Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonCES 2007 messerapport - FlatpanelsDK

CES 2007 messerapport

18 Jan 2007 | Rasmus Larsen |

Som du nok har bemærket, har CES 2007 messen i Las Vegas fået meget fokus her på siden og andre sider på Internettet. Vi skrev i sidste uge om flere af de produkter og tiltag, som blev vist frem på CES 2007, og jeg synes det er en god idé at samle det hele i én artikel, ligesom vi har artikler om CeBIT 2006 og IFA 2006. 

CES afholdes i den prestigefyldte by Las Vegas og tiltrækker hvert år et hav af besøgende og producenter. 2007 er ikke anderledes, så vi ser frem til en masse spændende indslag og produktlanceringer.

Flatpanels besøgte godt nok ikke CES i Las Vegas, ligesom vi besøgte CeBIT og IFA i henholdsvis Hannover og Berlin, men indtrykkene er alligevel så overvældende, at de godt kan formuleres uden at have været på CES 2007.

Jeg har delt artiklen op i afsnit for de respektive producenter. Jeg har desuden tilføjet endnu mere information end der blev beskrevet i CES 2007 nyhederne i vores nyhedssektion. Det være sig både mere uddybende information på de allerede omtalte produkter, men samtidig fokus på andre produkter, som vi endnu ikke har omtalt! Så læs endelig videre, der er endnu mere information her i artiklen!

Sharp


Sharp var naturligvis blandt de repræsenterede på CES messen og de havde et gigantisk 108 tommer LCD-TV på programmet. LCD skærmen er med sine 108 tommer også den største kommercielle LCD skærm, der hidtil er præsenteret for offentligheden - og tilmed den største fladskærm, da den overgår Panasonics tidligere rekord på 103 tommer for et plasma Tv.


Skærmen har opløsningen 1920x1080 og modtager 1080p input. Kontrastforholdet er angivet til dynamisk 15.000:1.

Selve LCD panelet er produceret på Sharps anden Kameyama fabrik, som også benyttes til produktion af deres 52 og 65 tommer LCD paneler. Skærmen måler 2.4 meter i bredden og 1.3 meter i højden.
Teknologien er naturligvis LCD, men hidtil har der været en række tekniske barrierer, som skulle brydes for at skabe et så stort panel. Det har Sharps mangeårige udvikling vist sig at kunne, hvilket også underbygger det faktum, at Sharp er en af de absolut største Tv producenter.

Panelet er af typen ASV (Advanced Super View). Det er samme type, som anvendes i Sharps nuværende high-end skærme og f.eks. Philips topmodeller.

Prisen kendes endnu ikke, men skærmen sættes angiveligt i produktion over sommeren, og kommer også til Danmark!

Gamerserie af Tv:

Sharp præsenterede også en gamerserie af Tv på CES 2007. Produktlinjen hedder GP1U, men får højest sandsynligt et andet navn, hvis den rammer markedet herhjemme.

GP1U serien specificeres blandt andet med en responstid på 4 ms (g2g), et kontrastforhold på 8500:1 eller 10.000 dynamisk og en opløsning på 1920x1080.


GP1U serien har også Sharps QuickShoot teknologi, der omkonverterer signaler til 120 Hz til visning på panelet. Kredsløbet skal blandt andet sikre bedre gengivelse af hurtigt bevægende billeder.

Af input finder man 3 HDMI, to 1080p kompatible komponent indgange samt en DVI-I indgang. Priserne er sat til henholdsvis US$1.700 og US$2.000 for en 32 tommer model og en 37 tommer model, når de rammer det amerikanske marked i marts.

LG


LG præsenterede en spændende nyhed på dette års CES 2007 messe, nemlig en HD afspiller, der kan håndtere både Blu-Ray og HD-DVD skiver. Afspilleren har fået navnet LG BH100.


LG BH100 er den første kommercielle afspiller, som kombinerer de to konkurrerende HD formater, HD-DVD og Blu-Ray i én afspiller. Det giver også forbrugeren en reel mulighed for at afprøve begge mediers potentiale, så man ikke skal foretage ”enten-eller” valget.

Afspilleren understøtter naturligvis de nye lyd- og komprimeringsformater, som anvendes for de to mediestandarder, herunder MPEG-2, VC-1, H.264 video, MPEG1/2 audio, Dolby Digital, Dolby Digital+, DTS og DTS-HD.
Afspilleren har ydermere en HDMI udgang, men der er endnu ingen forlydender om, hvorvidt den understøtter HDMI revision 1.3 eller ej. Sikkert er det dog, at den understøtter 1080p output.


Afspilleren har dog én ulempe, som er offentlig kendt allerede nu, og det er manglende understøttelse for de interaktive tjenester, der findes på HD-DVD skiverne. De interaktive elementer kan godt tilgås på Blu-Ray skiver, så om det skyldes patentstridigheder for HD-DVD eller noget helt andet, er svært at sige.

LG angiver lanceringen til at finde sted i første kvartal af 2007. På det amerikanske marked har den fået en vejledende salgspris på det der svarer til 6.900 danske kroner.

Dell


Dell har for sædvane at satse på store skærme, som f.eks. deres 24 tommer og senest deres 30 tommer. Endnu en gang går de i fronten for et uudforsket monitorsegment, nemlig 27 tommerne. Dell har nemlig på CES 2007 offentliggjort de endelige detaljer for deres kommende 27 tommer monitor.

Skærmen skal hedde 2707WFP og har følgende specifikationer:
Opløsning: 1920x1200
Responstid: 6 ms (g2g)
Kontrastforhold: 1000:1

Betragtningsvinklerne er ikke offentliggjort, men umiddelbart må 178 grader være et fornuftigt bud, ligesom en brightness på 500 cd/m2 nok ikke er helt ved siden af.


Dell 2707WFP gør også brug af et panel med et udvidet farvespekter. Panelet kan nemlig gengive 92 % af NTSC spektret, mod 72 % for normale monitors, og 2707WFP er således blandt de første skærme, der anvender backlightenheder med udvidet farvespekter.

2707WFP har ydermere en 9-i-2 kortlæser, samtidig med, at designet er væsentlig forandret i forhold til de andre store Dell monitors.

Man har med det nye layout holdt fast i de velkendte rammer for Dells skærme, men har udskiftet foden med en blank type, hvor et lag glas ligger øverst. Rammen omkring skærmen er ikke en af de typiske grå plastikrammer, som billedet muligvis kan indikere, men i stedet udført i en aluminiumslegering, ligesom på den populære Samsung 193p+.

Skærmen kan ydermere tiltes og højdejusteres. Sidst men ikke mindst finder man også en USB hub i den lovende 2707WFP.

Prisen på det amerikanske marked er det der svarer til 8000 danske kroner.

ViewSonic


ViewSonic benyttede CES 2007 til at introducere to kommende monitors. Modellerne skal hedde VX2435wm og VX2835wm for de respektive størrelser 24 og 28 tommer.

Begge modeller er naturligvis i widescreen, men kommer ydermere med HDMI indgang, som er HDCP godkendt. Skærmene har ydermere fået godkendelsen Windows Vista kompatibel.


Begge modeller har en opløsning på 1920x1200, en brightness på 500 cd/m2, en responstid på 8 ms (g2g) og et kontrastforhold på 1000:1. Ud over HDMI, lover ViewSonic også andre indgange, herunder DVI-D. VGA, komposit, s-video og komponent, hvilket sikrer god mulighed for multimedia tilslutning.

Lanceringsdatoen for de to modeller oplyses ikke, men priserne for de amerikanske versioner er angivet til henholdsvis $699 and $879, hvilket svarer til 4000 og 5000 kroner. Priserne bliver dog højest sandsynligt en anelse højere, når de kommer på markedet herhjemme.

ViewSonic brugte ydermere CES 2007 til at vise en projektor med en indbygget iPod dock, to 1080p LCD-TV, et såkaldt iPod 37 tommer LCD-TV, samt nogle af de tidligere produkter.

Sony


Sony er som sædvanlig også en af de producenter, der er fremme i skoene. Selv om de ofte vil gå deres egne veje med selvudviklede teknologier, følger de også udviklingen af OLED paneler, og kunne på dette års CES messe fremvise nogle af de første prototyper af OLED-TV. Og de var angiveligt et af de mest overraskende syn på hele messen!

OLED er kort sagt en panelteknologi, der kan gengive et billede med en anode og en katode. Vha. et tilføjet addreseringsnet og TFT’er, kan man styre elektronerne og få dem til at lyse op. Metoden er hen af en avanceret diode konstruktion, som OLED navnet også antyder; Organic Light-Emitting Diode.
Læs meget mere om OLED teknologien og fordelene her: Panelteknologier


De to prototyper, som blev fremvist, var henholdsvis 11 og 27 tommer. 11 tommer panelet er sølle 3 mm på det tyndeste punkt, mens 27 tommer panelet er en smule mindre end 10 mm på det tyndeste sted.

27 tommer panelet kan prale af at være et 1920x1080 panel med 10 bit farvedybde. Kontrastforholdet er ikke en officiel melding fra pressemeddelelsen, men kilder angiver, at man kunne måle helt op til 1.000.000:1 på OLED panelet.

På et pressemøder kom Sonys talsmand desuden med Sonys forventninger til OLED, som opsummeres på engelsk herunder:

”Sony president Stan Glasgow said in front of journalists devices ready for the mass market might be around as early as next year."It is not as far off as you might think," Glasgow said.

Sony CEO Howard Stringer, too, presented himself enthusiastic about the new technology; however, he also added that the question of cost would have to be addressed in a mass-friendly way first. Once this was solved, though, there would be nothing in the way of a market launch.

Questions regarding materials and patent issues had already been attended to earlier, and, in the field of smaller TV panels, the requirements for a mass scale production would be clarified shortly, Sylvia Shin, spokeswoman for Sony Europe, affirmed.

She outlined OLED as being one of the most important technologies of the future, whose potential benefits are obvious for Sony, too. Accordingly, compared to regular LED technology, OLED is said to allow for even thinner panels and improved image quality.

While the 27 inch panel measures only 1 cm at its thinnest point, the also presented 11 inch model is a mere three millimeters thin.”

Kilde: Prad - (baseret på pressemøde fra CES 2007)


Sonys 11 tommer OLED panel har opløsningen 1024 x 600.

Se desuden disse to videoer af OLED skærmene direkte fra messen:
http://www.unbeatable.co.uk/news/Sonys-new-product - (de vises lige efter præsentationen af Gran Turismo 3)
http://blog.t3.co.uk/page/t3?entry=skinniest_tvs_in_the_world

OLED betragtes som en af de virkelig lovende panelteknologier, og vinder allerede kraftigt frem i mp3 afspillere og andre små håndholdte enheder. Sony skal inden længe beslutte om de to fremviste prototyper fra CES skal masseproduceres, og angiver i samme kontekst, at man siden september 2004 har masseproduceret små OLED paneler.

Ligesom Samsung, som Sony producerer LCD paneler i samarbejde med, har Sony præsenteret et 70 tommer LCD-TV på dette års CES 2007 messe. Tv’et er dog i sig selv en nyskabelse, som fortjener opmærksomhed; det udnytter nemlig det udvidede farvesystem xvYCC eller x.v.Color som Sony kalder det.

xvYYC eller x.v.Color er navnet for et udvidet farvesystem, der går en del ud over hvad vores velkendte RGB system kan prale med. xvYCC er blevet en industristandard, der har fået stor fokus efter HDMI revision 1.3 har indbygget understøttelse for systemet.
xvYCC kan specificere 1.8 gange så mange farver som RGB, hvilket gør det i stand til at skabe mere nuancerede billeder. Systemet skal dog være understøttet af både kilden, HDMI revisionen og tv’et for at give det korrekte resultat.


For at vende tilbage til Sonys 70 tommer LCD-TV, så får det navnet KDL-70XBR3 på det amerikanske marked. Eftersom vi i Europa ikke har XBR serien, skal vi nok forvente et andet navn, hvis Tv’et lanceres på disse kanter.

Tv’et er naturligvis en del af Bravia serien, og er sat til lancering i foråret 2007 til den beskedne pris af 33.000 US dollars.

Skærmen gør brug af et 1920x1080 panel, og har Sonys MotionFlow system, der konverterer signaler til 120/100 Hz for visning på skærmen. Panelet gør ydermere brug af LED, der betragtes som det næste store skridt indenfor LCD teknologien. Det er tilmed et 10 bit panel, som også xv.Color systemet er en vigtig faktor for.
Betragtningsvinklerne er specificeret til 178 grader og kontrastforholdet er 7000:1 dynamisk.

Panelet er et S-PVA, som du muligvis allerede har gættet.

Af input finder man 3 HDMI, en PC indgang, som Sony kalder det, samt to HD komponent indgange.

Sony viste desuden et 82 tommer LCD-TV med 120 Hz opkonverteringsteknologi, LED-backlight og understøttelse af x.v.Color. Det er endnu en prototype, så der forlyder intet om pris eller lancering. Det skal i denne sammenhæng nævnes, at Samsung viste et tilsvarende 82 tommer LCD-TV på CeBIT 2006, som Flatpanels besøgte tidligere på året. Og jeg er ikke i tvivl om, at det var det bedste billede jeg endnu har set på et LCD-TV.

Samsung


Samsungs 2. generations Blu-Ray afspiller blev også afsløret. Vi havde Samsungs første model, BD-P1000 inde til test for kort tid siden, og selvom afspilleren havde nogle fejl, var den et fantastisk banebrydende produkt.

Den næste afspiller i rækken skal hedde BD-P1200. BD-P1200 får en række forbedringer over BD-P1000 og så er toppen af prisen samtidig slået af.





Samsung oplyser først og fremmest, at BD-P1200 kommer med HDMI 1.3, som tilbyder bedre og mindre komprimeret lyd, flere bit dybder for billedsignalet, samt større farvespektre.
Læs eventuelt mere om HDMI 1.3 i vores artikel her: Ny HDMI revision og fremtidens skærm

BD-P1200 har ydermere Samsungs nye HQV system, som kan foretage ægte 1080i til 1080p deinterlacing.

BD-P1200 understøtter naturligvis 1080p output ligesom forgængeren

Prisen på BD-P1200 er ifølge kilder 20 procent lavere end BD-P1000, hvilket derfor betyder, at vi kan forvente en vejledende salgspris på mellem 8.000 og 10.000 kroner.

Samsung viste ikke konkrete nye Tv modeller frem på CES 2007, men snakkede lidt om dem, og der er efterfølgende sluppet den første information ud på de nye modeller, som kommer på markedet i løbet af foråret og sommeren.

LCD:

Lad os starte med at kigge nærmere på de nye LCD-TV der er på vej. Samsung har nemlig i sinde at lancere tre nye serier. Serierne er som følger:

S8
R8
M8


R8 skal afløse den populære og smukke R7 serie, men om S8 og M8 går ind og erstatter nuværende modeller, kan Samsung endnu ikke svare på.
M8 kommer i 40, 46 og 52 tommer. R8 i 19, 23, 26, 32, 37 og 40 tommer, og endeligt kommer S8 i 26, 32, 40 og 46 tommer.
De første rygter siger, at Samsungs R8 serie får et design, der grundlæggende minder om den populære R7 design. Dog har man tilføjet en transparent underkant, samtidig med, at der er bygget en diode ind i skærmens front.
I konteksten skal også nævnes, at R8 serien forventes at få 3 HDMI indgangen af revision 1.3. Det dynamiske kontrastforhold siges at være 8000:1

M8 serien bliver Samsung nye flagskib. Her snakker vi blandt andet Full HD og et forbedret panel med noget Samsung kalder Super Clear Panel, hvilket vi nok må vente med at få forklaret nærmere. Det dynamiske kontrastforhold er 12000:1.
M8 serien er angiveligt en af dem, som kommer i april.

Yderligere detaljer på skærmene er ikke frigivet, simpelthen fordi de ikke er endeligt fastsat, og fordi der er taget forbehold for ændringer. Lanceringsdatoerne er heller ikke helt sikre, men udgangspunktet er et sted mellem marts og juni.

Plasma:

For plasma skærmene er de tre nye serier som følger:

P7
C9
Z9


P7 findes allerede på markedet, så nylanceringerne er C9 serien og Z9 serien. I de to nye serier skal der ifølge Samsung lanceres en 42 tommer model og en 50 tommer model.

Derudover findes der dog ikke yderligere detaljer på plasmaserierne. Lanceringen vil forestå mellem marts og juni.

Samsung angiver, at alle de nye serier vil have digitale tuner indbygget.

Philips


Philips præsenterede på CES 2007 næste generation af deres populære og spændende LCD-TV. Det bringer serier som blandt andet 9732D, 9832D, 7432D og 7332D til markedet, men fokus på CES 2007 var nu på en ny 52 tommer model, som er på vej..

52 tommer modellen er et LCD-TV med 1920x1080 opløsning. Ifølge Philips ser det dagens lys i september 2007, hvor prisen bliver lige på den anden side af 20.000. Modellen får navnet 52PFL7432D og får angiveligt også mulighed for 1080p input, modsat tidligere 1920x1080 skærme fra Philips.


52PFL7432D har også teknologier, som f.eks. den meget omtalte ClearLCD, samt andre systemer som Pixel Plus 3HD, Pixel Perfect, 120 HZ kredsløb og naturligvis Ambilight.

Philips har også fremvist en række andre LCD-TV på CES 2007, herunder 32PFL7332D 42PFL7432D, 42PFL9832D, 47PFL7432D og 47PFL9732D.
Alle skærmene, på nær 32PFL7332D, er 1920x1080 skærme. Skærmene har de respektive lanceringsdatoer: marts, april, juni, april, juni og endelig september for 52 tommeren.

Ambilight har også fået et yderligere touch. Man benytter nu LEDs til Ambilight systemet, blandt andet fordi de kan gengive et større farvespektre end de nuværende Ambilight systemer.


63" plasma


Philips præsenterede også et enkelt plasma Tv på 63 tommer. PDP-TV’et skal hedde 63PFP7422D og bliver tilgængeligt i juni med en vejledende salgspris på 20.000 kroner. 63PFP7422D er et 1080p Tv med blandt andet flere HDMI indgange og USB input.


Philips fremviste ydermere et jubilæums Tv for at fejre salget af mere end 1 million Ambilight Tv. Jubilæums Tv’et er belagt med knap 2250 diamanter af 225 karat fra forhandleren A.Link. Tv’et er 42 tommer. Prisen er ikke oplyst, men er nok højere end de fleste kan greje.

Panasonic


Panasonic var stolte af at kunne præsentere en prototype af et 42 tommer plasma-Tv i Full HD opløsning. Tv’et er ikke kun et ganske lovende produkt, men også blandt de første plasma paneler, der har opnået pixeltæthed tilstrækkelig lille til at skabe et 1920x1080 plasma panel i 42 tommer.

Da Tv’et endnu var en prototype nævnte Panasonic intet om pris eller lancering. Meldingen om, at det ikke var en del af Panasonics 2007 line-up var dog ret entydig. Et mere realistisk bud er nok i lanceringsprogrammet for 2008.


Panasonic brillerede desuden med sine nye plasmamodeller, der lægger skygge over de populære PV60 og PV600 med en designmæssig overhaling. Det er endnu uklart hvad modellerne kommer til at hedde herhjemme og hvilke af dem der rent faktisk kommer på markedet, men sikkert er det, at de følger lidt senere i året 2007. Foråret siger Panasonic selv.

Man snakker skærme fra i 42, 50 og 58 tommer. 50, 58 og 65 tommerne bliver Full HD skærme.

Panasonic lover desuden en forbedret coating, som angiveligt skal minimere refleksioner til et niveau á la LCD. Om det er realistisk, kan man godt være i tvivl om, men vi venter spændt på at se de nye skærme.

Pioneer


Pioneer havde nogle tidligere eksemplarer af deres kommende plasma Tv med på CES 2007. Et af hovedpunkterne på de nye skærme, var den forbedrede gengivelse af sort, og deraf et højere kontrastforhold.

Man havde angiveligt sat de nye plasma paneler overfor de gamle, og forskellen var enorm. De nye plasmapaneler leverer ifølge kilder et sortniveau, der lægger sig tæt af det SED har præsenteret.

En af de præsenterede skærme var en 60 tommer. De nye modeller forventes at blive lanceret enten til sommer eller hen over efteråret.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere overbliksartikler

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Oversigt: Panasonic 2023 TV

24 Jul 2023 |

Oversigt: TCL 2023 TV

19 Jul 2023 |