Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNy HDMI revision og fremtidens skærm - FlatpanelsDK

Ny HDMI revision og fremtidens skærm

25 Jun 2006 | Rasmus Larsen |

HDMI står for High-Definition Multimedia Interface og er efterhånden den standardiserede forbindelsestype for HDTV og tilhørende lyd på fladskærme. HDMI standarden blev hurtigt udbredt fordi den opfyldte en række krav stillet af producenter, herunder f.eks. signalbehandlingen, kopibeskyttelsen HDCP og den påkrævede båndbredde.

Bag HDMI standarden sidder syv giganter, der i fællesskab har udviklet HDMI og afgjort en række gældende faktorer. De syv giganter er i vilkårlig rækkefølge: Hitachi., Matsushita (Panasonic), Philips, Silicon Image, Sony, Thomson og Toshiba.


Den nye revision af HDMI standarden er for et par måneder siden kommet på plads og på flere netop afholdte messer blev den præsenteret i praksis og i kommercielle produkter. Revisionen hedder 1.3 og er med til at markere det hidtil største fremskridt, der er sket indenfor signalbehandling for fladskærme. Dette skridt åbner også op for en række nye muligheder, der er så afgørende for kommende fladskærme, at det kan betragtes som den næste alder for fladskærme.

Indtil nu har HDMI standarden været tilstrækkelig og god til næsten alle de krav der har været stillet. Begrænsningerne har dog ligget i, at farveunderstøttelsen ikke kunne overstige 24-bit ved HD opløsninger og i almindelighed har det været en barriere for skærme i mange år.

Denne milepæl er nu nået – og endda mere til. HDMI 1.3 revision understøtter nu bit-dybde på 30-bit, 36-bit og 48-bit. Man fremhæver blandt andet, at man i forbindelse med dette fremskridt og forøgelsen af den mulige båndbredde på signalet, kan nå signaler på helt op til 1920x1080p @ 90 Hz 36-bit.


Producenterne bag HDMI standarden fremhæver den nye forbedrede farveunderstøttelse under navnet deep color, hvilket du vil høre brugt meget mere i fremtiden.

Derudover lyder specifikationerne på følgende:

  • Højere båndbredde, som skal sikre understøttelsen af mange forskellige typer HDTV signaler. Tidligere har båndbredden været 165MHz. Nu kan den typiske båndbredde komme op på 225MHz og det er endda muligt at levere helt op til 450MHz hvis nødvendigt.

  • Deep color: 30-bit, 36-bit og 48-bit. Hidtil har man højest understøttet 24-bit som LCD og PDP skærme også er bygget op omkring i dag.

  • PC/CE konvergens: Det bliver lettere at integrere HDMI standarden i Pc’er og lavspændings apparater. Herunder pointerer man, at der vil komme en stigende konvergens mellem apparaterne og at HDMI vil blive integreret i en række nye enheder. Der er også indbygget understøttelse for Unified Display Interface (UDI).

  • Ny mini-connector stik: Nyt mini-HDMI stik, som f.eks. skal integreres i digitale videokameraer. Båndbredden er ikke lige så høj på dette stik, men ellers overholder den en række af de andre HDMI standarder.

  • Synkronisering af lyd og billede: Ved mere komplekse interne signalbehandlinger i apparater, er synkroniseringen af lyd og billede et større problem. Revision 1.3 lader apparater udføre denne synkronisering bekvemt og automatisk for at mindske input lag på lyd eller billede.

  • Nye lydformater: HDMI understøtter i revision 1.3 Dolby TrueHD og DTS-HD. Tidligere har kun Dolby Digital og DTS været understøttet.

    Men hvad betyder det for forbrugeren?

    Det får ingen betydning for eksisterende ejere af Tv. Nuværende skærme vil ikke få gavn af den nye revision. HDMI revision 1.3 kan ikke opnås gennem en opgradering eller firmware opdatering, men skal integreres i apparater fra start af. Den er derfor kun gældende for kommende apparater.


    HDMI 1.3 er dog fuldt ud kompatibel med apparater med tidligere HDMI revisioner. Det betyder imidlertid også, at f.eks. en eksisterende DVD afspiller med HDMI sagtens kan bruges sammen med kommende skærme med den nye HDMI port.

    Hvad betyder det for fremtiden?

    Ja, se her ligger det interessante. For fremtiden betyder det en række interessante ting. Ikke kun for skærme, men for en lang række produkter relateret til lyd og video. Først og fremmest betyder det, at man kan få betydeligt mere præcise og farverige billeder på skærme.
    Skærmene skal naturligvis bygges til 30-bit, 36-bit eller 48-bit i fremtiden, modsat 32-bit som de er nu, men flere kilder angiver, at de allerede er på vej mod dette mål, hvor LCD-TV er i førersædet lige nu.

    Eksempel på nuværende bit-dybde:
    En skærm med en farvedybde på 24-bit er i stand til at vise 256 forskellige gråtoner i hver af de tre subpixels. Gråtonerne omdannes til rød, grøn og blå i de respektive 3 subpixels, hvilket betyder, at der er 256 nuancer af hver af de tre grundfarver. Det betyder endeligt, at der kan vises 256*256*256 = 16,77 millioner forskellige farvenuancer.

    Begrænsningen for dette system ligger primært i de små detaljers nuancering – altså nogle manglende farveskridt for de dybeste detaljer, samt en begrænsning der hedder, at de ”yderste” farver, som f.eks. Coca Cola rød og dyb grøn er svære at gengive uden at gå på kompromis et andet sted. Det hænger dels også sammen med selve den procentmæssige del af farvespektret, som kan gengives, men det er en lidt anden snak.


    Eksempel på fremtidig bit-dybde:
    En skærm med en farvedybde på 36-bit kan vise 4096 nuancer for hver af de tre grundfarver. Hvis samme beregningsmodel, som anvendt i første eksempel tages i brug, giver det i alt mulighed for at gengive 4096*4096*4096= 68,7 milliarder forskellige farvenuancer.

    På papiret er det naturligvis en ret markant forskel. Forskellen i praksis er naturligvis ikke lige så markant, som tallene muligvis kan give udtryk for, men der er nu alligevel et vigtigt fremskridt.

    Bemærk også, at alle nuværende skærme er maksimalt 32-bit! Selvom der står flere milliarder farver for f.eks. et LCD-TV’s specifikationer, betyder det ikke, at Tv’et kan gengive så mange, kun at der internt arbejdes ved dette farveantal. Farverne som bliver vist på skærmen er stadig 32-bit og derfor maksimalt 16,7 millioner forskellige farver.

    Konvergens?

    Ja, det siger producenterne bag HDMI jo, men hvad er det helt konkret der menes med en stigende digital konvergens? Alle er nok klar over, at flere og flere digitale apparater ”smelter” sammen. Der findes f.eks. mediecentre, som kan bruges til Tv’et i stuen og der findes tunere til Tv og harddisk recordere er efterhånden integreret ind i både DVD afspillere, mediecentre, computere og tunere.

    Med konvergens mener HDMI gruppen dog en lidt anden retning, hvor man tager udgangspunkt i HDMI standarden. Her snakker man blandt andet om, at fremtidens digitale kameraer og digitale videokameraer skal have HDMI stik. Det betyder f.eks. at man kan vise billeder, videoer og lyd endnu lettere på sin fladskærm.


    Man snakker også om, at computergrafikkort skal have HDMI stik og herved smelter computere mere og mere sammen med f.eks. filmafspillere. De første grafikkort med HDMI stik er allerede introduceret, men det er kun første skridt.

    Man snakker ydermere om, at stort set alle fremtidens video eller lyd apparater skal have HDMI stik. Herunder f.eks. spilkonsoller og A/V receivere.

    PS3 understøtter tilmed allerede deep color ifølge HDMI organisationen.

    Integration?

    Det vil højest sandsynligt gå hurtigt. Man snakker altid om teknologier der vil komme i fremtiden, men HDMI er i sandhed en hurtigløber.

    I 2005 var der f.eks. 17 millioner apparater med HDMI porte. I 2006 forventer man, at tallet stiger til hele 59 millioner apparater og udviklingen fortsætter i den retning.

    Men på trods af, at HDMI standarden udbredes hurtigt og nemt, er der stadig noget vej for Tv producenterne. Man skal ikke fare ud og sælge sit nuværende Tv, ligesom det heller ikke skal forhindre nogen i at købe et nyt Tv.
    PDP-TV og LCD-TV vil først og fremmest skulle have en række nye interne systemer for at kunne håndtere denne del af sagen, men det vigtigste er nu selve billedet. Skærmene er nemlig endnu ikke i stand til at vise så mange forskellige farver, og her kræves en del udvikling og ikke mindst modning. Det er muligt at vi får de første modeller at se i løbet af 2007, men vi har jo også haft 1920x1080 gennem flere år uden der virkelig har været synergi i markedet.
    Flere tidligere skærme har haft en opløsning på 1920x1080, men har hverken kunne behandle data eller vise data ved denne opløsning.

    Så indtil da, så tag det som det kommer. Det er et spændende og nok det største skridt, næstefter HD, i fladskærmsverdenen. Det kræver dog en række tiltag fra mange forskellige. HDMI organisationen har åbnet for muligheden og grundlagt en ny epoke, men det er kun begyndelsen. Nu venter vi spændt på Tv’ene der understøtter farverne.

    HDMI revision 1.3 integreres i en række apparater allerede i første halvdel af 2006, herunder HD-DVD, Blu-Ray og Sony PlayStation 3. Hvornår skærmene som understøtter de nye muligheder kommer, er endnu uvist.
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere overbliksartikler

    Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

    28 Mar 2024 |

    Oversigt: Panasonic 2023 TV

    24 Jul 2023 |

    Oversigt: TCL 2023 TV

    19 Jul 2023 |