Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonCES 2020: Tendenser & første indtryk af 2020 TV - FlatpanelsDK

CES 2020: Tendenser & første indtryk af 2020 TV

16 Jan 2020 | Torben Rasmussen |

Flatpanels er hjemvendt fra Las Vegas og CES-messen, lidt klogere og meget trætte. Her er de tendenser, som prægede årets messe, samt vores første indtryk med 2020 TV fra Sony, Samsung, LG og TCL.

Tendenser på CES 2020

På TV-fronten ser vi et par tendenser i år, som dels drives af 8K og dels drives af, at vi har en ny generation af spilkonsoller på trapperne. For 8K's vedkommende er det især et spørgsmål om indhold og her spiller kompression en vigtig rolle. Første skridt på dén rejse er indførslen af AV1-codec, som er det format 8K-indhold i første omgang ser ud til at blive lagret i hos Youtube. Hos både Sony, Samsung, LG og TCL er udmeldingen, at der enten kommer er allerede er AV1-support i 8K TV'ene. For Android TV'ene er Android 10 dog en forudsætning for at køre Youtube med AV1-support. På Samsungs backstage session var Rakuten TV angivet til at levere 8K i år, så det glæder vi os til at se rulle ud. De fleste producenter lancerer 8K TV i år, men prisniveauerne kender vi endnu ikke, så det er svært at vurdere med hvilken fart 8K TV kommer i 2020. I 2019 blev det ikke til det store.

PlayStation 5 Sony omtalte kort PlayStation 5 på CES

Ser vi på funktioner relateret til spilkonsoller, så er HDMI 2.1 det aktuelle buzzword, og her er de fleste godt med, hvor især LG var fremme i skoene og slog sig på en bred support af HDMI 2.1 features herunder VRR og ALLM. Mystisk nok, så er producenten af PlayStation 5 - Sony - ikke med på banen med HDMI 2.1 i andet end deres ZH8 8K-model og den mindre 4K XH90, hvilket gav anledning til lidt panderynken. Panasonic var ej heller hoppet med på vognen og deres nye flagskib, HZ2000, blev annonceret uden HDMI 2.1-support.

Samsung 2020 8K TV 2020 TV vil i højere grad tilpasse sig lyset i omgivelserne

Af andre nye features så vi blandt andet "Dolby Vision IQ", som åbner for muligheden for at trække på informationer fra lyssensoren i TV'et og dermed tilpasse HDR-billedet til rummet, hvilket potentielt kunne afhjælpe problemer med undereksponerede detaljer i skyggeområder. Endvidere tillader systemet, at TV'et ændrer profil afhængigt af det indhold der vises på skærmen, så der automatisk skiftes til en sportprofil, hvis indholdet er sport. Pt. ser vi Dolby Vision IQ understøttet af Panasonic og LG. Nogle producenter vil tage lignende egenudviklede systemer i brug til indhold, som ikke er i Dolby Vision-format. På IFA i september 2019 blev vi introduceret for Filmmaker Mode, som er en paraply af TV-funktioner samlet under ét, og går i sin enkelthed ud på, at man indstiller TV'et til den bedst muligt kalibrerede profil og deaktiverer størstedelen af de billedkredsløb, som kunne gå hen og ødelægge filmskaberens intention med billedet. Vi fik på CES-messen demonstreret hvordan systemet kan aktiveres, hvor man i selve film-strømmen tilføjer metadata, som signalerer, at udsendelsen bør vises som filmskaberen har tiltænkt det. TV'et kan da automatisk skifte til den rette profil. Alternativt kan en TV-producent vælge, at gøre funktionen tilgængelig via en knap på fjernbetjeningen i stedet og lade det være en manuel justering, men hos de producenter vi så det annonceret hos, så foregik det automatisk, hvor brugeren blev alarmeret om skiftet (og kunne vælge at sige "nej tak").

Filmmaker Mode i LG 2020 TV LG har automatisk Filmmaker Mode

Nyt på CES var annoncering af, at Samsung og Philips sluttede sig til Panasonic, Vizio og LG om at støtte op om Filmmaker Mode. Sony har meldt ud, at de ikke ser nogen grund til at tilslutte sig, da deres "Custom"-profil i forvejen gør det samme, men argumentet er jo netop, at brugeren ikke ved, at han skal skifte til denne profil, så derfor går han glip af forbedringen. MicroLED var det nye hotte emne tilbage på CES i 2018. I 2019 havde flere producenter en microLED-skærm med og i år havde alle en med. Samsung var stadig længst fremme i bussen med deres vanvittige 292-tommer 8K microLED-skærm, som var 4 af deres "normale" 146-tommer 4K-modeller sat sammen.

Samsung 292-tommer microLED Samsungs gigantiske 292" microLED TV

Hos Sony havde man - i kraft af rodfæstet i filmindustrien - brugt Crystal LED-skærmen (som de kalder den) som substitut for greenscreen og koblet baggrunden på skærmen med bevægelsen af kameraet på rail, hvilket så sørgede for parallax-effekten på billedet (så baggrunden flytter sig korrekt ift kameraets bevægelse). Det var ligeledes en massiv skærm og samspillet med kameraet og softwaren var døbt "Atom view". Se effekten på videoen herunder. Læg mærke til de sidste sekunder af videoen, hvor skærmen midlertidigt slukker den ene halvdel for at illustrere de ægte refleksioner i bilens lak.
Hos LG og de kinesiske fabrikanter var microLED blot udstillet uden at der var nærmere fokus på teknologien og for LG's vedkommende virkede det ikke som noget man for alvor var ude efter at udvikle til konsumermarkedet. Hvad der derimod ikke var på årets CES-messe, var UHD Blu-ray-afspillere. Vi spottede ikke en eneste på vores tur og der blev ikke annonceret en eneste nyhed relateret til disc-formatet. Det betyder ikke, at UHD Blu-ray er dømt ude, men det er tydeligvis ikke noget, som længere tiltrækker sig opmærksomhed på de store messer.

Sony i 2020

Hos Sony var fokus igen i år på reproduktionen referencebilledet på deres OLED-model A8, samt forbedringerne de har tilføjet lydsystemet i form af en ny subwoofer. Manglen på HDMI 2.1 var dog dét der stjal fokus og man kunne spekulere i, om der er en model på vej, som ramler sammen med lancering af PS5 sidst på året. Som noget nyt i år, så tilføjes der et 48" OLED-TV til line-up i form af A9-modellen, hvilket er en spændende størrelse - måske især til spil. Igen er det da en skam, at man ikke får HDMI 2.1 og de features, som følger med. Læs også: Sony præsenterer 48" A9 OLED TV, nye 55-65" A8 OLED TV

Sony 2020 TV 2020 Sony TV fra bagsiden

På de nye OLED tilføjes i år Sonys X-motion Clarity, som kommer af LG Displays overordnede opgradering af BFI-systemet (Black Frame Insertion), som fra i år kan skanne displayet med en sort rullende bjælke (ved 120Hz), frem for at tilføje hele sorte billeder i billedstrømmen. Systemet har til formål at kompensere for hukommelseseffekten i øjet, som efterhånden er den primære kilde til opfattelsen af slør på LCD og OLED-skærme. Ved at indsætte sorte billeder i billedstrømmen "viskes nethinden ren" og billedet fremstår skarpere under bevægelse, og med den nye type BFI opnås dette ved at lade en sort bjælke skanne ned over billedet hurtigere end øjet kan opfange. Herved undgår man den irriterende blinken, som systemet ellers har tilført på OLED hidtil og man opretholder fuld lysstyrke, når systemet er aktivt. Vi ser frem til at evaluere hvor godt det fungerer i virkeligheden. Læs også: Nye 8K og 4K LCD TV fra Sony med zone-styret LED Sony kørte ikke så hårdt på med 8K, og selvom man havde medbragt den nye ZH8 8K-serie, så var det lydsystemet, som man satte fokus på fremfor billedkvaliteten. Her byder TV'et på en nydesignet højttaler til lyden i bunden samt en ændret sidehøjttaler, der bruger selve rammen som membran - lidt ligesom deres Acoustic Surface bruger skærmpanelet. Resultatet lød umiddelbart overbevisende i de A/B-sammenligninger, som de viste frem. På billedsiden var fokus rettet mod forskellene på konkurrerende LCD-skærmes måde at håndtere små lysende objekter på, hvor Sony generelt betegnes som værende god til at undertrykke lysglorier (blooming). Dette var dog ikke et nyt tiltag på skærmene i år, så fremvisningen af dette bød ikke på meget nyt.

Sony 85-tommer ZH8 8K TV Sony ZH8 8K TV

Sony havde ikke medbragt deres mindre modeller på standen, men vi fik er sneak peek på dem bag scenen. Ud over de sædvanlige småændringer på designet, så var nyheden her nok, at XH90 (som erstatter XG85) opgraderes med zonestyring, og XH95 (afløser for XG95) får X-wide Angle-teknologi, som udvider betragtningsvinklerne, i flere størrelser end hidtil. Som noget nyt i år tilbyder Sony lydkalibrering vha. mikrofonen i fjernbetjeningen. I år er fjerbetjeningen i premium-udgaven opgraderet til at have lys i tasterne, som automatisk tænder og slukker når den samles op - og hvis lyset i rummet er svagere end en vis grænse.

Sony TV-fjernbetjening Ny remote fra Sony med lys i tasterne

Samsung i 2020

Hos Samsung var fokus 100% rettet mod 8K TV, hvor det handlede om deres nye Quantum-processor og opskalering, samt en egenudviklet algoritme til kompression (AI Scalenet), som ville kunne komme især 8K-indhold til gode (Samsung hævder at kunne bringe 8K indhold på 4K båndbredde, 4K på 2K båndbredde osv.). Der blev lagt vægt på deres nye AI-algoritme baseret på neurale netværk, som i højere grad kan lære på egen hånd frem for at skulle tilpasses fra centralt sted hos Samsung. Læs også: Samsung afslører Q950TS TV med tyndt 'infinity design', 8K, AV1 Opskaleringen blev demonstreret på den nye stilrene topmodel Q950TS side-om-side med den udgående Q950R fra 2019. I visse situationer var forskellen tydelig med fordel til Q950TS, og måske mindre tydelig i andre situationer. Den aggressive billedbehandling vil typisk kun være aktiv i de mere dynamiske profiler, som vi også så i testene af hhv. Q90R og Q900, og uanset hvad, så er det virkelig svært at få præcise resultater ud af opskalering af denne type. Samsung gjorde også lidt ud af at fremhæve nøjagtigheden af film-profilen ift. referencen, og vi ser frem til at se, om det betyder, at lyskurven (EOTF) nu er mere korrekt ift. referencen end det tidligere har været tilfældet.

Samsung Q950TS Samsung Q950TS 8K TV

På spil-delen var der lagt vægt på indsatsen for yderligere at reducere input lag, og hvor Samsung i forvejen var godt med, så loves der nu forsinkelser under 10 ms på alle opløsninger (der blev målt 9,2 ms på 1080p60). Lyden har også fået et løft med Samsungs nyeste 'object tracking', som hjælpes på vej af topmonterede højttalere på skærme med Object Tracking Sound (OTS) og yderligere to sidemoterede enheder i Object Tracking Sound+ (OTS+). Systemet forsøger at placere lyde mere 2-dimensionelt på skærmen, så der er forskel på lyde fra top og bund. De topplaceringer enheder er designet til at kunne spille sammen med Samsungs nye serie af soundbars forsynet med Q Symphony-logoet, og tilbyder lyd fra enhederne i toppen af TV’et i samspil med soundbaren. Som med Dolby Atmos-lyd, så fyldes lokalet i højere grad med lyd, når noget af det kastes opad, men der er i dette tilfælde ikke tale om deciderede Atmos-kanaler.

Samsung 2020 TV Samsung satser på 8K TV 2020

I Tizen var der et par nyheder, hvor blandt andet PIP-funktionen udbygges til nu at kunne håndtere indhold fra telefonen, så man lige kan hive en walk-through af det spil man spiller frem i YouTube eller smide oversigten over fodboldresultaterne op imens en kamp spilles. Tizen understøtter nu også brug af to separate lyd-enheder, så der kan tilsluttes er sæt hovedtelefoner, der så afspiller lyden fra PIP-billedet, imens lyden fra hovedskærmen afspilles på en anden enhed (eksempelvis TV’et). Brugeren vil i 2020 også få lov til selv at vælge hvilken stemmeassistent der skal være aktiv på TV'et, så man eksempelvis udelukkende kan benytte Google Assistant, hvis man ønsker det. Ingen af stemmeassistenterne til TV understøtter på nuværende tidspunkt dansk sprog. The Wall, altså Samsungs microLED-skærmteknologi, er rykket ned i 75-tommer, men stadig til en pris, som vil afholde de fleste fra at være med. På messen fremviste de, som nævnt, en 8K-version på svimlende 292-tommer og dét vi lagde mærke til var, at samlingerne mellem subpanelerne nu ikke længere var synlige selv tæt på. I første generation kunne man godt se samlingerne det meste af tiden, men enten er opsætningen forfinet eller også er selve panelernes samlinger blevet gjort mere ensformige for resultatet var imponerende. Vi har dog stadig vores tvivl om hvorvidt teknologien når ned i konsumer-skærme i en overskuelig fremtid. Læs også: Samsung annoncerer microLED TV for trejde gang på CES 2020 Samsung havde ingen 4K-modeller af Q-serien udstillet, men fremviste deres design-TV i form af nye størrelser på Frame og den nyligt annoncerede Sero. Sero er lidt af en mode-skærm, idet den er forsynet med en motor, monteret på en stand, som gør den klar til at rotere automatisk, hvis billedindholdet skifter format fra horisontalt til vertikalt. Det skulle tilfredsstille den gruppe af mennesker, som ikke kan finde ud af at filme vandret med deres kamera (ok ok, mange gør det nok med vilje), og har du en telefon fra Samsung, så kan Sero helt selv skifte mellem vandret og lodret afhængigt af hvordan du holder den telefon, som sender indholdet til TV’et.

Samsung The Sero Samsung The Sero kan rotere 90 grader

For dem uden en Samsung-model, så kan TV’et drejes vha. en knap på fjernbetjeningen. I foden gemmer der sig et lydsystem, som skulle gøre Sero til en mere helstøbt pakke end mange af de andre TV på markedet. Det bliver spændende at se, om markedet er parate til denne type TV. Samsung var faktisk ikke de eneste med en skærm som Sero og flere af de kinesiske producenter havde lignende prototyper med. Om de kinesiske versioner nogensinde når ud i butikkerne er måske mere tvivlsomt.

LG i 2020

Hos LG var det OLED - som altid - der var i fokus, og i vanlig stil var deres indgangsparti dækket af et buet OLED-landskab, som man skulle bevæge sig ind igennem for at komme videre til deres væg af RX-modeller, som her var monteret, så de rullede både op og ned (RX vendt på hovedet). Der er absolut ingen tvivl om, hvad LG ser som fremtiden for skærme.
Af nyheder i deres modelprogram er især to modeller: CX-serien introduceres i en 48-tommer model, og GX-serien relanceres som en all-in-one og helt flad galleri-model. Fælles for modellerne er, at de understøtter HDMI 2.1 med en bred vifte af VRR-understøttelse (G-Sync, VRR, FreeSync) og at BFI-systemet nu er opdateret, så man har fået den scanning-metode implementeret, som også Sony lukrerer på.

48-tommer OLED TV LG 48" 4K OLED TV tilsluttet en gaming-PC

Input-forsinkelsen var banket yderligere i bund og skulle nu være nede omkring 5 ms, hvilket ikke helt er det samme som dedikerede gaming-monitors, men der var bestemt ikke usikkerhed omkring hvem 48"-modellen kan være interessant for, idet alle fremvisninger af den var parret med enten en gaming-PC eller en spilkonsol med variabel opdateringsfrekvens. Når Xbox og Playstation er klar i 2020-udgaverne, så er LG parat. Bonus i 2020 bliver muligheden for at modtage 4K-signaler ved 120Hz via HDMI 2.0 - dog med begrænsninger ift. HDMI 2.1.

LG GX OLED TV Ny Gallery GX OLED fra LG

GX-modellens ydre er ændret en del ift. tidligere år og er nu 2 cm tyk over hele panelet, hvilket dermed huser al elektronik, som er smurt ud over bagsiden. Væk er dermed den telefon-tynde profil og tilbage er noget, der i højere grad ligner LG's LCD-modeller - dog med OLED-billedkvalitet. Med i pakken til GX følger et slim-vægbeslag specielt designet til GX, som kan løfte skærmen ud fra væggen, men foldes helt ind i en reces i toppen, så skærmen hænger helt op ad væggen.

LG GX OLED TV Ny Gallery GX OLED fra LG

Alle kabler skal stadig op i skærmen, da der ikke er en ekstern forbindelsesboks som på W-serien ('wallpaper') eller flere af Samsung Q-modeller, men for dem, som har følt, at de tynde OLED-paneler har været lidt "falske" pga. den store pukkel i bunden, så er her en måde at få OLED, der hænger helt plant på væggen. LG lancerede en soundbar designet specifikt til GX-modellen, som har samme tykkelse og en stilren stoffront, og som er i stand til at løfte lyden betragtelig. Læs også: LG 2020 4K OLED med G-Sync, 48" format, Filmmaker Mode - BX, CX, GX, WX LG's 8K OLED-model (ZX), som stadig er ustyrligt dyr, var ligeledes med, hvor man igen i år slog på den nyligt etablerede CTA-standard for "ægte 8K" målt i form af kontrastmodulering. Her henviser LG naturligvis til Samsungs subpixel-rendering, som ikke optegner hver pixel helt klart, og man skøjtede dermed ret let henover det faktum, at der intet materiale var at smide i skærmen i ægte 8K. Alle LG's modeller er klar til modtagelse af indhold kodet i AV1-videoformatet, så Youtube vil kunne streames i 8K, men derudover, så er mulighederne små. 8K LCD-modellerne var LG godt klar over ikke var hovedattraktionen på deres fremvisning i suiten på Mandalay Bay, så fokus blev meget hurtigt flyttet til 8K OLED, RX, GX og CX-modellerne.

LG 2020 8K NanoCell LCD TV Nye 8K LCD TV fra LG

LG præsenterede deres nyeste tiltag inden for AI på TV-platformen, hvor automatisk detektion af indhold kunne bruges til at skifte lyd- og billedprofil afhængigt af indholdet, men ud over evnen til at skifte til Filmmaker Mode, så er denne type skift af profiler ikke lige vores kop te. Der er ikke nogen af billedprofilerne ud over de kalibrerede, som vi umiddelbart anbefaler, så at TV'et selv kan skifte til den horrible Sport-profil er ikke et plus i vores bog. Stemmestyring havde også fokus, hvor flere af modellerne nu har indbygget mikrofon (som kan slås fra), og dermed overflødiggøre brugen af remote til at kommunikere med Alexa, Google eller LG's egen assistent.

TCL i 2020

Hos TCL havde vi kun en hurtig rundvisning og ingen "behind the scenes"-seancer, men TCL har traditionelt set nogle sjove prototyper med, som giver et hint om hvad de arbejder på til næste generation. I det kommende program for 2020 er den primære nyhed for os europæere, at TCL kommer med en 8K model kompatibel med AV1-formatet, som kommer til at køre på Android 10. Modellen bliver tilgængelig i 75-tommer og er forsynet med zone styret LED-bagbelysning samt HDMI 2.1. Adspurgt om VRR-understøttelse, så var svaret "undecided" for den europæiske version, så vi må vente og se hvad der sker, når vi nærmer os lanceringsdatoen. Der vil dog være tale om et nyt chipsæt i forhold til tidligere modeller, men hvad det indebærer af ekstra features er endnu ikke klart. Læs også: 2020 hos TCL byder på 8K TV, HDMI 2.1 & miniLED LCD TV På TCL's udviklingsroadmap er især videreudviklingen af deres miniLED-belysning, som i næste generation rykker til en langt fladere struktur, der muliggør TV med en profil, som vist herunder på en prototype. Der er stadig nogle hurdler, som skal overvindes og på prototypen var der en ret tydelig matrix-struktur på baggrundsbelysningen, som skabte et mørkt gittermønster hen over hele skærmen, men tykkelsen på TV'et var i denne model sammenlignelig med OLED-modellerne og dermed ganske imponerende. Ikke mindst i den opretstående tilstand de demonstrerer her.

TCL Vidrian miniLED LCD TV TCL next-gen prototype af miniLED LCD

TCL Vidrian miniLED LCD TV TCL next-gen prototype af miniLED LCD

Der var TV fra mange andre producenter på CES-messen, men man kan ikke nå hele vejen rundt på en lille uge. Philips præsenterer nyhederne for 2020 i næste uge, mens Panasonic har planlagt præsentation i februar. Bliv på linjen for meget mere information. Du kan finde flere billeder fra CES 2020 i forumtråden her.

Sony TV-fjernbetjening 8K OLED fra kinesiske Konka

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |