Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHDMI 1.4 understøtter 3D, internet og 4K opløsning - FlatpanelsDK

HDMI 1.4 understøtter 3D, internet og 4K opløsning

23 Aug 2009 | Rasmus Larsen |

HDMI standarden er siden sin lancering i 2002 blevet meget udbredt, og vi finder nutildags HDMI stik i stort set ethvert nyt LCD-TV eller plasma-TV. Folkene bag HDMI er klar med den nye HDMI 1.4 revision, der åbner op for spændende ting som 3D, internet-adgang, 4K x 2K (3840x2160 eller 4096x2160) opløsning, et nyt micro-HDMI stik og Audio Return kanaler. 

Den nye HDMI 1.4 standard forventes at blive lanceret senere i 2009 og bliver formentlig allerede integreret i de første Tv i slutningen af året.


HDMi stikket


Herunder gennemgår vi de nye muligheder der åbner sig, når HDMI 1.4 bliver udbredt i Tv skærme.

3D

3D forbliver et stort taleemne på trods af mange mislykkedes forsøg på at føre det ud i verden. Men hvis nogen kan rykke 3D tættere på stuerne, så er det HDMI. For med HDMI revision 1.4 får HDMI stikkene officiel understøttelse af 3D signaler til skærmen.


3D


Det kræver selvsagt, at skærmen også på et eller andet niveau kan håndtere 3D billederne; enten vha. specielle skærmbriller eller uden. Udviklingen ser interessant ud, med blandt andet engelske Sky TVs satsning på en 3D kanal.

Med 3D understøttelsen prøver HDMI folkene også at standardisere 3D på HD skærme ved at definere nogle faktorer for både output (ud gennem skærmen; når vi ser det) samt input (hvordan Tv’et skal modtage og håndtere signalerne). Standarden understøtter også 3D i HD kvalitet, gennem 2 transmissioner af 1080p signaler til skærmen.

4K x2 K

På nuværende tidspunkt understøtter HDMI stikkene i vores skærme en maksimal opløsning på 2560x1600p. Philips er de eneste der nærmer sig grænsen med deres Cinema 21:9 Tv i ekstra bredt format, som vi har anmeldt her. Philips Cinema 21:9 har en opløsning på 2560x1080.

HDMI 1.4 redefinerer dog dette ret markant, og man kan således præsentere understøttelse af opløsninger på helt op til 4096x2160p i 24 Hz eller 3840x2160 i 24, 25 & 30 Hz.

Samsung Ultra Fine Definition
Samsung Ultra Fine Definition PDP


HDMI 1.4 understøtter tilmed også de høje opløsninger i helt op til 36-bit farvedybde, eller helt op til 48-bit hvis opløsningen er maksimalt 1920x1200 i 60 Hz. I dag bruges maksimalt 24 bit på HD film.
Den øgede bit-dybde betyder, at man kan gengive langt finere farvenuancer – f.eks. langt flere nuancer af rød.

HDMI 1.4 er således også første skridt ind i æraen for endnu højere opløsning på LCD-TV og plasma-TV.

Der er allerede præsenteret både LCD-TV og plasma-Tv med den høje 4K x 2K opløsning:
CES 2009: Toshiba viser 4 gange Full HD
Samsung viser plasma-Tv med opløsning på 4K x 2K

Internettet direkte i Tv’et

Hvad skal vi bruge alle de ekstra stik til? De fylder, roder og gør livet surt. Det har HDMI gutterne også indset og derfor har man dedikeret en separat linje i HDMI stikket til internet-adgang. Det betyder således, at man kan hive HD video og HD lyd fra internettet direkte ind gennem HDMI stikket.


HDMI ethernet


Det kræver naturligvis, at der også er en Internetadgang i den anden ende af stikket og hvordan det konkret bliver udformet har vi endnu til gode at se. Indtil da, så ved vi dog, at det kan lade sig gøre – i teorien.

Audio Return kanal

Du kender måske allerede problemstillingen. Du har tilsluttet dit Tv til anlægget gennem HDMI, men så kommer den dag hvor du blot vil se almindelig tv-transmission med den indbyggede tuner. Det kræver at du får lyden ud gennem Tv’et på anden vis – f.eks. med et optisk kabel.

Dette er slut nu, for HDMI 1.4 har en såkaldt Audio Return kanal, der også kan sende lydsignaler den anden vej gennem kablet – tilbage til anlægget. Du slipper således for at bruge flere kabler mellem Tv og din forstærker.

Ny micro-connector

Vi savner HDMI i digitale kameraer, digitale videokameraer, mobiltelefoner osv. og dette løses nu med et micro-HDMI stik. Stikket er omkring 50 % mindre end det nuværende mini-HDMI stik, men understøtter stadig opløsninger helt op til 1080p.


HDMI micro connector



Flere HDMI stik

Med HDMI 1.4 gør gutterne bag HDMI dog også forvirringen total. I stedet for der kun findes ét HDMI stik som i dag, kommer der til at eksistere hele 5 forskellige HDMI kabler:

Standard HDMI Cable – understøtter video op til 1080i/60
High Speed HDMI Cable – understøtter video over 1080p opløsning, herunder også Deep Color og alle 3D formats i den nye HDMI 1.4 standard
Standard HDMI Cable with Ethernet – Samme som Standard HDMI blot med internetunderstøttelse
High Speed HDMI Cable with Ethernet – Samme som High Speed HDMI blot med internetunderstøttelse
Automotive HDMI Cable – tillader tilslutning af eksterne HDMI-enabled enheder til en indbygget HDMI enhed i bilen.

Det var i korte træk fakta om det nye HDMI 1.4 kabel, som vi kan forvente så småt bliver integreret i nye Tv fremover. Blandt de mest basale og velkomne features er Audio Return kanalen, men muligheden for højere opløsninger og 3D virker bestemt spændende.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Apple eksperimenterer med sport i 8K 3D

29 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i april

29 Mar 2024 |

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |