Debat af skærmeteknologi, nutidens såvel som fremtidens. LCD, plasma, OLED samt HD, 4K, 8K, HDR mm.

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

Brugeravatar
Af IT-Bruger
#303316
George1 skrev:Ja måske de kan løse burn in problemet.
Det er slet ikke utænkeligt: Samsung has an $11 billion answer to its LCD problem

De skriver bl.a.:

...Samsung is working on producing a more advanced type of OLED.

That’s a reference to QD-OLED or quantum dot OLED, an advanced display that Samsung has been studying for quite some time. Samsung already makes quantum dot panels for its high-end TVs while its OLED panels are second to none. It would effectively combine both technologies to create a hybrid display that offers the best qualities of both.

A QD-OLED display would include a self-luminous OLED panel with a layer of QDs. They’re small semiconductor crystals. These displays will not require backlight units like LCDs and won’t suffer from burn-in issues like OLED displays can. Some even expect Samsung to start shipping QD-OLED TVs by next year.


Tvivler dog på, at de kan nå at producere mere end højst 1-2 tv modeller baseret på QD-OLED i 2020....hvis det overhovedet sker. Der skal nok en mere grundig og vellykket omstilling til, før et endeligt QD-OLED ser dagens lys og kan opstilles i danskernes stuer.
Men derfor kan man jo stadig håbe på at Samsung overrasker alle...for de har utvivlsomt masser af overlegen teknologisk knowhow og ekspertise til at gøre det.
Brugeravatar
Af TBC
#303318
George1 skrev:Ja måske de kan løse burn in problemet.
Delvist. Der skulle komme nanokrystaller (QD) på i hvertfald rød og grøn pixel - alle skærmens OLED's er blå. Argumentet er at det hjælper på risikoen for burn in at alle OLED's er blå da nanokrystallerne leverer en god del af lys og farver og OLED's dermed ikke behøver at drives så hård og der bliver tale om mere ens fordelt slid da alle OLED's har samme farve.

Mere interessant er det dog at der teoretisk er mulighed for at panalerne slår LG's panaler i betydende grad på billedkvaliteten. For det første giver nanokrystallerne mulighed for større lysstyrke og renere farver under høje lysstyrker, lige som på de såkaldte QLED TV - Her bare uden LCD panalernes kompromitterende svagheder, men med fuld OLED dynamik på pixelniveauet, bred betragtningsvinkel, samt både 1000 gange hurtigere pixelresponstid og langt over 1000 gange højere native kontrast niveau, sammenlignet med LCD-løsningerne ....Og såfremt panalerne måske ligefrem produceres med RGB stripe vs LG's pentile pixelstruktur vil de have endnu en kvalitetsfordel.

Så det bliver MEGET spændende. Samsung kan efter nærmest et årtis fuldstændigt fravær inden for seriøs videophil high-end potentielt være på vej til at skulle overtage tronen, hvis teknologien holder hvad den umiddelbart lover i teorien. Almindeligt OLED holdt jo i alt væsentligt hvad det lovede i teorien (hvorfor jeg og andre var hyped over perspektiverne allerede før den første prototype var en realitet) ...Så Det bliver rigtig spændende at se hvad QD-OLED holder i virkeligheden :)
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#303342
Næsten utroligt, at der stadig ikke findes et OLED TV med en ekstern tilslutningsboks. Jeg synes ikke, at LGs "wallpaper" tæller da de har pakket det ned i en soundbar, som skal stå fremme.

Det virker så oplagt at bruge en ekstern boks pga. skærmteknologiens ekstremt tynde egenskaber. Hvis Samsung gør det, så klapper jeg i mine hænder.
Af Globulus
#303950
Artikel fra Anandtech: https://www.anandtech.com/show/14989/sa ... production

Et par highlights:

"Today’s OLED panels feature 22 layers, whereas a QD-OLED panel may cut the number to 13, which means fewer deposition stages, lower material and production costs, and, perhaps, better yield."

og

"Meanwhile, according to Display Supply Chain, one square meter of an QD-OLED panel will cost around $26, whereas one square meter of a contemporary OLED panel costs approximately $95."

Mht burn-in går spekulationerne på, at omend der stadig er tale om OLED om det så er hvidt eller blåt, så burde QD-OLED være mere resistent hvad det angår hvis og såfremt der skal mindre energi til at producere den samme mængde lys med blå OLED + QD vs. hvid OLED + farvefiltre (og flere lag).
#303967
Helt klart. Jeg vil sige, at det ligeledes ser ud til, at bortledning af varme fra panelerne ser ud til at have en ret stor effekt, så selv på de eksisterende paneler, hvor du smider mindst halvdelen af lyset væk, så kan du mindske retention markant hvis du gør noget ved varmetransporten væk fra panelet. Panas GZ2000 udviste stort set ingen retention, hvilket var ret overraskende.

Fra en ven i SpectraCal ved vi, at hvis man eksempelvis hiver den antireflektive coating af panelet, så får du ca. den dobbelte lysstyrke ud af den. LG skulle kunne ramme 2000 nits uden dette filter, men så kigger du til gengæld på et spejl. Prøv så at fjerne farvefilteret også, så begynder vi at få øjenskader.
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#303968
Informationerne i Anandtechs artikel kommer fra DSCC. Det er kvalificerede bud på strukturen i QD-OLED, men dog ikke bekræftet af Samsung Display. Her er lidt mere, hvis man er nysgerrig: https://www.displaysupplychain.com/blog ... n-qd-oleds
Globulus skrev:Mht burn-in går spekulationerne på, at omend der stadig er tale om OLED om det så er hvidt eller blåt, så burde QD-OLED være mere resistent hvad det angår hvis og såfremt der skal mindre energi til at producere den samme mængde lys med blå OLED + QD vs. hvid OLED + farvefiltre (og flere lag).
Omvendt så er blå stadig den OLED med hurtigst halveringstid. Når blå ældes så vil rød og grøn muligvis ældes i samme tempo (pga. blå OLED bruges bag QD-lagene, der konverterer til rød og grøn). Man får givetvis mere ensartet ældning, men selvom man så undgår burn-in (der er uensartet ældning i hhv. rød, grøn, blå), så vil lysstyrken formentlig falde hurtigere.
Af George1
#303972
Selv eksperter kan vel kun komme med deres bedste bud, synes dog fælles for faktisk samtlige påstande er at burn in vil være væsentlig reduceret/minimeret?
Hvordan det bliver når flad svinet er klar, er spændende må håbe det lever op til alt det positive der bliver sagt/skrevet.
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#303973
Vi krydser fingre for, at QD-OLED kan forbedre ydelsen på det punkt. En ting skal man dog nok forberede sig på: Heller ikke QD-OLED bliver en perfekt skærmteknologi :) LG Display og TCL/CSoT arbejder på lignende løsninger til at kombinere OLED med QD. Det betragtes generelt som næste fase sammen med microLED, der ligeledes kan kombineres med QD.
Af Globulus
#303974
Rasmus Larsen skrev:Omvendt så er blå stadig den OLED med hurtigst halveringstid. Når blå ældes så vil rød og grøn muligvis ældes i samme tempo (pga. blå OLED bruges bag QD-lagene, der konverterer til rød og grøn). Man får givetvis mere ensartet ældning, men selvom man så undgår burn-in (der er uensartet ældning i hhv. rød, grøn, blå), så vil lysstyrken formentlig falde hurtigere.
Det bliver nok lidt a la den udvikling man har set på batterier på mobiltelefoner: Enhver reduktion i strømforbrug er gennem mange år blevet benyttet til at gøre batteriet mindre/tyndere for at telefonen kunne gøres tyndere. Eller ydelse er ganske enkelt øget med samme størrelse batteri. Dermed er batterilevetiden forblevet den samme (ca. en dags brug) på trods af at man sagtens kunne have strøm til et par dage. Der er dog nogen, der rent faktisk tilbyder modeller med større batterier.

På samme måde kunne man forestille sig, at forbedringer i BI-resistens ved en given lysstyrke blot vil blive udnyttet til at tilbyde en kraftigere lysstyrke/bedre HDR-gengivelse, hvormed man et stykke hen ad vejen er lige vidt.
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#303976
Batteriet har dog ét samlet output. På skærme ser man millioner af små outputs og variationer imellem pixels kan derfor blive afgørende.

Selvom Samsung løser udfordringen med, at de tre rød, grøn, blå subpixels ældes uensartet, så kan pixels på tværs af skærmen stadig ældes forskelligt. F.eks. hos filmelskere, der ofte har sorte bjælker øverst og nederst på skærmen. Den udfordring kræver dynamisk kompensation for uensartet ældning og en eller anden form for måling/feedback i hver pixel. Det har LG ikke løst. Jeg ved ikke, om Samsung har. Men som sådan er dette ikke direkte relateret til OLED-teknologi (eller OLED-paneltypen).
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7