Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonUndgå sort skærm på DR-kanaler når der skiftes til DVB-T2 i april 2020 - FlatpanelsDK

Undgå sort skærm på DR-kanaler når der skiftes til DVB-T2 i april 2020

14 Feb 2020 | Rasmus Larsen |

I 2009 overgik Danmark fra analogt til digitalt antenne-tv. I 2012 overgik vi fra MPEG2 til MPEG4. Næste overgang på antenne-tv sker den 1. april 2020, hvor DVB-T2 indføres.

Antenne-tv: DVB-T til DVB-T2

Antenne-tv giver fri adgang til DR’s tre kanaler samt betalt adgang til kommercielle kanaler fra Boxer. Kanalerne kan hives ned med en hus- eller stueantenne samt en TV-skærm eller set-top-boks med DVB-T tuner. Fra seerens perspektiv handler overgangen om tuneren i modtagerapparatet. Videreudviklingen af DVB-T tuneren hedder DVB-T2. Fra broadcasternes perspektiv åbner overgangen for flere fordele, herunder højere kapacitet i sendenettet. Boxer distribuerer allerede visse kanaler, som kræver en DVB-T2 tuner, mens DR-kanalerne blot kræver DVB-T tuner i modtageenheden. Fra 1. april 2020 overgår samtlige kanaler, inklusiv DR's kanaler, på antennenettet til DVB-T2. Det estimeres, at omtrent 300.000 danske husstande modtager antenne-tv.

Tv-antenne

Tjek dit udstyr allerede nu

Du kan allerede nu tjekke, om du er klar til DVB-T2. Hvis din modtageenhed ved kanalsøgning finder TV 2 Zulu, så har den DVB-T2 og du er klar til at modtage DR’s kanaler via antenne-tv fra april 2020. Det er nok, at kanalen fremgår af listen (adgang til at se TV 2 Zulu kræver abonnement). Findes TV 2 Zulu ikke ved kanalsøgning, så skal du sandsynligvis købe nyt udstyr med DVB-T2, hvis du fortsat vil modtage antenne-tv efter den 31. marts 2020. Stort set alle nye TV-skærme er i dag udstyret med DVB-T2 tuner. I samme omgang bør du sikre dig, at en ny TV-skærm eller set-top-boks har HEVC-dekodning, hvilket er afløseren for MPEG4. HEVC er ikke relevant i denne overgang på antennenettet, men kan blive relevant i fremtiden, når der kommer nye kanaler eller hvis du skifter til f.eks. kabel-tv. HEVC kræves bl.a. til kanaler i 4K-kvalitet. Med overgangen fra DVB-T til DVB-T2 udvides kapaciteten i antennenettets såkaldte MUX'er fra omtrent 20 til over 30 Mb/s. Samtidig mister DR dog en af sine to MUX'er. Idet DR for nylig har lukket tre kanaler, vil der stadig være plads til de resterende tre kanaler uden at gå på kompromis med sendekvaliteten (bitrate). DVB-T2 er ikke at sammeligne med overgangen i 2012 fra MPEG2 til MPEG4, hvilket vedrørte format til videokomprimering; at video kan komprimeres hårdere men fortsat opretholde den visuelle kvalitet. DVB-T2 er i stedet en ny sende/tunerstandard til antenne-tv. Overgangen til DVB-T2 er politisk bestemt på baggrund af beslutningen om at omfordele sendefrekvenser over 700 MHz fra antenne-tv til mobiltelefoni. Dermed mister antenne-tv kapacitet. Noget af den mistede kapacitet kan indhentes ved at overgå til DVB-T2. Du kan se om en given TV-skærmmodel har DVB-T2 tuner ved at slå den op i TV-databasen.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |

Eksklusivt første kig: Sonys nye 2024 miniLED LCD og OLED TV

17 Apr 2024 |

Sony vender blikket mod 4000 nits som næste skridt for HDR

17 Apr 2024 |

Første lyt: Sonys 2024 Bravia Theatre soundbarer, 360-lydsystem

17 Apr 2024 |

DR melder om succes med nyt DRTV-arkivtilbud

17 Apr 2024 |