Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonVærd at huske ved køb af 4K Ultra HD-skærme - FlatpanelsDK

Værd at huske ved køb af 4K Ultra HD-skærme

12 Dec 2013 | Rasmus Larsen |

De første 4K-tv - eller Ultra HD-tv - kostede mange tusinde kroner, men er sidenhen faldet drastisk i pris. Det kan virke fristende at købe ”næste fladskærms-generation”, men det er nogle ting som du skal være opmærksom på. Her er de ting, som er værd at være opmærksom på vej køb af 4K-tv.

Værd at huske ved køb af 4K-tv

4K-tv har været helt nede omkring 15.000 kroner efter at have kostet op imod 50.000 kroner i sommerperioden. Priserne er endda tæt på at matche visse high-end Full HD-modeller, så hvorfor ikke springe på det som betragtes som næste generation efter Full HD allerede nu?

Samsung F9005
Hvis du vil have det hele med, så vent lidt endnu med at købe 4K-tv


Som altid er det ikke nødvendigvis smart at være med fra start. Du skal være opmærksom på følgende:

  • HDMI 2.0: Du kender allerede HDMI-stikket. Det bruges til at tilslutte nærmest alle enheder til tv-skærmen. I langt de fleste 4K-tv på markedet lige nu bruges den såkaldte HDMI 1.4 standard, som højest kan modtage 4K-video i 25 billeder per sekund. Det er i visse tilfælde nok, men er langt fra ”fremtidssikret”. Her skal man bruge HDMI 2.0, som kan vise 4K-tv i op til 60 billeder per sekund. Det er en nødvendighed ved tilslutning af f.eks. en PC/Mac, ligesom vi også netop nu ser de første film i form af de to Hobbitten-film gøre brug af 48 billeder per sekund. HDMI 2.0 er med andre ord en nødvendighed. Herudover skal HDMI 2.0 stikket i tv'et understøtter HDCP 2.2 som er fremtidens kopisikring.
    Det er langt fra givet, at et Ultra HD-tv understøtter HDMI 2.0. De fleste 2013-tv gør f.eks. ikke, men mange 2014 gør. Husk at tjek op på det ellers køber du reelt et Ultra HD-tv som ikke kan vise Ultra HD-tv.
    Læs mere om HDMI 2.0 her.

  • HEVC / H.265: HEVC – eller H.265 – er efterfølgeren til mpeg4. Husker du mpeg2 og mpeg4 debatten? Det er mere eller mindre det samme med HEVC, der er den komprimeringsstandard, som alle forventer, at branchen vil tage i brug når der kommer indhold i 4K-opløsning - både hvad angår tv-kanaler, film på skiver og streamingtjenester. Tv-tjenesterne står ikke ligefrem i kø for at indføre 4K-indhold, men det kommer på sigt, og med HEVC er du klar til at det sker.
    Hvis dit Ultra HD-tv ikke har HEVC, kan du dog tilslutte en ekstern boks som kan afkode HEVC (som skal tilsluttes med HDMI 2.0).
    Læs mere om HEVC / H.265 her.

  • 4K tv-tuner: Selvom vi nok ikke skal forvente tv-kanaler i 4K-opløsning lige med det samme, så er det alligevel værd at bemærke, at de nuværende 4K-tv ikke kan håndtere tv-kanaler i 4K-opløsning, såfremt de begynder at sende i de kommende år. Tv-tunerne kan simpelthen ikke håndtere opløsningen og datamængden. Det er ikke nok, at tv-tuneren eventuelt understøtter HEVC for – ligesom mpeg4 – kan HEVC også sagtens bruges til f.eks. SD (normal opløsning) eller HD. HEVC er således ikke lige med, at tv’et kan håndtere 4K i tv-tuneren.
    Du kan dog altid tilslutte en eventuel tv-boks der kan håndtere 4K tv-kanaler (kræver HDMI 2.0).
    Læs mere om udviklingen indenfor 4K tv-kanaler her.

  • Ingen magisk forbedring: Selvom tv-producenterne gerne vil fortælle dig om herlighederne ved ”opskalering”, så er det vigtigt at understrege, at 4K-tv altså ikke får dine tv-kanaler eller Blu-ray-film til at fremstå flottere eller mere detaljerige. Indholdet har stadig den opløsning det har, og idet du med stor sandsynlighed stadig vil se nærmest alle tv-kanaler i lav eller ”normal” HD-opløsning i mange år frem, så er der ikke noget logisk argument for at vælge et 4K-tv frem for et tv med Full HD til det behov. Du SKAL have ægte 4K-indhold for at nyde dit nye tv – og det er endnu småt med 4K-indhold på markedet.

  • Priserne vil falde: Det er altid svært at spå om priser, og priserne på 4K-tv er allerede faldet markant, men det er næsten en statsgaranti, at priserne vil falde yderligere i de kommende år. 4K-fladskærme bliver en decideret erstatning for Full HD-fladskærme og vil gradvist bevæge sig nedad fra de dyreste topmodeller til mellemprismodellerne.
    Det vil allerede begynde at ske i 2014 og i endnu højere grad i årene der kommer.
    Følg med i priser og tilbud her: Tilbudsjagten

    Vi håber, at du med disse råd føler dig lidt bedre rustet til at navigere i markedsføringens tidsalder. Læs meget mere om 4K og Ultra HD her.
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere fokusartikler

    Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

    29 Feb 2024 |

    Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

    05 Feb 2024 |

    Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

    02 Feb 2024 |

    Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

    31 Jan 2024 |

    Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

    04 Jan 2024 |

    Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

    22 Dec 2023 |