Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonArbejdet med HDR-specifikation til biografer er begyndt - FlatpanelsDK

Arbejdet med HDR-specifikation til biografer er begyndt

23 Jul 2018 | Rasmus Larsen |

Digital Cinema Initiative (DCI) gruppen har påbegyndt arbejdet med at skabe en specifikation for High Dynamic Range (HDR) video til biografer, foranlediget af overgangen til LED-skærme (via Display Daily).

HDR biograf-specifikation

Digital Cinema Initiative (DCI) med bl.a. Disney, Fox, Paramount, Sony, Universal og Warner Bros i ryggen blev fastsat baseret på projektersystemer. Filmprojektoren er fundamentet under det, som vi kender som biografen. Teknologien har været i brug i over et århundrede, men begynder at vise svaghedstegn indenfor lysstyrke og dynamik.

Nye modulbaserede ”direct view” skærme – eller LED-skærme – har potentialet til føre biografer ind i næste teknologiske fase. Samsung og Sony har begge foreslået at bruge store LED-skærme som erstatning for projektorsystemer i biografer, og Samsung har sågar installeret de første eksemplarer. DCI-gruppen er i gang med at forberede sig på overgangen.

- “Direct view-skærme har potentiale til at forbedre billedkvaliteten igennem markant øget maksimal lysstyrke og dynamik,” skriver DCI-gruppen i et notat. “Det nuværende Digital Cinema System Specification (DCSS) og Compliance Test Plan (CTP) blev udformet med projektorsystemer in mente. Med fremkomsten af direct view-skærme, adskiller systemarkitekturer og ydeevne sig fra projektersystemer i en sådan grad, at nye specifikationer er nødvendige.”

Dolby hævder som bekendt at kunne tilbyde en HDR-billedoplevelse i de såkaldte Dolby Cinema-sale, men visse branchemedlemmer mener, at projektorsystemet, som benyttes af Dolby, kun er ”EDR” (Enhanced Dynamic Range) fremfor HDR (High Dynamic Range).

Læs også: HDR i biografen kan kræve opgør med traditioner

DCI-gruppen har udformet et udkast til en HDR-biograf systemspecifikation samt et compliance-program. Flere af de foreslåede elementer er allerede taget i brug på HDR-skærme til stuebrug. DCI inviterer nu branchemedlemmer til at komme med input.


Samsung Cinema Screen


500 nits lysstyrke - skalering tilladt

For det første foreslås det, at PQ (Perceptual Quantizer) lyskurven benyttes til 12-bit HDR-video i biografen. PQ beskriver, hvordan data skal omdannes til lys og er allerede fundamentet i HDR10, HDR10+ og Dolby Vision-formaterne, hvilket gør det nemmere for filmstudier at redigere en film til både biograf- og stuefremvisning.

Herudover foreslås det, at den maksimale lysstyrke fastsættes til 500 nits, mens sortniveauet fastsættes til 0,001 nits. Det er praktisk talt umuligt at opnå med en projektor, men er naturligvis en konsekvens af, hvad selv-emitterende skærmteknologier såsom OLED og microLED/LED kan muliggøre. Det foreslås, at man holder fast i DCI-P3 farverummet fremfor det større BT.2020 farvefum – i hvert fald indtil videre.

Opløsningen skal være “mindst 4096 (4K) pixels horisontalt og 2160 pixels vertikalt”, men DCI-gruppen overvejer at indføre en ret markant ændring; skalering. Hidtil har skalering af billedet ikke været tilladet. De noterer i den forbindelse, at “billedskalering i ikke-heltals værdier kan anvendes, hvis det er klart påviseligt, at der heraf ingen artefakter opstår.”

Med de nuværende projektorsystemer er det muligt, til en hvis grad, at gøre billedet både større eller mindre. Med en digital LED-skærm er opløsningen imidlertid fast ved en given størrelse. Skærmen kan ikke udvides efter installation uden at billedopløsningen ændres. Dette giver mindre fleksibilitet end biograferne har været vant til og DCI-gruppen anerkender tydeligvis udfordringen.

Notatet indeholder desuden en kommentar til højttalere. I nuværende opstillinger med projektor og lærred kan centerkanalen placeres bag lærredet, men det er praktisk muligt, når man overgår til store LED-skærme.

- “Selvom det ikke et krav til skærmenheden, så skal fabrikanter af direct view-skærme udvikle løsninger, som tillader, at lydmikset opleves, som filmskaberen havde til hensigt.”

Biografer har traditionelt ført an, hvad angår innovation indenfor billede og lyd – med teknologi som senere har fundet vej til stuerne – men branchen er faldet bagud i overgangen til HDR-video, der er i fuld sving på markedet for hjemmeunderholdning. Dette er et vigtigt skridt mod at bringe HDR i spil i biografen, men det kommer formentlig til at tage tid før der kan sættes to streger under specifikationen.

- Kilde: DCI Memorandum, Display Daily

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

23 Apr 2024 |

Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

23 Apr 2024 |

Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

23 Apr 2024 |

Apple tæt på globale rettigheder til FIFAs nye fodbold-VM for klubber

23 Apr 2024 |

Sportsanalytiker: Usikkert om Europa League gør en forskel for Disney+

22 Apr 2024 |

Ny type OLED går i masseproduktion i december 2024

22 Apr 2024 |