Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTrends: Tyndere og større skærme - FlatpanelsDK

Trends: Tyndere og større skærme

26 Oct 2010 | Rasmus Larsen |

Hvor bevæger Tv-markedet sig egentlig hen? Og hvad skal vi holde øje med i fremtiden? FlatpanelsDK bringer her en serie artikler, hvor vi kigger på trends på Tv-markedet i forlængelse med den afsluttede IFA-messe i Berlin. Artiklerne kommer online hver tirsdag og torsdag i de kommende uger.

I denne udgave kigger vi på trenden mod tyndere og større skærme, som til dels går hånd i hånd.

Læs den forrige Trends-artikel her: Trends: Berøringsfølsomme skærme og fremtiden

Præferencerne forskydes og priserne falder

Der var engang, hvor billedrørs-Tv dominerede verden. Dengang var et 28 tommer Tv ganske normalt og 32 tommer var i den høje ende. Skulle man højere op, bevægede sig ind i verdenen af bagprojektions-Tv.

Billedrørs-Tv
Der fandtes vist engang noget der hed billedrørs-Tv


Fladskærmene kom til og gennem flere år var 32 tommer den dominerende størrelse. Der er dog sket et skred i danskernes vaner og de seneste år er normen rykket op til 37-42 tommer skærme, der har taget over som stuealtre. Og med de stadig faldende priser på større skærme, ser vi nu en tendens til at der bliver langet flere 46-50 tommer skærme over disken i de danske butikker.

2010 var markeret som året, hvor 50 tommer skærme ville nå ned i et prisleje, hvor de fleste ville lege med. Og 50 tommer skærme kan da i dag også købes til under 5000 kroner, der for nogle år var ganske uhørt. Her kostede en 50 tommer skærm let faktor 1000 af tommestørrelsen.

50 kontra 65 tommer
50” kontra 65”. Husk at størrelsen måles diagonalt, således at et 60” er knap 4 gange større end et 32”.


Kigger vi fremad, kan 2011 let komme til at stå i 55-65” fladskærmenes tegn. Priserne på +60” skærme er allerede faldet en del i anden halvdel af 2010, og i 2011 kan vi se frem mod endnu mere attraktive priser.
Se også vores interaktive værktøj til at sammenligne skærmstørrelser her.

Større og større

Men hvordan ser fremtiden ud? Priserne er naturligvis afgørende, men det er også en grænse for hvor store fladskærme kan blive – hvert fald på kort sigt.

LCD/LED-fladskærmene har nogle begrænsninger i forhold til producenternes produktionsfaciliteter. Der kan som sådan godt produceres 70-80 tommer skærme i dag, men spørgsmålet er om det er lønsomt for producenterne selv. Det kræver typisk større produktionsapparater, da man i dag primært producerer i det man kalder 8G (8. generation) modersubstrater, hvorfra man kan skære otte 46 tommer skærme.

8G substrate
8G glassubstrat. Hver boks er et 46” LCD panel


Plasma-teknologien giver også mulighed for store skærme, men igen sætter produktionsfaciliteterne en topgrænse. Plasma har desuden den ulempe, at de bliver tungere og mere skrøbelige under transport, desto større skærmen er.

 Panasonic 152” plasma-Tv
Panasonic 152” plasma-Tv er verdens største fladskærm


Alligevel peger udviklingen dog på større skærme både i stuen og på arbejdsskrivebordet. Opgørelser afslører tydeligt, at danskerne stadig foretrækker større skærme i stuen. Og ikke mindst den feminine halvdel ser ud til at acceptere større skærme i takt med at de blive tyndere og mere diskrete.

Tyndere og tyndere

Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at fladskærmene også bliver tyndere og tyndere og den brede befolkning har taget det til sig uden at kigge tilbage. En fladskærm skal i dag helst være under 4 cm for ikke at blive karakteriseret som et stort skrummel. Men når man tænker over det, er det egentlig ikke så svært at begribe. Fladskærmen blev i sin tid populær pga. sit beskedne ydre, så det er klart, at den faktor er afgørende for mange købere.

Trenden startede da skærme med LED-baggrundbelysning blev introduceret. Ved at indbygge LED (dioder) som belysning i LCD-TV i stedet for lysstofrør, kunne man reducere tykkelsen markant. Plasma-teknologien fulgte efter med Samsungs introduktion af meget tynde plasma-Tv og for nylig har vi set skærme, der måler under 1 cm i dybden.

LG 31” OLED-TV
LG 31” OLED-TV er 2,9 mm tyndt


Kigger man i krystalkuglen, spås endnu tyndere skærme indenfor en overskuelig årrække, og hvis OLED-teknologien får medvind, kan skærmene reduceres til nogle få millimeter i fremtiden – endda uden at gå på kompromis med billedkvaliteten.

LG Nano LEX8
Rammen omkring LGs LEX8 er reduceret betydeligt


Rammen omkring skærmene bliver heller ikke forbigået. Specielt LG er fortaler for, at den helst skal reduceres til et minimum. Og netop LG lover, at vi allerede fra 2011 ser fladskærme med endnu tyndere ramme omkring billedpanelet.

Ikke kun overflødigt praleri

Alt sammen lyder jo rigtig fint. Vi får større og tyndere skærme, med tyndere rammer, til lavere priser. Man kan imidlertid godt tage sig selv i at tænke; ”hvad skal det alt sammen nytte?”. Men det hele er heldigvis ikke kun overflødigt praleri.

Apple Macbook Air
Skærmene i bærbare computere er tyndere end nogensinde


Tendenserne understøtter hinanden. Større skærme, kræver tyndere skærme, hvis de skal blive gangbare på forbrugermarkedet. Og tyndere skærme understøtter udviklingen af andre typer produkter. Var det eksempelvis ikke for tyndere skærme havde vi aldrig set mobiltelefoner eller bærbare computere, som vi kender dem i dag.

Så selvom tynde skærme er fancy og smarte, er det også mening med galskaben. Tynde skærme skal helst ikke give et kompromis, med dårligere billedkvalitet til følge, men heldigvis er der også eksempler på, at det ikke nødvendigvis behøver at være tilfældet. Til resten kan vi kun opfordre til at billedkvaliteten stadig er i fokus.

Hvor stor fladskærm har du selv i stuen? Og hvad planlægger du at købe når det er tid til udskiftning? Del din mening i kommentarfunktionen herunder.

Dette var sidste del i serien af Trends-artikler. Læs de forrige Trends-artikler her. Tak fordi du læste med.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |

SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

23 Apr 2024 |

Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

23 Apr 2024 |

Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

23 Apr 2024 |