Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonInterview: Danske Lemus vil skabe lydmøbler til TV & musik - FlatpanelsDK

Interview: Danske Lemus vil skabe lydmøbler til TV & musik

27 Sep 2019 | Rasmus Larsen |

Med afsæt i trådløse lydløsninger satser det danske selskab Lemus på lydmøbler til TV og musik. Inden længe lanceres første soundbar - og der er mere på vej. Flatpanels har talt med manden bag konceptet.

Lyd der indgår i indretningen

Det er en udfordring at få god lyd ind i danske såvel som udenlandske stuer. Klassisk HiFi passer sjældent ind i moderne indretning og kabeltræk sætter begrænsninger. Det måtte Rasmus M. Kastrup, idémanden bag Lemus, også selv sande da han skulle rykke sine Dali-højttalere og forstærker til et nyt hjem. Danske Lemus startede egentlig med at satse på trådløse og bærbare højttalere - et sprudlende marked - under navnet Lemus Lifestyle. Men udfordringerne med at integrere god lyd i hjemmet ulmede og i 2016 udvidede man med Lemus Home. Nøglen til at få god lyd ud i mange flere stuer er, ifølge manden bag, at få den gode lyd tænkt ind i møbeldesign. Lemus kalder det lydmøbler. - "Det hele startede i 2014 som Lemus Lifestyle. Der har været fokus på design fra lanceringen og vi har satset på at komme ud i designbutikker, hvor vi idag har +100 forhandlere i Europa. I 2016 gik vi all-in på at skabe noget nyt og revolutionerende, og bringe den ægte gode lyd tilbage i hjemmet, og lave et anerkendt HiFi-produkt, der idag hedder Lemus Home. Vi kalder det lydmøbler,"  fortæller Rasmus M. Kastrup, Lemus CEO.

Lemus lydmøbler til TV & musik

De to første produkter, Lemus Home 1500 og 1200, er lydmøbler, som kan placeres på gulvet, i ask, eg eller valnød med frontstof i flere varianter. Møblet kan stå enten særskilt i hjemmet eller under TV'et. Foruden HDMI-tilslutning til et TV, så kan der sendes lyd til systemet via AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect, DLNA og Bluetooth. For at komme i gang kræves blot strøm. Lydmøblet koster 15.000 kroner. Til prisen får man både et møbel og en fuld HiFi-lydløsning med højttalere og integreret forstærker, pointeres det. - "Lemus samarbejder med nogle af verdens førende HiFi og high-end lydingeniører, som har en baggrund hos bl.a. Dynaudio. Resultatet er blevet langt over forventning med egenskaber som skubber til grænser for hvad der er muligt - bl.a. at Lemus Home med to 8" enheder kan gå helt ned til 15Hz. Vi vidste, at vi også skulle have HDMI ARC og streaming, og vi mener, at vi har skabt et lydmøbel, der kan overbevise købere, som kommer fra HiFi, og ikke mindst design. Lemus Home er blevet anderkendt i begge kredse, med både designawards og topkarakterer i medier," siger Rasmus. Flatpanels fik lejlighed til at lytte til Lemus Home i både TV- og musikopsætning. Det efterlod os med en oplevelse af et lydsystem, som har masser af muskler og overskud. I særligt actionfilmsekvenser høres det tydeligt, at højttalerne kommer ned i dybe frekvensområder, hvor de fleste andre TV-lydsystemer må kaste håndklædet i ringen.

Lemus lydmøbler til TV & musik

Det var en overbevisende demonstration og en af dem, hvor man undervejs når at tænke "hvor gemmer I de rigtige højttalere henne?". I mange hjem vil Lemus' lydmøbler nok stå upåagtet hen indtil man rent faktisk sætter lyd til. Og det er vel egentlig essensen af et 'lydmøbel'? Afmonterer man frontstoffet, får man syn for sagen og forstår, hvorfor møblerne kan levere, som de gør. Men der er omvendt discipliner, som Lemus Home endnu ikke mestrer. Der på nuværende tidspunkt ikke mulighed for at opsætte surround, hverken i klassisk form med baghøjttalere eller i mere avanceret form som Dolby Atmos eller DTS:X. Og hvordan får man overhovedet overbevist kunder, der køber et lydmøbel, til at opsætte flere højttalere i stuen? Nogle af de udfordringer går Lemus og pusler med - det vender vi tilbage til om lidt.

Lemus lydmøbler til TV & musik

Soundbarer fra Lemus

Lemus har en anderledes tilgang end danske Bang & Olufsen - som i mellemtiden har præsenteret egen soundbar - men undervejs i samtalen falder snakken på Montana, der for nogle år siden forsøgte sig med noget tilsvarende. Det er tilsyneladende ikke blevet den store succes. Hvad adskiller Lemus' løsninger fra Montanas? Rasmus peger på, at Montana var (for?) tidligt ude. Det var før der fandtes integrerede løsninger til lyddelen og før trådløse protokoller såsom AirPlay og Chromecast rigtig fik fodfæste. Hos Lemus er man optimistisk og tror på, at man har ramt plet. Der er allerede stor efterspørgsel ude i butikkerne og man forbereder i denne tid næste store skridt. - "Der er for nylig kommet investorer ind og nu skal vi ud over stepperne. Tyskland er næste target-market og vi skal også gerne ind i USA inden for de næste år. Vi lancerer crowdfunding på vores kommende soundbar og den vil kunne bestilles verden over." Med "kommende soundbar" henviser Rasmus til næste produktlancering. Der lanceres faktisk to væghængte soundbarer. Den første får en listepris på 10.000 kroner, men bliver noget billigere for kunder, der er klar til at byde ind på den kommende crowdfunding-kampagne.

Lemus lydmøbler til TV & musik

Der vil i begge soundbarer ligeledes være fokus på god lyd og en mangfoldighed af trådløse lydprotokoller, foruden HDMI. Det er en lancering, som Lemus er meget spændt på, da det repræsenterer næste fase for selskabet. Crowdfunding-kampagnen forventes at starte senere på året og produkterne forventes klar i starten af 2020. Med systemer som AirPlay 2 og Chromecast kan lydmøblerne indgå i multirumsopsætning - også med produkter fra andre mærker. Lemus viste os desuden deres løsning til rumkorrektion, hvilket sker via en app til smartphone. Det skal kun gøres en gang og involverer, at man bevæger sig rundt i lokalet med sin smartphone i hånden, hvilket hjælper systemet til at 'mappe' rummets udformning og karakteristika.

Lemus lydmøbler til TV & musik

Fremtiden

Flatpanels fik afslutningsvis et smugkig på nogle af de løsninger, som Lemus arbejder på samt en snak om fremtiden. Uden at ville sætte navn på, så har man næsten en aftale i hus med en stor møbelkæde. - "Vi er ved at indgå et samarbejde med en større møbelkæde. En stor international spiller. Det bliver forhåbentlig klar til lancering i foråret." Herudover arbejder Lemus på en trådløs subwoofer til dem, som vil have yderligere muskler ind i opsætningen. Subwooferen er integreret i en skammel, så den på samme måde som de andre produkter, kan glide ind i hjemmets indretning. Hvordan ser subwooferen ud? Du vil måske have overset den ved gennemlæsning. Rul lidt op i artiklen og prøv at spot den på et af de tidligere billeder. Og perspektiverne i surround-lyd? - "Den nuværende løsning kan ikke udvides til surround, da denne er lavet til netop at erstatte dette, idet det for 99% af de behov, vi ser derude, er mere end nok. Vi har et lydmøbel med Dolby Atmos på roadmap, men det ligger nogle år ude, og bliver en helt anden pris," lyder det afslutningsvis fra Rasmus M. Kastrup. Hvis alt går planmæssigt, så kommer danskerne til at høre meget mere til Lemus i de kommende år. Selskabet har så stor tiltro til Home-serien, at man lover 30-dages tilfredshedsgaranti, hvor produktet afhentes kvit og frit, hvis kunden ombestemmer sig. Vil du selv lægge øre til, så kan en oversigt over forhandlerne samt yderligere information om lydmøblerne findes på lemus-home.dk.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |