Debat af skærmeteknologi, nutidens såvel som fremtidens. LCD, plasma, OLED samt HD, 4K, 8K, HDR mm.

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

Af lahan2
#17042
I jeres nyheder skriver i ofte om panel generationer.

Hvad er forskellen på 6G, 7G, 7,5G og 8G ?

Er der en teknisk forskel eller hvad dækker dette G over ?

Eller er det bare f.x. producenten der hvert år lægger +1 til deres generation version.

Benytter de samme system generations på plasma og LCD ?

mvh Lahan
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#17045
G er kort for generation. 6G betyder så f.eks. 6. generation, 7,5G betyder 7-og-en-halv. generation osv.

En grundregel er, at jo højere generation, jo nyere og større er fabrikken. Egentlig siger generationen noget om hvor stort basis substratet er, altså en slags råpanel, hvorfra man skærer eksempelvis fire 32 tommer paneler.

En 8G fabrik kan på den måde også fabrikere større paneler end en 6G fabrik, samtidig med, at man også kan skære f.eks. flere 32 tommer fra et 8G substrat end man kan fra et 6G substrat. Det kan igen sænke produktionsomkostningerne.

Der lægges ikke nødvendigvis +1 til hvert år eller hver gang man producerer en ny fabrik. Der er nogle mål, som fabrikken skal holde. Disse mål angiver hvor stort eller småt modersubstratet skal/må være. Producenterne beslutter sig så på forhånd for hvilken type fabrik de vil bygge i forhold til f.eks. hvilken størrelse paneler de vil satse på.
Af samme årsag har mange LCD producenter også både 5G, 6G og 7G fabrikker, da man så bruger de mindste til små paneler og de større til Tv paneler.

Man stort set samme system for plasma og LCD, ja. Grunden til at man er i 10. Generation for plasma, er fordi skærmene stadig bliver større jo mere LCD producenterne presser på. Engang fandtes der jo plasma i 32 tommer, så blev man presset til 37 tommer og nu er plasma producenterne ved at være presset i 40-42 tommer segmentet. For at holde omkostningerne nede, så bygger man fabrikker med større substrater, altså ”nyere generationer af fabrikker”.

De største LCD fabrikker er 7G, 7,5G og 8G. Af samme årsag findes der heller ikke helt så store LCD paneler og kun ganske få på markedet. Det kan simpelthen ikke betale sig at producere virkelig store paneler ud fra så små modersubstrater.

Du kan se et 7.5G substrat på dette billede fra AU Optronics, som allerede er forberedt til at blive skåret i mindre paneler: http://www.flatpanels.dk/nyhed.php?suba ... 1166087902

Jeg håber det gav mening.
Af lahan2
#17048
Tak for den detaljeret information.

Hvem sætter kriteriterne for om det er en 9 eller 10G fabrik.

Er det nogle fælles mål der bliver sat, så alle producenter skal opfylde samme mål ?

F.x. Panasonic påstår at deres nye skærme er 10G.
Er en 10G skærm i 42" bedre end en 9G skærm ?

Kan en panasonic 9G sammenlignes med en LG eller Samsung 9G skærm ?
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#17049
Hvem sætter kriteriterne for om det er en 9 eller 10G fabrik.
Jeg husker det ikke lige på stående fod, men det er en form for komitee, der afgører det.
Er det nogle fælles mål der bliver sat, så alle producenter skal opfylde samme mål ?
Der er nogle grænser, men man kan godt afvige. Det gjorde mange i 7-7.5G perioden, fordi nogen ville satse på 42 tommer paneler, mens f.eks. Samsung ville satse på 40 tommer paneler.
Det hænger dog også sammen med, hvor man får sine glassubstrater fra. Man kan ikke fuldstændig afgøre det selv, for produktionsdelene skal jo også komme et sted fra.
F.x. Panasonic påstår at deres nye skærme er 10G.
Er en 10G skærm i 42" bedre end en 9G skærm ?

Kan en panasonic 9G sammenlignes med en LG eller Samsung 9G skærm ?
Panasonic eller Matsushita har 4 fabrikker og en ekstra en i Kina, som også på en eller anden måde går ind under SVA. Den nyeste fabrik begyndte man at opføre i maj 2006 og det forventes, at den påbegynder masseproduktionen i juli 2007.

Panasonic har dog deres eget system så vidt jeg husker. Når de har udviklet et nyere panel, kalder de det en ny generation, for så vidt jeg husker er lige præcis Panasonics måde ikke den samme som LCD producenternes fremgangsmåde.

Et 10G panel er ikke nødvendigvis bedre end et 9G panel, når vi snakker generelt, men som grundregel er en 10G produktion jo også nyere end en 9G hvad anten vi snakker Panasonic eller LCD, og så er der jo oftest sket forbedringer.

Hvis du tænker på PX60 og PX70, så vil jeg sige, at panelet i PX70 har al mulig grundlag for at være bedre, med mindre de er gået på kompromis med en ting for at opnå en anden. Og i sidste ende kommer det jo også meget an på de andre komponenter i Tv'et.