Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img src="billeder/mini-sonylx900.jpg" alt="Sony 3DTV oplevelser i LX900 og HX900"></div>Oplevelser med Sonys 3DTV i HX900 og LX900 serierne - FlatpanelsDK Sony 3DTV oplevelser i LX900 og HX900Oplevelser med Sonys 3DTV i HX900 og LX900 serierne">

Sony 3DTV oplevelser i LX900 og HX900
Oplevelser med Sonys 3DTV i HX900 og LX900 serierne

19 Mar 2010 | Rasmus Larsen |

Sony havde inviteret pressen til en teknisk gennemgang af 3D teknologien og demonstration af Sonys 3DTV i form af modellerne HX900 og LX900. Her kan du læse vores indledende oplevelser med Sonys 3DTV.

Læs også brugernes oplevelser, og deltag i debatten, omkring Sonys 3DTV, som var mulige at se i Sony Centre på Fields og i Århus i starten og midten af ugen:
Indledende oplevelser med 3DTV

Se også alle Sonys 2010 fladskærme her:
Sonys nye 2010 fladskærme - med danske priser

Sony 3DTV
Sony 3DTV


Oplevelser med Sony 3DTV

Sony havde i anledning af dagens pressemøde medbragt to af deres 3DTV, henholdsvis LX900 og HX900. LX900 er topmodellen i Signature serien, mens HX900 er topmodellen i Cinematic serien. Begge modeller lanceres først over sommeren, men allerede nu fik vi således et smugkig på modellerne. Til 3D afspilningen blev anvendt en modificeret PlayStation 3 slim.

Var du en af dem der lagde et visit forbi Sony Centrene i løbet af ugen, så har du set LX900 i København eller HX900 i Århus. Sony indskød i denne sammenhæng, at LX900 er en meget tidlig prototype fra september 2009 – og den derfor ikke er 100 % repræsentativ for den endelige effekt.

Sony 3DTV HX900
Sony 3DTV HX900


Men hvad skal man som forbruger forvente sig af 3DTV? Åbner 3DTV op for en verden af 3D, hvor objekterne flyver omkring ørene på os ude i rummet? Eller hvad skal man forvente sig nu, hvor de mange 3DTV fra producenterne begynder at dukke op ude i butikkerne? Hvordan man oplever effekten ved første øjekast afhænger nok også i høj grad af, hvordan man forventningsafstemmer.

Jo, man bør forberede sig på 3D effekter, der primært koncentrerer sig om dybde-effekten i billedet. Der vil være relativt få objekter som træder ud af skærmen, men de vil dog i nogen grad blive anvendt i spil-verdenen. For film er 3D-effekten i samme stil med det du har set i 3D versionen af Avatar rundt omkring i de danske biografer. Altså dybde-effekt ind i billedet, men dog alligevel noget bedre da fladskærme bruger det aktive 3D system mod det passive 3D system i biograferne.

Sony 3DTV LX900
Sony 3DTV LX900


Forventer du insekter der flyver omkring i rummet og træer der vælter ud af skærmen, så vil du blive skuffet. Det er ikke det 3D handler om – hvert fald ikke i denne omgang. Det er stadig langt til de 3-dimensionelle virtuelle sci-fi verdener.

Sony 3DTV HX900
Sony 3DTV HX900


FlatpanelsDK oplevede først og fremmest, at 3D-effekten forøges, jo større skærmen er. Sony havde medbragt en 46” HX900 og en 52” LX900, og skærmene kunne snildt have været større. 3D-effekter giver jo dybde ind i billedet, så man fornemmer også, at objekter i horisonten fremstår længere væk.

Man har samtidig en tendens til at sætte sig tættere på skærmen end normalt, fordi man vil prøve at eliminere omgivelsernes forstyrrende elementer og fordybe sig i 3D-effekten.

Sony 3DTV
Sony 3DTV


Sony startede med at vise HX900, som er baseret på et LCD panel med LED backlight og local dimming. Det betyder samtidig, at sort er meget dyb (pga. local dimming), og det havde faktisk en ganske stor betydning for oplevelsen af 3D effekter.

HX900 klarer også hurtige bevægelser bedre end jeg har set på flere andre LCD-TV med 3D, og generelt var jeg ganske overbevist af effekten på HX900 serien. Det var primært dybdeeffekt ind i billedet, som dominerede, men den var også god og virkelighedstro.

Sony 3DTV HX900
Sony 3DTV HX900


Min oplevelse var, at 3D-effekten pt. er bedst med spil og animerede film. Her oplever man flot dybde og visse objekter træder også ud af billedet. Spillet Wipeout er meget overbevisende i 3D og ligeledes er platform-spillet Little Big Planet, hvor man oplever, at objekter fremstår i forskellige dybdeniveauer på trods af, at spillet er opbygget som det er.

Sony 3DTV LX900
Sony 3DTV LX900


Efterfølgende fik vi lov til at kigge på LX900 i 52” og jeg må sige, at denne blegnede i forhold til HX900 (Sony havde dog også sagt, at LX900 modellen er en prototype og en tidlig en af slagsen).
3D-effekten var bestemt til stede, men billederne havde en tendens til at flyde sammen (det såkaldte cross-talk), og der var desuden en del støj i billedet. Det gjorde, at dybde-effekten ikke var så imponerende og overbevisende som på HX900.

Sony 3DTV HX900
Sony 3DTV HX900


En anden oplevelse var, at dybden af sortgengivelsen har en ret markant betydning for oplevelsen af dybde – specielt i mørke scener, som den stjernehimmel Sony flere gange viste. Fremstår sort ikke dyb og intens, så forsvinder en del af 3D-effekten. Så gengivelsen af sort bliver måske endnu vigtigere i takt med udbredelsen af 3DTV.

Sony 3DTV HX900
Sony 3DTV HX900


3D virker desuden bedst i mørke omgivelser. Falder der for meget lys ind på skærmen eller ind på 3D brillerne, så generer det og reducerer oplevelsen af 3D dybde.

Sony 3D briller
Sony 3D briller


3D brillerne fra Sony var ganske behagelige at bære, og de passede også på de personer, som havde briller. De er afskærmet fra toppen, så lyset ikke slipper ind. Sony planlægger desuden at lancere en mindre brille, der er velegnet til blandt andet børn eller folk med smalt hoved.

Sony 3DTV LX900
Sony 3DTV LX900


Noget som jeg også registrerede, er, at 3D brillerne ikke fungerer, hvis man ligger ned eller lægger hoved på skrå. 3D brillerne har simpelthen en polarisator, som retningsstyrer lyset. Det betyder, at hvis du lægger hovedet på skrå fra cirka 25-35 grader, så forsvinder 3D-effekten. Grunden til at man har polariseret brillerne, skyldes, at de ellers bliver generet af lysstofsrør og glødepærer, der vil give en blinkende effekt.
Visse andre producenter af 3DTV har ikke polariseret deres 3D briller, hvorfor de godt kan anvendes liggende.

Sony 3DTV LX900
Sony 3DTV LX900


Hvad angår 3D brillerne og anvendelsen på 3DTV fra andre producenter, så er der ikke mulighed for dette. 3D brillerne kommunikerer med 3DTV’et vha. infrarøde stråler, og ligesom med fjernbetjeningen, så er disse infrarøde stråler parret med Tv’et.
Du kan derimod sagtens anvende f.eks. en 3D Blu-Ray afspiller fra en anden producent. Endeligt bekræftede Sony, at alle PlayStation 3 maskiner opdateres til at understøtte 3D.

Sony 3D infrared sender
Sony 3D infrared sender


Brillerne forventes at blive solgt til omkring 120 Euro, men Sony Danmark slog fast, at prisen endnu ikke er endelig.

Læs også brugernes oplevelser, og deltag i debatten, omkring Sonys 3DTV, som var mulige at se i Sony Centre på Fields og i Århus i starten og midten af ugen:
Indledende oplevelser med 3DTV

Det var alt for denne gang og vores indledende erfaringer med 3DTV fra Sony. Vi følger naturligvis op med fyldestgørende anmeldelser af Sonys 3DTV senere hen, når vi modtager disse.
Vi starter dog ud med NX700 serien, som vi har modtaget nu

Teknisk omkring 3DTV

Vi planlægger en fokusartikel omkring 3D teknologien, som kommer online inden længe i vores 3DTV Tema.

Se frem til denne og tilmeld dig vores store nyhedsbrev her for at få direkte besked. Du kan også tilmelde dig vores RSS feeds.

Se også alle Sonys 2010 fladskærme her:
Sonys nye 2010 fladskærme - med danske priser

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere overbliksartikler

Oversigt: LG 2024 TV-skærme

03 Apr 2024 |

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Oversigt: Panasonic 2023 TV

24 Jul 2023 |