Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Apple TV 4K - FlatpanelsDK

Test: Apple TV 4K

|


Apple TV 4K er mere end bare en ny 4K-streamingboks. Den repræsenterer selskabets indtog i verdenen af 4K-opløsning og High Dynamic Range, hvor HDR er det vigtigste komponenet af de to. Boksen understøtter både HDR10 og Dolby Vision formaterne.

Apple venter ofte med et gå ind på et marked indtil de kan tilbyde en komplet pakke. 4K og HDR er således heller ikke nye tiltag på tv-markedet, men med Apple TV 4K tilføjes sideløbende film i 4K HDR-kvalitet i iTunes. Kunder får sågar automatisk opgraderet deres katalog fra HD-kvalitet til 4K HDR.

Tv-markedet ændres fundamentalt i disse år. Streaming har sat tv-distributionen fri og tv-skærme forvandles til computere med komplette styresystemer. På samme tid har tv-branchen overhalet biograferne udi 4K og HDR. Timingen er perfekt for at Apple kan glide ind og ændre på status quo, men har Apple TV 4K, hvad der skal til? Lad os undersøge sagen.

Testen er skrevet af Rasmus Larsen med bidrag og målinger af Torben Rasmussen


Opdateret 5.12.2017: Apple har frigivet tvOS 11.2, som automatisk kan matche billedfrekvens og dynamikområde (SDR / HDR10 / Dolby Vision) på HDMI-output til indholdets format. Se opdateringen i afsnittet ’Billedkvalitet’. tvOS 11.2 løser således de primære kritikpunkter, som vi fremhæver i testen. Vi har derfor valgt at tildele Apple TV 4K vores Top-anbefaling Award på efterbevilling.

32GB
64GB

Specifikationer

4K Ultra HD opløsning
HDR: HDR10 & Dolby Vision
(HxBxD) 3.5 x 9.8 x 9.8 cm
0,425 kg
HDMI (1x 2.0a)
Ethernet (Gigabit)
IR-modtager
7.1 Dolby Digital Plus surround
WiFi (2.4 & 5GHz – n + ac standard + MIMO)
Bluetooth 5.0
MPEG2
MPEG4
HEVC
tvOS 11.0
Siri Remote
MFI spilcontrollere
Siri Remote
Lightning-kabel
Strømkabel
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online



Apple TV 4K test



Første indtryk


Jeg har anvendt Apple TV side-om-side med andre streamingenheder såsom Nvidia Shield, Chromecast Ultra, Xbox, PlayStation, Roku, FireTV, LG webOS m.fl. siden hvert produkt blev lanceret, så jeg er velbevandret udi fordele og ulemper ved de forskellige løsninger. Hvis dette er første gang, at du nærmer dig Apple TV, så vil jeg til at starte med fremhæve 3 punkter.

Det første er, at Apple TV er en lille boks, som altid står tændt. Hvad det betyder er, at du ikke kan slukke for boksen. Den er baseret på en meget strømbesparende chip og går i en dvale-tilstand, når den ikke er i brug. Det er derfor, at der ingen sluk/tænd-knap er på fjernbetjeningen. Boksen er altid klar til brug indenfor sekunder og holdes kun tilbage af den tid, som det tager at starte dit TV, hvilket typisk er 3-5 sekunder på de hurtigste, men over 10 sekunder på mange andre. Det ligner en udfordring, som Apple kunne løse med en tv-skærme – just saying.

Det andet er, at Apple TV 4K (og den tidligere Apple TV) kan styre din tv-skærm via et system, der hedder HDMI CEC. Når du trykker på en knap på ”Siri Remote” – fjernbetjeningen til Apple TV – vil dit TV automatisk tænde, hvis det er en nyere model (søg efter HDMI-styring i indstillingsmenuen) og automatisk slukke, når du holder Skærm-knappen nede og vælger ’Sleep’. Fjernbetjeningen kan også regulere lydstyrke og automatisk skifte til den HDMI-port, hvorpå den er tilsluttet.

Hvis du er klar til at sige farvel til den indbyggede tv-tuner i din skærm, og vil bruge Apple TV side-om-side med andre enheder såsom PlayStation og Nvidia Shield, betyder det i praksisk, at du kan lægge tv’ets medfølgende fjernbetjening i skuffen og styre alt via HDMI CEC. Det er sådan vi gør det herhjemme. Tid til PlayStation? Grib spil-controlleren. Tid til tv? Grib fjernbetjening til Apple TV. Boksen sørger også for at automatisk at slukke dit TV, hvis du glemmer det. Alt dette virker bare, hvilket er et lille mirakel. Det skal i øvrigt understreges, at du sagtens kan bruge dine nuværende "High Speed" HDMI-kabler til Apple TV 4K. De kan klare alt, hvad boksen spytter ud. Der er ingen grund til at købe nyt kabel.

Det tredje er, at Apple TV er lille nok til at blive gemt af vejen i et møbel og fordi den modtager alle kommandoer via Bluetooth, så kræves der ingen signalvej til boksen. Det er ikke meningen, at Apple TV skal ses.

Afslutningvis vil jeg tilføje, at Apple TV 4K er af udseende mere eller mindre identisk med Apple TV4 (den tidligere version). De eneste to visuelle forskelle er, at Apple TV 4K har en lidt svagere lysdiode på fronten og at USB-porten (til service) er fjernet. Der er tilsyneladende en blæser indeni, men var vi ikke blevet gjort opmærksomme på dette faktum, så havde vi svoret, at det ikke var tilfældet. Boksen er fuldstændig lydløs i brug, selvom man lægger øret helt ned til den.




Brugeroplevelse & styring


Det er blevet ekstremt let at opsætte boksen. Du følger blot vejledningen på skærmen, holder din iPhone/iPad tæt på boksen, aktiverer synkronisering af hjemmeskærmen (Accounts -> iCloud – One Home Screen) for at få samme apps og layout spejlet fra gammel boks, og så tager tvOS sig af resten. Den får sågar automatisk WiFi-kodeordet fra din iPhone. Den eneste brik, som mangler i puslespillet, er automatisk login i Netflix, Viaplay osv.

Efterfølgende bliver du spurgt om du vil aktivere Siri (ikke hvis du kører dansk iTunes-konto) og om du vil prøve HDR. Du skal være opmærksom på, at de fleste HDR-tv i dag skal have ”UHD Deep color” aktiveret (navnet afhænger af mærket på din tv-skærm – se eksempel for LG TV på 4. billede nedenfor) på den HDMI-port, som Apple TV 4K er forbundet til. Ellers kan HDR ikke aktiveres på Apple TV 4K. Visse TV gør dette automatisk, men det er typisk en manuel proces.




Siden vi publicerede vores test af Apple TV4 og tvOS for to år siden, har Apple frigivet en række softwareopdateringer, som bringer tvOS fra version 9 til version 11 (tvOS nummerering følger iOS). Der er kommet nye funktioner til såsom HomeKit-styring, flere Siri-sprog (men ikke dansk), mulighed for mørk brugerflade, Continuity for nemmere tekst-input, en ’TV’ app (ikke i Danmark) mm.

Det er umuligt at tale om brugeroplevelsen på Apple TV uden at tale om ”Siri Remote”, altså fjernbetjeningen. Det er ikke en typisk fjernbetjening baseret på op-ned-højre-venstre navigering, men i stedet en integreret del af tvOS (Apples tv-styresystem) og oplevelsen af at anvende Apple TV.

Du navigerer brugerfladen ved at lade fingeren glide henover et berøringsfølsomt felt øverst på fjernbetjeningen, som til at starte med virker meget livligt. Du kan justere følsomhedsniveauet i menuen, men det kræver lidt øvelse før man er helt komfortabel. Den er blevet ændret en lille smule med lanceringen af Apple TV 4K, hvor menu-knappen har fået en lille løftet hvid ring, så det er nemmere i blinde at afgøre, hvilken ende der er op/ned. Det hjælper en smule, men vi finder denne note fra Apples udviklerdokumentation mere interessant

- ”The updated and improved Siri Remote now provides motion data for attitude and rotation rate in addition to the values for acceleration and gravity that the prior version offered.”

"Attitude" bruges til at bestemme positionen i tre akser (3D). "Rotation rate" kan bruges til at bestemme, hvordan objektet (Siri Remote) bevæger sig i rummet. Dette kan naturligvis bruges i spil – men måske også augmented reality? Det er nu op til udviklerne at tage dette i brug.


Apple TV 4K test


Foruden Siri-fjernbetjeningen og tastaturet på tv-skærmen, kan du indtaste tekst fra en iPhone eller iPad. Så snart du ser et tekstfelt på tv-skærmen, glider en lille notifikation ned fra toppen på iPhone, som lader dit indtaste tekst. Det er den hurtigste og mest gnidningsfrie måde, hvorpå tekst kan indtastes på en tv-skærm. Fed implementering! Har du brugerfladen sat til engelsk sprog kan du sågar diktere tekst ved at trykke på mikrofon-knappen på fjernbetjening og tale, hvilket gør det hurtigere at finde f.eks. House of Cards med Netflix app’ens søgefunktion.

tvOS er dog ikke ændret fundamentalt siden lanceringen og da vi gik mere i dybden med, hvordan det fungerer, i vores tidligere Apple TV test, vil vi i stedet fokusere på, hvordan tvOS har udviklet sig og i hvilken retning Apple bevæger sig. Til det kan man tage udgangspunkt i to områder, helt konkret 4K HDR og ’TV’ app’en.

’TV’ app’en er kun tilgængelig i få lande og kommer til lidt flere senere på året, herunder vores nordiske naboer. Den er ikke tilgængelig i Danmark, men den er interessant i den forstand, at den giver et glimt ind Apples planer for fremtiden. Den samler indhold på tværs af tjenester og præsenterer det hele i en samlet brugerflade. Den giver også anbefalinger til nyt indhold med ”Up next”. ’TV’ app’en repræsenterer næste skridt, hvor hver app ikke længere føles som en ”indholdssilo”, så man i stedet får et slags moderne tv-guide til streamingalderen

Derfor har Apple også omkonfigureret ’Skærm’-knappen på fjernbeteningen til at gå direkte til ’TV’ app’en i stedet for til hjemmeskærmen med apps, i de regioner, hvor app’en er aktiv. Det kan man manuelt ændre, men Apple ser tydeligvis en fremtid, hvor de samler indhold i en elegant brugerflade og hvor tv-styresystemet bliver linket imellem indholdsudbyder og seer fremfor et kabel-tv-selskab såsom YouSee eller Stofa. Dette giver Apple kontrol og løser, forhåbentlig, det store problem, som i tv-branchen er ekstremt fragmenterede brugeroplevelser.


Apple TV 4K test


Hvornår alle disse herligheder kommer til Danmark, ved vi ikke for Apple har intet annonceret, men det er lidt frustrerende, at Danmark nedprioriteres på dette punkt. Før vi kan få ’TV’ app’en skal vi også have Siri på dansk, som samtidig åbner for søgning efter indhold på tværs af apps. Såkaldt universalsøgning.

’TV’ app’en er ligeledes bundet op på Siri, så man kan søge efter f.eks. live-indhold såsom sportsudsendelser, men også bare filmtitler, årstal, genrer eller sågar ’4K HDR’ indhold. Hvornår Siri lærer at tale dansk på tvOS, ved vi heller ikke. Der er ingen tegn på, at det er lige på trapperne, men måske Apple har noget at sige senere på året, hvor de lancerer HomePod-højttalere emd indbygget Siri, som vi forventer også aktiverer håndsfri ”Hey Siri”-funktionalitet på Apple TV. I praksis kunne det implementeres således, at man frit ud i stuen kunne sige “Hey Siri, play the latest episode of House of Cards”, hvorefter HomePod ville sende kommando til Apple TV, som dernæst ville tænde din tv-skærme og starte episoden. Dette er ikke noget, som selskabet har annonceret, men det ville give masser af mening.

Apple TV 4K tilbyder også Airplay, som gør dig i stand til at sende video, fotos og lyd fra en iPhone/iPad trådløst over på tv-skærmen. Airplay kan også omvendt sende tv-lyd trådløst fra Apple TV 4K ud til Airplay-højttalere i stuen. Jeg bruger det personligt til at sende lyden trådløst til mine Bang & Olufsen BeoLab 9 højttalere. Airplay 2 tilføjer understøttelse af multi-room (flere højttalere) og integration med HomeKit (Apples platform for det forbunde hjem) via en senere softwareopdatering.

Apple ønsker at styre hele tv-oplevelsen igennem tvOS, hvilket Apple TV 4K sætter en fed streg under. Med boksen forsøger selskabet f.eks. at etablere, at HDR bruges som container for alle typer indhold, herunder film, tv-serier, spil, apps osv.

Vi kommer tilbage til, hvad “HDR container” konkret dækker over i afsnitettet om billedkvalitet, men ift. brugeroplevelsen, så præsenteres tvOS nu i 4K-opløsning og HDR, hvilket ser herligt ud. Mange 4K Smart TV kører stadig brugerfladen i 1080p HD fordi de har for svage processorer til at køre det i højere opløsning.

Dette er ikke tilfældet med Apple TV 4K, som er baseret på Apples A10X Fusion processor, som også sidder i de seneste iPad Pro-modeller. A10X er for en chip, der er så strømbesparende, ekstremt kraftfuld – og det kan mærkes. Brugerfladen kører mere flydende end i noget andet tv-styresystem og du har adgang til tusindvis af apps og spil fra app-butikken. tvOS er allerede langt foran konkurrenterne, hvad angår konsistent brugeroplevelse, kvalitet af apps og udvalg af apps. Apple TV-hardwaren opdateres tilsyneladende hvert 2. år, men selv om 2-3 år fra nu, er vi overbeviste om, at A10X stadig vil være kraftigere end nogen chip, som du finder indeni et Smart TV.

Apple har i øvrigt sendt sine fantastisk smukke video-skærmskånere tilbage i studiet for at hæve kvaliteten til 4K HDR. tvOS sørger for automatisk at skifte imellem screensavere fra dags- og nattetimer, og skifter automatisk imellem lyst og møkt tema i brugerfladen, afhængigt af solopgang og solnedgang i din region. Den sørger også for at hente nye screensavere løbende, så du altid har noget nyt at falde i svime over. De små detaljer.




Målinger


Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen.

StrømforbrugWatt
Standby1.3 W
Menu2.6 W
4K HDR screensavers5.8 W
HD streaming (MPEG4)4.3 W
4K HDR streaming (HEVC)6 W
HD gaming5 W
4K HDR gaming?
Videofil / kildeSpecifikationer Status
iTunes 4K HDR4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors - Rec.2020 color space – 4:2:0 subsampling – HEVC4K virker
HDR10 virker
DV virker
Amazon 4K HDR4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors - Rec.2020 color space – 4:2:0 subsampling – HEVCIkke tilgængelig
Netflix 4K HDR4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors - Rec.2020 color space – 4:2:0 subsampling – HEVC 4K virker
HDR10 virker
DV virker
YouTube 4K HDR4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors - Rec.2020 color space – 4:2:0 subsampling – Up to 60fps – VP9 Profile2 Kun HD
Google Play Movies & TV 4K4K (3840x2160 pixels) – 8 bit colors - Rec.709 color space – 4:2:0 subsampling – VP9Ikke tilgængelig
Vimeo 4K4K (3840x2160 pixels) – 8 bit colors - Rec.709 color space – 4:2:0 subsampling – HEVCKun HD



Apple TV 4K test


Billedkvalitet


Det virker måske underligt at dedikere et afsnit til billedkvalitet i en anmeldelse af en streamingboks, som er tilsluttet en tv-skærm. Hvor god – eller dårlig – billedkvaliteten er, afhænger i høj grad af tv’et, som du ser materialet på. Apple har dog foretaget nogle interessante valg og har implementeret HDR (High Dynamic range) på en helt ny måde, som ikke er set før. Herudover så tilbyder Apple TV 4K et virvar af video-output-tilstande, som er baseret på kombinationer af opløsning, HDR-format og billedfrekvens.

Vi vil gerne forsøge at kaste lys over, hvad det er Apple foreslår her, for det er et vigtigt skridt for branchen, som dog samtidig har betydelige konsekvenser for, hvordan HDR-tv designes og fungerer i dag. Denne sektion bliver teknisk, men det er vigtigt, hvis du ønsker at gøre tvOS til den platform, hvorfra alt din tv-underholdning udspringer.

Hvis du stadig ikke er sikker på, hvad HDR er, så er den korte forklaring, at det er et nyt fundament for video, som er baseret på et meget større farverum (75% af de for menneskets øje synlige farver, sammenlignet med 33% hidtil) og større dynamikområde, som bedre kan gengive spændet fra kulsort til kraftigt lys/hvid. Vil du læse endnu mere, så tjek vores artikel: HDR (High Dynamic Range) på TV forklaret.

Hvad Apple konkret har gjort, er at bruge HDR (enten HDR10 eller Dolby Vision) som en ”container” – eller beholder – for alt indhold. Tænk over det på denne facon: I overgangen fra sort/hvid-tv til farve-tv blev man længe ved med at sende signaler ud i både sort/hvid og farve. Hvis man i dag vil se en gammel sort/hvid-film eller f.eks. ’The Artist’ så lægges sort/hvid informationen blot ind i farve ”containeren” som gråtoner. Denne container er stor nok til at indeholde den begrænsede gråtone-information. På samme måde foreslår Apple at bruge HDR som container for alt indhold fordi containeren er stor nok til at indeholde alle de parametre, som tidligere videostandarder er bygget på.

Det kan illustreres med en 3D-graf (til højre). 2D-området i bunden er hele det spektrum af farver, som det menenskelige øje man se. X-niveauet repræsenterer farver, mens Y-niveauet repræsenterer lys (fra mørke til lys). Den lille ”BT.709” kasse er den gamle standard for video (i dag kaldet SDR). Den større ”BT.2020” kasse er, hvad HDR kan muliggøre – mange flere synlige farver og større lysdynamik – hvor tidligere indhold kan indeholdes i denne større kasse (eller container).

Alt dette er lidt radikalt i 2017, men Apple kigger tydeligvis fremad. Forestil dig, at vi har denne samtale igen om 5-10 år fra nu, hvor HDR er blevet normen. I denne nære fremtid omtaler vi ikke længere 4K og HDR ved termerne, men kalder det blot ”video”. Realiteten er tippet, så vi i stedet omtaler de gamle standarder ”SDR” og ”HD”, på samme måde, som man ikke længere taler om ”farve-tv” – fordi det er normen – men i stedet omtaler den gamle standard ”sort/hvid-tv”.

Men vi er stadig i 2017 og den måde, hvorpå Apple har implementeret HDR er ikke uproblematisk. Der er to problemer, eller udfordringer, forbundet hermed. Den første falder tilbage på Apple. Den anden falder tilbage på tv-producenterne.
  1. HDR-containeren: Apple har implementeret HDR på en sådan måde, at SDR-indhold (altså alt indhold, der ikke er HDR), indeni HDR-containeren, ikke gengives som tiltænkt. Farver er synligt upræcise og dynamikområde er strukket.
  2. TV-strømforbrug: HDR-signaler tvinger tv-skærme over i en særlig HDR-billedprofil, hvilket for LCD-tv (LED = LCD) betyder, at bagbelysningen hæves til maksniveau. Det resulterer i, at strømforbruget hæves med 2-2.5x ift. normalt. Det påvirker ikke strømforbruget på OLED-tv.

1. HDR-containeren

Effekten er synlig for det blotte øje. Visse scenarier såsom iTunes HD-film ser ganske fornuftige ud, til tider uproblematiske. Afvigelser i iTunes-indhold kan også skyldes af HDR-billedprofilen på din tv-skærm, som ikke nødvendigvis er 100% farvepræcis. I andre situationer er det dog tydeligt, at der sker et eller andet. Farver ser i flere tilfælde lidt spøjse ud.

Finding Dory er måske ikke det bedste eksempel, men filmen har scener, hvori vi på kamera kan fange forskellen imellem SDR-indhold gengivet vha. Apple TV 4K’s SDR-output-tilstand og så SDR-indhold gengivet vha. Apple TV 4K’s Dolby Vision-output-tilstand. Betragt ikke billederne som 100% retvisende for, hvad vi så i praksis – det er meget svært at fange på kamera – men læg alligevel mærke til forskellene på ”SDR i SDR output” og ”SDR i Dolby Vision output”. Farverne er mere mættede. Dorys fars øjne mangler nogle detaljer i farverne. Læg også mærke til de mørke områder i de nederste hjørner og i højlys i midten af billedet. Ideelt set skulle disse to billeder se ens ud, men Apple TV 4K bruger en form for tone-mapping til at rykke farverne.




Vi undersøgte dernæst, hvad det konkret er, der sker, og det står klart, at Apple tilføjer tone-mapping for at hive SDR-indhold skabt i Rec.709 farverummet ud i det større DCI-P3 farverum (dog ikke fuldt ud).

Dette er dårlig praksis og noget, som Apple selv forsøger at undgå, når de implementerer f.eks. ’color management’ systemer på Mac.

Her ses resultatet:




  • SDR-referencen er en referencemåling malt på tv’et via USB. Den viser, hvordan tv’et gengiver SDR-indhold på korrekt vis. Bemærk hvordan gråtoneskalaen og farver er spot-on.
  • 4K SDR output-tilstand viser, hvordan Apple TV 4K sat til 4K SDR (60Hz) output-tilstand, viser SDR-indhold. Bemærk at farverne og gråtonerne stadig er spot-on og derfor gengives korrekt. Farverummet er også korrekt (trekant til højre). De små hvide bokse heri er målværdier og de farvede prikker er målinger.
  • 4K HDR output-tilstand viser, hvordan Apple TV 4K sat til 4K Dolby Vision (60Hz) output-tilstand, viser SDR-indhold. Bemærk at farverne og gråtonerne er skæve og farver trækkes ud i et større farverum (trekant til højre). De hvide bokse heri er målværdier og de farvede prikker er målinger. Den maksimale lysstyrke er også langt højere (627 cd/m2 or nits).
  • Apples HDR tone-mapping viser farverummet fra billede 3 lagt ovenpå det iboende farverum i et 2017 OLED-panel, som vi brugte til testen. Det viser, hvordan Apples HDR tone-mapping fungerer i praksis og afslører, at farverne ikke trækkes hele vejen ud i det større DCI-P3 farverum, men dog at farverne stadig er for mættede ift. Rec.709 farverummet (til SDR).

    Testmønstre blev overført til Apple TV via Airplay og målinger blev efterfølgende bekræftet via Infuse app’en.

    Vi har sent vores målinger til Apple, men har endnu ikke hørt tilbage. Apple har til The Verge sagt, at de stadig arbejder på tone-mapping-algoritmen med målet om at få SDR-indhold til at ligne SDR-indhold. Det er en glædelig udmelding, men vi havde naturligvis håbet at se det implementeret ved lancering.

    Apple TV 4K tager ikke andre billedteknikker såsom udglattelse af bevægelse i brug. Alle HDR-tv har separate billedindstillinger i HDR-tilstand, så tjek menuen for at se, hvordan billedindstillingerne er sat, herunder farveindstillingerne. 2016 LG OLED-tv slår f.eks. automatisk TruMotion (udglatning af bevægelse) til i HDR-tilstand, men det har man som bruger ikke nødvendigvis opdaget, hvis man hidtil har haft den gamle Apple TV (med SDR-output) sat til samme HDMI-port, som Apple TV 4K nu har overtaget.

    Opdatering 5.12.2017:
    Apple har i december 2017 frigivet tvOS 11.2, som automatisk kan matche billedfrekvens og dynamikområde (SDR / HDR10 / Dolby Vision) på HDMI-output til indholdets format. Indstillingerne er som udgangspunkt slået fra i menuen fordi de giver kortvarig sort skærm. Næste generation af HDMI (version 2.1) kan eliminere disse korte sorte skærme, men det vides ikke om enheder kan firmware-opdateres til at udnytte HDMI 2.1's såkaldte Quick Media Switching (QMS).

    tvOS 11.2 giver således en løsning på de udfordringer, som vi i testen har diskuteret. Det skal dog understreges, at de sorte skærme før og efter en video startes kan begrænse brugbarheden på visse skærme. Hvor længe skærmen forbliver sort før og efter videoafspilning, afhænger udelukkende af skærmen.

    I videoen nedenfor kan du se, hvordan funktionerne virker. Den blev filmet med beta-software, så Apple og tredjepartsudviklere har sidenhen finpudset integrationen. App’en Infuse, som nævnes i videoen, er blevet opdateret til at kunne håndtere funktionerne. Apps som bruger Apples standardafspiller til video, f.eks. Netflix, virker uden videre.




    2. TV-strømforbrug

    Dette er en grim sag. Husker du da vi for lidt siden sagde, at HDR i fremtiden bliver normen? HDR-kompatible LCD-tv er desværre ikke designet til denne realitet, men i stedet en realitet, hvor HDR repræsenterer en lillebitte portion af det indhold, som du ser. Hvorfor? Fordi så snart et LCD-tv modtager et tv-signal i HD, så øges LED-bagbelysningen til maksimalt niveau, hvilket hæver strømforbruget til 2-2.5x ift. normalen (SDR-indhold) . Strømforbrug på LCD-tv er rimelig konstant (bortset fra på high-end zone-styrede LCD-tv). Vi sagde, at det var en grim sag.

    Strømforbruget på OLED-tv er variabelt og OLED påvirkes derfor ikke eftersom de ikke er baseret på en bagbelysning. Hver pixel på en OLED-skærm er en lille lysdiode, hvorfor strømforbruget afhænger af billedsammensætningen. Mørke farver trækker meget lidt strømeffekt, men lyse farver trækker mere.

    Vi tog nogle malinger for at vise dig, hvad det konkret betyder:

    Strømforbrug (variabelt): LG 2016 OLED TV

    Apple TV 4K output-tilstand:SDRHDR10 Dolby Vision
    Apple TV hovedskærm200W 201W193W
    Netflix brugerflade 123W 111W106W
    Netflix videostreaming266W238W263W
    Videostreaming (Chasing Coral HD SDR)228W202W210W
    Alto’s Adventure spil 230W 179W 216W
    Finding Dory (semi-lys scene)191W 124W 135W
    Finding Dory (meget lys scene)282W 257W 247W

    Strømforbrug (kontant): LCD-tv

    Apple TV 4K outpu-tilstand:SDR HDR10
    Samsung Q9130 W307 W
    Samsung MU700065W140W
    Sony XE8569W124W
    Sony XE93100W225W
    Panasonic EX70068W136W

    Som du kan se, forbruger LG OLED TV i Dolby Vision og HDR10 tilstand, respektivt, faktisk det meste af tiden lidt mindre strøm end i SDR-tilstand fordi strømforbruget er variabelt og afhænger af billedsammensætningen (som er mere eller mindre den samme fra Apple TV 4K) og fordi Dolby Vision-profilen er en smulere mørkere overrodnet. Det er absolut ingen grund til at bekymring, hvis du ejer et OLED-tv.

    LCD-tv på den anden hånd flipper fuldstændig ud og forbruger 2-2.5x mere effekt i HDR-tilstand end i SDR-tilstand hele tiden. Det skyldes, at strømforbruget er konstant pga. bagbelysningen. Disse malinger er foretaget i forbindelse med tidligere anmeldelser, men situationen er den samme uanset hvilken HDR-videokilde, du tilslutter, da HDR-indhold forcerer LCD-tv over i en HDR-billedprofil, der hæver bagbelysningen til maksniveau. Dette er et alvorligt problem, som gør os nødsaget til at fraråde brug af Apple TV 4K i HDR-tilstand på LCD-tv, da det tvinger din skærm ud i noget snavs.

    Det står til stadighed mere klart for os, at LCD-tv, særligt kantbelyste LCD-paneler, simpelthen ikke er egnet til en realitet med HDR og endnu mindre til en fremtid, hvor HDR bliver normen.

    Vi er enige med Apple i, at tv-industrien på et tidspunkt skal overgå til at bruge HDR som en container for alt indhold. Disse overgange er sket mange gange før på tværs af brancher. Apps er også containere. 1 app kan f.eks. indeholde hele “tv-oplevelsen”, som YouSee leverer i dag. Det er sådan teknologi udvikler sig. Lige nu og her, er Apples implementering dog forbundet med nogle udfordringer.


    Billedfrekvens

    Apple TV 4K detekterer automatisk, hvilke kombinationer af opløsning, HDR-format, og billedfrekvens, som din tv-skærm understøtter, og vælger herefter den, som de mener, er optimal. Billedfrekvens prioriteres over HDR-format, hvilket konkret betyder, at såfremt du ejer et 2016 LG OLED, vil der vælges 4K HDR10 60Hz fremfor 4K Dolby Vision 30Hz. 2017 LG OLED-tv understøtter 4K Dolby Vision ved 50/60Hz.

    Kun understøttede muligheder vises i skærmens video-output menu. Når en billedfrekvens er valgt, så konverterer Apple TV 4K alt indhold til denne bileldfrekvens. Den tilbyder på nuværende tidspunkt ingen mulighed for at skifte afhængigt af indhodlet.

    Lidt overraskende har Apple tilføjet muligheden for 24Hz output, hvilket er den billedfrekvens, som film er optaget i. Denne mulighed var ikke tilgængelig på den tidligere Apple TV-boks, og du skal da også ind i den avancerede “Other Formats” menu i bunden for at tilgå muligheden.

    Hvis du udelukkende ser film på Apple TV 4K, kan du teoretisk godt sætte den i 24Hz output, men vær opmærksom på, at menuerne kører ganske forfærdeligt i alt under 50Hz. Der vil derfor være en manuel proces forbundet med at matche output med indholds billedfrekvens.

    De fleste brugere vil være ovenud tilfredse med det standardvalg, som foretages. Apple TV 4K virker præcis som den gamle Apple TV-boks på dette punkt. Hvis du er usikker omkring alt dette, så lad indstillingen være, som den er.

    Det er fair at kritisere Apple for den måde, hvorpå HDR er implementeret, men denne form for konvertering af billedfrekvens er normen i tv-branchen. Har du over de seneste årtier set bare én eneste film på en tv-kanal så har du kigget på en film, som har været konverteret og speedet op med 4% (i Europa). Konvertering af billedfrekvens sker hele tiden, hver dag, overalt. Det sker på Android TV, webOS, Tizen, Roku, FireTV og alle andre tv-skærmen. Det er normen.

    Konvertering af billedfrekvens kan dog lede til hak i f.eks. panoreringer henover et landskab eller en fodboldbane. Det er vanskeligt at konvertere 24fps (film) til 50Hz, da de to tal ikke går op i hinanden, men trivielt at konvertere 25fps (europæisk tv-indhold) til 50Hz ved bare at fordoble. Det samme gælder for 30fps (amerikansk tv-indhold) til 60Hz, hvorimod 30fps til 50Hz er problematisk. Et cetera.

    Nogle vil argumentere, at WD TV eller Nvidia Shield automatisk kan skifte billedfrekvens, men realiteten er den, at det kun virker i meget få apps. Det er ikke implementeret på systemniveau for platformen. En af de få apps, som kan det, er Kodi, som dog ikke skal håndtere kopibeskyttelse og HDCP 2.2. Når disse faktorer tilføjes i ligningen og du oveni hatten har en fuld brugerflade, apps, spil og meget andet, så bliver det langt mere kompliceret.

    Sandheden er, at HDMI-standarden ikke er designet til denne type on-the-fly skift af billedfrekvens, og at 50 og 60 Hz billedfrekvenser har udspring i den analoge tid, hvor man matchede tv-frekvensen med frekvensen på elektricitet (60Hz I USA, 50Hz i Europa). Tung baggage.

    PC-økosystemet er begyndt at implementere adaptiv, eller dynamisk, billedfrekvens-systemer i form af AMD FreeSync og Nvidia G-Sync. Bølger et spil f.eks. imellem 30-55fps, så kan PC og monitor konstant være synkroniseret i real-tid og uden forsinkelse. Adaptiv synkronisering kom til med DisplayPort 1.2 standarden, som er en konkurrerende standard til HDMI.

    HDMI-organisationen vil med HDMI 2.1 tilføje adaptiv billedfrekvens til standarden, basalt set i form af FreeSync. Det er tiltænkt spilkonsoller, men det er muligt, at det kan tages i brug af tv-styresystemet såsom tvOS med henblik på adaptivt at kunne regulere billedfrekvens i real-tid. Dette skal dog også understøttes af tv-skærmen. Det gør ingen TV i dag.

    iFixit har fundet en interessant detalje, da de pillede Apple TV 4K fra hinanden:
    "Megachips MCDP2920A4 DisplayPort 1.4 to HDMI 2.0 converter"

    DisplayPort 1.4 har langt højere båndbredde end HDMI 2.1 og er mere fleksibel. Hvis – og det er ren spekulation pt. – Apple kan firmware-opdatere HDMI-enden af kredsløbet, så er det teoretisk muligt, at tilføje visse elementer fra HDMI 2.1 standarden (men ikke den fulde specifikation). Microsoft har allerede annonceret, at de vil opdatere HDMI 2.0 porten i Xbox One X til HDMI 2.1’s adaptive billedfrekvens (Game Mode VRR).

    HDMI 2.1 specifikationen forventes færdig i november 2017, så lad os se, hvad der sker til den tid.


    Apple TV 4K test


    Apple TV som medieafspiller


    Med lanceringen af Apple TV 4K er selskabet også begyndt at hælde film i 4K og HDR-kvalitet på iTunes. Film tilbydes, foruden 1080p HD, i enten 4K HDR10 og Dolby Vision formater. Der er i skrivende stund tæt på 170 titler tilgængelige i den amerikanske butik, hvoraf 90 titler er med Dolby Vision. I den danske del af iTunes er der lige over 80 titler. Nye film tilføjes næsten dagligt.

    Vi er ikke et sekund i tvivl om, at iTunes-lanceringen er en game-changer for film i 4K HDR og særligt Dolby Vision. Tre faktorer har overbevist os. For det første, så sælger iTunes 4K HDR-film til samme pris som HD-film. For det andet opgraderer Apple gratis og automatisk dit katalog af købte HD-film til 4K HDR, så snart en version er tilgængelig i iTunes. Apple gjorde det samme, da iTunes overgik fra 720p til 1080p. For det tredje er antallet af film i Dolby Vision i iTunes 4-5x højere end på UHD Blu-ray.

    Vi holder en liste over 4K HDR-film i iTunes opdateret.


    Apple TV 4K test


    UHD Blu-ray kommer ikke til at bringe 4K HDR ud til masserne. iTunes og streamingtjenester såsom Amazon og Netflix gør.

    Vi har haft mulighed for at se en håndfuld film i 4K HDR via iTunes og ja, film er mere komprimeret end på UHD Blu-ray, men de ser stadig virkelig godt ud, særligt i HDR. Stilles man overfor valget om at vælge en film i Dolby Vision på iTunes eller HDR10 på UHD Blu-ray, så tror vi, at selv mange entusiaster vil gribe efter fjernbetjeningen og trykke play fremfor at vente på levering af en fysisk skive. Det er langt mere bekvment og man får stadig en smuk billedkvalitet serveret.

    Disney/Pixar tilbyder endnu ikke 4K HDR-film via iTunes og Danmark må indtil videre også undvære film fra Lionsgate. Det skal også noteres, at 20th Century Fox er det eneste studio, som ikke tilbyder film i Dolby Vision. Selskabet er gået sammen med Samsung og Panasonic for at udbrede HDR10+ formatet, som en front mod Dolby Vision.

    Der er på nuværende tidspunkt ingen indikationer på, at Apple TV 4K vil understøtte HDR10+ formatet, men lad os se, hvad fremtiden bringer. tvOS bliver løbende opdateret og HDMI-porten skal alligevel opdateres til 2.0b for at levere live-indhold i HDR (via HLG-formatet). Referencer til HLG-understøttelse er allerede fundet i tvOS softwaren. HDMI 2.0b er hvad der kræves til både HLG og HDR10+.




    Netflix er den eneste anden streamingtjeneste, som tilbyder 4K HDR, inklusiv Dolby Vision, via Apple TV 4K pt. Den lovede Amazon Video app ligger stadig gemt et sted i skyggeverdenen. Det forekommer os en smule sært, at Apple ikke proaktivt har sørget for at få partnere med på vognen fra start for at kunne gå ud med et stærkt budskab. Der er da trods alt flere at vælge imellem...

    Den eneste danske tjeneste, som på nuværende tidspunkt tilbyder 4K, er Viaplay, som sender fodboldkampe i 4K 50fps. Vi spurgte Viaplay om sagen, men svaret lød: "Det kan vi desværre ikke sige noget om på nuværende tidspunkt."

    Vi spurgte også Scanbox om de vil begynde at distribuere film i 4K på iTunes. Scanbox distribuerer bl.a. ’Underverden’, som findes på UHD Blu-ray. Svaret lød: "Vi er i dialog med iTunes omkring 4K og Underverden ville være oplagt" og de tilføjede at: "Vi regner med at de får alle vores 4K titler i fremadrettet".

    Vi skal måske understrege, at Apple TV 4K naturligvis tilbyder alle de samme apps, som den tidligere boks gjorde. Det dækker altså over DR TV, TV2 Play, Viaplay, C More, Canal Digital osv. Apps er bundet op på tvOS, der drives som en platform med en app-butik, ligesom iPhone. Der er ikke noget med, at apps kontraktuelt skal godkendestil en ny boks, ligesom det er tilfældet på ”Smart TV”, der hver år ved lancering af ny generation mangler apps indledningsvis – det er ikke en måde at drive en tv-platform på. tvOS er ambitiøst på et helt andet niveau.

    En anden relevant begrænsning er, at Apple TV 4K pt. mangler understøttelse af Dolby Atmos og DTS:X, som er to objekt-baserede lydformater, der kan udvide lydbilledet. Apple siger, at det ikke er en hardware-begrænsning og at Dolby Atmos-support kommer senere via en firmware-opdatering. Hvis vi må tillade os at gætte, så tror vi, at det hænger sammen med den komemnde lancering af Airplay 2 og Apple HomePod, som bruger særlige mikrofoner til at afmåle din stue og tilpasse lyden. Vi får se.

    Og så er der elefanten i rummet. YouTube kan ikke streames i 4K HDR til Apple TV. Højest HD-opløsning.

    Google bruger sit eget VP9-codec til at streame 4K og VP9-2 til at streame HDR. Apple har afvist at tage dette i brug i Safari igennem flere år, så det kommer ikke som den store overraskelse, at det også mangler i Apple TV 4K. Apple har i stedet lagt alle æg i den kurv, som hedder HEVC – afløseree til MPEG4 – som Google derimod forsøger at modkæmpe med eget VP9.



    Infuse
    Plex
    VLC
    Vi kan notere, at det er muligt at afspille VP9-videofiler på Apple TV 4K via softwaredekodning. Det hjælper dig ikke med at få YouTube igennem i højeste kvalitet, men hvis du har VP9-enkodede videofiler lagret på en lokal harddisk, så kan de afspilles igennem apps såsom Infuse (se nedenfor).

    Ud over streaming-apps og iTunes, er app-butikken fyldt op med adskillige gode apps til at afspille videofiler lagret lokalt på dit netværk. Det er ikke muligt at lagre videofiler på den indbyggede hukommelse i Apple TV.

    I vores test af den gamle Apple TV (tvOS) kiggede vi nærmere på boksens anvendelighed som medieafspiller. VI fremhævede dengang Plex, som en af de bedste muligheder, men der er kommet andre apps til sidenhen, herunder VLC og Infuse, hvor sidstnævnte er blevet vores klare favorit til at afspille video lagret lokalt.

    Infuse kan tilgå mapper direkte på din netværksharddisk, så ulig Plex kræver den ikke, at du har opsat en server. Alle dine mediefiler præsenteres herefter i en flot grafisk og intuitiv brugerflade, og app’en sørger selv for at hente covers, beskrivelser og meget andet ned. Infuse er sågar forbundet til en onlinedatabase over brugergenererede undertekster på mange sprog. Køber du Pro-versionen så får du flere funktioner, herunder understøttelse af DTS-lydformat.

    Infuse afspiller næsten alt i op til 4K-opløsning, som kastes efter den. App’en understøtter allerede 4K og HEVC-dekodning og udvikleren bag siger, at de arbejder på at tilføje understøttelse af HDR på Apple TV 4K.

    Hvis du kan leve med en grim mappestruktureret brugerflade, så er VLC et godt alternativ. App’en afspiller næsten ethvert videoformat, som vi har kastet efter en over de seneste par år. VLC kan også tilgå mappestrukturen direkte på din netværksharddisk.

    Plex er stadig en super app, men det kræver lidt mere at komme i gang, for du skal have opsat en PC eller NAS som server. Det er ikke svært, men det kræver en indsats og lidt tid fremfor bare at have indhold lagret på en harddisk forbundet til routeren.

    VLC og Plex understøtter heller ikke på nuværende tidspunkt HDR. Udviklerne skal først tilføje det via en opdatering.

    Afspilning af video i 4K-opløsning over lokalnetværket kræver en god forbindelse og kablet forbindelse er at foretrække i mange stuer. Mit 5GHz ac-baseret WiFi i stuen håndterede dog mange 4K-videoer fint efter en kort buffering periode, så det er bestemt muligt. Apple TV 4K er udstyret med ’ac’ 5GHz WiFi antenner.

    Der er mange flere apps og muligheder, som vi ikke kan fremhæve her, og med tilføjelse af video-output i 4K, HDR og 24 Hz, er Apple TV 4K en endnu bedre medieafspiller end den foregående. Vores eneste forbehold her er, at 24Hz er en generel indstilling og brugerfladen på hovedskærmen og i apps kører altså helt elendigt i 24hz. Når først videoen kører, er der ingen problemer.


    Apple TV 4K test


    Apple TV 4K som spilkonsol


    Apple TV 4K er baseret på A10X Fusion, som er Apples mest kraftfulde grafikchip. Den er sågar mere kraftfuld end den nye A11-chip i iPhone X. A10X har hidtil været reserveret til de dyreste iPad Pro-modeller, men signalerer nu ændret fokus for Apple TV. Den tidligere boks rodede rundt på bunden af Apples grafiktrappe, men Apple TV 4K indtager nu førerpositionen.

    Game consoles: Graphics performance

    Apple TV (2015)
    0.1 tflops
    PlayStation 3
    0.23 tflops
    Xbox 360
    0.24 tflops
    Apple TV 4K
    0.5 tflops (est.)
    Xbox One
    1.3 tflops
    Xbox One S
    1.4 tflops
    PS4
    1.8 tflops
    Udtrykt i konkret ydelse, så er Apple TV 4K mere end 4x så kraftfuld på grafik ift. forgængeren, lød det fra Apple ved præsentationen. Det estimeres, at den er dobbelt så kraftfuld som PlayStation 3 og Xbox 360, men dog stadig markant efter PlayStation 4 og Xbox One. Det er her vigtigt at understrege, at Apples A-serie af chips er baseret på ARM-mobilteknologi, som forbruger en brøkdel af strømeffekten kontra PlayStaiton og Xbox, som er baseret på PC-hardware, der trækker over hundrede Watt – og udskiller varme og støj derefter.

    Da vi spillede spil som Leo’s Fortune og Rayman trak Apple TV 4K ca. 5W. Effekten vil nok stige en smule med spil, som er skabt til at tage de ekstra kræfter i A10X i brug. Til sammenligning forbruger PlayStation 4 omkring 120W og PlayStation 4 Pro op til 150W.

    Det estimeres, at A10X Fusion i iPad Pro leverer omkring 500 Gflops. Det skal dog i den forbindelse noteres, at iPad er begrænset af et batteri og har større varmeudvikling pga. LCD-skærmens lysdioder. Apple TV 4K er derimod tilsluttet direkte til stikkontakten i væggen, så den kan teoretisk være clocket højere.

    Alt dette er spændende, bortset fra, at der på nuværende tidspunkt ikke er et eneste spil, som er optimeret til at tage grafikmusklerne i brug. Apple fremhævede ved lancering en enkelt titel af studiet, som skabte det fantastiske Journey til PlayStation og andre platforme. Det nye spil hedder Sky, men har endnu ikke en lanceringsdato. En anden bekræftet titel er INSIDE af danske Playdead. Det er efterfølgeren til LIMBO. INSIDE har fået fantastisk hæder og er ved award-uddelinger blevet sidestillet i kategorier med Uncharted. Det er allerede udgivet til PlayStation 4 og Xbox One.

    Disse titler giver os et indblik i fremtiden for Apple TV 4K som spilkonsol. Lige nu og her leverer Apple TV 4K dog i store træk samme spiloplevelse som den forrige boks. De fleste spil kan spilles med Siri-fjernbetjeningen, men vi anbefaler en spilcontroller. Vi bruger SteelSeries Nimbus, som har helt utrolig batteritid og et fint greb.

    Som nævnt tidligere har Siri-fjernbetjeningen flere sensorer indbygget, som kan betemme positionen i 3 dimensioner, hvilket kan muliggøre nogle interessante spilscenarier.

    Nogle af vores favoritspil på Apple TV er:
  • The Silent Age
  • Machinarium
  • Rayman Adventures
  • Alto’s Adventure

    Vi har lavet en liste over de 10 bedste spil til Apple TV og publicerer en opdateret liste næste år. Til den tid skulle der være nogle spændende titler til rådighed, som udnytter A10X. Der er bestemt potentiale, men vi skal se det forløst først.





    Konklusion


    Apple TV 4K er efterfølgeren til Apple TV4 fra 2015 og i løbet af de to år, er tvOS blevet opdateret og forfinet på flere punkter. Danskere kan dog med med rette føle sig lidt snydt for vi har stadig ikke Siri, der er den bedste stemmeassistent på TV, eller ’TV’ app’en, som samler indhold på tværs af streamingtjenester. ’TV’ app’en ligner en moderne tv-guide til streaming-æraen. App-butikken tilbyder tusindvis af apps og spil og ingen anden platform kan matche den konsistent høje kvalitete af apps, som tvOS tilbyder. Udvalget er tæt på komplet med DR TV, TV2 Play, Viaplay, C More og amerikanske app som Netflix. Amazon lader stadig vente på sig, men det ændrer ikke på, at tvOS tilbyder den bedste brugeroplevelse på en tv-skærm.

    Annonce:
    Apple TV 4K er en kraftfuld, men alligevel meget strømbesparende lille boks. Den understøtter nu 4K-opløsning og endnu vigtigere to HDR-formater (HDR10 og Dolby Vision). Med det rette indhold på den rette skærm, ser videokvaliteten helt fantastisk ud. Apple har dog implementeret HDR på en sådan måde, at Apple TV 4K altid sender i HDR-output, hvilket får SDR – alt indhold der ikke er i HDR – til at se lidt skævt ud med for mættede farver og upræcise gråtoner. Apple har sagt, at de arbejder på tone-mapping-algoritmen, med målet om at få SDR til at se normalt ud. Implementeringen tvinger også LCD/LED-tv op i højeste gear, hvor LED-belysningen sættes til maks. Det betyder, at strømforbruget stiger med 2-2.5x normalen. OLED-tv påvirkes ikke. Den måde, hvorpå Apple har implementeret billedfrekvenser, tigger om at blive parret med ægte adaptiv billedfrekvens-skift, hvilket HDMI 2.1 standarden vil kunne håndtere. Vi krydser fingre – Apple har allerede ’ProMotion’ i iPad. Du skal dog bruge nyt TV. Disse ting kunne løses såfremt Apple på et tidspunkt lavede en tv-skærm.

    Læs også: Oversigt: Bedste HDR TV

    At have film i 4K HDR tilgængelige iTunes for samme pris som HD-film, er en game-changer, særligt fordi Apple gratis opgraderer alle dine HD-film til 4K HDR så snart en version er tilgængelig. Herudover er der i iTunes 4-5x så mange film i Dolby Vision, som på UHD Blu-ray. Det har utvivlsomt været ventetiden værd!

    Der er endnu ingen spil, som udnytter grafikmusklerne i A10X-chippen, der er 2x eller måske flere faktorer mere kraftfuld end PlayStation 3 og Xbox 360. Der er således et stort bagkatalog af spil, som kunne porteres til Apple TV, foruden en masse nye spil. De to første bekræftede titler, som vi udnytte A10X, er Sky og INSIDE.

    Det eneste som afholder os fra at give Apple TV 4K vores varmeste anbefalinger, er den upræcise implementering af HDR. Vi vil vende tilbage til emnet, såfremt Apple frigiver software, der retter problemet.Opdatering 5.12.2017 Apple har med tvOS 11.2 løst kritikpunkterne med SDR/HDR og billedfrekvens. Apple TV 4K er en fantastisk streamingboks og tvOS tilbyder den ubestridte bedste brugeroplevelse på en tv-skærm.


    Opdateret 5.12.2017: Apple har frigivet tvOS 11.2, som automatisk kan matche billedfrekvens og dynamikområde (SDR / HDR10 / Dolby Vision) på HDMI-output til indholdets format. Se opdateringen i afsnittet ’Billedkvalitet’. tvOS 11.2 løser således de primære kritikpunkter, som vi fremhæver i testen. Vi har derfor valgt at tildele Apple TV 4K vores Top-anbefaling Award på efterbevilling.

    32GB
    64GB


    Bedste tv-brugeroplevelse
    4K, HDR10 & Dolby Vision
    Masser af apps & spil
    iTunes i 4K HDR
    Gratis opgradering til 4K HDR i iTunes
    24Hz output


    HDR-output påvirker SDR-indhold
    Dolby Atmos savnes
    ’TV’ app & Siri mangler i Danmark
    Ingen YouTube i 4K HDR
    Tvinger HDR LCD-tv i overdrive





  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |