Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNy superMHL kabelstandard understøtter op til 8K - FlatpanelsDK

Ny superMHL kabelstandard understøtter op til 8K

14 Jan 2015 | Rasmus Larsen |

MHL blev indført i 2010 som en standard til mobiltelefoner, men en ny version kaldet superMHL gør op med fortiden og tager skridtet fuldt ind i tv-verdenen. Du kan sågar forvente at se superMHL-kabler, der vil understøtte helt op til 8K-opløsning i 120 billeder per sekund, i nærmeste fremtid.

superMHL med 4K og 8K support

Tv-producenterne har tilsyneladende været utilfredse med den begrænsede HDMI 2.0, så de har taget fat i MHL-konsortiet for at få udviklet en mere ambitiøs standard. Det har resulteret i superMHL, der understøtter helt op til 8Kp120 - 120 billeder i sekundet - i 36-bit farver (4:2:0) over 6 baner inde i kablet.

Standarden vil naturligvis også understøtte 4K, og 4Kp60 er muligt via en enkelt bane i kablet. MHL nævner herudover understøttelse af 10, 12, og 16-bit per primær farve (30, 36 og 48-bit) samt HEVC, bredere farverum, HDR, Dolby Atmos, DTS-UHD, HDCP 2.2 kopibeskyttelse, og alt andet som man forventer i dag, lader det til. Det er rimelig imponerende for en standard, som tidligere var beregnet til mobiltelefoner.

superMHL


En af de største ændringer er dog, at du rent faktisk kan forvente at se superMHL-kabler i den kommende tid. Selvom MHL fortsat vil virke som et link i HDMI og USB-kabler/porte, så skal du bruge det nye superMHL-kabel samt superMHL-porte i dine tv-skærme og filmafspillere for at udnytte mange af de nye muligheder. Kablet kan i øvrigt vendes begge veje. Så længe data leveres over en enkelt kabel-bane (nok til 4Kp60), så kan MHL stadig indlejres i HDMI / USB-kabler.

Som altid, så vil MHL også kunne oplade dine enheder, f.eks. når en tablet eller mobil er tilsluttes via MHL til tv-skærmen. superMHL er nu i stand til at levere op til 40W, sammenlignet med 10W for den gamle MHL 3 standard. Det er nok til at oplade selv kraftige tablets.

superMHL


MHL er i sagens natur ikke en direkte konkurrent til HDMI, men det tyder alligevel på, at den kan blive det om et par år. MHL er udbredt igennem HDMI – nærmest som en slags trojansk hest – og det tyder nu på, at planen hele tiden har været at lave en blød overgang. DisplayPort 1.3 er en anden udfordrer til "beyond 4K"-oplevelser.

Hvad så med 8K-skærme? Vi så en del på CES 2015 fra Sharp, LG, Panasonic og Samsung. Samsung viste faktisk et 8K-tv, som blev drevet af superMHL. LG siger, at de vil frigive det første 8K-tv i år, men med den begrænsede mængde 4K-indhold på markedet, bør du nok vente nogle år endnu, før du overhovedet begynder at overveje 8K.

- Kilde: MHL (fulde specifikationer kommer senere på måneden) via Anandtech

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

19 Apr 2024 |

Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

19 Apr 2024 |

'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

19 Apr 2024 |

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |