Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTrends: 3D-fladskærme og fremtiden for 3D - FlatpanelsDK

Trends: 3D-fladskærme og fremtiden for 3D

14 Oct 2010 | Rasmus Larsen |

Hvor bevæger Tv-markedet sig egentlig hen? Og hvad skal vi holde øje med i fremtiden? FlatpanelsDK bringer her en serie artikler, hvor vi kigger på trends på Tv-markedet i forlængelse med den afsluttede IFA-messe i Berlin. Artiklerne kommer online hver tirsdag og torsdag i de kommende uger.

I denne udgave kigger vi på 3D og fremtiden for 3D-teknologi, samt hvad der kommer til at ske af ændringer på 3D-fladskærmene indenfor de kommende år.

Læs den forrige Trends-artikel her: Trends: Smart TV - når internettet rykker ind
Læs næste Trends-artikel her: Trends: Det trådløse hjem i high-definition

3D er realitet nu

3D er en realitet og 3D-fladskærmene fortsætter med at blive spyttet ud på markedet. Men hvilken retning bevæger vi os egentlig i?

Der er ingen tvivl om, at 3D er en bærende tendens på markedet lige nu, og uanset om man kan lide 3D eller ej, vil man før eller senere stå i valget, hvis man er på fladskærmsjagt. 3D er allerede så småt begyndt at bevæge sig ned i produkter til menneskepenge, og allerede her i slutningen af 2010 har vi set nye modeller. 2011 bliver et år med flere og billigere 3D-fladskærme, og jeg tror trygt vi kan regne med, at 3D finder vej til et langt større antal af modelserierne i fladskærmene for 2011, som der bliver løftet sløret for på CES 2011 udstillingen i Las Vegas i januar 2011.

Sony NX710 3DTV
Sony NX710 3DTV


Tendensen lige nu peger dog samtidig på, at 3D får en lidt mindre frembrusende rolle. Ikke nødvendigvis som teknologi, men mere som fokusområde. Hvor fladskærmene i år har været fremstillet som 3DTV, vil vi i de kommende år nok nærmere opleve, at producenterne kalder dem for fladskærme med 3D – og 3D således bliver et punkt i specifikationslisten. Den nuværende tilgang synes eksempelvis at forvirre de mindre tekniske brugere, som anledes til at tro, at et 3DTV kun er til 3D og intet andet.

3D vil også infiltrere andre områder. Der er allerede afspillere med 3D, men også bærbare computere, kameraer og videokameraer, samt håndholdte spillemaskiner, vil gøre brug af 3D-teknologien. På den måde vil producenterne skabe et helt økosystem af 3D-produkter, som spiller sammen på kryds og tværs.

Samsung C7705 test
Samsung C7705 test


To forskellige 3D-skærme i fremtiden?

Lige nu bruges der én type 3D-teknologi i biograferne og en anden type 3D-teknologi til fladskærmene, men det kan måske ændre sig allerede fra 2011 – og det ligger allerede i kortene.

Selvom der ikke er tale om en formatkrig, så har de to forskellige teknologier nogle forcer og ulemper hinanden imellem, ligesom LCD og plasma har det. Og netop disse fordele og ulemper kan vise sige at nuancere markedet for 3D-fladskærme i årene frem.

De to forskellige 3D-teknologier kaldes:
  • Den passive 3D-teknologi: I dag bruger biograferne den passive 3D-teknologi, hvor 3D-brillerne er meget billige. Den kan i princippet også bruges på fladskærme, men betyder, at opløsningen i billedet i så fald bliver halveret.
  • Den aktive 3D-teknologi: 3D-fladskærmene der er på markedet lige nu, bruger den aktive 3D-teknologi, hvor opløsningen opretholdes, men 3D-brillerne er meget dyre, de de skiftevis skal vise billeder for højre og venstre øje.
    Blandt de store producenter, tror LG dog på en lidt anderledes fremtid for 3D-fladskærme, og netop den vej vil de følge i de kommende år. For fladskærme kan også bruge den samme passive 3D-teknologi, som biograferne, og på den måde spytte 3D-briller ud i sækkevis uden det koster noget særligt. Og de kunne f.eks. se sådan ud:

    LG 31” OLED-TV
    LG 31” OLED-TV


    LG mener derfor, at fremtiden ligger i begge formater, der skal køre på markedet sideløbende. Den passive 3D-teknologi er den billige vej til 3D-fladskærme for den brede befolkning. Det giver billigere - og mange - 3D-briller, som samtidig kan bruges på tværs af producenternes Tv. Derimod vil den aktive 3D-teknologi være er forbeholdt de kræsne, som ikke vil gå på kompromis med billedkvaliteten.

     Sky 3D fodbold
    Fodbold i 3D på en Pub vha. passive 3D-briller


    3D-markedet kan på den måde se noget anderledes ud allerede om nogle få år. 2010 har skudt showet igang, men 3D vil blive bredere og lettere tilgængeligt.

    Hvor er indholdet?

    Det store spørgsmål lige nu går på indholdet. For ud over nogle få animationsfilm i 3D og nogle 3D-spil til PlayStation 3, er det småt med underholdning i den tredje dimension.

    Det var Avatar, der satte skub i 3D for biograferne, og fladskærmsproducenterne rider nu på den bølge. Avatar er endnu ikke kommet som 3D-film til de private hjem og 3D-kanaler er også noget forbrugerne skal kigge langt efter lige nu. Kun i England og USA er de så småt begyndt at starte op med 3D-kanaler.

    Avatar 3D – 3DTV
    Avatar er første film skabt til 3D


    Rygterne vil vide, at Avatar bliver udgivet på 3D Blu-ray op til julesalget 2010, men det er endnu ubekræftet. Avatar forventes ellers at give fladskærmsmarkedet samme skub som biograferne har fået på 3D-fronten, men set i det store perspektiv, kan den naturligvis ikke gøre det alene.

    I den kommende tid vil udviklingen derfor pege primært på udgivelser i 3D indenfor animationsgenren, der klarer overgangen til det 3-dimensionelle med lidt større snilde end egentlig spillefilm. Dette skal suppleres af spil, som også skal være drivkræften blandt konsolspillere i 3D-teknologiens barndom.


    Tintin i 3D af Peter Jackson og Steven Spielberg


    I stedet ser 2011 ud til at blive året, hvor der vil blive åbnet op for lidt mere 3D-indhold. Her kan vi se frem til 3D-filmtitler såsom TinTin triologien, Harry Potter, Pirates of the Caribbean, National Treasure 3, Transformers 3, X-Men og Twillight.

    3D på den lange bane – uden briller og holografi

    Man kan ikke runde termen 3D uden det giver associationer til futuristiske koncepter, såsom holografi, hvor der skabes billeder frit i luften eller 3-dimensionelle miljøer, der omkredser personer, som det senest ses i Iron Man 2-filmen.

    Alligevel må det dog erkendes, at alle disse tiltag ligger ret langt ude i fremtiden – hvert fald i et format den brede befolkning kan få tilgang til. Første skridt hedder formentlig 3D uden briller, men også opererer vi med en tidshorisont, der er længere end de fleste nok kunne ønske sig.

    Toshiba 3D uden 3D-briller
    Toshiba 3D uden 3D-briller, Billedkredit: Engadget.com


    For selvom 3D uden briller findes, så er kvaliteten af disse skærme stadig så tvivlsom, at den ikke kan opfylde nogen behov. Senest har Philips og Toshiba fremvist prototyper, baseret på en nærmest aldrende teknologi, der mest af alt minder om de små billedkort, der ind i mellem kommer med cornflakes-pakkerne.

    På den front skal der derfor ske noget radikalt. Som med alt teknologi findes der masser af udvikling bag kulisserne, men kunsten er at bringe teknologi ind i en meningsfuld kontekst, hvor pris, teknologi, udformning mm. går op i en højere enhed, så at sige innovation. Og på den måde mener jeg det er vigtigt at betragte den nuværende 3D-teknologi med briller som et skridt vi skal igennem, før vi overhovedet kan bevæge os videre til andre 3D-teknologier.

    Holografisk 3D
    Holografisk 3D


    På den endnu længere bane kan holografi blive interessant. Med holografiske 3D-skærme er ønsket i korte træk at skabe noget tre-dimensionelt frit i rummet uden brug af en skærm. Holografi er dog endnu en vision mere end det er noget konkret. Alene den datamængde det kræver at skabe holografiske billeder, langt overstiger hvad nuværende medier såsom Blu-ray eller internettetopkoblinger kan levere, og på den måde er ikke engang distributionsnettet langt ud. Selv hvis det kunne lade sig gøre, svare det lidt til at have lastbiler, men ingen asfalterede veje.

    Se et eksempel på 3D holografi nedenfor.


    3D-teknologi er således stadig meget ung på trods af mange udviklingsår på bagen. For dig der venter på 3D uden briller ser udsigterne dog lidt mere spinkle ud – hvert fald på den korte bane. På den korte bane bør vi nok i stedet forberede os på, at 3D-skærme med 3D-briller er starten til noget større. På den lange bane er det svært at spå om noget konkret, men én ting er sikkert: hverken LCD, plasma eller de nuværende projektor-teknologier får os særlig langt. Der skal noget nyt til, hvis visionerne skal realiseres.

    Hvad tror du fremtiden for 3D bringer med sig? Giv dit bud i kommentarfunktionen herunder.

    Læs den forrige Trends-artikel her: Trends: Smart TV - når internettet rykker ind
    Læs næste Trends-artikel her: Trends: Det trådløse hjem i high-definition
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere nyheder

    SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

    23 Apr 2024 |

    Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

    23 Apr 2024 |

    Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

    23 Apr 2024 |

    Apple tæt på globale rettigheder til FIFAs nye fodbold-VM for klubber

    23 Apr 2024 |

    Sportsanalytiker: Usikkert om Europa League gør en forskel for Disney+

    22 Apr 2024 |

    Ny type OLED går i masseproduktion i december 2024

    22 Apr 2024 |