Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonIFA messerapport del 2 - FlatpanelsDK

IFA messerapport del 2

08 Sep 2006 | Rasmus Larsen |

Dette er anden del af Flatpanels messerapport fra IFA 2006 messen, som blev afholdt fra d. 1. september til d. 6. september.

Første del finder du her:
IFA messerapport del 1

I første del kiggede vi nærmere på, hvad Samsung, Philips, Toshiba, Hyundai og HANNspree havde at byde på. Her kigger vi nærmere på LG, Sharp, Pioneer, JCV, Hitachi og det løse.

LG

Lad os ligge ud med LG, som efterhånden er en af de helt store producenter, der både begår sig i monitors og Tv. De har senest vundet en EISA award for deres 42PC1RR plasma Tv, så lad os da ligge ud med dette. Skærmen har blandt andet en opløsning på 1024x768 og et angivet kontrastforhold på 10000:1.


For at bevæge os til nogle af LGs andre Tv modeller, så blev hele deres produktlinje stort set vist frem.

Herunder ser du et 47 tommer LCD-TV fra LB2RF serien, som er ganske interessant på flere punkter. Modellen hedder 47LB2RF og har opløsningen 1920x1080, samtidig med, at den er baseret på LGs EEFL backlight, der sikrer en god lyshomogenitet på panelet.


Også LC3 serien var på spot. Herunder 37LC3R, som naturligvis er 37 tommer modellen.


LG havde også fokus på brugen af LEDs i LCD paneler, ligesom mange af de andre store producenter. LED forventes at blive det næste skridt indenfor LCD teknologien, så for at følge udviklingen er de store producenter også på forkant med udviklingen, hvilket tydeligvis sås mange steder. Måske ikke så meget at de er klar på at integrere det i en masseproduktion, men de ved de skal præsentere det og forholde sig til det.
Herunder ser du LGs præsentation af et LED baseret LCD panel.


Herunder ser du sammenligningen med vores traditionelle baggrundsbelysninger til LCD paneler kaldet CCFL, som er en type fluorescerende lys.


Der var igen ingen tvivl om, at LED teknologien kan levere en farvedybde, som ikke ses tilsvarende på nuværende LCD paneler, ligesom vi også så på resten af LED præsentationerne.


Ligesom andre Tv producenter, havde LG også fokus på teknologier til at forbedre responstiden ved at forøge selve opdateringsfrekvensen på panelerne. Herunder ses en demonstration af et 120 Hz panel ved siden af vores traditionelle 60 Hz paneler.


LG havde også kæmpestore modeller på programmet. Først denne lidt over 70 tommer plasma model.


Og kun en tomme bag Panasonics 103 tommer store gigant af et plasma tv, kunne LG præsentere deres 102 tommer. Jeg kender ikke menneskerne på billedet, men de stod der som kludedukker hele messen igennem, så det var bare super duper.


LG havde, ligesom Philips, som de jo arbejder tæt sammen med i udviklingen af LCD paneler, et 100 tommer LCD-TV på programmet. Tv’et var af ukendte årsager ikke tændt, da vi kiggede forbi det, men her alligevel et billede.


Lad os tage et kig på nogle af LGs LCD monitors, som også blev vist på messen. Herunder deres designserie, som snart dukker frem i de danske butikker. Modellerne kommer i en række forskellige design, herunder ser du to af dem i sort.


De findes også med andre udformninger for foden, men de var dog ikke opstillet på messen. Det var de ”hvide” versioner derimod.


LG har også en anden designskærm på programmet, som dog ikke indgår i serien med den ovenfornævnte. Modellen hedder L1960TQ og specificeres med en responstid på 4 ms (g2g), HDCP og et dynamisk kontrastforhold på 2000:1.


LG kommer også inden længe med en 22 tommer model kaldet L226WT. 22 tommer modellerne er så småt begyndt at dukke frem. L226WT har en opløsning på 1680x1050, en responstid på 5 ms og et dynamisk kontrastforhold på 3000:1.


L204WT har du sikkert allerede bemærket på det danske marked. Det er efterfølgeren til den populære L203WT, men med L204WT har man opgraderet nogle af de billedmæssige faktorer. L204WT er baseret på et widescreen 20 tommer TN panel.


LG havde også en 19 tommer widescreen på programmet med opløsningen 1440x900. Modellen hedder L194WT og kan ses herunder.


Derudover havde LG også en ganske stor monitor på programmet. Det er en 24 tommer model med navnet L246WP, som er baseret på et af LG.Philips nye S-IPS paneler. S-IPS panelet er ikke kendt for at kunne opnå det højeste kontrastforhold, men alligevel er skærmen specificeret til 1000:1. Responstiden oplyses til 8 ms (g2g).


Du husker sikkert også den meget populære L1980U/Q serie, der havde et unikt og flot design. Det ser ud til at LG vil følge op på denne serie, om end designet ikke minder meget om det gamle. Den nye model hedder L1982U.



Sharp

Sharp havde også en meget omfattende stand med mange interessante produkter og ikke mindst en række nylanceringer. Personligt synes jeg Sharp er en meget interessant Tv producent. De har ikke haft så stor opmærksomhed herhjemme, hvilket jeg synes er en skam, for de producerer faktisk ret gode produkter.
I udlandet er de dog blandt de allerstørste og nogen steder da også _den_ største. Det afspejlede deres messestand også, idet den både var stor, samtidig med, at der var variation i produktdemonstrationerne.

Lad os starte med et LCD produktionssubstrat, som Sharp viste. Vi snakker tit om generationer af LCD fabrikker her på siden, hvor f.eks. 8. generation eller 8G nævnes. Fra et 8G substrat kan man f.eks. skære otte 46 tommer LCD paneler. Herunder ser du størrelsen på et 8G substrat i virkeligheden.


Sharp havde også fokus på HD billedkvalitet. Herunder ser du en sammenligning mellem vores nuværende SD (standard definition) signal og et HD signal fra en Blu-Ray afspiller.


I praksis er forskellen utrolig stor, om end demonstrationen nok var lidt farvet.
Signalet blev leveret af Sharps kommende Blu-Ray afspiller, som du kan se herunder.


For lige at holde os til nogle af de mange head-head demonstrationer, så tog Sharp også fokus på responstiden med de to LCD skærme du kan se herunder. Skærmen til venstre har et 6 ms panel, mens skærmen til højre har et 4 ms panel. Det er ikke til at fange på et kamera, men jeg synes alligevel det er godt at have med. I praksis er der imidlertid en ret markant forskel. Man vil aldrig kunne sammenligne de to hastigheder, med mindre man har sådan opstilling, for først her ser man, hvad forskellen i responstiden betyder for skærmens skarphed ved bevægende billeder.


Sharp viste også Tv frem fra deres GE1/GD1 serie frem, som netop er ankommet med nye modeller til de danske butikker. Herunder deres absolutte topmodel, 65 tommeren, der i lang tid har været det største LCD-TV på forbrugermarkedet.


Herunder kan du se en model med same design, men opdaterede billedmæssige aspekter. Jeg fik ikke helt fat i hvilken model det var, men specifikationerne og billedkvaliteten på skærmen lovede godt. Den havde blandt andet et reelt kontrastforhold på 2500:1 og et dynamisk kontrastforhold på hele 12500:1. Desuden har skærmen Full HD opløsning (1920x1080) og en responstid på 4 ms. Sharp lover ydermere support for 1080p signaler.


En anden model, som forveksling mindede om den, blot med lidt ringere specifikationer, var opstillet lidt derfra. Den har igen samme design, som findes på mange af Sharps nuværende modeller. Kontrastforholdet blev angivet til 2500:1 og det dynamiske kontrastforhold var 10000:1. Igen var det en 1920x1080 skærm med en responstid på 4 ms. Skærmen loves ligeledes at kunne håndtere 1080p signaler.


Og så til en af Sharps nye serier, nemlig HD1. Sharp skriver at modellen på nuværende tidspunkt kun er til ”exhibition purposes”, udstillings formål, men jeg håber bestemt at se den på markedet. Modellen var ganske interessant på mange måder og specielt billedkvaliteten var virkelig god, hvilket specifikationerne også vidnede om. Igen er der tale om en Full HD skærm med et reelt kontrastforhold på 2500:1 og et dynamisk kontrastforhold på hele 12500:1. Derudover lyder specifikationerne på 4 ms responstid, 2 HDMI og understøttelse af 1080p signaler.


Sharp demonstrerede også en anden ny serie, som angiveligt allerede er på vej til markedet. Serien hedder XD1 og der er igen tale om en 1920x1080 serie. Kontrastforholdet er på 2000:1 og det dynamiske kontrastforhold er på 10000:1. Responstiden er angivet til 4 ms og skærmen lover ting som 2 HDMI, understøttelse af 1080p signaler og indbygget digital DVB-T tuner. Skærmen har også Sharps nye udvidede backlight, der muliggør en bredere understøttelse af farvespektret, en feature som de førnævnte modeller faktisk også har.


Som du nok kan fornemme, var langt størstedelen af Sharps modeller i Full HD, hvilket også vidner om Sharps markedsposition. De er ikke alene med på nyudviklingen, de er faktisk også i flere tilfælde et skridt foran konkurrenterne. Det er blandt andet fordi Sharp gennem flere år har haft LCD produktionsfabrikker, som har været flere generationer foran de andre producenter og dette ser ikke ud til at ændre sig indenfor de kommende år. Mens de fleste LCD fabrikanter, som f.eks. Samsung, AU Optronics, CMO og LG.Philips har annonceret 7. eller 8. generationsfabrikker, har Sharp annonceret, at de allerede har påbegyndt deres 10G fabrik.

Og så videre til nogen af det måske mest interessante, nemlig Sharps ”megakontrast”. Det er en kendsgerning, at LCD paneler endnu ikke kan gengive en virkelig dyb kontrast. Mens mange af dem efterhånden gengiver en forholdsvis dyb sort, mangler der stadig dybde i billedet, specielt i mørke rum. Sharp har tidligere præsenteret megakontrast, men det er første gang jeg ser det. Lad os lægge ud med dette billede.


Det var ret svært at tage billeder i rummet, som var fuldstændig mørkelagt. Jeg kunne knap nok se de andre mennesker i rummet, så jeg prøvede at komme frem uden at vælte noget eller nogen. På dette andet billede kan du se forskellen mellem nuværende kontrast på LCD paneler og Sharps megakontrast endnu bedre. Kameraet har ikke fanget momentet helt korrekt, og skærmen til højre var mørkere i praksis, men alligevel bidrager billedet til forståelsen. Forskellen i praksis var også enorm.


Jeg kunne ikke lade være med at stå derinde i noget tid og nærstudere det. Vi snakker altså LCD paneler med perfekt gengivelse af sort her. Jeg gik helt tæt på og sammenlignende, men det var umuligt at skelne rummets mørke vægge fra den sorte farve på skærmen – også selve rummet var fuldstændig mørkelagt. Bemærk på dette sidste billede, at du rent faktisk ser væggen uden om flyet. Man bemærker ikke overgangen.


Det skal nok lige tilføjes, at megakontrast ikke er det du ser på de ovenfornævnte nye produktlinjer. De har godt nok dynamiske kontrastforhold på helt op til 25000:1, men med megakontrast snakker Sharp om et kontrastforhold på 1.000.000:1, altså en million til 1. Ved f.eks. en lysstyke på 400 cd/m2, som er meget almindeligt for et lysstærkt LCD-TV, så svarer det til en gengivelse af sort på 0,0004. Typiske LCD-TV gengiver sort mellem 0,3 og 1,0, hvor det bedste efterhånden er nede omkring 0,2.

Og så lad os slutte Sharps stand af med lidt blandede Tv her:


JVC

JVC var naturligvis også repræsenteret ligesom de andre store producenter, med en hall dedikeret til deres produkter. Her var der fokus på flere forskellige ting, men lad os da starte med JVC sande giganter, nemlig deres HD-ILA Hybrid bagprojektions Tv. På nuværende tidspunkt findes de i 56 og 70 tommer. Fokus på IFA var dog en helt anden model, nemlig en på hele 110 tommer. Det er naturligvis imponerende i sig selv, så lad os starte med dette billede.


Man kan selvfølgelig være begejstret over størrelsen, og det er jeg sikker på manden på billedet ovenfor også er. Der er dog ikke grund til at være videre begejstret i mine øjne. Nok er billedet stort, men jeg var bestemt ikke imponeret over billedet på skærmen. Det var ikke vildt nuanceret, men det værste var nok overfladen på skærmen. Det virkede som om, at coatingen, altså overfladen som skal forhindre refleksioner, på skærmen lå som en grumsede og meget tydeligt forringende overflade. Det kan også være de interne farvefiltre, som muligvis forsøger at forbedre betragtningsvinklerne, men uanset hvad, så tiltalte billedet mig hvert fald ikke. Det samme var tilfældet på de mindre modeller.
At selve bagenden af Tv’et så også fuldstændig latterlig stor, gør mig sikker på, at jeg aldrig vil have sådan et Tv til at skæmme min stue eller et andet rum i hjemmet.

Med det sagt, så vil jeg gerne bevæge mig videre til JVCs mere almindelige Tv, for JVC producerer jo ganske gode Tv. Her f.eks. deres A70 serie, med en 32 tommer model.


JVC har for nyligt lanceret en del modeller i 70/71 serien. Mens nogle af dem er lidt skrabede, er flere af dem også ganske interessante, som f.eks. denne R71BU. Den udmærker sig blandt andet ved et kontrastforhold på 1200:1, betragtningsvinkler på 178 grader og en responstid på 8 ms. Opløsningen er 1366x768 og skærmen har naturligvis HDMI indgang.


Også S70 modellerne blev vist frem. Designet er ganske attraktivt og billedkvaliteten var også fin. Skærmen har en opløsning på 1366x768 og blandt andet 2 HDMI indgange. Kontrastforholdet er på 800:1 og responstiden på 7 ms.


Z70 serien er en af de mest interessante, primært fordi vi snakker en Full HD model med et prangende look. For kort at opremse, så har vi et kontrastforhold på 1200:1, responstid på 8 ms, 2 HDMI og som nævnt 1920x1080 opløsningen.


JVC havde, ligesom mange andre LCD-TV producenter, også et LED baseret LCD-TV på programmet. Der var intet nævnt om, hvorvidt den skal i handlen eller ej, men jeg går ud fra, at det på nuværende tidspunkt blot er en demomodel. Farvegengivelsen var rigtig god på skærmen, ligesom vi oplevede på en masse af de andre LED baserede LCD paneler. Farverne blev gengivet med en bedre livlighed end vores nuværende LCD paneler kan formå, og LED er uden tvivl skridtet frem.


JVC præsenterede LED sammen med deres Clear Motion system, som efter integrationen af LEDs hedder Super Clear Motion. Har nævnes f.eks., at responstiden også kan reduceres yderligere med LEDs, ligesom andre producenter hævder. Det kræver naturligvis en type scanning backlights, som Clear Motion jo er, men det er også et spændende skridt for LCD teknologien. Clear Motion kan sidestilles med f.eks. Philips Clear LCD.
At JVC hævdede dette kunne så lede til lidt undren over, at skærmen ikke viste bevægende billeder, men blot et diasshow af farverige billeder, men nok om det.


Med det vil jeg afslutte JVC afsnittet og lige bringe et ekstra billede af LED modellen herover.

Pioneer

Jeg gik lidt gennem Pioneers stand på vej ind på messen for at klare nogle af de praktiske ting omkring vores adgangspass, og det hele virkede lidt forvirrende. Standen var ikke i en hall for sig selv og i den anden ende var en række lydproducenter opstillet. Jeg var kort inde i en biograf fra JBL, men alle indtrykkene i hallen var næsten overvældende eller lidt for meget med de mange lyde og larm. Det gjorde desværre også, at jeg ikke tilbragte så lang tid på Pioneer standen, men jeg fik dog kigget lidt på de meste interessante nyheder fra Pioneer.

Herunder først de nye 42 tommer PDP-427 / PDP4270 modeller, som netop er blevet annonceret. Ikke kun i forbindelse med messen, men det er klart, at en produktafsløring op til en så stor messe er en god katalysator for pressedækningen.


PDP-427 kommer i flere forskellige varianter, herunder 427XA, 427XD, 4270XA og 4270XD. 427 modellerne har i modsætning til 4270 modellerne, to HDMI indgange. De to modeller der hedder XA har analog tuner, mens XD modellerne har både en analog og en digital DVB-T tuner. Designet er også lidt forskelligt på de to modelserie, 427 og 4270.

En af Pioneers andre nylanceringer er en 50 tommer model. Den er i samme serie, som nogle af 42 tommer modellerne, men designet er anderledes. Modellen hedder PDP-507XA eller PDP-507XD alt efter integrationen af tunere. XD er igen med digital DVB-T og en analog tuner, men XA kun er med en analog tuner. Du kan se modellen herunder.


Farverne blev lidt overdisponerede på billedet, men i praksis var billedet virkelig flot, og noget af det flotteste jeg har set på plasmaskærme i øjeblikket. Det var utroligt balanceret og detaljerigt og jeg er ikke i tvivl om, at Pioneers nye modelserier får opmærksomhed og succes.
Specifikationerne lyder blandt andet på en opløsning på 1365x768 (ja, 1365, som faktisk også rent grundlæggende er mere korrekt end 1366), 2 HDMI indgange, 3 scart og en række andre input.
Modellerne skal lanceres i løbet af september, men kommer nok først på lager landet over i løbet af oktober.

Pioneer viste også deres kommende Blu-Ray afspiller frem til omverdenen. Den ser du herunder.



Mere fik jeg desværre ikke med hjem fra Pioneer.

Hitachi

Hitachi er endnu ukendte herhjemme, men de er på vej mod nye markeder, og Danmark bliver et af dem. De har faktisk flere interessante ting på programmet og producerer Tv i høj klasse.

I udlandet er Hitachi også en velrenommeret Tv producent, ikke mindst pga. deres plasma- og bagprojektionsmodeller.

Jeg tog et kig forbi Hitachi på IFA og de havde også fine ting på deres stand. Jeg nåede kun at kigge nærmere på deres plasma Tv og deres LCD-TT, men det var bestemt også besøget værd.

Først vil jeg vise Hitachis 60 tommer plasma, som har opløsningen 1920x1080. Modellen er sat til et sted i 2007, så der er lidt ventetid endnu, men i den tid har man lov at glæde sig, hvis Hitachi er noget man er interesseret i. De 60 tommer store plasmaskærm var nemlig i allerhøjeste klasse. Billedet var virkelig flot, ikke mindst gengivelsen af HD signaler.


Hitachi står også over for lanceringen af en ny LCD serie baseret på deres egen type IPS paneler. IPS paneler er det samme som LG.Philips benytter. Hitachi er dog ikke alene om udviklingen af disse IPS-pro paneler som de kaldes. For kort tid siden dannede Hitachi, Toshiba og Panasonic et nyt firma med navnet IPS Alpha, der skal forsyne de tre producenter med LCD paneler til deres skærme. Hvor de nye IPS-pro paneler er, må vi vente med at se til oktober, hvor Hitachis LCD-TV serie kommer på markedet.


Personligt ser jeg gerne Hitachi stærkere repræsenteret i Danmark, for de leverer virkelig nogle spændende modeller.

Andet

Vi var naturligvis mange steder på messen i løbet af besøget og i den forbindelse løber man også ind i nogle spændende ting. Lad os her til slut lige kigge kort på disse.

Først er der denne 360 graders skærm, som kan vise et billedet ude i periferien af cylinderen. Billedet var ikke så godt, men det fangede hurtigt øjet, idet det var ganske imponerende. Jeg kan sagtens forestille mig sådanne ”skærme” til f.eks. præsentationssøjler i butikker eller andre erhvervsvirksomheder, men til hjemmet, er de måske ikke lige så interessante.


Vi løb også ind i en præsentation af en 3D skærm, som fungerede ganske godt. Teknologien bygger på to forskellige delteknologier. Den ene er selve 3D billedet. For at se 3D billedet, skal en anden teknologi dog registrere ens øjne vha. et lille kamera og således tilpasse billedet på 3D skærmen. Det betyder naturligvis også, at kun én person kan anvende det ad gangen, så vi stillede og pænt hen bag ved de personer der skulle forsøge.
Efter vi havde stået der cirka 10-15 minutter og var ved at gå igen efter at være blevet godt trætte af en lille tysk nørdet dreng, der ikke kunne løsrive sig, kunne vi endelig forsøge os på apparatet, og det havde været ventetiden værd.


Ud over at billedet blot var 3D, kunne man også interagere med det. Man kunne f.eks. vælge et kranie, som man kunne dreje blot ved at tage fat – ude midt i luften – og flytte rundt på det. Det var i sandhed en langt bedre 3D skærm end alle de andre der blev vist, og så kan f.eks. Philips 3D WOWvx godt pakke sammen.
Det er selvfølgelig en ulempe, at kun én person kan se effekten ad gangen, men jeg kan forestille mig at udvikling kan føre til mere interessante løsninger.

Vi så også en ganske interessant projektor, som kunne gengive et cirka 90 graders billede. Jeg kunne ikke få hele billedet med og det blev også lidt mat, men selve præsentationen var ret sjov. Man viste en fodboldkamp, hvor hele banen var synlig. Det giver en lidt tam effekt på en fodboldkamp, men idéen var fin og man kan sagtens forestille sig andre muligheder.


Selve teknologien blev leveret af flere sammensatte projektorhoveder og nogle spejle. Det så meget indviklet ud, og jeg tvivler på, at man som almindelig forbruger skal forvente at kunne sætte det op derhjemme. :-)

Og hvad så lige med et par lækre biler?



Og en lækker Ford GT



Og en Kawasaki



Jeg fandt desværre aldrig standene fra Panasonic og Sony. Jeg ved ikke helt hvor stærkt repræsenteret de var dernede, for jeg synes vi var det meste rundt. Sony har tidligere lavet en aggressiv ny strategi for at vende det store underskud de har haft gennem de seneste år til et overskud, og i starten indebar det hvert fald også mindre messebesøg. Om det er derfor skal jeg ikke kunne sige.
Jeg ville dog gerne have set mere fra begge producenter, så det er da en skam jeg ikke kan præsentere det her i messerapporten.

Og så lad os slutte af med haven i midten af IFA, hvor der f.eks. blev afholdt koncert med A-HA.



Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller tilføjelser til artiklen, vil jeg henvise til tråden i forummet om emnet. Jeg har desuden også en del flere billeder, hvis der er specifikke ønsker om sådanne, og ligeledes specifikationslister på mange af modellerne (også som billeder).

Tråden i forummet kan findes her:
http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=1552

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere overbliksartikler

Oversigt: LG 2024 TV-skærme

03 Apr 2024 |

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Oversigt: Panasonic 2023 TV

24 Jul 2023 |