Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTrends: Berøringsfølsomme skærme og fremtiden - FlatpanelsDK

Trends: Berøringsfølsomme skærme og fremtiden

21 Oct 2010 | Rasmus Larsen |

Hvor bevæger Tv-markedet sig egentlig hen? Og hvad skal vi holde øje med i fremtiden? FlatpanelsDK bringer her en serie artikler, hvor vi kigger på trends på Tv-markedet i forlængelse med den afsluttede IFA-messe i Berlin. Artiklerne kommer online hver tirsdag og torsdag i de kommende uger.

I denne udgave kigger vi på berøringsfølsomme skærme og fremtiden for skærmteknologi, der kan styres med fingrene eller bevægelse.

Læs den forrige Trends-artikel her: Trends: Det trådløse hjem i high-definition
Læs den næste Trends-artikel her: Trends: Tyndere og større skærme

Multi-touch - Starter i det små

Berøringsfølsomme skærme – eller multi-touch som de ofte kaldes – er ikke et helt nyt fænomen. Det har været anvendt gennem flere år på mobiltelefoner og tog specielt fart efter Apple lancerede deres iPhone og iPod Touch. Dernæst tog den berøringsfølsomme-teknologi skridtet op i de større skærme i det offentlige rum samt på egentlige PC-skærme.

Minority Report touch-skærm
Minority Report touch-skærm


Umiddelbart kan det være svært at se, hvordan de berøringsfølsomme skærme virkelig kan gavne fladskærms-TV og PC-skærme, og man skal nok tænke på det anderledes. Når folk tænker på styringen af en computer giver det dybe associationer til styremetoden med mus og tastatur i dag, men se blot eksemplet fra verdenen af håndholdte enheder, hvor berøringsskærme efterhånden er normen.

Og i takt med, at skærmene flytter ind i hjemmet og omgivelserne på andre måder end vi har været vant til, åbner der sig også nogle ret spændende muligheder med berøringsteknologien. Forestil dig f.eks. at sofabordet bliver omdannet til én stor skærm eller du får en integreret skærm i køleskabet, der også viser dig madopskrifter. Eller hvad med en bærbar computer der kan styres vha. fingerene? Og husker du den imponerende, gennemsigtige skærm fra filmen Minority Report med Tom Cruise? Det er ikke længere så fjernt fra virkeligheden.

Mange forskellige touch-teknologier

Der findes i dag et hav af forskellige berøringsteknologier, der inkluderer både skærme, projektorer og helt andre former for billed-skabere. De mest interessante teknologier er dog utivlsomt dem, som tillader flere simultane berøringspunkter – altså skærme, hvor man kan bruge 2, 3, 4 eller endnu flere fingere samtidig.

Den mest udbredte i dag er den kapacitive (hvorunder der findes yderligere varianter), som anvendes i mange håndholdte enheder såsom mobiltelefoner. Metoden fungerer vha. f.eks. et stykke glas som har en gennemsigtig overflade, der kan lede. Når fingeren – som også kan lede - berører skærmen reageres det på dette. Dette umuliggør dog samtidig, at man kan anvende skærmene med vanter om vinteren.

Dells multi-touch skærm
Dells multi-touch skærm


De første PC-skærme med multi-touch anvender i stedet en billigere infrarød metode, hvor man placerer infrarøde sensorer rundt omkring hele skærmen. Det var f.eks. tilfældet på Dell SX2210T, som vi senest testede. Det fungerer, men problemet er, at metoden er sløvere end den kapacitive. Omvendt er problemet med den kapacitive, at den kræver større og større regnekræft jo større skærmen bliver.

 Stor touch-skærm
Stor touch-skærm, billedkredit: inspirationalgeek.wordpress.com


Der findes også systemer, hvor man anvender projektorer og kameraer til at styre, hvordan billedet skal reagere på berøring.

Fremtidens sofabord

Det interessante er dog ikke i sig selv teknologier, for de findes i så mange varianter, at det kan være svært at danne sig et overblik. Det er mere interessant at se på, hvordan man bringer teknologierne i spil i forskellige produkter og systemer.

Du har måske allerede set Microsofts Surface-sofabord eller en variant af det. Ikke desto mindre er den et eksempel på, hvordan man kan bringe berøringsteknologi i spil på innovative måder. Selvom det nok er de færreste der vil have sofabordet stående er idéen god.

Microsoft Surface understøtter multi-input dvs. flere personer kan bruge skærmen på samme tid, hvilket øger anvendeligheden betydeligt, og man kan f.eks. spille ”digitale” brætspil mod hinanden. Microsoft Surface består af en bagprojektionsskærm, hvor projektoren sidder nede i selve fundamentet, samt en overflade der registrerer berøring. Se videoen herunder.


Hvis du selv vil opleve skærmen, kan du besøge Heidis Bier Bar, O’Learys og Pub & Sport i København, hvor Tuborg og Microsoft har lavet en Tuborg Touch, der er baseret på netop Microsoft Surface. Her får bargæster mulighed for at spille brætspil mod hinanden, tjekke øludvalget i baren

Microsoft bord er dog kun et eksempel på, hvad man kan få ud af berøringsteknologien. Samsung har et andet bud. Med deres gennemsigtige LCD-skærm med berøringsfølsom overflade, vises vin frem. Ved at klikke på skærmens forskellige vine, kan man få yderligere information frem.

Samsung 46” berøringsfølsom gennemsigtig skærm
Samsung 46” berøringsfølsom gennemsigtig skærm


Skærmen giver associationer til den ofte omtalte scene fra filmen Minority Report med Tom Cruise, hvor han styrer en stor gennemsigtig futuristisk skærm.

Der er dog mange flere perspektiver i touch-teknologien og videoen herunder viser en del af det som kan lade sig gøre lige pt.


Finder vej til hjemmets afkroge

Fordi berøringsfølsomme skærme er en anden måde at tænke styring på, vil vi også se, at de langsomt bliver integreret forskellige steder. Fordi de overflødiggør knapper, kan man integrere dem på anderledes måder.

Fladskærms-Tv ikke står først i rækken for udviklingen på denne front, men i fremtiden får vi nok i højere grad berøringsteknologi at se i de mindre skærme i bærbare computere og på PC-skærmene på skrivebordet. Microsoft mener allerede, at Windows i fremtiden skal styres mere med fingrene, og Windows 7 er første skridt mod denne vision.

De små skærme i mobiltelefoner har allerede bevist, at berøringsteknologien har en fremtid. Det handler bare om at sætte det i en meningsfuld kontekst.

Hvad tror du fremtiden for berøringsteknologi bringer? Har du prøvet at styre Windows 7 med fingrene? Giv dit bud i kommentarfunktionen herunder.

Læs den forrige Trends-artikel her: Trends: Det trådløse hjem i high-definition
Læs den næste Trends-artikel her: Trends: Tyndere og større skærme

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |