indikere i hvilket rum de forskellige højttalere befinder sig i, idet det senere vil gøre dig i stand til at styre dem lettere via stemmekommandoer til Siri – mere om lidt.

HomePod var den første højttaler med Airplay 2, men andre selskaber er allerede ved at udrulle firmware-opdateringer, som skal aktivere Airplay 2. Sonos multirumssystem har vundet indpas af flere grunde og selskabet har på mange måder været en pioner på området, så hvorfor overhovedet bekymre sig om Airplay 2? Det interessante i denne sammenhæng er, at Sonos har tilføjet netop Airplay 2 til udvalgte højttalere, mens resten kører udelukkende på Sonos egen multirumsprotokol, der kun virker med andre Sonos-højttalere. Airplay 2 virker på tværs af højttalere – også fra Bang & Olufsen – hvilket tillader, at brugere kan mikse forskellige højttalere fra diverse producenter på kryds og tværs i hjemmet.


Apple HomePod test


For at afspille musik i multirum vælger du blot så mange Airplay 2-kompatible højttalere fra listen, som du ønsker. Systemet sørger selv for at synkronisere lyden perfekt imellem dem. Vi har på nuværende tidspunkt kun to Airplay 2 højttalere (to HomePod), men vi oplevede ingen problemer. Synkroniseringen kørte i denne konfiguration perfekt. At benytte systemer som disse kræver naturligvis, at du har stabil WiFi-forbindelse i huset.

Som nævnt, kan Apple TV også agere modtager for Airplay 2, hvilket betyder, at du kan streame musik (foruden video) til Apple TV. Det kan være en fordel, hvis stuens bedste højttaler er tilsluttet tv’et i form af f.eks. en soundbar. Eller hvis du har en Apple TV til overs, som kan tilsluttes til ældre højttalere for at gøre dem Airplay 2 kompatible. Folk har tidligere brugt Airport Express til formålet, men den er udgået. Den seneste udgave af Airport Express er faktisk blevet opdateret til at kunne håndtere Airplay 2, men sælges ikke længere. Desværre oplevede vi, at lydsynkronisering imellem HomePod og lydoutput fra Apple TV til tv’ets indbyggede højttalere ikke var synkron – vi uddyber i afsnittet om Apple TV. Som sagt var synkroniseringen imellem HomePod-enhederne dog perfekt.

Du kan styre, hvad der spiller, hvor i huset, via kontrolcentret på iPhone/iPad eller i det nye kontrolcenter på Apple TV. Nedenfor ser du hvordan HomePod og Airplay 2 kan styres i hjemmet via kontrolcentret på iPhone. De tre faner i lodret retning er de forskellige kilder (hhv. iPhone, Apple TV 4K og 2x HomePod).




Siri & betjening

På toppen af HomePod finder man tre ”knapper” som del af en skinnende berøringsfølsom topplade, der ser lidt billig ud. Ved at berøre midten kan man starte afspilning og sætte musik / TV-lyd på pause. Plus/minus-tegnene styrer volumen. Det er også dobbelt- og trippelfunktioner gemt i berøringsfeltet. Nemt nok, men til denne tests formål har HomePod stået relativt lavt placeret på et tv-møbel, hvilket min 2-årige datter har fundet meget interessant – særligt når Siri-animationen ruller. Ud over at bære rundt på dem, har hun regelmæssigt været henne og starte musik. Du kan nok selv forestille dig, at der er gået sport i det.

En anden irriterende effekt ved at have HomePod stående lavt, er at den blanke topplade reflekterer lyset fra tv-skærmen. Når HomePod er parret trådløst med Apple TV, vises plus/minus knapperne i øvrigt automatisk (de er slukket, når man ikke bruger højttaleren), hvilket er ret synligt og lidt distraherende fra en typisk kiggeafstand. Det giver naturligvis mening, at volume-knapperne lyser op, når man lytter til musik, men hvorfor skal de lyse, når man sender tv-lyd, der styres med en fjernbetjening? Det er en designbøf, som heldigvis kan fikses via software.


Apple HomePod test


Udover disse tre knapper, kan man udelukkende styre HomePod via Siri-stemmestyring og igennem Airplay 2 via Apple TV, foruden iPhone/iPad/Mac. Det faktum, at moderne højttalere ikke har en fysisk fjernbetjening glemmes nemt i farten, men det repræsenterer et paradigmeskifte i, hvordan vi lytter og styrer vores musik i hjemmet.

Hvis du har abonnement tpå Apple Music, forbinder HomePod direkte til Apples server, når der streames musik. Ved at sige f.eks. ”Hey Siri, play new music” starter HomePod afspilning. Ønsker du i stedet at bruge Spotify eller Tidal skal du åbne app’en på iPhone/iPad, starte afspilning og vælge HomePod som højttaler. Det virker via Airplay 2. Alle musiktjenester – uden undtagelse – på iPhone/iPad virker med HomePod. Du kan efterfølgende bruge Siri til at styre afspilning på f.eks. Spotify, altså ting som pause/play/skip. Det eneste, som man ikke kan gøre med Siri sammen med andre musiktjenester end Apple Music, er at starte afspilning af specifikke sange, album eller kunstnere.

Airplay 2 protokollen er integreret med Apples HomeKit (platform for forbundne enheder i hjemmet), hvilket gør det muligt at gruppere højttalere. Sætter du eksempelvis to HomePod som ’living room’ kan du vha. Siri på andre iOS-enheder bede om ”play music in the living room”, hvorefter enheder automatisk kommunikerer og starter musikken. Siri og Airplay 2 lader således dine enheder kommunikere, når det drejer sig om medieafspilning.

Siri har begrænsninger, men specifikt for Apple Music har vi oplevet, at hun kan være endog meget hjælpsom. Det er på sin vis befriende blot at kunne bede Siri om ”play music from the 90’s” eller ”play music that I like”, hvorefter det pumper ud med det fedeste fra Britney Spears eller Justin Bieber. Det ville have taget længere tid at gøre via en app. Desværre er Siri ikke skudsikker og til tider glemmer hun at lytte, når man siger ”Hey Siri” selv i stille omgivelser.

Omvendt er Siri på HomePod for det meste i stand til at høre ”Hey Siri” i ekstremt larmende omgivelser. Systemet er ikke helt pålideligt og vi har oplevet nogle gange, at HomePod ikke vil forbinde til Apple Music-serverne. Igennem testperioden virker det til at være blevet bedre. I de tidlige dage, svarede Siri på nærmest alle kommandoer, men Apple har opdraget hende i løbet af testperioden, hvor Siri er blevet lidt mindre irriterende. Et eksempel er vores natrutine herhjemme, hvor vi slukker lyset i Philips Hue i hele lejligheden ved at tale til Siri på HomePod. I starten kom Siri altid med et eller andet overivrigt svar i stil med ”Done!” – nærmest råbende – men nu svarer hun ikke længere på kommandoen, hvilket er værdsat i og med, at vores datter sover på dette tidspunkt. Denne funktionalitet har i øvrigt givet os frihed. Jeg kan ikke huske sidste gang vi brugte en lyskontakt på væggen i stuen.

Et andet irriterende aspekt ved Siri er, at hun har en tendens til at svare ved højere lydstyrke end den stemmekommando, man afgav. Fra et menneskeligt perspektiv virker dette rimelig akavet – forestil dig andre mennesker gøre dette – men robotter mangler vel per definition lidt situationsfornemmelse. Vi kan godt acceptere, at Siri er en robot og derfor er akavet, men det burde være muligt at lave en stemmeassistent, som svarer i samme toneleje. Vi ville også ønske, at Siri på HomePod kunne genkende forskellige stemmer og reagere derefter. Familiens iPhones kan allerede genkende forskellige stemmer – min kones telefon ignorerer mine Hey Siri-kommandoer og vice versa – så hvorfor kan HomePod ikke? Der er masser af potentiale i denne form for individualisering, herunder ift. musik.

Når det er sagt, så har Siri dog også nogle imponerende egenskaber. Den måde, hvorpå Apples enheder selv afgører, hvilken enhed, der skal reagere på ”Hey Siri” er nærmest skudsikker hver gang. I vores hus har vi, foruden enheder fra de fleste andre producenter, to iPhone, en iPad og et Apple Watch, men kun en enhed svarer, når vi beder om musik eller når vi sætter en timer. HomePod lader til at være prioriteret, hvad angår musik og timere. Det fungerer!

Men hvad kan Siri ellers på HomePod? Tja, hun kan ikke forstå eller tale dansk, på trods af at iPhone/iPad kan. Siri på HomePod (og Apple TV) er mere begrænset end på iPhone/iPad af en eller anden grund. Vi er alle individer, så jeg kan ikke afgøre, hvad der virker hjemme hos jer, men vi har fundet Siri på HomePod praktisk ift. at styre lys, sætte timere i køkkenet, vejrudsigt og musik. En nylig software-opdatering har gjort det muligt at sætte flere samtidige timere.


Apple HomePod test


Jeg har også erfaring med Amazon Alexa og modsat hvad mange synes, mener jeg, at Siri er et klart bedre stemmesystem. Alexa opleves som stemmesystemernes pendant til en DOS-promt. For at aktivere ”skills” skal man give meget konkrete kommandoer og give dem på en særlig – ofte unaturlig – måde. Siri er mere begrænset i integrationen med andre enheder i hjemmet, men i det mindste forstår hun naturlige sætninger det meste af tiden.

Du kan også bruge Siri på HomePod (eller iPhone/iPad) til at starte musik-afspilsning på Apple TV. HomePod kan sågar ind i mellem styre videoafspilning på Apple TV. ”Ind i mellem” fordi det ikke virker hver gang. Til tider er det muligt at råbe ude fra køkkenet ”Hey Siri, stop Apple TV” for at stoppe Frozen og overbevise vores datter om, at hun skal spise. Andre gange ignorerer Siri fuldstændig, hvad man siger, og til tider melder hun, at ”this feature is not supported”. Det er for inkonsekvent, men Apple arbejder øjensynligt på tættere integration imellem Siri på Homepod og Apple TV. I løbet af testperioden har vi kørt iOS/tvOS 11, 12 og 12.1 og Siris adfærd har ændret sig. Vi har løbende forsøgt forskellige ting i håb om, at Apple kom til at afsløre planer i beta-udgiverne, men desværre har de ikke kvajet sig.

Desværre kan Siri ikke på nuværende tidspunkt starte afspilning af film og tv-serier på Apple TV. Det ville have været fedt om man kunne sige ”Play the latest episode of House of Cards on Netflix”, hvorefter Apple TV tændte tv’et og startede afspilning. Det er en lavthængende frugt, der er moden, for det virker allerede med visse tjenester på Google Assistant og Amazon Alexa. Hvis man på nuværende tidspunkt beder HomePod om at ”Play Netflix on Apple TV” får man serveret en pop-sang af Fergie...


Apple HomePod test

Hjemmestyring (HomeKit)

HomePod virker som HomeKit-hub i hjemmet, hvilket betyder, at den kan kommunikere med og styre forbundne enheder selv nu du er væk hjemmefra. Apple TV og iPad kan også agere hub. Disse hubs fungerer desuden som et geo-fence (geografisk hegn), hvilket i praksis betyder, at de ved, hvornår du er hjemme og ude baseret på din iPhones eller Apple Watchs lokation.

Fra ’Hjem’ app’en på iPhone/iPad kan du opsætte scener baseret på timing (solopgang/nedgang), lokation (hjemme/ude) og andre parametre. Du kan gruppere forskellige enheder til husets rum, f.eks. kan to HomePod i udestuen hedde ’summer garden’. Efter opsætning vil HomePod sikre, at automation sker, som defineret, udover manuelle kommandoer. En automation, som vi herhjemme har fundet brugbar, er at tænde lyset i stuen x-antal minutter før daglig solnedgang, men kun hvis nogen er hjemme (geo-fence). Det betyder i praksis, at vi aldrig bruger lyskontakterne længere for om aftenen beder vi Siri på HomePod om at slukke det hele igen. Vi har lavet en lignende automation, der slukker lyset, hvis vi har glemt at gøre det, når vi forlader hjemmet.


Apple HomeKit


Hvis du har Philips Hue-lamper forbundet kan du også manuelt sige ”Hey Siri, turn on the lights in the living room”, hvorefter alle lamper, der er grupperet som living room tænder – eller skifte farve/intensitet. Stemmekommandoer såsom ”good night” eller ”good morning” kan indstilles som makro-kommandoer, der f.eks. slukker lyset, justerer termostaten, låser dørene mm. Hvor meget – eller lidt – automation, man ønsker i hjemmet, bestemmer man naturligvis fuldstændig selv, men enhederne skal understøtte HomeKit, der er styringsprotokollen, som også har indbygget sikkerhed.

At HomePod konstant lytter efter kommandoer kan være befriende, men også irriterende. Som nævnt, har vi flere gange oplavet, at den ikke reagerer på ”Hey Siri”. Ind i mellem ignoreres kommandoer, hvis man f.eks. taler for hurtigt eller naturligt. Vi har et par gange oplevet, at mikrofonerne er for følsomme og aktiverer midt i en normal samtale, hvilket kan give et lille chok, når Siri pludselig siger ”What was that?” eller ”Huh?”. Hvis du allerede bruger Amazon Alexa eller Google Assistant kender du nok til de mange små finurligheder.

At forbinde et hjem er en større opgave og det vil for de fleste nok tage flere år, da man næppe farer ud og køber nyt udstyr til hele huset. HomePod er blot en brik i puslespillet, men vi forventer, at Apple kommer til at arbejde meget mere med dette i kommende år.


Apple HomePod test

Lyttetest - Apple TV

Vi har siden præsentationen af HomePod og Airplay 2 protokollen været særligt nysgerrige på at undersøge den trådløse integration med Apple TV. Vi havde allerede en del erfaring med at bruge Airplay til trådløs tv-lyd via en hjemmebygget løsning til B&O BeoLab 9 (via B&O Essence med indbygget Airplay).

Med Airplay 2 er Apple TV blevet i stand til at transmittere tv-lyd til flere samtidige Airplay 2-kompatible højttalere i stuen. Det kan gøres enten ved at vælge flere højttalere (fra forskellige producenter) manuelt eller ved at stereo-parre to HomePod-enheder og vælge disse som én output-enhed på Apple TV.

HomePod opsætter sig automatisk til alt dette, men du skal aktivere det fra brugerfladen på Apple TV på en af tre måder:
  1. Indstillingsmenuen – lydindstillinger
  2. På hjemmeskærmen kan du på fjernbetjeningen holde ’Play’ knappen nede for at se tilgængelige højttalere (virker også under videoafspilning i iTunes på tvOS 12.1 – men ikke Netflix m.fl.)
  3. Mens du streamer video ved at trække topmenuen ned og navigere til lydpunktet, hvor Airplay-højttalere fremgår




Første metode er mest “permanente”, da Apple TV husker dit valg over en længere periode. Genstarter du Apple TV, ophæver den dog parringen med Airplay 2-højttalere, hvilket er irriterende. Standby bryder som udgangspunkt ikke parring, men vi oplevede flere gange, at parringen blev ophævet uden årsag. Det er stadig ingen måde, hvorpå man kan vælge Airplay 2-højttalere – eller HomePod – som faste højttalere på Apple TV.

(bemærkning; Airplay 2 virker over WiFi, men med samme fremgangsmåder kan man sende lyden trådløst til Airpods. De bygger på bluetooth.)

Hvad angår lydkvalitet, så slår en enkelt HomePod nemt de indbyggede højttalere i en LG E6 OLED-skærm, som vi brugte til testen. Et stereo-par går flere skridt længere. Under opsætning bedes man om at vælge højre/venstre-kanal på de to HomePod og ved tv-brug så er der meget klar stereo-separation imellem et par HomePod. Lydbilledet er meget bredt og man er ikke begrænset til et enkelt sweet spot i sofaen, hvilket faktisk er en ret slående effekt – i endnu højere grad for musik, hvilket vi vender tilbage til. Lyden er meget konsistent selv i lodret retning. Det er muligt pga. HomePods automatisk erumkorrektion og 360-graders enheder.


Apple HomePod test


En klar fordel ift. indbyggede tv-højttalere er, at HomePod leverer klar og tydelig dialog. Man kan ikke manuel justere på en equalizer, men sammenlignet med LG E6, som har en tendens til at drukne stemmer (særligt ved lav volumen), leverer HomePod klar dialog på tværs af tv-programmer og film.

Bassen er kraftfuld taget det kompakte design i betragtning, og på tværs af mellemtonerne og diskanten leverer HomePod balanceret, neutral og behagelig lyd. HomePod kan naturligvis ikke, af åbenlyse grunde, levere de lydfrekvenser, der normalt forbindes med en subwoofer, så det er ikke en højttaler til maverumlende bas i film. En anden stor fordel ift. at bruge integrerede tv-højttalere er, at HomePod holder balancen fra meget lavt lydniveau og opefter. Den formår sågar at holde balancen i lydbilledet, når du skruer helt op, men det ville dog være en overdrivelse at tale om ”høj” lydstyrke. Af en eller anden grund har Apple begrænset HomePods lydsstyrke, når den er parret med Apple TV, så den ikke spiller i nærheden af sine maksimale egenskaber.

Man kan skrue betydeligt højere op, når man lytter til musik, så vi er ikke klar over, hvorfor Apple har valgt denne tilgang. Det lader til at være blevet justeret en smule – op og ned – i perioden med tvOS 11 og 12, men selv med tvOS 12.1 må vi på nuværende tidspunkt nok klassificere det som en integrationsfejl, der heldigvis kan rettes med software. Det påvirker i øvrigt også trådløs lyd fra Apple TV til Airpods, så vi mistænker, at det ligger i selve tvOS – ikke på HomePod. Det er muligt at konvertere lyden fra lydmenuen på Apple TV, hvilket tillader markant højere lydstyrke, men så løber man ind i problemer med lydforsinkelse (pga. konverteringen på Apple TV).


Apple HomePod test


Det lavere maksimale lydtryk er en begrænsning, men den primære udfordring med at bruge HomePod som tv-højttaler, er faktisk problemer med lydkronisering (lip-sync). Ikke som forklaret ovenfor, men i stedet når man bruger Apple TV’s ’Match Frame Rate’ funktion. Af en eller anden årsag formår et par HomePod-højttalere at levere korrekt lydsynkronisering, når match-funktionen er slået fra (og alt indhold forceres i 60Hz), men kæmper med det samme, når match-funktionen er aktiveret og Apple TV skifter til 24Hz video-output (film, tv-serier mm.). I starten (tvOS 12 og tvOS 12’s første betaer) mistænkte vi, at problemet relaterede sig til implementeringen af Airplay 2, og vi henvendte os til Apples tv-udviklere for at få dem til at kigge nærmere på udfordringerne. De kontaktede os senere i tvOS 12 beta-forløbet for at melde om forbedringer. Desværre løste det ikke problemerne i vores ende og efter yderligere test, mistænker vi nu, at det faktisk er et dybere problem, som måske kan vise sige at blive noget af en udfordring at løse for Apple alene.

Det er blot en hypotese, men vi tror, at det skyldes det faktum, at Apple TV sender video via HDMI og lyd via Airplay 2 – to separate transmissioner. Hvis en af disse blot er en smule forsinket, så opstår lip-sync problemer. Det er imidlertid svært at synkronisere video/audio imellem de to, da forsinkelse kan skyldes den måde, hvorpå tv’et håndterer 24p video – eller noget andet. Hvis dette er tilfældet, så skal Apple TV have et kontinuerligt timing-signal i HDMI-forbindelsen, som synkroniserer i real-tid med Airplay 2. Det er dog ikke sikkert, at det er nok. Tv-skærme har variende grader af forsinkelse – input lag – som fluktuerer baseret på billedprofiler, indstillinger og typen af videosignal (HD, 4K, HDR, interlaced osv.).

Uden fuld kontrol over videokæden fra Apple TV til det punkt, hvor billedet fremvises på selve skærmen, hvordan kan Apple TV da vide, hvad den præcise forsinkelse er, målt i millisekunder? Til tider oplevede vi korrekt lydsynkronisering sågar med 24p-film (f.eks. Her og til tider Netflix-film), men andre gange var lydsynkronisering helt skæv. Brugere som har ladet Apple TV indgå som musikmodtager har klaget over lignende problemer. De siger, at musik som sendes samtidig til henholdsvis HomePod og Apple TV (fx. en soundbar forbundet til tv’et), ikke spiller helt synkront. Efter vores opfattelse, skyldes det samme problem med forsinkelse i HDMI-kæden. Man kan genskabe problemet ved at bede Apple TV om at outputte lyd samtidig via HDMI (til tv’et) og trådløst til HomePod (via Airplay 2), hvor man vil opleve (i hvert fald på LG E6), at lyd imellem tv’et og HomePod ikke er synkroniseret, så det i stedet lyder som ekko.

Man kan sige, at det er et stærkt argument for, at Apple lancerer eget TV. Det vil give dem fuld end-to-end kontrol – hvilket da også plejer at være en mærkesag for den amerikanske producent.

Men hvordan er vi nået frem til denne hypotese og hvorfor indtraf samme problem ikke med Airplay (version 1) på Apple TV4? Tjo, dengang var Apple TV låst til 50/60Hz video-output. Match-funktionen blev også først introduceret senere. Lip-sync-problemerne kan ”fikses” ved at forcere Apple TV 4K til at sende i 60Hz video-output, men så løber man i stedet ind i problemer med at europæisk 50Hz indhold kan hakke. Mange tv-skærme er i stand til at identificere 24fps i et 60Hz signal og afspille ved 24Hz, hvilket hjælper lidt på sagen, men vi foretrækker naturligvis, at match-funktionen fungerer som tiltænkt.


Apple HomePod test


Der er også andre begrænsninger i Airplay 2. Menulyde og spillyd transmitteres ikke via Airplay 2, hvorfor Apple TV falder tilbage på HDMI-forbindelsen. Det er en stor begrænsning, men ikke overraskende, da den tidligere version af Airplay opførte sig på samme måde. For at få det til at fungere i spil, skal der formentlig dyb integration i Apples Metal-spilmotor.

Der er dog også positive ting at rapportere. Som nævnt giver et HomePod stereo-par markant bedre lyd end de fleste integrerede tv-højttalere. Lyden er neutral og kraftfuld, selv hvis man ser bort fra størrelsen. Stereo-separationen er super, og et stereo-par kan i korte glimt give en nærmest 3-dimensionel lydoplevelse i film. HomePod analyserer i stilhed din stue og tilpasser sig indretningen. Højttaleren er kompakt men overraskende slagkraftig. Udover visse filmscener, som fik et kraftigt løft på lydsiden ift. indbyggede tv-højttalere, så var et af højdepunkterne faktisk fodbold-VM, hvor 2 HomePod formåede at levere indlevende stadion-stemning.

Eftersom HomePod er WiFi-baseret, åbner det døren for lækker tovejs interaktion. Du kan f.eks. bruge Siri til at styre videoafspilning ved at sige ”Hey Siri, pause Apple TV”, selvom det dog ikke virker hver gang. Siri kan også regulere lydstyrken (når Airplay 2-højttalere er parret med Apple TV). Herudover kan du styre tv-lydstyrken på HomePod fra en iPhone eller Apple Watch via Remote / Now Playing app’en. Og lad os lige slå fast, at det er en ekstremt fed oplevelse at kunne justere tv-lyden fra håndleddet. Desværre mistede vi funktionaliteten ved opgraderingen til tvOS 12, hvor Apple TV series 0 blev fanget på watchOS 4, og vi kan ikke på nuværende tidspunkt bekræfte, hvorvidt funktionaliteten stadig er der i watchOS 5. Til tider fungerede lydregulering fra iPhone / Watch heller ikke. Vi fandt ud af, at hvis man trak topmenuen ned, fravalgte HomePod og tilvalgte den igen, så virker det igen fra Remote app’en. Det lader til at være en software-fejl.




En anden lille, men herlig detalje er, at fjernbetjeningen til Apple TV automatisk skifer til Bluetooth-styring, når HomePod er parret med Apple TV. Det betyder i praksis, at du ikke længere skal pege direkte på tv’ets IR-øje. Infrarød tv-styring er efterhånden et så forældet koncept, at det er utroligt, at det stadig er fundamentet i mange moderne tv-skærme. Heldigvis er der tegn på forbedring.
Stabiliteten ved at bruge en trådløs lydprotokol er naturligvis yderst relevant. Vores oplevelse er, at HomePod er ekstremt stabil. Til tider oplevede vi dog, at Netflix på Apple TV droppede ned i laveste streamingkvalitet (f.eks. når der blev downloadet PS4-spil), hvilket slukkede lyden på HomePod i 5-20 sekunder, hvorefter den vendte tilbage. Dette skete kun på Netflix, så det må være relateret til Netflix’s lydformat ved laveste streamingkvalitet.

Airplay 2 lyd-output fra Apple TV er integreret på systemniveau, hvilket betyder, at det som udgangspunkt virker med alle video-apps, med undtagelse af visse apps, som har udviklet egen videoafspiller. Det har f.eks. den populære Infuse-app. Faktisk virker Airplay 2 lyd-output fra Infuse typisk ved første og anden filmafspilning efter en genstart, men derefter skiftes der til tv-højttalere. Infuse-holdet har lovet at rette op på dette i en fremtidig software-opdatering, men vi mistænker, at der er en del eksempler derude. I starten virkede det ikke med DRs live-kanaler, men det er senere løst. Det virker ikke med YouSee, hvilket vi allerede har gjort dem opmærksomme på. Samtidig skal vi tilføje, at andre apps med egenudviklede videoafspillere ikke giver problemer.

Måske skal vi lige understrege, at hele Apple TV-funktionalitet beskrevet ovenfor, også bør virke med andre Airplay 2-kompatible højttalere, inklusiv B&Os (når Airplay 2 lander). Det er gjort muligt med Airplay 2 protokollen – ikke HomePod. Alle dine Airplay 2 højttalere på netværket fremvises således automatisk i lyd-output menuerne, f.eks. den som ses nedenfor, hvor ’Essence’ er vores ”hjemmebyggede” B&O-løsning. Den er baseret på Airplay 1, så den kan ikke vælges samtidig med HomePod. Har du fire HomePod med Airplay, kan du vælge dem alle.


Apple HomePod test


En af grundene til, at vi har holdt igen med at publicere denne test, skyldes det faktum, at Apple øjensynligt har skruet på en masse håndtag i løbet af tvOS 12 betaerne. Airplay 2 blev introduceret med tvOS 11.4 – efter lang tids forsinkelse – men blev på Apple TV integreret som en beta-funktion. Det er kun fair, at vi understreger denne beta-status for Airplay 2 på Apple TV er blevet bedre, og vi tror på, at Airplay 2 som trådløs lydprotokol kan gå hen og blive afgørende på markedet.

Vi havde allerede erfaringer med at sende tv-lyd trådløs ud af Apple TV vha. vores hjemmebyggede B&O BeoLab-setup. Airplay 2 giver fleksibilitet i Apple TV-integrationen, men vi havde håbet på, at det også ville tillade f.eks. surround sound. For eksempel ved at tillade, at de to BeoLab 9 stod som fronthøjttalere og HomePod som baghøjttalere. Man kan naturligvis vælge at placere højttalerne på denne måde i sin stue og få lyd ud af dem alle, men Airplay 2 kan pt. kun arbejde med front højre/venstre kanaler. Måske vil objekt-baseret lydteknologi såsom Dolby Atmos i kombination med HomePods automatiske rumkorrektion kunne udvide mulighederne for surround i fremtiden, men indtil videre har Apple undladt at kommentere på planerne.


Apple HomePod test

Lyttetest - Musik

HomePod er først og fremmest skabt som en musik-højttaler. Det fremgår tydeligt af Apples positionering og markedsføring. Det er en 360-graders højttaler til musik, der som sekundær funktion kan forbinde via Airplay 2 til Apple TV. Vi har naturligvis haft særligt interesse i linket til Apple TV via Airplay 2 fordi det fortæller os en del generelt om, hvordan Airplay 2 protokollen virker på tværs af forskellige producenters højttalere, herunder soundbarer med Airplay 2. Det er dog helt afgjort på musikområdet, at HomePod excellerer, særligt hvis du har abonnement på Apple Music.

Efter opsætning tilknyttes HomePod automatisk din Apple Music-konto og du kan herefter til enhver tid bruge Siri til at starte afspilning ved at bede om album, genre, kunstnere, specifikke sange eller andre kategoriseringer (“Hey Siri, play the best music from the 80’s”).

HomePod er ikke særlig stor og hvad vi ret hurtig kunne slå fast var, at en enkelt enhed ikke er nok til en typisk semi-stor dansk stue med åbent køkken. Lydoplevelsen forbedres markant med tilføjelsen af anden enhed. HomePod har automatisk rumkorrektion, så den kalibrerer sig baseret på, hvor den står i rummet. Samme system bruges til at optimere lyden indbyrdes imellem flere HomePod-enheder, så de komplementerer hinanden i miljøet. Vores oplevelse er, at det fungerer rigtig godt.

Dette er imidlertid ikke rumkorrektion i den traditionelle forstand, hvor man placerer en mikrofon ved lyttepositionen – eller sweet spot. Der er interessant teknologi i spil her, som vi gerne vil dykke lidt ned i. Apple forklarer, at HomePod er udstyret med en 4-tommers woofer og en række af syv ”beamforming” diskantenheder i 360-graders orientering. Den er også udstyret med syv mikrofoner, der bl.a. bruges til realtids rumkorrektion og kompensation. Når du lytter til musik på HomePod analyserer den automatisk lyddistributionen og lydbilledet i lokalet vha. seks mikrofoner. Den resterende mikrofon benyttes til at måle på, hvordan de lavere frekvenser (bas) distribueres. Det gør i praksis højttaleren i stand til at kortlægge lokalet, herunder vægge og overflader. Apple slår samtidig fast, at målet er at gengive neutral lyd, som musikskaberen havde tiiltænkt det. De har bl.a. samarbejdet med musikproducenter for at opnå dette.


Apple HomePod test


Det interessante i denne forbindelse er, at rumkorrektion lader til at fungere på meget overbevisende manér – i hvert fald i vores test. I løbet af testen blev de to HomePod placeret i forskellige områder af stuen. Ikke desto mindre formåede de er gengive god og neutral lyd med præcis basrepons, selv når de var placeret tæt op ad vægge eller store vinduer. Ved lancering var HomePod en smule bastung, men en senere softwareopdatering skruede en smule ned, så lyden nu er merebalanceret.

Det er en fuldstændig unfair sammenligning, men vi har undervejs sammenlignet HomePod stereo-par med et par high-end Bang & Olufsen BeoLab 9 højttalere. HomePod er naturligvis ikke i samme klasse overhovedet, men det er tydeligt at høre, at HomePod er bevidst om det rum, den spiller i. BeoLab 9 højttalerne blev købt i sin tid til en stue med trægulve, paneler og højt til loftet, men spiller nu i en stue med stenfliser på gulvene og adskillige gulv-til-loft vinduer. Lyden springer rundt og det påvirker lytteoplevelsen negativt. HomePod derimod lader til at være opmærksom på udfordringerne og undgår dem på effektiv vis, uanset hvor i lokalet de placeres.

Lyden distribueres også meget jævnt i lokalet. Der er ikke et specifikt sweet spot og det er ret imponerende at bevæge sig rundt i lokalet, mens man lytter til musik fordi lydbilledet er så konsistent fra alle vinkler og positioner. Det eneste, som virkelig ændrer sig, når man bevæger sig rundt er lydstyrken, som daler, når man går langt væk, men balancen i lydspektret opretholdes. Ud over hvad der sker via rumkorrektion, er dette en af fordelene ved at have højttalere, som spiller i 360 grader. Når du lukker øjnene, kan det være svært at udpege, hvor højttalerne står, selvom man naturligvis er helt bekendt med, hvor man har placeret HomePod.


Apple HomePod test


Et par Homepod kan spille rimelig højt, men ikke øredøvende. Der er ved maksimal lydstyrke ingen hørbar forvrængning. Som nævnt, er lydstyrken markant højere ved musik end når HomePod er parret med Apple TV. Du kan naturligvis stadig bruge et HomePod stereo-par, som er parret med Apple TV, til at lytte til musik. Apple TV tager dog prioritet over lyden, hvis du starter afspilning af video.

Igen; balancen i lyden er rigtig god helt fra lav til høj lydstyrke. Vokaler fremstår klare og nuancerede og nærmest hver gang vores blik tilfældigvis faldt på HomePod i distancen, blev vi mindet om, hvor imponerende det er, at så meget lyd kan strømme ud af et så lille kabinet. Jesus to a Child har masser af sjæl og nuance i George Michaels vokal og vi nød i fulde drag Michael Jacksons Liberian Girl med den underspillede og lidt tørre basgang, uden at HomePod forsøgte at intensivere noget. Whitney Houstons I Will Always Love You gav os gåsehud da hendes vokal ramte de høje toner og blev gengivet overbevisende og med slagkraft fra de to HomePod-højttalere. Vi nød at lytte til en række klassikere, som vi har hørt mange gange før på bl.a. BeoLab 9, og kunne i den forbindelse konstatere, at selv de små lyde og rytmer, der underbygger et musiknummer – og som ofte drukner på billigere højttalere – blev gengivet som tiltænkt.

Visse musiknumre lyder en lillebitte smule fanget i kabinettet og hvis vi skal udpege et område, hvor der er plads til forbedring, så er det i mellemtonerne (måske en konsekvens af opbygningen af enheder).

Elektronisk musik kan ”rock the rouse”, som Apple siger, men meget hurtige basgange er ikke 100% stramme. Lydkvaliteten ved musik er ikke desto mindre imponerende.

Hvad vi savner mest fra HomePod er nok rå power. Det er igen en helt urimelig sammenligning, men når man skifter over til BeoLab 9 så hører man tydeligt, at den er langt mere kraftfuld, hvilket kan oversættes til mere indlevende og stemningsfyldt musik. HomePod har fin bas, men den er ikke helt kraftig nok til en stor stue. Vores stue går i forlængelse af køkkenet og en enkelt HomePod fylder ikke hele rummet med god bas. To er en klar forbedring, men stadig ikke helt ideelt ift. basunderbygning. Det handler ikke om, hvor højt de kan spille, men blot om råkraft.

Som nævnt, er HomePod først og fremmest designet til at være en musikhøjttaler og et par af disse leverer god og neutral lyd på tværs af næsten hele frekvensområdet, hvilket er hvad, vi stræber efter. Hvad vi imidlertid er mest imponeret over, er hvordan HomePod formår at optimere lyden til rummet, hvori den står placeret. Særligt når der er tale om et så udfordrende rum med stenfliser og store vinduer, hvori de fleste højttalere vil kæmpe en brav kamp (inklusiv high-end BeoLab 9). HomePod gør det nærmest til en leg fordi avanceret teknologi er integreret så dybt og elegant, at tingene sker automatisk og uden brugeren bemærker noget. Teknologi som dette har vel og mærke hidtil været forbeholdt nogle af de allerdyreste højttalere på markedet (f.eks. de allerdyreste B&O BeoLab).

Konklusion

Apple har på ny meldt sig ind på markedet for højttalere efter et fejlslagent forsøg med iPod Hi-Fi i 2006. HomePod er grundlæggende bygget på en filosofi om, at lyd i fremtiden bliver trådløst, hvorfor den heller ikke har en eneste fysisk lydindgang. Under det nydelige fintmaskede net, ligger Airplay 2 som den trådløse lydprotokol, der skal binde det hele sammen. Airplay 2 forbinder ikke bare iPhone med HomePod; protokollen forbinder også Apple TV med HomePod samt alle de andre Airplay 2-kompatible højttalere fra B&O, Sonos, Bluesound m.fl. Vi har testet to HomePod i stereo-par

Annonce:
To HomePod i stereo-par excellerer i disciplinen musik, hvor der leveres god og balanceret lyd med overraskende klarhed og slagkraft fra det kompakte kabinet. Den store force ved HomePod er imidlertid en funktion, som man aldrig hører eller møder ved brug; evnen til at analyse rummet via rumkorrektion i realtid. Det gør, at HomePod spiller optimalt uanset om du har bogreoler og trægulve eller stenfliser og gulv-til-loft vinduer. Det skal opleves i hjemlige omgivelser før man helt forstår det. Højttalerne er dog kompakte og du skal bruge minimum to til en mellemstor stue. Med rygtet om en mindre og billigere model, må vi anbefale, at du i stedet overvejer flere – eller at Apple laver en version med lidt mere råkraft.

Integrationen med Apple TV, der kan sende trådløs tv-lyd ud via Airplay 2, har på nuværende tidspunkt beta-status – og det mærkes. Vi oplevede en del små forstyrrende fejl, men de to mest graverende er en lille sporadisk lydforsinkelse, når Apple TV spiller film i 24Hz (kan rettes ved at slå ’match frekvens’-funktion fra) og at tv-lydoutput via Airplay 2 kun virker med video (ikke spil mm.), herunder at man ikke kan vælge HomePod (eller andre Airplay 2-højttalere) som fast tv-lyd. Desværre står disse fejl i vejen for en ellers god lydoplevelse, hvor et HomePod stereo-par hæver lydoplevelsen betydeligt ift. mange indbyggede tv-højttalere. I glimt gør 2x HomePod det sågar glimrende som tv-højttalere med god, neutral lyd og mulighed for at justere lyden fra fjernbetjening, Siri, Remote-app og Apple Watch. I små glimt får man nærmest 3-dimensionel film-lyd, selvom HomePod på tv-delen stadig er begrænset til stereo - der er pt. ingen mulighed for surround-udvidelse i Airplay 2.

Apropos Siri, så kræver hun lidt yderligere finpudsning og så skal hun naturligvis lære at tale dansk på HomePod (og Apple TV!), men ellers kan hun være nyttig, særligt til hjemmestyring og til at finde musik. Vi håber, at Siri på HomePod snart udvides til at kunne finde film og tv-serier på Apple TV.

Vi efterlades med et indtryk af, at HomePod måske er sendt lidt for tidligt på markedet, men finder ro i det faktum, at problemerne kan løses med software. Apples højttaler skal dog roses for sit neutrale og fyldige lydudtryk, hvilket mange konkurrenter kan lære noget af. Til musik synes vi, at HomePod er et godt køb, men en mellemstor stue kræver minimum to HomePod. Apple TV-integrationen mangler derimod stadig en del finpudsning, hvilket også vil gælde for andre Airplay 2-kompatible tv-højttalere.


Priser & forhandlere:



Rigtig god musik-ydelse
Neutral, balanceret lyd
Automatisk rumkorrektion
Airplay 2 multirum
Stort potentiale (via software)


Apple TV-integration
Forstyrrende fejl i Siri / funktionalitet
Lip-sync problem med 24fps video
100% økosystems-produkt
Ingen surround-udvidelse pt.


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |