Brug denne kategori til at tale om digitale såvel som analoge tv-tunere, samt andet modtageudstyr

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

Af Hansson
#111517
Jeg skal have fordelt mit stofasignal i huset, og påtænker at sætte en antenneforstærker.

Hvad kan anbefales til Stofa. Det skal også være en Data udgang, da jeg også vil have internet via Stofa.

Der må godt være en del udgange på. Går dette ud over forstærkningen?
Af Snurrerundtlyd
#111526
Hansson skrev:Hvad kan anbefales til Stofa. Det skal også være en Data udgang, da jeg også vil have internet via Stofa.
DKT COMEGA anbefales til kabel-TV anlæg som nogle af det bedste antenneforstærkere og er godkendt af YouSee og de fås med op til 8 udgange, som dækker de fleste private behov. YouSee anvender også meget DKT COMEGA udstyr i deres professionelle installationer.
YouSee har både DKT COMEGA Abonnentforstærker DA-4PMR og DKT COMEGA Abonnentforstærker DA-8PMR på deres positivliste over godkendt udstyr:
YouSee Positivliste for materiel til anvendelse i coaxnet
Version 2.1.0
juni 2010
http://www.witronic.dk/files/files/posi ... 202010.pdf

Om antenneforstærkeren skal anvendes til Stofa eller YouSee gør ingen forskel.

COMEGA antenneforstærkere:
4 udgange uden data-returvej: COMEGA DA-4PM
8 udgange uden data-returvej: COMEGA DA-8PM
4 udgange med data-returvej: COMEGA DA-4PMR
8 udgange med data-returvej: COMEGA DA-8PMR


http://www.keas.dk/store/comersus_listC ... ategory=32

http://paraboleksperten.dk/yousee-godkendt-udstyr-56

Som det fremgår af ovenatående links er Krogh's Elektronik noget billigere end Paraboleksperten med COMEGA udstyr.

Billede

Billede

Som det fremgår af ovenstående, så tillader YouSee ikke at man piller ved den antennedåse de har installeret, man må kun tilføje noget efter denne dåse, for ikke at risikere at folk bare lader kablet hænge løst uden at terminere det rigtigt med f.eks en slutdåse eller antenneforstærker. Den samme regel gælder sikkert for Stofa, men det har jeg dog ikke undersøgt.
Hvis man vælger at overholde denne regel er det nødvendigt først at samle de netop splittede Radio og TV-udgange (med f.eks. COMEGA POF TV/FM) igen før man fører dem ind i forstærkeren, hvis man da vil have mulighed for at anvnede både radio- og TV-signalet.
COMEGA POF TV/FM
http://www.keas.dk/store/comersus_viewI ... roduct=588
http://paraboleksperten.dk/yousee-godke ... y-722.html
Data-returvejen bliver ikke samlet med dette samlefilter, så man beholder bare det datakabel man allerede har og behøver ikke en antenneforstærker med data-returvej samt slutdåser med dataudtag.

En anden løsning er at fjerne YouSee/Stofa antennekablet fra den dåse de har installeret og så påmontere en f-connector direkte på dette kabel og skru det direkte i antennforstærkeren. Dette er en teknisk bedre løsning, da man undgår tab i den første antennedåse + samler før signalet når til forstærkeren. Men i dette tilfælde er data-returvejen ikke splittet ud endnu og det er nødvendigt med en forstærker med data-returvej. Desuden er det i dette tilfælde også nødvendigt at samtlige slutdåser har data-udgang, uanset om man kun anvewnder én af dem. Det skyldes at tilslutte TV-apparater kan sende støj tilbage i data-returvejen, fordi der mangler et filter på slutdåserne uden indbygget data-udtag. Så har du allerede slutdåser uden data-udtag monteret er det nødvendigt at udskifte disse.

Som slutdåser med data-udtag kan anvendes en af følgende, (hvis du anvender LK Fuga formatet som de fleste hjem gør).
COMEGA FREJA MM4-65D http://www.keas.dk/store/comersus_viewI ... roduct=963
Triax (LK) TD272D http://www.keas.dk/store/comersus_viewI ... roduct=580
Hansson skrev:Der må godt være en del udgange på. Går dette ud over forstærkningen?
I en antennesplitter er dæmpningen pr. udgang større jo flere udgange der er. Men med en antenneforstærker betyder antallet af udgange derimod ikke så meget, da forstærkningen er tilpasset antallet af udgange. Men man skal altid sørge for at terminere alle ubenyttede udgange som jeg har beskrevet i dette indlæg: http://www.flatpanels.dk/flatforum/view ... 407#110407

Du kan f.eks. købe F-connector 75 ohms termineringsmodstande følgende steder:
http://www.av-connection.dk/?PGr=2263&ML=494
http://www.avxperten.dk/antennemateriel ... inator.asp
http://www.av-cables.dk/billede_kabler/ ... 20_da.html
http://paraboleksperten.dk/yousee-godke ... m-723.html

Billede
Termineringsmodstand

Billede



Læs i øvrigt disse udmærkede guides om gør-det-selv antenne/kabel-tv installationer.

Sådan sikrer du dig optimale kabel-tv signaler

Læs artiklen: Sådan sikrer du dig optimale kabel-tv signaler Kabel-TV Råd og vejledning, TV fra Stofa, TV fra YouSee : DIGITALT.TV http://digitalt.tv/sadan-sikrer-du-dig- ... v-signaler

Antennekabel – kvalitet og råd
Læs artiklen: Antennekabel – kvalitet og råd Antenne-TV Råd og vejledning, Kabel-TV Råd og vejledning, Parabol-TV Råd og vejledning : DIGITALT.TV http://digitalt.tv/antennekabel-kvalitet-raad


Billede
Senest rettet af Snurrerundtlyd 12. okt 2011, 13:50, rettet i alt 2 gange.
Af Snurrerundtlyd
#111527
MF-DK skrev:Jeg vil mene sådan en kan gøre det:
http://www.av-cables.dk/billede_kabler/ ... 30_da.html
Den har returvej til fx Stofanet.
Ja den gule König AMP-PRO20M forstærker med 4 udgange er en anden mulighed i stedet for COMEGA forstærkeren som jeg nævnte i ovenstående. Den bliver anvendt til kabel-TV-anlæg i flere lande og kaldes ofte "yellow brick" på engelske fora på nettet.

Sælges også følgende steder:
http://elektronik-lavpris.dk/product_in ... _id=109597
http://www.av-connection.dk/?PGr=4174&ML=495
https://www.elextra.dk/main.aspx?page=a ... tno=H32466
Af Hansson
#111756
Tak for god gennemgang.

Ifølge teknikkeren fra Stofa måtte jeg pille ved alt efter deres gadeboks. Dvs. jeg måtte selv fjerne deres vægboks, og erstatte den med antenneforstærkeren med udgange på.

Teknikkeren nævnte intet om at alle slutbokse skulle have dataudgang. Er dette virkelig nødvendigt, da signalet jo allerede er splittet. Sørger forstærkeren ikke for at eleminere denne støj??
Af Snurrerundtlyd
#112200
Hansson skrev:Teknikkeren nævnte intet om at alle slutbokse skulle have dataudgang. Er dette virkelig nødvendigt, da signalet jo allerede er splittet. Sørger forstærkeren ikke for at eliminere denne støj??
Ja, når der anvendes et stjernekoblet system med en af ovenstående forstærkere er det nødvendigt med dataudtage på samtlige slutdåser, medmindre man indsætter højpasfiltre der spærrer for frekvenser under 65 MHz (datareturvejen opererer i frekvensbåndet fra 5 - 65 MHz).

Dåser med dataudtag filtrerer frekvenser under 65 MHz fra på TV udtaget.
Men dåser uden dataudtag har ikke dette filter indbygget og alle TV sender støj retur på antennekablet i 5 - 65 MHz frekvensbåndet, som kan forstyrre dataretursignalet der kommer fra den anden slutdåse som har dataudtag.

Signalet er sådan set ikke allerede splittet i et stjernekoblet system, det er kun på de dåser med dataudtag at TV udtaget er højpasfiltreret. Hvis man anvender en dåse uden dataudtag er der hul direkte igennem også i 5 - 65 MHz båndet fra TV og helt ud til boksen ude på vejen, i samme kabel som datareturvejen løber.

Læs DKT COMEGA's Installationsguide der også påpeger at det er nødvendigt med data slutdåser på alle udgange på deres DA-serie forstærkere.

Der findes dog specielle forstærkere der kun lukker datasignalet igennem til en eller to udgange og har indbygget filtre på de andre udgange. I dette tilfælde behøver man ikke slutdåser med dataudtag på de udgange hvor forstærkeren allerede spærrer for returvejen (<65 MHz).
Men forstærkere der er nævnt i ovenstående indlæg lukke datareturvejen igennem til samtlige udgange, så det kræver at du vælger en anden forstærker. F.eks. den nye COMEGA CA 2R4F der har to udgange med data og fire udgange hvor der er spærret for datareturvejen. Eller den nye Triax/Hirschmann IFE 12 QM/GHV 20 M (323028) (EAN-nummer 5702663230286). Triax og Hirschmann er nu en del af samme koncern og om den hedder Triax eller Hirschmann afhænger af om du køber den i DK eller Tyskland. På disse forstærkere er det ikke nødvendigt med en slutdåse med dataudtag på udgange uden datareturvej. Men alle udgange med datareturvej skal anvende slutdåse med dataudtag.

DKT COMEGA's Installationsguide
[img]http://img821.imageshack.us/img821/7406/da4pmr.png[/img]


______________________________________________________________________


[img]http://img831.imageshack.us/img831/2907/ca2r4f.png[/img]
Hvor mange udtag skal du bruge i alt?

Hvis 4 udgange er nok, så er det letteste at købe en Triax/Hirschmann. Den bruger også kun 3 Watt ifølge Triax, hvor den gule mursten bruger det dobbelte, 6 Watt ifølge AV-Cables. Så du sparer 3W*24h*365 = 26,3kWh pr. år, så merprisen vil du tjene ind på nogle få år, inden for forstærkerens forventede levetid.

http://www.sandras.dk/item.php?id=495

http://www.elektroradar.de/epages/Elekt ... 1&et_lid=7

[img]http://www.elektroradar.de/WebRoot/Stor ... 926278.jpg[/img]
Af Starlifino
#120589
Super god info i denne tråd :)

Jeg har internet og tv fra Stofa.

Hvor meget bør man max splitte et Stofanetantennesignal ud med passive Comega splittere såsom disse???:
http://dkt.net.dynamicweb.dk/Default.as ... ductID=112

Jeg har brug for 4 TV-stik og indtil videre ikke nogle FM-stik.


Hvis man i stedet vælger den aktive splitter COMEGA CA 2R4F, kan jeg så sætte TV direkte på splitterens TV/FM udgange uden at sætte et vægdæksel på, der splitter ud i et TV og et FM stik?
Af KingNothing
#131227
Hold da op, der er en der ved hvad han taler om, virkelig en god guide. Mange tak.

Jeg har 1 x data, 1 x Analog tv og 4 x dvb-c (hdhomerun)
Er det rigtig forstået at jeg med en CA 2R4F forstærker (omtalt ovenfor) kan slippe for at installere 5 slutdåser med data? og i stedet have.
1 slutdåse til data og analog tv.
4 x dvb-c koblet direkte på forstærkeren med f connectors?
mvh
KN
Af Snurrerundtlyd
#153390
Andyboy skrev:Jeg har lavet denne korte guide for andre der er i tvivl om deres tv signal er godt nok og om de har behov for en antenne forstærker - håber det kan bruges.

http://www.tv-pakke.dk/114/antenneforst ... tv-signal/
Har du mulighed for at se signalstyrken skal den helst være 23db eller over.
Signalstyrke kan ikke måles i dB. dB er ikke en enhed, men et forhold imellem to værdier.
Typisk måles anttenesignalstyrke i dBµV, men kan også måles i dBmV.

Decibel (dB) er som sagt blot et forhold imellem to værdier, altså hvor mange dB en værdi er større/mindre end en anden værdi, så man kan ikke måle en absolut værdi som f.eks. signalstyrke i dB.
Man kan derimod måle en forstærkning og tab i antal dB, fordi man her sætter udgangsignalet i forhold til indgangssignalet.

Hvis man f.eks. har en signalstyrke på 50 dBµV in i en forstærker og forstærker det 20 dB, så bliver signalstykren på udgangen af forstærkeren 70 dBµV.
50 dBµV + 20 dB = 70 dBµV

dBmV og dBµV er defineret således: http://www.maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/808
dBmV and dBµV

Most CATV measurements are referenced to voltage and measured in dBmV or dBµV. In the classic definition, dBmV is referenced to 1mVRMS and output voltage (VOUT) is measured in mVRMS (Equation 1). Since Equation 1 is a ratio of voltage, it can also be measured in mVP-P referenced to 1mVP-P or any voltage unit as long as the same units are used.

Billede

Inspection of Equation 1 shows dBmV to be independent of impedance.

In the classic definition, dBµV is referenced to 1µVRMS and output voltage (VOUT) is measured in µVRMS (Equation 2). Since Equation 1 is a ratio of voltage, it can also be measured in µVP-P referenced to 1µVP-P or any voltage unit as long as the same units are used.

Billede

Inspection of Equation 2 shows dBµV to be independent of impedance.
0 dBµV = 1 µV
0 dBmV = 1 mV
0dBmV = 60dBμV
0dBμV = - 60dBmV

Billede

Her er omregninger imellem bl.a. dBµV og dBmV: http://www.aerialsandtv.com/decibels.html

For kabel-TV skal teknikeren sikre følgende singalniveauer ved kunden:

Vejledning for Kabel TV husinstallationer og el-sikkerhed/personbeskyttelse
Dimensionering (ved mere end 1 stik)
  • Signalniveauer
    • 63 -74 dBμV på alle stik (samme krav som til afleveringspunktet)
    • +/-3 dB variation betyder mellem 60 og 77 dBμV
AFO vejledning for Kabel TV husinstallationer
Version 1.1
Udgivet 11. december 2009
4.3. Dimensionering

Det interne fordelingsnet skal dimensioneres, så der på alle tilslutningsdåser findes signalniveau-er, der ligger i intervallet 63-74 dBμV, dvs. de samme niveaugrænser som gælder for Kabel TV anlæg. Der er her taget højde for at signalet fra Kabel TV anlægget kan variere ± 3dB. I værste tilfælde kan der derfor forekomme niveauer mellem 60 og 77 dBμV.

35-74 dBμV på apparatets antenneindgang er normalt fint, er signalet i apparatet lavere end 35 dBμV kan forstærkning være nødvendigt.
Den korte tekniske version om forstærkning, tab og dB
Man taler ofte om signal ved at bruge udtrykket Decibel (dB). Når man bruger antennekabel kan man som hovedregel regne med 1-2 dB tab pr. meter.

Som eksempel vil:
3 dB = vær en forstærkning på dobbelt op
0 dB = ingen forstærkning
-3 DB = 50% tab af signal
Når man taler om effekt så er det korrekt at 3 dB en fordobling af effekten.
Men man skal være opmærksom på at hvis man taler om spænding eller strøm så skal der derimod 6 dB til en fordobling af spændingen eller strømmen.
Formler for dB regning med hhv. effekt og spænding/strøm kan findes her: http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel
For spænding gælder følgende: 20·log10(Vud/Vind) = spændingsforstærkning i dB
For effekt gælder følgende: 10·log10(Pud/Pind) = effektforstærkning i dB

Fordobler man spændingen fra f.eks. 30 µV til 60 µV bliver spændings-forstærkningen i dB som følger:
20·log10(60µV/30µV) = 20·log10(2) = 6 dB

Tidobler man spændingen fra f.eks. 30 µV til 300 µV bliver spændings-forstærkningen i dB som følger:
20·log10(300µV/30µV) = 20·log10(10) = 20 dB

Hundrededobler man spændingen fra f.eks. 30 µV til 3000 µV bliver spændings-forstærkningen i dB som følger:
20·log10(3000µV/30µV) = 20·log10(100) = 40 dB
Kode: Vælg alt
...
-24 dBµV =  0,0625 µV
-20 dBµV =  0,1 µV
-18 dBµV =  0,125 µV
-12 dBµV =  0,25 µV
 -6 dBµV =  0,5 µV
  0 dBµV =  1 µV
  6 dBµV =  2 µV
 12 dBµV =  4 µV
 18 dBµV =  8 µV
 20 dBµV = 10 µV 
 24 dBµV = 16 µV
...

Fordobler man derimod effekten fra f.eks. 1 W til 2 W bliver effekt-forstærkningen i dB som følger:
10·log10(2W/1W) = 10·log10(2) = 3 dB

Tidobler man effekten fra f.eks. 1 W til 10 W bliver effekt-forstærkningen i dB som følger:
10·log10(10W/1W) = 10·log10(10) = 10 dB

Hundrededobler man effekten fra f.eks. 1 W til 100 W bliver effekt-forstærkningen i dB som følger:
10·log10(100W/1W) = 10·log10(100) = 20 dB
Senest rettet af Snurrerundtlyd 24. nov 2011, 03:35, rettet i alt 2 gange.
Af Snurrerundtlyd
#153391
Har du mulighed for at se signalstyrken skal den helst være 23db eller over.
Men for at komme tilbage til de 23 dB du nævner, så har det nok ikke noget med singnalstykren at gøre, men er det nok noget du har fra denne folder:

Sådan sikrer du dig det bedste antennesignal http://www.digi-tv.dk/PDF/antenne-folder3..pdf
Enkelte apparater kan desuden vise signalets signal/støj forhold C/N.
Denne værdi skal være over 23dB for at sikre god og stabil modtagelse.
Signal/støj-forholdet (benævnes normalt S/N-forhold eller på engelsk Signal-to-noise ratio [SNR]) og må ikke forveksles med signalstyrken, som er noget helt andet.
Signal/støj-forholdet fortæller, hvor meget kraftigere signalet er end støjen (dvs. uønskede signaler) på samme kabel. Signal/støj-forholdet måles normalt i dB.
Bemærk et signal/støj-forholdet i sig selv intet fortæller om signalstyrken.

Her er en forklaring af begrebet singal/støj-forhold: http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik ... 8j-forhold
signal-støj-forhold

signal-støj-forhold, effektforholdet mellem den ønskede og den uønskede del af et sammensat signal. Hvis signal-støj-forholdet bliver for lille, kan signalet ikke skelnes fra støjen, og signalet bliver uanvendeligt. Signal-støj-forholdet måles ofte i decibel (dB). For en cd-afspiller er signal-støj-forholdet ca. 100 dB.
Analog-TV kræver normalt 46dB signal/støj-forhold, mens digital-TV kan nøjes med noget mindre.

Men jo højere signal/støj-forhold des bedre, det gælder altid.
Signalstyrken derimod må ikke blive for kraftig ind i antenneforstærkere og TV, ellers bliver forstærkeren/TVet overstyret og "klipper" signalet med deraf følgende forvrængning. For kraftigt signal ind i antenneforstærkeren/TVet er lige så skadeligt som for svagt signal.

Man kan læse mere om begrebet signal/støj-forhold generelt her: http://en.wikipedia.org/wiki/Signal-to-noise_ratio
Af gielsgaard
#195290
Ved godt dette er en ældre tråd, men prøver alligevel.
Jeg har stofa og mit tilgangskabel går direkte i antenneforstærkeren en triax som er godkendt af stofa , fra denne kører jeg ud til 2 dåser med data og tv/radio.
De to ubrugte udgange er lukket med slutmodstand.

nu er det så mystisk, jeg har lige mistet data fra forstærkeren, dette er så den 3die forstærker på et år som står af på netop data delen.

er her nogen som kan forklare dette, har ikke lyst til at bruge 500-700 på en forstærker mere.